Aktiv skøyteklubb er et Rent idrettslag

Aktiv skøyteklubb er blitt sertifisert som Rent Idrettslag.  Det skjedde 25. oktober 2022.

For å bli sertifisert som Rent Idrettslag, gjennomførte styret og utvalgte ressurspersoner i klubben en diskusjonsoppgave og satte opp en handlingsplan som skal gjennomføres i løpet av de to årene sertifiseringen er gyldig.

Diskusjonsoppgaven bestod av seks spørsmål som ble diskutert i plenum.
- Oppgave 1 handlet om idrettens egenart og hvorvidt egenskaper ved idretten, f.eks. behovet for styrke og utholdenhet, kan være med på å øke risikoen for bruk av doping.
- I oppgave 2 diskuterte en hva klubben kan gjøre for å heve kunnskapsnivået og dermed forebygge at våre utøvere bryter dopingreglementet ubevisst.
- I oppgave 3 var temaet «holdninger». Bevisst doping kan forebygges gjennom gode hold­ninger i klubben.
- I oppgave 4 var temaet «andre treningsmiljøer», og om våre utøvere trener i andre miljøer, f.eks. treningssentre, som kan øke risikoen for bevisst eller ubevisst dopingbruk.
- Oppgave 5 handlet om prestasjonspress/presentasjonspress. Dopingbruk kan også være knyttet til kroppspress, ønske om å gjøre det bra på skolen, eller å ha overskudd til å prestere på mange arenaer samtidig.
- I oppgave 6 diskuterte en miljøet som våre utøvere møter utenfor idretten, bl.a. om klubben kan være en motvekt til negativ påvirkning f.eks. når det gjelder bruk av rusmidler.

Handlingsplanen som ble utarbeidet, består av fem tiltak:
1.      Gjennomføre «Ren Utøver» - et læringsprogram for utøvere og ledere på alle nivåer i norsk idrett. Dette har vi holdt på med i mange år, men det vil bli videreført/styrket.
2.      Foredrag av Antidoping Norge, evt. i samarbeid med skøytekretsen
3.      Publisere informasjon om Rent Idrettslag på nettside/i sosiale medier.
4.      Årlig informasjonsbrev vedr. antidoping, f.eks. om endringer i dopinglista.
5.      Oppfordre utøvere som trener på treningssenter, til å bruke «Rent treningssenter» (treningssenter som har tatt aktive grep for å sikre et rent treningsmiljø).

Antidopingansvarlig i vår klubb er Signe Alme.
Spørsmål knyttet til doping, eller det forebyggende antidopingarbeidet i klubben, kan rettes til Signe (se menyvalg OM OSS/KONTAKT OSS - Styre og komiteer).

Vi gleder oss til å jobbe med tiltakene våre, og til å bidra til en renere idrett!

En mer utførlig redegjørelse finnes her

Seier til Julie og lovende ASK-takter under NC2

Det ble personlige rekorder for både Viktor og Julie under norgescupløpet i Vikingskipet.

Sprinttakter: Kombinasjonen idrettsstudier og skøytesatsing har vist seg positivt for Julie. (Foto: Cathrine Lande.)

HAMAR: Sist helg møttes norgeseliten til NM. Også denne helgen, 5. og 6. november, har det vært løp i Vikingskipet. ASK stilte med tre løpere; Julie Berg Sjøbrend, Thomas Lande Eriksen og Viktor Smedstad Haukaas. 

Viste sprinttakter
Julie kunne smile bredt lørdag. 500-meteren satt, og det ble pers med nesten halvsekundet. 41,86 holdt til bronse i kvinneklassen og seier i seniorklassen. På 1500m pyntet neosenioren på persen og vant kvinneklassen. På 1000 meteren ble det fall, men hun var ikke langt bak Inzell-persen på 3000m denne helgen.

Thomas kom godt i gang med 38,71 på 500 meter i seniorklassen. På de lengste distansene har han fortsatt et stykke igjen til toppformen, selv om tider under 4 og 7 minutter på henholdsvis 3000 og 5000 lar seg høre. Fortsatt er det tidlig i sesongen, det er jevnt mellom mange av løperene, så her kan det fort bli endringer i løpet av en spennende sesong.

Best på langdistansen
Viktor Smedstad Haukaas kunne også notere seg to perser denne helgen - for ordens skyld både på den korteste og den lengste distansen: På 5000 meter ble han klokket inn til 7.11,47, og neosenioren kryper stadig nærmere 7-minuttersgrensen.

Allan Dahl Johansson og Ragne Wiklund sto over og lader opp til kommende helgs verdenscupløp i Stavanger. For de øvrige kvalifiserte ASK’erene sto kortbane på menyen denne helgen, før europacup/ StarClass-konkurranse i Bormio, Italia, neste helg.

RESULTATER

Finn Bøhler fyller 80 år!

Finn Bøhler fyller 80 år i dag den 4.11. Han har en omfattende historie bak seg i ASK, helt fra 1954 da han meldte seg inn i klubben som aktiv løper - den gang i 12-årsklassen. Han gikk i mange år til rundt 1965/66. Det tok aldri helt av, men av klubbens leder den gang, Bjørn Døstvedt, fikk han tilbud om å bli trener. Han startet med en gruppe gutter på 14-16 år. Etter hvert fikk han også ansvaret for gutter 12-14 år, og senere også jenter. Klubben hadde mange løpere den gangen.

Mens han var trener, ble han også formann for YA (Yngres Avdeling). Klubben drev flere aktiviteter, slik som skoleløp og skolekonkurranser på skøyter, men Finn ivret veldig for at de skulle starte en skøyteskole for barn. Den kom i gang rundt 1974 med Kjell Svean og Hans Halvorsen som de første instruktører. Med årene har Skøyteskolen blitt en «livsnerve» for klubben.

