Carl Erik fyller 60!

Carl Erik Sando fyller 60 år i dag, 15. mai. Han er opprinnelig fra Rjukan hvor han begynte å gå på skøyter 10 år gammel. Noen milde vintre tok nesten knekken på skøytemiljøet, og Carl Erik gikk noen år for Drammens skøyteklubb inntil han i 1984 flyttet til Oslo for å studere på BI. Da var ASK det naturlige valget hvor det var et stort og blomstrende skøytemiljø med Bjørn Nyland, Geir Karlstad, Nils Einar Aas, Erland Kroken, Bjørn Sand, Erik Strømberg, Roar Tollefsen og Bengt Halvorsen bare for å nevne noen.

Carl Erik selv hadde mest sansen for de lange løp, og det kulminerte med en bronsemedalje på 10.000 meter i distanse-NM i 1989. Så fulgte noen år hvor han forsøkte å satse på skøyter samtidig med jobben som finansanalytiker. Han måtte til slutt innse at det var en vanskelig kombinasjon og la opp som aktiv løper.

Men Carl Erik har likevel vært veldig aktiv på andre områder i ASK. Han var revisor i klubben flere år. Fra 2001 har han vært trener for forskjellige grupper, noe som har vært veldig morsomt. Han er fortsatt med og trener gruppen 9-12 år.

De siste 15 årene har han sittet i ASKs anleggsutvalg sammen med Henning Hagelund. Gjennom «Interesseorganisasjonen for Valle Hovin» har de jobbet for å få til en ishall på Valle Hovin. De er fortsatt ikke i mål, men det er virkelig gøy å se at arbeidet med den nye banen nå er i gang - med mulighet for å legge tak over etter hvert. Selv om det har vært et fantastisk samarbeid med de andre politiske partiene også, må han gi Rødt æren for den «to-trinnsløsningen» som det nå jobbes etter. Det har vært et meget interessant men også utrolig tidskrevende arbeid.

For noen år siden var Carl Erik utsatt for en stygg sykkelulykke som det tok tid å komme over. Han berømmer støtten fra skøytemiljøet under oppholdet på sykehuset og senere under rehabiliteringen på Sunnås. Han innrømmer at han har hatt veldig flaks, og det har vært deilig å være tilbake på skøytebanen igjen.

Foruten skøyteinteressen har Carl Erik dyrket musikken i mange år. For tiden spiller han gitar og korer i bandet «Blå måne» sammen med bl.a. Jon Einar Martinsen – også tidligere ASK-løper. De kan høres på Spotify. For tiden øver de intenst til en opptreden på «John Dee» i juni.

60-årsdagen skal feires stille og rolig. Det blir et restaurantbesøk sammen med aller nærmeste familie.

Vi gratulerer med dagen!

Hederspriser til Sven-Åge og Kjell Rune

Under kretstinget til Akershus og Oslo skøytekrets onsdag 4. mai, ble Sven-Åge Svensson og Kjell Rune Kristiansen fra Aktiv Skøyteklubb tildelt kretsens hederspris. De delte denne med Siw Njåtun fra Asker Skøyteklubb.

Kjell Rune fikk prisen for mange års tjeneste i skøytesporten, både som overdommer og som speaker på stevner. Det er nettopp som speaker de fleste kjenner han, både på nasjonale og internasjonale stevner i Norge og utlandet.

I begrunnelsen for Sven-Åges pris står det: “Sven-Åge har bidratt til skøytesporten i over 40 år, og er fortsatt en viktig bidragsyter både nasjonalt og for klubben. Han har bl.a.vært trener i Aktiv, verdensmester for veteraner, norsk representant i IMSSC (den internasjonale komiteen for veteranskøyteløp), statistiker i IMSSC fram til i 2018, og leder av ASKs skøyteskole for voksne fram til 2019. Han har vært engasjert av NSF i trenerutdanningen og ga i fjor ut et teknikkhefte i regi av NSF. Sven-Åge fyller 80 i år, men er fremdeles webredaktør i ASK og bruker mye tid på dette.”

Aktiv Skøyteklubb er glade for at våre medlemmer hedres for deres langvarige innsats for skøytesporten og at det blir lagt merke til utover klubben. Vi gratulerer Sven-Åge og Kjell Rune med disse fortjente prisene, og vi sender våre gratulasjoner til Siw også!

Foto: Lise Christoffersen

Fra venstre: Sven-Åge Svensson, Siw Njåtun og Kjell Rune Kristiansen

Allan og Ragne på NSFs elitelag

Der er vel ingen stor overraskelse at Allan Dahl Johansson og Ragne Wiklund er tatt ut på forbundslaget Elite Hurtigløp som det nå heter. Totalt er det 16 løpere, idet utøvere på både sprint/mellomdistanse og allround er samlet i ett elitelag. NSF mener det er viktig at de beste kan trene mest mulig sammen. Naturligvis må det også trenes noe spesifikt i hht. utøvernes spesialiteter.

Se NSFs pressemelding

Allan og Ragne (Foto: Chr. Rukke)

Roy Thauland er død

Vi har fått den triste meldingen at klubbens mangeårige medlem, Roy Arild Thauland - «Kæme» blant venner, døde lørdag 2. april. Han ville fylt 82 år i juni.

Roy kom inn i ASK på 1960-tallet som venn av Per Willy Guttormsen. Han deltok i løp og på trening i mange år. Han var et stort muntrasjonsråd og bidro sterkt til det gode miljøet på den tiden. Hans personlige rekorder ble satt i perioden 1976-1981, men han deltok i såkalte «Ringen-løp» og veterankonkurranser til slutten på 1980-tallet. På den tiden tok han initiativet til felles fotballtreninger for veteranene. De startet opp på Grefsen hvor han da bodde, og hvor vi brukte badstua som garderobe. Fotballtreningene flyttet til Ekeberg - etter hvert uten Roy - men etterfølgerne holdt det gående helt til 2017 da det ble for få til å stille to lag.

