Aktiv skøyteklubb er et Rent idrettslag

Aktiv skøyteklubb er blitt sertifisert som Rent Idrettslag.  Det skjedde 25. oktober 2022.

For å bli sertifisert som Rent Idrettslag, gjennomførte styret og utvalgte ressurspersoner i klubben en diskusjonsoppgave og satte opp en handlingsplan som skal gjennomføres i løpet av de to årene sertifiseringen er gyldig.

Diskusjonsoppgaven bestod av seks spørsmål som ble diskutert i plenum.
- Oppgave 1 handlet om idrettens egenart og hvorvidt egenskaper ved idretten, f.eks. behovet for styrke og utholdenhet, kan være med på å øke risikoen for bruk av doping.
- I oppgave 2 diskuterte en hva klubben kan gjøre for å heve kunnskapsnivået og dermed forebygge at våre utøvere bryter dopingreglementet ubevisst.
- I oppgave 3 var temaet «holdninger». Bevisst doping kan forebygges gjennom gode hold­ninger i klubben.
- I oppgave 4 var temaet «andre treningsmiljøer», og om våre utøvere trener i andre miljøer, f.eks. treningssentre, som kan øke risikoen for bevisst eller ubevisst dopingbruk.
- Oppgave 5 handlet om prestasjonspress/presentasjonspress. Dopingbruk kan også være knyttet til kroppspress, ønske om å gjøre det bra på skolen, eller å ha overskudd til å prestere på mange arenaer samtidig.
- I oppgave 6 diskuterte en miljøet som våre utøvere møter utenfor idretten, bl.a. om klubben kan være en motvekt til negativ påvirkning f.eks. når det gjelder bruk av rusmidler.

Handlingsplanen som ble utarbeidet, består av fem tiltak:
1.      Gjennomføre «Ren Utøver» - et læringsprogram for utøvere og ledere på alle nivåer i norsk idrett. Dette har vi holdt på med i mange år, men det vil bli videreført/styrket.
2.      Foredrag av Antidoping Norge, evt. i samarbeid med skøytekretsen
3.      Publisere informasjon om Rent Idrettslag på nettside/i sosiale medier.
4.      Årlig informasjonsbrev vedr. antidoping, f.eks. om endringer i dopinglista.
5.      Oppfordre utøvere som trener på treningssenter, til å bruke «Rent treningssenter» (treningssenter som har tatt aktive grep for å sikre et rent treningsmiljø).

Antidopingansvarlig i vår klubb er Signe Alme.
Spørsmål knyttet til doping, eller det forebyggende antidopingarbeidet i klubben, kan rettes til Signe (se menyvalg OM OSS/KONTAKT OSS - Styre og komiteer).

Vi gleder oss til å jobbe med tiltakene våre, og til å bidra til en renere idrett!

En mer utførlig redegjørelse finnes her