Finn satt senere flere år i styret, lenge som leder av Arrangementskomiteen som ble til Dommer- og arrangementskomiteen. Her fikk han i gang ASKs Skøyteuke sammen med Per Stålsett. Skøyteuka var en serie varierte løp i mars før banen stengte. Den var populær, for det var ofte fin is og persemuligheter. Etter hvert tapte Skøyteuka mot persemulighetene på Savalen og senere i Vikingskipet. Nå er det bare Skøytemila som er igjen.

Finn har hatt en finger med i mange av klubbens arrangementer. En av hans oppgaver gjennom mange år, var å stå for anskaffelse av premier. Men vi kjenner ham vel særlig som starter. Det begynte han så smått med i 1974. Senere ble det starterkurser og grad som «Internasjonal starter», den nest høyeste grad innen ISU. Han har skutt i gang både Norgesmesterskap, Norges Cup og til og med World Cup.

Finn har mye å se tilbake på. Hans egne barn, Heidi og Knut, begynte jo også i klubben som hhv. 10- og 8-åringer, og de holdt det gående i flere år. Det har også vært morsomt å følge elevene sine fra den gang han var trener, slik som Kai Arne Engelstad, brødrene Bjørn og Egil Hagen samt Bengt Halvorsen (som for øvrig døde så altfor tidlig).

For noen år siden var Finn plaget med hjerteproblemer og måtte gjennom en operasjon. Etter rekonvalesensen var han tilbake på Valle Hovin en tid og «skjøt i gang» noen småløp. Helsa føles bra nå, men han trenger å komme i bedre form. Han har nettopp begynt på et treningssenter og går inn for å trene regelmessig.

Vi kjenner Finn som en lun og hyggelig person, og han har betydd mye for klubben. Vi gratulerer med 80-årsdagen som skal feires lørdag på Østmarksetra sammen med familie.

Sven-Åge Svensson

Ferskt bilde av Finn hjemme i godstolen - og som ASK-mila-general i 2012. (Fotos: Sven-Åge Svensson)

Kamp om medaljene på NMs siste dag

To nye medaljer og fine resultater for Aktiv skøyteklubb søndag på Hamar.

Fv. Allan Dahl Johansson, Eirik Andersen, Linus Risnes, Tinius Rambøl Alme, Ragne Wiklund og Thomas Lande Eriksen. Julie Berg Sjøbrend og Viktor Smedstad Haukaas var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Einar Agdestein.)

HAMAR: De to lengste distansene, samt 1000 meter for kvinner og herrer, gjensto søndag.

Vikingskipet vartet opp med fine isforhold denne helgen, og det skulle også bli en spennende siste dag.

Uslåelig

Noen reelle utfordrere til tittelen på 5000 meter var det aldri i kvinneklassen: Ragne innkasserte sitt tredje gull med sterke 7.05,36. En fin oppkjøring foran World Cup i november.

10.000 meter sto også på programmet. Mange frykter distansen, men ikke ASKs Viktor Smedstad Haukaas, som representerte klubben på en ypperlig måte. At han også stilte til start på 1000 meteren etterpå (!), ble lagt merke til. På den lengste distansen gikk neosenioren ganske jevne rundetider - og gikk i mål etter et kvarter. 15.02,89 holdt til en 6. Plass. Norgesmester ble Sander Eitrem med sterke 13.26,47.

Linus Risnes og Julie Berg Sjøbrend måtte begge stå over søndagens konkurranser.

Kamp om gullet

Hele 18 par stilte til start 1000-meteren i herreklassen. Eirik Andersen var først ut av våre. Debutanten var ivrig etter å slå både makker og pers. Sånn ble det også, med tida 1.17,25.

Det lå ellers an til en thriller og kamp om seieren på distansen. Allan Dahl Johansson møtte Odin By Farstad i samløp, som så mange ganger tidligere. Makkeren la opp til en rask åpning i møte med Allan som pleier å komme sterkt mot slutten. Så også denne gangen. Langspurten kom likevel litt for seint, og Allan måtte se seg slått. Bronsemedalje etter Peder Kongshaug og By Farstad lot seg likevel høre. 

Mange har nok fulgt TV-sendingen til e-tv gjennom helgen. ASK skulle ha to sikre kort i Ragne og Allan under de første internasjonale stevnene denne sesongen.

Vi gratulerer Aktiv Skøyteklubbs åtte løpere med flott innsats denne helgen!

Komplette resultater

Ny dag - nytt NM-gull

Ragne viste seg suveren også på lørdagens 3000 meter. ASK-jenta sikret seg dermed sitt andre gull i årets enkeltdistanse-NM.

Dag to av NM på Hamar lørdag bød på to 500 metere, 3000m og 5000 meter. 

På sprintdistansen stilte ASK med juniorene Eirik Andersen og Linus Risnes. Eirik startet dagen med å pynte på persen fra forrige helg med 39.29, mens Linus gikk inn rett bak sin pers, med 39.30. 500 meter nummer to seinere på dagen ble nesten identisk for begge.

Sterk 3000m

Først ut at våre jenter på 3000 meter var Julie Berg Sjøbrend. En frisk start straffet seg litt mot slutten, men habile 4.30,18, etter sykdom holdt til en 6. plass.

Ragne måtte gjøre jobben alene. 4.05,31 holdt i massevis både til gull og mesterskapsrekord, og det blir spennende å se henne i World Cup i Stavanger om 14. dager.