Roy var mesteparten av sin yrkesaktive tid i bilbransjen, som selger, salgssjef, og en tid også medeier. Det er mange skøytefolk, både i og utenfor klubben, som har kjøpt sin bil av Roy.

Roys største fortjeneste er kanskje at han, sammen med Erik Lundby, tok initiativet til å gjenopplive «Ligaen» som hadde lidd en stille død. Vi har ikke funnet eksakt dokumentasjon for tidspunktet, men det må ha vært i 1996 eller 1997. Både Roy og Erik fikk for dette klubbens fortjenestemedalje i 1999. Roy var leder av «ASK Liga Team» den første tiden inntil Jan Myhre overtok, men han kom tilbake og satt som leder i mange år til han trakk seg i 2015.

Roy hadde stor kontaktflate og var flink til å skaffe interessante og underholdende kåsører til Ligaens møter. Vi kan nevne skøytepresidentene Terje Andersen og Rune Gerhardsen, landslagstrenerne Svein Håvard Sletten og Jarle Pedersen, Per Ivar Moe, Sten Stensen, Fred Anton Maier, Kurt Stille, og ikke å forglemme vår egen Knut Johannesen.

Sine gode kontakter hadde Roy bl.a. gjennom medlemskap i «Morgendagens skøyte-ess» og «Gutteklubben ytterskjær».

Selv om Roy hadde sviktende helse de siste årene og kom litt på avstand, vil han bli sterkt savnet blant klubbens eldre garde. Begravelsen finner sted fredag 8.4. kl 10:30 i Hakadal kirke.

Sven-Åge Svensson

Jon Gauslaa ble ny leder

Årsmøtet i Aktiv Skøyteklubb fant sted på Valle Hovin i dag. Det er to år siden vi hadde et «live» årsmøte. Fortsatt setter pandemien sitt preg, idet det var flere sykdomsforfall. Til slutt var det 18 fremmøtte, hvorav to over nettet.

Leder Snorre Kverndokk ønsket velkommen og introduserte Cathrine Nordhus som kveldens ordstyrer. Protokollfører ble Hege Eliassen. De vanlige godkjenningene gikk raskt.

Deretter ble årsmeldingen for 2021/22 gjennomgått og godkjent. Den fyller hele 25 sider, så det har vært mye aktivitet til tross for pandemien. Vi kan bare nevne at våre løpere i de forskjellige aldersklassene har deltatt i et 15-talls nasjonale stevner og mesterskap, og at våre seniorer har deltatt internasjonalt i World Cup, EM, VM, OL og student-VM. Det har blitt mange pallplasseringer og andre gode prestasjoner. ASK har selv arrangert Landsmesterskapet i samarbeid med OSK. Vi hadde der med 10 deltagere, og noen hentet seg medaljer. Vi har en treningsgruppe for barn 8-12 år og én for juniorer. Mange juniorer går også kortbane. Seniorene er fordelt på Landslaget, Team Sørmarka (Stavanger) og Mjøsteam (Hamar). Veterangruppa har sine regelmessige treninger bl.a. i Ekebergåsen og på Frogner stadion. Sist vinter har det vært mulig å arrangere skøyteskole både for barn og voksne med god deltagelse. Klubben må fortsatt drive sine aktiviteter på Frogner stadion, og det hemmer oss nok litt. Men det er lys i tunnelen, for nå er renoveringen av Valle Hovin i gang. Klubben har internasjonale dommere og startere som har vært benyttet ved flere stevner i vinter. Klubbens aktiviteter har vært godt dokumentert på hjemmesiden og på Facebook, og i år ga vi igjen ut ASK Skøytemagasin som ble en både pen og interessant trykksak.

Regnskapet for 2021 viste et overskudd langt over budsjett. Selv om inntektene har sviktet noe pga. lavere aktivitet, har det vært enda mindre å bruke penger på. Men det godt å ha en buffer til eventuelt dårligere tider.

Det var kommet inn et forslag om å redusere medlemsavgiftene og heller øke treningsavgiftene. Årsmøtet følte at det var vanskelig å se konsekvensene av dette på stedet, og det ble vedtatt at styret skulle foreta en utredning av det til neste årsmøte. Satsene ble beholdt uendret, og budsjettet ble vedtatt med et lite overskudd.

I og med at Nils Einar Aas fant å ville trekke seg som leder fordi han ble tilsatt som generalsekretær i Norges Idrettsforbund, og at hans erstatter, Snorre Kverndokk, ville trekke seg pga. en skade, fikk valgkomiteen en utfordring med å finne et nytt leder-emne. De hadde funnet fram til Jon Gauslaa som ble valgt ved akklamasjon. Han er 60 år, har vært medlem siden 1988 og vært aktiv veteranløper så å si hele tiden. Han er jurist av utdannelse og for tiden leder av Finnmarkskommisjonen (en slags særdomstol for utmarksrettigheter). Han har i tidligere tider bl.a. vært leder i OBIK Skøyteutvalget. Vi ønsker ham lykke til! Emilie Sparre Njøs ble valgt som nestleder. Monika Risnes og Berit Sofie Wiklund tok gjenvalg. Henning Hagelund ble gjenvalgt som varamedlem. Pål Gulliksen var ikke på valg. Valgkomiteen hadde ikke klart å finne en kandidat til det siste styrevervet. Styret fikk årsmøtets godkjennelse til å supplere seg selv senere.

Det ble også valgt representanter til anleggsutvalg, kontrollkomité og valgkomité. Oppdatert adresseliste vil komme under «OM OSS».

Avslutningsvis ble avtroppende leder, Snorre Kverndokk, takket for godt utført jobb, og hele styret fikk applaus for innsatsen i en vanskelig tid.