Hard kamp på 5000m

Gårsdagens 1500 meter-vinner, Allan Dahl Johansson, så seg nødt til trekke seg fra 5000 meteren. Så også Nord-Odal ILs Hallgeir Engebråten. Dermed var to sterke konkurrenter ute av seierskampen. Om noen ville ha greid å tukte odølingen Sander Eitrems vinnertid på 6.19,39 (ny mesterskapsrekord), er likevel uvisst. 

Fra ASK stilte Viktor Smedstad Haukaas og Thomas Lande Eriksen. Viktor viste bedre form i Bjugn sist helg, og fikk det dessverre noe tungt mot slutten. Thomas gikk inn til en respektabel 10. plass på distansen, etter sykdom. Resultater:

Tidtakeranlegget klikket under den siste 500 meteren, og tidene er ikke klare i skrivende stund. Sikkert er det imidlertid at Henrik Fagerli Rukke vant 500meteren for herrer, mens Martine Ripsrud vant dameklassen.

Også søndagens distanser kan du følge via linken på e-tv:

Ragne måtte gjøre jobben alene. (Foto: Skjermdump fra e-tv.)

Julie i gang med sin 3000 meter. (Foto: Skjermdump e-tv.)

Viktor representerte ASK på 5000m. (Foto: Skjermdump e-tv.)

Frisk satsing og en 10. plass på 5000meter for Thomas. (Foto: Skjermdump e-tv.)

To NM-gull og en bronse til Aktiv skøyteklubb!

Ragne og Allan sørget for hver sin seier under første distanse av NM enkeltdistanser i Vikingskipet fredag kveld.

Første dag av NM enkeltdistanser 2022/2023 på Hamar er unnagjort. Og for en kveld det skulle bli for Aktiv Skøyteklubbs løpere!

Kvinnene var først ut på sin 1500 meter. Her var det nok liten tvil om hvem som var favoritten. Så ble det også en suveren seier til Ragne - som leverte sterke 1.58,72, nesten seks sekunder foran nummer to på distansen, talentet Aurora Løvaas fra Nord Odal, og Sofie Caroline Haugen, Sandefjord, på bronseplass.

Aktiv Skøyteklubbs Julie Berg Sjøbrend tok en fin 6. plass, bare sekundet bak sin egen personlige rekord satt i Inzell nylig.

Tøft i herreklassen

I herreklassen måtte Allan Dahl Johansson kjøre med det han hadde, da flere av de sterkeste konkurrentene fulgte i parene etter. Hallgeir Engebråten måtte se seg slått med tidelen av Allan som gikk inn til en så sterk tid som 1.46,52.

Om dette bidro til å stresse Stavanger Sandnes’ Peder Kongshaug i siste par, vites ikke. Han ble diskvalifisert etter to tjuvstarter. Hva han og makker Håkon Sundøen Brørby ville levert, fikk publikum dermed ikke vite. At de måtte ha gått et toppløp for å hamle opp med Allan, er det imidlertid liten tvil om.

Perseskred

Gode forhold i Skipet gjorde at persene røyk én etter én. Thomas Lande Eriksen leverte en fin 1500m, det samme gjorde Linus Risnes som var rett bak sin pers, mens både Viktor Smedstad Haukaas og debutantene Tinius Alme og Eirik Andersen satte sterke personlige rekorder på 1500 meter. 

Vi gratulerer alle med fine løp! Resultater

Lureløp ga bronse

Før “Gullrekka”, skulle det også gås en fellesstart, og her var Aktiv SK sterkt representert med Tinius, Eirik og Linus. Ville de samarbeide om gode posisjoner? Det fikk bare de som var tilstede i hallen se. Knuffing hører med i kampen om posisjoner, og en runde før mål, var det helt åpent. 16-åringen Eirik fra Oslo og ASK vant fram med sin taktikk, spurtet inn og sikret seg klubbens medalje nummer tre denne dagen. Vi gratulerer!

Lørdag og søndag er det TV-overføring fra NM, som du kan du følge via denne linken på e-tv

Allan i stor fart sikret seg gullet. (Foto: Signe Alme)

Fornøyde ASK-løpere - f.v. norgesmester Ragne, Tinius og Linus. (Foto: Signe Alme)

Klart for fellesstart, menn. (Foto: Signe Alme)

Eirik kan juble etter bronsen i fellestart i seniorklassen. (Foto: Einar Agdestein)

Interessant medlemsmøte

Leder Jon Gauslaa ønsket velkommen til et 20-talls deltakere på Valle Hovin 25. oktober. Han ga først ordet til Henning Hagelund for en oppdatering om den nye banen på V/H. Henning kunne fortelle at i øyeblikket forsvinner siste rest av den gamle betongflaten. Posjektet er stort sett i rute, men pga. noen små endringer er ferdigstillelse forventet i desember 2023. Det er et forslag i bystyret om at en deretter går direkte over i et prosjekt med å få tak over banen, men dette får neppe flertall i denne omgang. Et annet interessant forslag går ut på å kle taket på hallen med solceller, noe som kan gi en energigevinst både sommer og vinter. I første omgang kan en håpe på å få igangsatt en utredning av dette, og at hallprosjektet kan komme med på neste budsjettbehandling.

Petter Andersen redegjorde for den sportslige situasjonen. Han står for treningsopplegget på «langbane» i samarbeid mellom ASK og OSK, mens OSK ved Einar Agdestein har hånd om kortbaneopplegget. Når det gjelder «langbane», legges det opp til istreninger mandag og onsdag fra kl. 17:30, samt lørdag/søndag fra kl. 11. Foreløpig er is-åpningen utsatt til helgen 12-13. november. Hvis dette holder, er det faktisk tidligere enn i fjor. Det nye banedekket på Frogner skal gi bedre grunnlag for isleggingen, men Petter er likevel litt opptatt av om det vil fungere etter hensikten.

Emilie Sparre Njøs sa at skøyteskolen for barn vil åpne så snart isen kommer. ASK vil i år ha egen skøyteskole for å kunne ivareta rekrutteringen best mulig. I stedet for sesongavgift, legges det opp til betaling pr. gang med «fakturering» ved sesongens slutt. Det vil bli sendt ut email til alle klubbens medlemmer om at det er skøyteskole, og det oppfordres til å spre denne informasjonen best mulig. Deretter fulgte en diskusjon om rekrutteringstiltak. Det kom fram mange gode ideer, og det viktige blir å sette dem ut i livet.

Marja Haartsen har satt datoene for skøyteskolen for voksne. Det er god søkning, men mangel på instruktører. Likeledes er det mangel på låneskøyter. Marja oppfordrer derfor klubbens medlemmer til å melde seg som instruktør og til å låne bort lengdeløpsskøyter som en måtte ha liggende.

Jon Gauslaa henviste til oversikten over sesongens løp som er sendt ut i nyhetsbrevet. De har prioritert løp i nærområdet i tillegg til NC, NM og Landsmesterskap. Styret har fortsatt ikke klart å finne en sportslig ansvarlig. En løsning med Kurt F Larsen som oppmann for de «eldre» løperne, og Arild Nebb Ervik som oppmann for de yngre, bør imidlertid kunne fungere bra.

Berit Sofie Wiklund redegjorde for arrangementene i kommende sesong. ASK-cupen går av stabelen 10. desember. Klubbmesterskapet er planlagt til 4. januar. Det er planlagt tre gullkaruselløp – ett før nyttår, og to etter. ASK-mila er planlagt til 13. februar. Det er alltid behov for funksjonærer. De som har lyst til å delta på tidtakerkurs kan melde fra til Berit Sofie. Det er også mulighet for å delta på starter- og dommerkurs.

Økonomiansvarlig Pål Gulliksen sa at klubben er økonomisk godt rustet for kommende sesong. Det har vært lite med stevner å bruke penger på de siste par-tre årene, samtidig som Landsmesterskapet forrige sesong ga et godt overskudd.

Det var god stemning på møtet. Mangel på «hjemmebane» og eget klubblokale gir oss imidlertid store utfordringer når det gjelder rekruttering og klubbmiljø. Alle ser fram mot nye Valle Hovin som blir en kjærkommen «gave» til klubbens 100-årsjubileum i januar 2024.

Sven-Åge Svensson

Foto: Sven-Åge Svensson

God fart under sesongens første NC

Flere bestenoteringer og gode resultater for Aktiv skøyteklubbs løpere under norgescupstevnet i Bjugn.

Bjugn Ørland Skøyteklubb sto som arrangør av NC1 helgen 22.-23. oktober. Fra ASK stilte Viktor Smedstad Haukaas (1. års senior), Linus Risnes, Tinius Rambøl Alme, Eirik Andersen og Aron Feiring (fra eldst til yngst.)

Representanter for Aktivs støtteapparat hadde også tatt turen til Trøndelag. At det har vært trent godt gjennom sommer og høstmånedene ble snart klart for publikum.


Krysset magisk grense

Eirik fikk det travelt på sin første helg som 16-åring: 500 meteren gikk unna på 39.78 - under 40 for første gang - i en juniorklasse der det ble veldig jevnt. Aron noterte 42.20, Tinus 40,32 og Linus 39.88. Treningskompis Miika Klevstuen (OSK) var det imidlertid lite å gjøre med. 37,53 holdt også til seier på distansen.

I seniorklassen gikk Viktor inn til 40.90, og fulgte opp med en 5000 meter på 7.15,36, kun et hundredel bak pers. Dette var eneste par på distansen, dermed ble det seier og viktige NC-poeng for Viktor.

Jevnt, jevnere

Også på 1000 meteren ble det jevnt mellom våre. Igjen brøt Eirik en barriere. 1.20-grensa denne gang. Vi viser til øvrige gode resultater.

Etter en tacokveld, der løperne selv sto for kokkelering og servering, var det klart for litt søvn før den avsluttende dagen i Fosenhallen.

Aron satte standarden på 500m med 41,96; fin ny personlig rekord. Igjen ble det jevnt tidsmessig, i årsklassen og mellom ASK-løperne. Så også på den påfølgende 1500 meteren, der Viktor gikk inn til 2.02.60. Linus 2.01.22, Eirik 2.02,08 og Tinius 2.02,16. 

Kvalifiseringsløp

Med mange gode resultater i Bjugn, er det grunn til å tro at vi finner flere ASK-juniorer på startstreken under senior-NM enkeltdistanser kommende helg, som etter planen skal gå av stabelen på Hamar.

ALLE FOTO: OSVPT/skjermdump fra arrangørens streaming på hjemmesiden til BØSK

ASK-oppgjør på den innledende 500meteren lørdag.

Et rent ASK-oppgjør under den innledende 500 meteren.

Kald hall til tross, Viktor var på skuddhold på persen på 5000m denne helgen.




Flere perser i sesongstarten

Løpssesongen har så vidt startet, men vi kan allerede notere flere perser på våre løpere. I Inzell har det vært internasjonalt stevne over tre dager denne week-enden. Der satte nybakt seniorløper, Viktor Smedstad Haukaas, pers på alle tre distanser med 39,91 - 1.17,30 og 4.05,23. På 500-meter var han første gang under 40 sekunder. Julie Berg Sjøbrend satte pers på sine to distanser med 2.05,93 og 4.25,32. Begge to slo de gamle persene med klare marginer.

Ved samme stevne vant Ragne Wiklund 1000-meteren med 1.18,01 mens Allan Dahl Johansson ble nummer to på 1500 meter med 1.48,42 - rett bak Peder Kongshaug.