Sven-Åge Svensson

Fra v.: Jon Gauslaa (ny leder), Emilie Sparre Njøs (ny nestleder) og Snorre Kverndokk (avtroppende leder)
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Solid punktum for sesongen

Ett hurtigløpsstevne gjensto denne sesongen, nemlig Sparebanken Vest Rekordløp i Stavanger 26. og 27. mars. 194 løpere fra hele landet, fra rekrutter til veteraner, stilte til start. Fra ASK stilte Emmeline Berentsen (JrC) foruten veteranene Andreas Haugerud (M30), Sveinung Vea (M50) og Sara Hemmer (K60). 

Så mange rekorder ble det ikke på våre på tampen av sesongen, stevnenavnet til tross. Men en rekord ble det: Emmeline klinket til med ny pers på 3000 meter med 5.20,43 - og slo persen sin fra LM på Frogner stadion i februar med hele 26 sekunder. Løpet er også den nest beste 3000 meter-tida i 14-årsklassen denne sesongen. Emmeline var ca. 1 sekund bak persene sine med 48,49 og 1.36,35 på lørdag. Søndag gikk 500-meteren unna ti-delen raskere.

5000 meter på 8.02,72 lar seg høre av småbarnsfar Andreas Haugerud. Dette var riktignok nesten minuttet bak langdistansespesialisten Øystein Grødum som satte norsk rekord i aldersklassen M45.

Sveinung Vea gikk 10.000 meteren på 17.11,63. Ikke pers det heller, men mindre enn ett minutt bak, og da må vi si at han holder koken ganske bra.

Sara imponerte heller ikke rent lite med 19.33,17 - den 4. beste tier’n i verden i kvinnenes masterklasse denne sesongen! Skjønt 22 sekunder bak sin egen, sterke 2013-pers. 

De fleste i Oslo-regionen er nå ferdige med sesongen, noe som ikke er så rart med tanke på at Frogner-isen forsvant for en god stund siden. Kortbaneløperne fortsetter imidlertid inne i Sonia Henie Ishall, og palmehelgen er det klart for LM og NM.

Monika S Risnes

Resultater: lørdag søndag

Fra v.: Emmeline, Andreas, Sveinung og Sara. Bildene er fra tidligere anledninger.
(Foto og montasje: Sven-Åge Svensson)




God ASK-innsats i senior-NM

Med NM-helgen 18. - 20 mars i Stavanger ble det satt punktum for 2021/2022- sesongen for de fleste i junior- og seniorklassen.

Det var lagt opp til et trippel-mesterskap med spennende oppgjør både i sprint-, allround- og enkeltdistanseklasser i Sørmarka Arena.

Opprinnelig hadde åtte løpere fra ASK oppnådd kvalifiseringstider i ulike klasser. Både Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson måtte imidlertid kaste inn håndkleet etter utbrudd av korona etter WC-finalen sist helg. Viktor Smedstad Haukaas (Jr. A) er heller ikke fullt restituert etter sykdom og sto derfor over. 

Tinius Rambøl Alme (Jr. B) har reist til Finland og EYOF (European Youth Olympic Festival) der han representerer Norge i kortbane denne helgen. 

ASK stilte derfor med «halv tropp» og fire løpere i Stavanger: Simen Kroken, Linus August Risnes, Julie Berg Sjøbrend og Thomas Lande Eriksen gjorde alle sitt beste for å forsvare klubbfargene til ASK.

Thomas innledet allround-delen av mesterskapet med 38,77 og 6.55,94 på henholdsvis 500m og 5000m og fikk med det en fin inngang på mesterskapet. Etter søndagens 1500m med 1.54,75 lå han på en 4. plass i sammendraget. Flere løpere viste imidlertid god utholdenhet på 10.000 meteren - og for Thomas, som har vært ute med skade i vinter, ble mila litt lang. Han ble likevel klokket inn til høyst respektable 14.39,93, fikk poengsummen 162,610 og en fin 6. plass sammenlagt i årets senior-NM allround. Forhåpentligvis gir det mersmak og tro på neste sesong! Vinneren ble Sander Eitrem fra Nord-Odal IL.

Julie har hatt en fin sesong på denne siden av nyttår, med deltagelse og medaljer i student-VM i Lake Placid som høydepunkt. Denne helgen bidro en muskelskade til at hun ble nødt til å trekke seg etter lørdagens øvelser, og fra sammenlagten. Akershus og Oslo skøytekrets fikk en norgesmester med Marte Bjerkreim Furnee fra Asker Skøyteklubb, 

Linus (Jr. B) gikk inn til en 12. plass i junior-NM allround i Tønsberg sist helg. Denne helgen stilte han i sprintklassen i sitt første senior-NM. Fredagen satte han to personlige rekorder med 39,24 og 1.17,49. Med to nesten identiske løp søndag, ble det en ny, fin 12. plass sammenlagt. Laurbærkransen tok Pål Kristensen fra Arendal med seg hjem. På 1000m ble det  en 8. plass i enkeltdistansemesterskapet, og på 1500 meter ble det 1.59,30 - to sekunder bak pers for Linus. 

Simen Kroken (29) har vært én av Norges aller raskeste menn på 100 meter i mer enn 10 år og har en bestenotering på 35,64 på 500m fra Calgary. Lørdag avsluttet han formelt en lang - og lynrask - karriere. Det gjorde han noen sekunder bak pers, med en 13. plass på 500m etter en åpning på 10,3. Vi takker Simen for all god underholdning og ønsker lykke til med det han har sett seg fore! Samtidig håper vi han vil lære bort raske starter til nye generasjoner! 

Strålende vårvær, sol og krokus i rundkjøringen møtte de tilreisende fra hele landet. Også denne sesongen ble en annerledes sesong der stevnene har blitt koronautsatt, og en opphopning av stevner mot slutten (og etter) sesongen. Pandemien herjer fortsatt, og flere av de beste - som har unngått smitten hele denne OL-sesongen - måtte nå til pers. 