Linus Risnes (jun.) har gått treningsløp med Team Sørmarka i Heerenveen. Han har ligget syk med feber noen dager, og det var nok litt tidlig å gå 1500 meter. Han endte på 2.02,00 - et godt stykke etter persen. På 500 meter var han imidlertid like bak med 39,54.

Det ser ut til at våre løpere skal bli å regne med gjennom sesongen.

Sven-Åge Svensson

Resultater Inzell

Julie og Viktor for et par-tre år siden (Fotos: privat og Sven-Åge Svensson)

Mens vi venter på isen...

Forhåpentligvis blir det skøyteis til vinteren også! Klubbens egen rim-smed, Per Huse, er i alle fall så konsentrert om tekniske detaljer foran sesongstarten, at han måtte få det ned på papiret. Vi synes det er veldig morsomt, og vi har fått lov til å bringe det videre: 

Skøytestart 

Husk at når startskuddet går,

er det avgjørende hvordan du står.

Når det sies «innta plassene»,

er det ikke bare å komme dassende.

Da skal det gjennomføres en fast prosedyre,

som du ikke finner i noen brosjyre,

men i Sven-Åges glimrende hefte om skøyteteknikk.

Der han bygger på kroppens anatomi og fysikk.

Så når du til startstreken kommer,

da gjelder det vi har trent på i hele sommer:

Å føre tyngden over på forreste ben, minst 70 prosent,

og holde seg der, helt permanent

til starteren gir sin «ferdig»-kommando.

Da synker du ned som du skulle på do.

Og der skal du helt stille stå,

til starteren skyter, eller sier «gå»!

Utfører du dette slik som det skal,

blir jeg ikke overrasket om du havner på pall.

Foto av Per Huse, og montasje: Sven-Åge Svensson

Tor Berg fyller 90 år den 20.8.

Tor Berg har vært en del av ASKs historie helt siden krigen. Han meldte seg inn i klubben 2dre juledag 1945. Den vinteren ble han klubbmester i 12-14-årsklassen, og han var aktiv løper inntil NM i 1956. I ungdommen var han også en svært god syklist, men det var som trener og lagleder innen skøyter at Tor ble virkelig kjent, og hvor han har vært med på så mye. Først trente han ASKs egne løpere: Knut Johannesen, Per Willy Guttormsen, Ivar Eriksen, pluss mange av dagens veteraner (inklusiv undertegnede). Senere ble han forbundstrener både i allround og sprint for alle datidens store løpere som Maier, Forness, Stiansen, Bjørang m.fl. Han var også faglærer på Idrettshøyskolen en stund. Tre OL fikk han med seg: i  -68, -72 og -76. Hans største øyeblikk som trener var imidlertid Knut Johannesens VM i Helsingfors i -64. ASK er klubben i Tors hjerte, og han er naturligvis én av klubbens æresmedlemmer.

Tor har holdt seg i god form i alle år, men han har gremmet seg over en kneskade som hindret ham i å sparke fotball med "gutta" på Ekeberg. Fortsatt er han imidlertid rank og slank og trener daglig utfra sine forutsetninger. Det betyr gymnastikk om morgenen og gåtur senere. På grunn av problemer med balansen, må han bruke enten rullator eller staver når han går. Han «hater» nedoverbakker. Det går bedre oppover hvor han forsøker å «dra på» og oppnå litt puls. 

Tor bor i nærheten av Knut (Johannesen) og avlegger ham en visitt nesten hver uke. Da går praten om «gamledager». De har vært venner siden de var 12-13 år. Tor setter også stor pris på de ukentlige lunsjene i Lillestrøm hvor mange av klubbens veteraner møtes.

Hans kone, Liv, fylte 90 år allerede i fjor. De møtte hverandre som 17-/18-åringer, ble gift og har holdt sammen siden. «Hun er hele livet for meg», sier Tor. De har to barn, fire barnebarn og tre oldebarn.

 Det har allerede vært en liten feiring med skøytevenner. Selve dagen skal feires hjemme med familien.

 Vi gratulerer klubbens «grand old man» med jubileet!

Sven-Åge Svensson

foto: Sven-Åge Svensson

Tropisk sesongstart på Hamar

Sommerløpet 2022 ble arrangert lørdag i Vikingskipet på Hamar med 183 deltagere fra 33 klubber på startstreken.

ASK hadde sju deltagere med, på en lørdag som skulle bli én av de varmeste denne sommeren. Om det var utsiktene for et kaldt bad etterpå som var årsaken til at løperne skyndte seg i mål, vites ikke, men flere pene tider og personlige rekorder ble iallfall notert.

Rapportene vi har fått, forteller om litt ulik sesongoppladning. Sunniva Berg Johannessen i J12 kom rett fra Tusenfryd, men noterte habile 51.30 og 1.45,91 på 500 og 1000. Axel Haartsen Njøs i G12 fikk fin pers på 1000m med 1.51,26 etter at han ikke helt kom i gang på 500m. Aron Feiring er førsteårs junior B og er i sving med å løse tekniske oppgaver på is. Han begynner å få det til på trening, og 42,70 lar seg høre. Emmeline Berentsen, også junior B, har spilt mye fotball i det siste. Skøyteformen kommer nok, og hun var på skuddhold på persene.

Eirik Andersen og Tinius Rambøl Alme i JrB-klassen har gått mye kortbane i sommer og noterte begge nye perser i Skipet. Tinius brøt 40-grensen med 39,56 og satte også pers på 3000m med 4.15,97, mens Eirik fikk sterke 40.08 og 4.23,28.

Veteranen Geir Brunsvik ville kommet under bestetiden fra 2019/20-sesongen, men han var uheldig og ble disket på 3000m.

Mer trening og moro venter. Vi ser fram til en ny, spennende og forhåpentligvis koronafri 2022/23-sesong!

Marja Haartsen/Monika Risnes

Resultater

Tinius (t.v.) klar til å teste formen (Foto: Signe Rambøl)

Emmeline (t.h.) har byttet ut fotballstøvlene med skøyter for anledningen (Foto: Marja Haartsen)

Geir Brunsvik ble dessverre disket på 3000m (Foto: Marja Haartsen)

Neste gang! Eirik Andresen ble klokket inn til 40,08 (Foto: Marja Haartsen)

Sven-Åge runder år - 8. juli må ASKs webredaktør selv til pers

Sven-Åge Svensson skriver om klubbkamerater som fyller år, på denne nettsiden. Nå er det hans tur til å få omtale. – 80 år, er det meg? spør han retorisk, ved spørsmål om intervju. Som så mange av oss, erfarer han at tida flyr mens man travelt opptatt med jobb, familieliv, hobbyer og frivillig arbeid.

Han er bosatt på Ekeberg med sin Gerd. Noen etapper feiring med venner og familie hjemme i Oslo har det blitt allerede fram mot jubileet. Hva med selve dagen? – Den blir feiret i Bohuslän, røper jubilanten, som ser fram til å samle sønner, svigerdøtre og barnebarn.

Skøytebakgrunn

Sven-Åge var aktiv juniorløper i Eidsvoll Turn og Liv Hønefoss. ASK ble det noen år senere, men karrieren ble ikke så lang.. «Jeg vil bli skøyteløper», erklærte sønnen Åsmund en vinterdag foran TV’en med skøyteløp. Da var det bare å finne veien til nærmeste klubb. Lillebror Eilif fulgte etter - til et stort og aktivt miljø i ASK på 80-tallet.

Sven-Åge ble hjelpetrener og snart hovedtrener for en gruppe barn. Nivået varierte, og lystbetont trening var viktig, minnes han. Løperne fikk i oppdrag å løpe to runder rundt Valle Hovin - på likest mulig tid. Hvem ville vinne den konkurransen? Oppvarmingen gikk som en lek.

Etter hvert gjennomgikk han NSFs trenerutdannelse på A, B og C-nivå. Etter trenergjerningen startet Sven-Åge skøyteskolen for voksne på Valle Hovin. Foruten å rekruttere nye løpere til miljøet, ble dette et verdifullt bidrag økonomisk til klubbkassa.

ASK-veteranene er en aktiv gjeng som møtes til trening året rundt. Her ble Sven-Åge med og begynte også å konkurrere igjen. Han ble veterannorgesmester en rekke ganger. I 1997 i Berlin deltok syv norske løpere for første gang i veteran-VM. Sven-Åge tok en sølvmedalje. Det ga mersmak. Etter å ha reklamert, ordnet med påmelding, reise og hotell for alle, stilte Norge i 1998 med hele 28 løpere i Baselga i Italia. Der ble Sven-Åge veteranverdensmester - Norges og Aktiv skøyteklubbs første. Han gjentok bedriften i Finland året etter. Sine siste løp gikk han i 2013 da en skade satte stopper.

Aktiv inn i pensjonisttilværelsen

Utenom skøyteløpingen har Sven-Åge vært redaktør i klubbmagasinet Skøyteløperen. På 90-tallet var han såkalt HK-formann med sportslig ansvar for juniorer, seniorer og veteraner i ASK. Hans yrkesmessige erfaring som systemansvarlig og dataprogrammerer har klubben nydt godt av. Websiden aktivsk.no ble fra 1998 driftet fra den svenssonske kjøkkenbenken.

Selv som pensjonist fra 2009, ble det få hvileskjær. Han utviklet Skøyteforbundets nye trenerutdannelse, «Trenerløypa», og har holdt en rekke kurs. Det resulterte også i bøker om skøyteteknikk, en av Sven-Åges fanesaker. Han har dessuten lagt ned mange timer som skribent for ASKs klubbmagasin og er fortsatt klubbens webredaktør.

Sven-Åge var norsk representant i IMSSC, den internasjonale komiteen for veteranskøyteløp, fram til 2015, og statistiker fram til 2018. Han er utnevnt til æresmedlem i IMSSC.

Selv om Sven-Åge har problemer med å skøyte selv, er han stadig tilstede på banen med råd og dåd. Som mange andre ser han fram til at Valle Hovin igjen skal fylles med løpere i alle aldre, til organiserte og uorganiserte aktiviteter og løp.

Vi ønsker jubilanten til lykke med dagen!

Tekst: Monika Risnes

Bilde: Gerd Lindstad

Dugnad for Aktiv SK på "Tons of Rock"

ASK har gjennom årene hatt en rekke oppgaver i forbindelse med konserter i Oslo. Det begynte i 1980-årene med de store pop- og rock-konsertene på Valle Hovin, men senere har vi deltatt på mange andre slik som Findings Festival og enkeltstående konserter f.eks. med Adele. Dette har vi fått muligheten for takket være Hege Bratlis gode kontakter, og det at vi har gjort en helhjertet jobb. Dette er vår form for dugnad for å skaffe penger i klubbkassa, og vi er avhengig av at klubbens medlemmer stiller opp.

Årets store «dugnad» var på Tons of Rock på Ekebergsletta 23. til 25. juni - markedsført som Norges største rock- og metal-festival. Det tviler vi ikke på. Det var bygget opp en hel liten landsby på Ekeberg, med tre store scener, øltelt, matboder og salgsboder med band-effekter og masse annet utstyr. Festivalen kunne skilte med noen skikkelige storheter som Deep Purple, Iron Maiden, Europe, Backstreet Girls, Turbonegro, Wig Wam og CC Cowboys. I alt var det 49 band! Antall besøkende har vi ikke begrep om.  