Vi ønsker oss naturligvis en mer normal neste sesong, og registrerer med glede at arbeidene med kunstisflaten på Valle Hovin er godt i gang.

Tekst og bilder: Monika Risnes

Resultater

Sterk innsats av Thomas Lande Eriksen. Lite skilte 4., 5. og 6. plassen i sammendraget i senior-NM allround.

Tore og Miika Klevstuen (OSK), Linus Risnes og Petter Andersen fulgte den avsluttende 10.000-meteren fra tribunen søndag.

2 pallplasser på Ragne - pluss 1 til

Ragne Wiklund gjorde en svært god figur under World Cup-finalene i Heerenveen i helgen. Hun tok først 3de-plassen på 1500 m på lørdag, og i dag toppet hun med 2dre-plass på 3000 m. Dermed klatret hun også opp på 2dre-plassen sammenlagt for 3000/5000 m.

På 1500 m gikk hun i par med Brittany Bowe som er en rask starter, og vi var litt redde for kluss i første veksling. Men Ragne var slett ikke langt etter og vekslet greit foran etter én runde. Det varte ikke lenge så begynte Ragne å dra ifra. Hun kom inn 4 ti-deler bak Antoinette de Jong, og med to par igjen, luktet vi en 4de-plass. Men det var bare Miho Takagi som klarte å komme seg foran og vant distansen overbevisende. Både Lollobrigia, Sato og Wüst måtte pent finne seg i å gå inn bak Ragne.

På 3000 m i dag gikk Ragne i par med Ivanie Blondin som ikke kunne gi Ragne noe drahjelp. Ragne holdt runder på 30-tallet, men gikk litt opp på de to siste rundene. Vi regnet med at det var lett match for Irene Schouten, men hun lå lenge bak, helt opptil et par sekunder. Men mot slutten tok hun seg kraftig sammen og kom inn 0,33 sekunder foran Ragne. Så nær Schouten har Ragne aldri vært, og hverken Beune, Lollobrigida eller Sáblíková klarte å slå Ragne. Dermed var Ragnes beste World Cup-plassering et faktum. Dette må gi Ragne umåtelig inspirasjon foran neste sesong.

Vi var spente på Allan Dahl Johansson da det kom til mennenes 1500 m. Dessverre er Allan fortsatt ikke helt i slag, og makkeren Bart Swings fikk overtaket mot slutten. På siste vekslingsside kom Allan fra indre klart foran Bart Swings og vekslet raskt. Swings veksler ikke, men forsøker i stedet å presse seg forbi Allan på høyre side. Det skapte naturligvis kluss, og Allan ble disket. Deretter ga Allan mer eller mindre opp, men vi registrerte at tiden ble 1.47 og noe. Problemet i vekslingen ble helt og holdent skapt av Swings og var helt unødvendig. Han skal visstnok ha beklaget opptredenen i ettertid.

Sven-Åge Svensson

Resultater  

Ragne i flott driv på 1500 meter.
(Skjermdump fra Viasat 4s sending)

Ragne på pallen for WC sammenlagt, 3000 meter, sammen med Schouten og Lollobrigida.
(Skjermdump fra Viasat 4s sending)

Allan kommer ut på langsiden klart foran Swings og veksler raskt.
(Skjermdump fra Viasat 4s sending)

Allan ligger helt til høyre i høyre bane, men Swings forsøker likevel å komme forbi på utsiden.
(Skjermdump fra Viasat 4s sending)

Asker stilte opp - Risengaløp på kort varsel

Siste Indre som skulle vært arrangert på Frogner på lørdag, ble dessverre avlyst pga. dårlige isforhold under brua, noe som tyder på at en bru ikke er løsningen hvis man ønsker gode forhold i mars. Heldigvis kom Asker skøyteklubb på banen og klarte å få til dette Risengaløpet på kort varsel. Solen skinte i Asker og isen var bra. Publikum og løpere koste seg i det fine vårværet. Dette var en verdig sesongavslutning.

For Aktiv SK deltok søsterene Liv, Selja (begge rekrutt) og Inka Boldingh Debernard (jun C), Sunniva Haug Johannesen (J11), Ulrik Evenmo Ervik (G10), Axel Haartsen Njøs (G11) og Aron Feiring (jun C). Mange gikk fine løp og gikk rundt utepersene sine, noen klarte til og med å sette pers.

Resultater

Tekst og bilder: Marja Haartsen

Inka Boldingh Debernard

Aron Feiring

Axel Haartsen Njøs (til venstre I par med Bastian Boldingh Hagen

Ulrik Evenmo Ervik

Liv Boldingh Debernard

Sunniva Haug Johannesen

Selja Boldingh Debernard

Perser på Eirik og Aron i Heerenveen

Et skred av stevner avslutter denne sesongen, og den første uka i mars var aktiviteten spesielt høy. Foruten årets store høydepunkt i tillegg til OL, VM på Hamar, som Ragne Wiklund var med på å prege med sterke løp, og student-VM i Lake Placid 2. - 5. mars, der Julie tok med seg en sølvmedalje og gode løp, ble det arrangert løp i Heerenveen for løpere i aldersbestemte klasser 4. og 5. mars. 

StuupCup i Heerenveen var erstatningsbeløp for det avlyste Viking Race. Riktignok ikke med like mange deltagere fra ulike nasjoner. At det smakte med en utenlandstur og gode forhold etter nok en “unormal” sesong, tviler vi likevel ikke på. Fra ASK stilte ASK med Eirik Andersen og Aron Feiring i  junior C-klassen. Begge så sitt snitt til å forbedre persene sine. Med 40,12 - 1.20,14 og 2.03,28 ble det rekordforbedring på alle tre distansene for Eirik. Aron var rett bak sin bestenotering på 500m, men satte solide perser på 1000 og 1500 med 1.25,61 og 2.12,89.