Drøyt 20 ASK-ere stilte opp i løpet av disse tre dagene, og oppgavene var vakthold ved diverse innganger, ordensvakt inne på området, rydding, anvisning av toaletter og andre fasiliteter, m.m. Det var et herlig vær - til de grader at en del ble ganske solbrente. Vi hørte om et par «episoder» med publikum, og noen ble litt «retningsville» utpå kvelden, men ellers gikk det pent for seg. Siste dagen opplevde vi bevæpnet politi på området forårsaket av skyteepisoden i sentrum natten før.

Til de som deltok i dugnaden, sier vi: takk for innsatsen!        

Klare til innsats utenfor festivalområdet! Fra v. Carl Erik Sando, Ivar Njøs, Snorre Kverndokk og Sven-Åge Svensson. (Foto: tilfeldig forbipasserende)

Cathrine Lande vokter populær inngang - til personalets catering. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Lars Rambøl og Sven-Åge Svensson klare til innstas før innslipp. (Foto: tilfeldig forbipasserende)

Samme område som foregående bilde - etter innslipp. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Det var beregnet svært god tid for oppmøte, så det ble litt venting. Fra v. Carl Erik Sando, Ivar Njøs, Sven-Åge Svensson og Snorre Kverndokk. (Foto: Carl Erik Sando)

“Tons of Rock” er svære greier. Det tok et par uker å rigge til - og det tar nok en stund å rigge alt ned igjen.
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Frank Sverre Furuset fyller 80 år.

Frank Sverre kom til ASK i 1992 da han ble ansatt som trener. Han hadde lang fartstid i skøytesporten, som aktiv og som trener. Som trener hadde han bl.a. hatt en rekke internasjonale oppgaver som NSFs utsending til Kina og Tsjekkoslovakia, og han var Hans van Heldens sparringspartner i hans tid som fransk løper. Dessuten underviste han i 20 år på Skøyteforbundets B-trenerkurs.

I ASK startet han med å bygge opp en gruppe juniorløpere, deriblant Ellen Kathrine Lie som ble juniormester i både allround, sprint og på flere enkeltdistanser. Som senior var hun deltaker EM og flere World Cup-stevner. 

Frank Sverre tok etterhvert på seg oppgaver også som tillitsvalgt og dommer. Han var en tid nestleder i Aktiv SKs styre, og han hadde en rekke oppgaver som overdommer i NC- og NM-sammenheng. Han var også overdommer under veteran-VM i Hamar i 2002. 

I sin videre trenergjerning hadde Frank Sverre ansvaret for Asier Peña Iturria som i 2008 ble EM-deltager for Spania og satte flere spanske rekorder. Fram til 2014 var Frank Sverre medtrener for en gruppe juniorløpere i klubben, men han måtte da gi seg pga. helseproblemer.

Dagen skal feires med nærmeste familie. Han har bl.a. fått besøk fra Litauen hvor hans kone er fra.

Vi gratulerer med dagen!

Karakteristisk bilde av Frank Sverre som trener i 2008 (Foto: Sven-Åge Svensson)

Raskt og greit årsmøte i «Ligaen»

ASK Liga Team avholdt sitt årsmøte i dag 21.6. på Valle Hovin. Det var 14 fremmøtte, og det kunne gjerne vært noen flere når det er ca. 60 medlemmer.

Leder Henning Hagelund ønsket velkommen og ble deretter valgt til møteleder. Stein Opdahl ble referent. Neste post var å godkjenne årsberetningen for 2021. Aktiviteten har vært noe begrenset pga. pandemien. Dette gjorde også utslag på regnskapet hvor inntektene var mindre enn tidligere.  Det samme gjaldt imidlertid utgiftene slik at regnskapet endte med et lite overskudd. Medlemskontingenten ble holdt på samme nivå, dvs. 250 kr. Det var ingen innkomne forslag.

Valget i fjor bød på utfordringer for valgkomiteen, men i år var det enklere. Henning Hagelund hadde akseptert gjenvalg som leder for to år. Marja Haartsen hadde akseptert gjenvalg som sekretær for to år. Keith Price hadde akseptert å stille som revisor for ett år. Alle ble valgt ved akklamasjon. Kasserer Stein Opdahl og styremedlem Odd-Arild Ødegaard var ikke på valg.

Dermed var de formelle postene unnagjort, men over litt kaker og mineralvann ble det invitert til litt meningsutveksling. Temaet rekruttering og rekrutteringstiltak engasjerte flere. Henning Hagelund orienterte om det nye Valle Hovin og litt om hva som har foregått, og foregår, i kulissene. Vi hadde utsikt til byggeplassen og kunne i alle fall konstatere at den nye banen tar form.   

Sven-Åge Svensson 

Per Willy Guttormsen fyller 80 år!

En av ASKs storløpere på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet fyller 80 år 11.juni. Per Willy Guttormsen - kjent som "Bettong" - er født i Narvik og vokste opp i Furuflaten, Lyngen kommune i Troms. Han kom til Oslo som 15-åring. I hovedstaden kom han med i ASK og fikk Tor Berg som trener. Han var en meget innsatsfylt og fargerik løper, spesielt fryktet på de lange distansene. Han satte to verdensrekorder på 10.000 meter, bl.a. 15.16,1 fra Inzell i 1968, og én rekord sammenlagt. Forøvrig representerte han Norge i et utall av EM, VM og landskamper, pluss to OL. Under OL i  Grenoble i 1968 tok han 4de plass på både 5.000m og 10.000m. 

Dessverre ble Per Willy rammet av slag for noen år siden, og han bor i dag på sykehjem på Flisa. Men vi vet at dagen skal feires, og vi gratulerer så mye med dagen!