Samtidig var det VM for juniorer i kortbane i Gdansk. Tinius Rambøl Alme og Linus Risnes fikk sin internasjonale VM-debut i kortbane i Polen. Her var det mye å lære og se, selv om laget var uheldige med en veksling og dermed endte opp med disk på stafetten.

Denne helgen venter nye løp. Lørdag er det Risengaløp i Asker som erstatningsløp for Siste Indre på Frogner, med flere av de yngste løperne til ASK på startstreken. Dette da Frogner-isen har gitt etter for varmen den siste uka. Vi håper å få tilsendt noen bilder og rapport derfra. I junior NM allround stiller ASK med Linus Risnes, i et stevne som Tønsbergs Turn som står som arrangør av.

 

Tekst: Monika Risnes

Bilder: Aron Feiring og Eirik Andersen, her i aksjon i Tønsberg tidligere i år.

Aron Feiring (foto: Monika Risnes)

Eirik Andersen (foto: Signe Alme)

Ivar Eriksen fyller 80 år.

Én av ASKs storløpere på 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet – Alf Ivar Eriksen - rundet 80 år den 7. mars. Ivar var en meget habil sprinter og all-roundløper, men han var særlig "1500m-spesialisten". Dessverre var det ikke VM på enkeltdistanser den tiden, men høydepunktet i Ivars karriere var sølv på 1500 m under OL i Grenoble 1968 delt med Ard Schenk. Tiden var 2.05,0. Ivar tok for øvrig også en 6.plass på 1500 m under OL i Innsbruck i 1964.

Ivar satte også en rekke rekorder. Den mest kjente er nok hans verdensrekord på 3000 m med 4.33,0 på Bislett i 1963. Dessuten satte han verdensrekord fire ganger på 1000 m. Han ble den første som gikk under 1.20 på 1000 m da han i 1969 gikk på 1.19,5 iInzell. Han var også den første som var under 40,0 på 500 m på norsk is.

Etter 1972-sesongen ble han med i den nystiftede proffligaen og gikk noen stevner for denne inntil han måtte gi seg etter en skade.

Ivar var senere i mange år hovedtrener i ASK. Han var den som innførte Inzell-turene for ASK-løperne i sin tid – en ganske eksotisk reise på 1970-tallet.

Vi gratulerer med dagen!

Ivar Eriksen i velkjent stil.

Julies eget reisebrev fra Student VM

Vi gratulerer Julie Berg Sjøbrend med sølvmedaljen på 3000 m under Student-VM i Lake Placid 2.-5. mars - og med andre fine resultater. Nedenfor er hennes egen beretning fra mesterskapet - FISU World University Championship 2022 - som det offisielt heter.

- Etter en uke med å leve i en "boble", ekstremt redd for å bli smitta, var det veldig deilig å endelig sitte på flyet til USA. Reisen startet litt trøblete, men etter 30 t reise kom vi trygt frem til Lake Placid. Gjennom hele oppholdet ble vi som utøvere tatt veldig godt hånd om av arrangørene. De hadde også hadde lagt til rette for et veldig vellykket arrangement og var med på å gjøre oppholdet så bra som mulig.

For meg kunne ikke Student VM startet så mye bedre, med sølv på 3000m første dagen. Før distansen hadde jeg et håp om å være med å nærme meg pallen, da jeg var rangert som nr. 6, så det å sitte på putene og se de to siste parene gå inn bak meg, var veldig gøy. Dette er min første internasjonale medalje (utenom landskamper) så jeg ble selvfølgelig veldig glad. Selv med mye vind og ujevn is følte jeg meg bra hele veien, og gikk bra teknisk. En time etter var det klart for 1000m. Med bein preget av 3000m fikk jeg dessverre ikke vist helt det jeg var god for, men kunne ikke la være å være fornøyd etter dag én.

Neste dag var det klart for 1500m. Var ganske uheldig med vinden, men jeg er fornøyd med resultatet da jeg hadde energi hele veien og ikke gikk altfor mye opp på siste runden. Dagen etter var det 500m som sto på planen, men dessverre dro jeg på meg en strekk på oppvarmingen, så jeg måtte trekke meg. Heldigvis kjente jeg ikke noe til det dagen etter og var klar for Team Relay og fellesstart. Team Relay var helt nytt for meg, og kjempe gøy å gå. Vi gikk i par, en gutt og en jente, med vekslinger som man gjør i Shorttrack. Her var det sterk konkurranse, men som et lag var vi fornøyde med gjennomkjøringen. Før fellesstarten hadde jeg en klar plan og lå veldig godt i toget.og fikk spurtpoeng. Dessverre endte sjansene mine for tidlig da jeg falt noen runder før mål. Jeg gikk fortsatt helt inn til mål, og jeg gleder meg allerede til neste gang jeg får muligheten til å delta i en fellesstart. Det var ekstremt gøy!

Jeg reiste hjem med gode resultater, nye vennskap, og ikke minst mange fine minner! Veldig glad jeg fikk lov til å være med, og jeg håper på å være med i FISU University Games neste år. Da er jeg klar til å kjempe for nye medaljer!

Julie Berg Sjøbrend

Resultater

Fra v.: Julie med sølvmedaljen, Veronika Antosova (CZE), gull og Thalia Staehle (USA). bronse.
(Placid Times Photography)

Den norske troppen. Fra v.: Daniel Thuv Eriksen, Birk Finnstø Refsaas, Didrik Møller Nordal, Bendik Mauseth og Julie. (Foto: Robin Gruben)

Skikkelig støttegjeng for Ragne

Vi regner med at alle norske tilskuere heiet på Ragne av hele sitt hjerte under VM i helgen. Likevel var det nok noen som heiet mer og hjerteligere enn andre. En stor gjeng av familie og venner hadde samlet seg på hovedtribunen - utstyrt med spesielle “Heia Ragne”-flagg og med plakater. Det var ca. 30 personer på lørdag, og på søndag hadde det økt til rundt 50. Ragne manglet i alle fall ikke støtte i sin jakt etter gode tider og edelt metall.

Nedenfor er en del bilder tatt av mamma Berit Sofie og pappa Jo Wiklund, samt Anne Colbjørnsen. Siste bildet er et screenshot fra TV 3s sending som viser spente foreldre på tribunen før Ragnes start på 1500-meteren.

Centimeter fra pallen for Ragne

Aktiv Skøyteklubbs Ragne Wiklund gjorde en strålende innsats under helgens VM i Vikingskipet. Det var sååå nær at hun hadde blitt belønnet med pallplass i sammendraget. Antoinette de Jong berget tredjeplassen med 0,060 poeng i forhold til Ragne. Det tilsvarer 18 hundredeler på 1500 meter og kan godt være det Ragne tapte på en litt uheldig veksling der.

Ragne åpnet lørdag med å sette pers på 500 meter med 39,59. Den gamle var på 40 blank. Det var en strålende opptakt tll mesterskapet. Deretter gikk hun en solid 3000-meter. Denne gangen gikk hun forsiktigere ut. Vi likte det vi så, for vi har flere ganger etterlyst et jevnere løpsopplegg. Dermed holdt hun også farten bedre oppe og gikk inn til en 3de-plass, bare 3 sekunder bak vinneren, Irene Schouten. Etter første dag lå Ragne på en 5te-plass sammenlagt. Mulighetene for avansement var der, for hun er jo vanligvis sterkere på dag nr. to.

Ragnes 1500-meter på søndag var rett og slett strålende. Det endte med 2dre-plass på distansen delt med de Jong, og bare 0,15 sekunder bak vinneren Miho Takagi. Ragne hadde sterkere sisterunde enn begge disse. Dessverre måtte Ragne holde litt igjen i en veksling med makkeren Ayano Sato, og der røk kanskje både distanseseieren og bronsemedaljen sammenlagt.

På 5000-meteren gikk Ragne igjen et jevnt og velberegnet løp. Litt opp i rundetid på slutten, men 6.56,82 var veldig nær persen og bare 4 sekunder bak makker og distansevinner Irene Schouten. Ragne lå på 2-plass i sammendraget før siste par skulle gå. Der klarte Miho Takagi ikke å ta igjen Schouten i sammendraget men ble nummer 2. Underveis så det ut til at parkameraten Antoinette de Jong skulle gi tapt for Ragne. Men de Jong gravde svært dypt, klarte å øke farten litt på de to siste rundene og knep 3de-plassen 0,060 poeng foran Ragne. Det tilsvarer ca. én meter i mål!

Vi er likevel svært fornøyde med Ragnes innsats og resultater i helgen, og stolte over å ha en slik fin løper i vår klubb.

I mennenes konkurranse måtte Norge og Peder Kongshaug også ta til takke med 4de-plassen etter Nils v d Poel, Patrick Roest og Bart Swings. Sander Eitrem fylte imidlertid på med en 5te-plass. Både Kongshaug og Eitrem er VM-debutanter!
Vi gratulerer Sverige med en suveren verdensmester - og for svensk skøytesports framtid oppfordrer vi ham til å fortsette noen år til!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne har grunn til å smile etter innsatsen i helgen. (Skjermdump fra TV 3s sending)

En veldig energisk Ragne underveis på 1500 meter. (Skjermdump fra TV 3s sending)

En merkedag for Valle Hovin isstadion

Vi skriver 2. mars 2022, og ærverdige «Kalde motvind» viste seg fra sin aller beste side med sterk vårsol og +10 grader. Denne merkedagen har vi ventet på lenge, og det var gledelig å se at sentrale byråder ønsket å kaste glans over markeringen av byggestart for trinn 1. Det var også et bredt presseoppbud med NRK Distriktsnyheter i spissen.

Seansen ble åpnet av Eli Grimsby, direktør for Oslobygg KF, som står som byggherre. Hun understreket at de var svært glade for endelig å være i gang etter en lang periode med prosjektering og planlegging. Byråd for Næring og Eiendom, Victoria Marie Evensen, fulgte opp med å understreke prosjektets viktighet og ikke minst grønne profil med full elektrifisering av anleggsparken.

Det var knyttet stor spenning til talen til Byråd for Kultur, Idrett og Friluftsliv, Omar Samy Gamal, og om han ville lette på sløret med hensyn til kravet om kulvert til indre bane og ikke minst neste byggetrinn med takoverbygg. I intervju med NRKs Olav Juven ville han ikke være konkret på dette -  først måtte man sikre fullføringen av trinn 1. Gamal understreket anleggets betydning for vinteraktiviteter i en tid med kortere og mildere vintre. Videre var han opptatt av breddeidretten og den uorganiserte aktiviteten. Han takket også frivilligheten for det sterke engasjementet for  prosjektet, takk til Rune Gerhardsen som gikk bort i 2021, og til Interesseorganisasjonen for Valle Hovin ved leder Henning Hagelund.

Skøytepresident Mona Adolfsen holdt en engasjert tale om betydningen av Valle Hovin og ikke minst hvor viktig det vil være å få tak over. Hun minnet om at det slettes ikke er vanlig at solen skinner og man har 10+ grader pluss. Selv husket hun kalde dager på Valle Hovin med 20 blå. Hun la også inn et godt ord for kulvert til indre bane nå, en henstilling spesielt myntet på tilstedeværende politikere.

Bandypresident Erik Hansen understreket det gode samarbeidet mellom skøytefolket og bandyfolket når det gjelder å få til et moderne Valle Hovin med tak over.

Interesseorganisasjonen for Valle Hovin var selvfølgelig invitert og stilte sterkt opp med samtlige medlemmer. Det ble en emosjonell opplevelse for gjengen som har stått på barrikadene for et moderne anlegg i over 20 år, med over 400 loggførte møter bak seg. «Det stopper ikke her», var Børre Rognliens kommentar, «vi må regne med noen møter til før taket står ferdig, men vi er på stø kurs». På en slik dag er det også viktig å minnes alle som har støttet oss og bidratt i arbeidet - ingen nevnt, ingen glemt. De trenger vi å ha med oss fremover også, og spesielt sentrale politikere i Bystyret.