Tekst: Sven-Åge Svensson og Snorre Kverndokk

Sesongavslutning 2021/2022 på Valle Hovin

Omtrent 25 små og store ASK'ere var samlet på Valle Hovin tirsdag for å avslutte sesongen 2021/22. Det ble servert pølser, brus, kaffe og kaker. Vi fikk bli bedre kjent med vår nye klubbleder Jon, som takket av sin forgjenger Snorre med en fin blomsterhilsen. 

Marja delte ut prisen til beste gutt og beste jente på vegne av ASK liga teamet. Denne tradisjonsrike prisen kan bare vinnes en gang, og de stolte vinnerne var Tinius og Sunniva. 

Perseprisen ble denne gang beregnet over 2 år (forbedring fra sesongen 2019/20 til 2021/22) siden det var få skøyteløp koronasesongen 2020/21. Prisen ble vunnet av Sunniva, hårfint foran Axel og med Ulrik på en sterk 3. plass. Våre landslagsløpere hadde ingenting å stille opp med mot disse flinke 10-11-åringene og alle klubbens juniorer når det gjelder å perse stort. Ragne delte ut perseprisen til Sunniva, og kunne fortelle at hun selv aldri har vunnet perseprisen. 

Det var god stemning med barn og ungdommer som spratt omkring, mens herrene ved enden av "voksenbordet" oppsummerte sesonger som ikke akkurat er den forrige. Utenfor arbeidet gravemaskinene med den nye banen selv om det etterhvert ble sent på kveld, så dette lover godt. Banemann Luka kom også forbi og slo av en prat. På kvelder som dette i hyggelig selskap kjenner vi at vi gleder oss veldig til å komme "hjem" til Valle om ikke alt for lenge.

Tekst: Berit Sofie Wiklund

Foto: Snorre Kverndokk
 

Sunniva mottar prisen for Årets jenteløper fra Marja som representerte Ligaen

Tinius mottar prisen som Årets gutteløper

Sunniva mottar perseprisen fra Ragne. Berit Sofie var kveldens ordstyrer.

Ragne overrekker Sunniva perseprispokalen.

Geir Nyland er død

Vi har fått den triste meldingen at klubbens gode løper på 1970-tallet, Geir Nyland, er død. Han døde torsdag 26.5. (Kr. himmelsfartsdag) etter å ha lidd av Alzheimer i lengre tid. Han ble 69 år.

Geir Nyland var ganske suveren som gutteløper og gikk da for Ceres, Lillestrøm. Han kom over til ASK foran sin første juniorsesong, 1969/1970. Samtidig kom Erik Vea og Roar Finneidet fra Strømmen IF til ASK fordi de følte at mulighetene var mye bedre i ASK. Sammen med Kai Arne Engelstad, Bård Haugen, Trond Hval, Karl Johan Eliassen, Erik Lundby m. fl. utgjorde de en stor og blomstrende juniorgruppe trent av Odd «Orkan» Sørensen den første tiden. Erik Vea kan huske at han og Roar kjørte til treninga sammen med Geir i hans grønne folkevognboble. Forhåndstreninga foregikk på Ekeberg med løping, fotball, lavgang i «Dal’n», mm. Klubben fikk på den tiden også ny hjemmebane, Valle Hovin - Norges første kunstfrosne bane. ASK hadde da gjerne et ti-talls løpere med i junior-NM. Geir Nyland ble junior-norgesmester i 1972, for øvrig etter duell med Amund Sjøbrend på den avsluttende 5000-meteren. Han hadde også andre gode plasseringer i junior-NM og ble uttatt til juniorlandskamper mot Sverige, Finland og Sovjetunionen.

Da Geir rykket opp i seniorklassen, var det Ivar Eriksen som var trener. På den tiden begynte også turene til treningsleir i Inzell. Geir kvalifiserte seg til samtlige senior-NM i perioden 1973-1980. Han fikk aldri gå den avsluttende 10.000-meteren, men han ble uttatt til en landskamp mot Nederland.

Etter 1980-sesongen la Geir opp, men han var fortsatt til stede i skøytemiljøet, sikkert mye på grunn av karrieren til hans yngre bror, Bjørn, som også hadde kommet fra Ceres til ASK.

Geir Nyland bodde i Lillestrøm hele livet og hadde sitt yrke i brannvesenet.

Begravelsen finner sted torsdag 9. juni kl 12 i Lillestrøm kirke.

Geir vil bli savnet i skøytemiljøet.

Foto: Bjørn Nyland

Skøytegjeng tok utfordringen

Et knippe skøyteløpere fra Oslo-klubbene meldte seg like godt på årets utgave av Holmenkollstafetten. Det var løperne selv som tok initiativ til - og organiserte deltagelse i - den tradisjonsrike konkurransen som gikk av stabelen lørdag 14. maI i flott maivær. 

15 etapper gikk gjennom Oslos gater med start og målgang på Bislett stadion, og som vanlig varierte etappene i lengde og stigning. I år ble det ordentlige liv og røre etter to år med koronapause for stafetten.

“Speedskating Oslo”-laget var sammensatt og forsterket med både trenere, søsken og foreldre. Løperne Aron Feiring, Eirik Andersen, Fredrik Colbensen Tveten og Tinius Rambøl Alme bidro til å forsterke laget fra ASKs side, sammen med Kurt Larsen og Petter Andersen. Felles for gjengen var at smilet var på plass. 

Spurt-etappen hadde Asker SKs Eirik Gåseidnes som fikk gleden av å løpe laget i mål og med rette kunne juble for en knallsterk 337de-plass av i alt 2847 startende lag. 

Monika Risnes

(Fotos: Knut-Erik Tveten)