I dag er vi uansett svært takknemlige for at vi snart kan være tilbake med full tyngde på Valle Hovin.

Henning Hagelund

Byggestarten på nye Valle Hovin ble fint dekket av NRK Distriktsnyheter i går med bl.a. intervju av Henning Hagelund, leder for Interesseorganisasjonen for Valle Hovin.
(Skjermdump fra sendingen til NRK Distriktsnyheter Oslo og Viken)

Byråd Omar Samy Gamal under åpningen av byggearbeidene på Valle Hovin. Han poengterte bl.a. at skøyter blir mer og mer populært. (Foto: Henning Hagelund)

En fornøyd Interesseorganisasjon samlet for å markere at en ny milepæl er nådd. Fra venstre Snorre Kverndokk, Carl Erik Sando, Henning Hagelund, Omar Samy Gamal (Oslo kommune), Tor Audun Sørensen, Børre Rognlien. (Foto: Mona Adolfsen)

Stein Opdahl fyller 70 år

Stein har en lang historie både i skøytesporten og i ASK. Interessen for skøyter ble vakt med «skøyterevolusjonen» i 1963 og de norske prestasjonene. Men i Overhalla i Nord-Trøndelag, der han kommer fra, fantes det ingen bane og mulighet for egen utfoldelse. Det var først da han kom til Oslo for å studere, at han begynte å gå på skøyter. I første omgang deltok han i noen langløp, bl.a. på Randsfjorden. I 1982, da han var ferdig med studiene, begynte han å konkurrere regelmessig i OBIK-løpene, og i slutten av 1980-årene satt han også som leder i OBIKs skøyteutvalg.

Han meldte seg dessuten inn i den gang Ask Skøyteklubb, og han minnes spesielt klubbmesterskapet i 1988 hvor 5.000-meteren gikk samtidig med 5.000-meteren i Calgary-OL. Alle unntatt 3 deltagere valgte å se på OL i stedet, så da fikk Stein en bronsemedalje! Stein har trives best på de litt lengre distansene – der er han minst dårlig, hevder han. Det som er imponerende, er at han har deltatt i løp alle sesonger unntatt 1994-sesongen, da han måtte prioritere annerledes. Klappskøytene ga en skikkelig oppblomstring, og persene hans fra den tiden lar seg høre: 46,5 – 2.21,07 – 4.57,39 – 8.36,77 og 17.36,55. Han synes han har slitt mye med teknikken og skulle ønske at Skøyteskolen for voksne hadde eksistert den gangen han begynte.

I 2006/2007 ble han vervet til styret i Aktiv Skøyteklubb, og han satt i 12 år som kasserer. Nå sitter han som medlem i det forholdsvis nyetablerte Kontrollutvalget i klubben. I tillegg har han gått inn i styret i ASK Liga Team hvor han også sitter som kasserer - og han er på nytt medlem i OBIKs skøyteutvalg.

Som om ikke alt det er nok, har han i alle år drevet med skøytestatistikk, og det er mange interessante oversikter vi har fått derfra. Fra 2015 sitter han også i NSFs statistikkutvalg. «Skøyter er jo hobbyen min», sier han.

Stein har stilt opp som funksjonær på utallige av klubbens stevner. I det siste har han dessuten bistått Kjell Rune (Kristiansen) som speaker på noen stevner, slik som på Sandefjordløpet som gikk i Vikingskipet nylig. Han synes deltagelsen der var oppmuntrende. Rekrutteringen er ikke dårlig - «det er håp for sporten», mener han.

Det blir ingen stor markering av 70-årsdagen. «Ungene» kommer på besøk for en liten feiring – hvis de holder seg friske!

Vi gratulerer så mye med dagen!

Sven-Åge Svensson

Stein deltar trofast på veteranenes barmarkstrening i Ekebergåsen og istrening på Frogner. Her fra en treningsøkt i januar i år. (Foto: Sven-Åge Svensson)

NM-debut for Emmeline

Årets junior-NM i sprint ble arrangert i Fosenhallen i Bjugn siste helgen i februar. Delvis på grunn av korona samt andre løp og mesterskap, var det mange forfall denne gangen, noe Skøyteforbundets representanter var litt skuffet over. Men det åpnet døra for andre løpere slik som Aktiv SKs Emmeline Berentsen - eneste løper fra Oslo. Hun ble tatt ut på supplerende uttak etter Sandefjordløpet og fikk dermed sin debut i NM-sammenheng.

Det var ikke rekordrask is i Bjugn denne helgen, noe som gjenspeilte seg i tidene for både kvinner junior og herrer junior. De fleste løperne var både ett og to sekunder bak persene sine på begge distanser. Det ble ingen perser på Emmeline heller, men en solid 1000 meter på søndag sørget for helgens beste plassering med en åttendeplass. En helt ålreit start på NM-karrieren, og hun tar med seg mange gode erfaringer og mye læring fra sitt første mesterskap.

Vi hadde et godt samarbeid med Båstad IL og deres to løpere, Amalie Haugerud Teig og Paul Fredrik Michelet. Båstad-trener Finn Lunde passet også på at Emmeline ble godt sekundert og gjorde alt hun skulle før løpet - helt til han fikk korona på lørdag kveld. Dermed sto de tre uten trener og sekundant på søndagen. Heldigvis stilte arrangørklubbens trener, Anne Gerben, villig opp og sekunderte de tre løperne - muligens noe mer høylydt enn de er vant til. Men vi retter en stor takk til ham, og vi takker også Bjugn og Ørland Skøyteklubb for et prikkfritt arrangement.

I kvinneklassen var Bergen SKs Amalie Haugland suveren og vant begge løpene både lørdag og søndag. Også i herreklassen ble det seier til en bergenser, Emil Pedersen Matre fra Fana IL, takket være to gode 1000-meterløp. 

Cathrine Amann Berentsen

Resultater

Emmeline viser innsatsvilje. (Foto: Glenn-Øyvind Teig)

Fornøyde deltagere. Amalie Haugerud Teig og Emmeline (til høyre). (Foto: Glenn-Øyvind Teig)

Bjugn har hatt sin skøytehall siden 2009. Når skal Oslo få sin? (Foto: Glenn-Øyvind Teig)

686 nye perser ved Sandefjordløpet 2022

Forholdene var så bra som det går an å ønske seg i Vikingskipet i helgen. Selv om Hamar bød på sol og blå himmel, lå et sjeldent lavtrykk over Innlandet, og arrangørene hadde sørget for å holde de 12 minusgradene ute. Inne kunne man skilte med 12 plussgrader, en luftfuktighet på 24% og strålende isforhold. Her lå det til rette for gode tider, og det ble det jammen.

Ca 280 blide deltakere stilte til start. Fra Aktiv SK stilte i alt 12 løpere. Rekruttene Liv og Selja Boldingh Debernard gjorde gode 100- og 400-metere på lørdagen og dro til med sesongbeste begge to. Søndag satte Liv ny sesongbeste på samme distanser, mens Selja fikk med seg både 400- og 500-meter.

I 10-års klassen dro Ulrik Evenmo Ervik til med flotte 51,91 på 500-meter, mer enn to sekunder bedre enn forrige pers satt under ASK-cup i januar.

Sunniva Haug Johannessen hadde virkelig fart i skøytene i helgen og fikk med seg tre flotte, nye perser hjem. Hun klinket til med 50,03 på 500, satte pers på 1000 både lørdag og søndag og endte til slutt med solide 1.39,93. Hun fikk 3. plass sammenlagt etter å ha blitt nr. 3 på begge 500- og 2 på begge 1000-meterne. Sterk prestasjon.

Neste løper ut var Axel Haartsen Njøs som også tok med seg tre flotte perser hjem, to på 500 og én på 1000. Like pers-effektiv var Helle Boldingh Debernard som perset på 500 begge dager og på 1000m på lørdagen.

I junior C damer stilte Aktiv med Inka Boldingh Debernard og Emmeline Berentsen. Disse jentene gikk også gode løp og tok med seg henholdsvis to og tre nye perser hjem. Det lå mange sekunder igjen på hittegodsen innen disse to jentene var ferdig med distansene sine.

Eirik Andersen tok også med seg tre nye personlige rekorder og hentet inn en imponerende sølvmedalje sammenlagt i menn junior C, bare slått av treningskamerat Miika Klevstuen fra OSK. Miika gikk for øvrig 500-meter på imponerende 37,55 som er landsrekord for klassen og angivelig også årsbeste i verden i aldersklassen. Menn junior C er en stor klasse med 29 deltakere. Det var ekstra gøy at vi fant igjen alle våre tre løpere blant de seks første plassene, med Aron Feiring på 4. plass sammenlagt og Mads Nordhus på 6.

Tinius Rambøl Alme leverte solide løp i menn Junior B. På 1500 m brøt han den magiske to-minuttersgrensa for første gang med tiden 1.59,70. Etter et vekslingsuhell på søndagens 500m, valgte han å ta tilbudet om å gå distansen om igjen før 1000m. Selv med to 500m i beina klarte han å komme under 1.20 for første gang med tiden 1.18,80. Treningskompis Fredrik Pedersen fra OSK stakk av med sammenlagtseieren i klassen.

Av de 686 nye personlige rekordene som ble satt på Hamar i helgen, tok våre 12 løpere hele 28. Mye skøyteglede og flotte prestasjoner over hele linjen. Vi takker Sandefjord Skøyteklubb, dommere, startere, den alltid stødige speakerduoen og ikke minst banemannskapene som lagde en flott ramme rundt Sandefjordløpet 2022. Vi sees neste år!

Tomas Alme

Resultater

Fotos: Thomas Alme (klikk på bildene)

Det vil seg ikke for Allan

Allan Dahl Johansson endte helt nede på 28.-plass i dagens 1000 meter under OL i Beijing. Nå er ikke 1000 meter Allans beste distanse, men han har en pers på 1.07,99 og endte i dag over 2 sekunder bak den. Som Ragne, startet også Allan i første ytre, og det er nok heller ikke så gunstig for de som er mindre start-raske. I tillegg hadde han et lite feilskjær i første ytre, og han var på etterskudd gjennom hele løpet. På 1500 meter endte det jo også med en skuffende 12te-plass, så Allan har ikke klart å vedlikeholde formen fram mot OL. I et intervju med “ASK Skøytemagasin” ved juletider uttalte han at han ikke ville bli veldig skuffet hvis han ikke lyktes. “Da er det bare å finne ut hvorfor, og jobbe med det til neste OL.”, sa han.
Vi får håpe Allan finner ut “hvorfor”, og at han snart er i toppskiktet igjen, der vi mener han hører hjemme.

Dagen ble ellers gledelig sett med norske øyne, idet Håvard Holmefjord Lorentsen kapret bronsemedaljen bak Krol og Dubreuil. Håvard lå på 2.-plass før siste par med Dubreuil og Verbeij, så det kunne også endt med 4.plass. Verbeij ga opp etter vekslingskluss med Dubreuil. Det betyr imidlertid at han lå rundt ett sekund etter Dubreuil på det tidspunktet, og selv om han hadde gått en strålende sisterunde, ville han neppe ha kunnet slå Håvard.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Allan veksler bak makkeren og skal ut i ytre. (Skjermdump fra Eurosport Norges sending)

Håvard Holmefjord Lorentsen tok en overraskende og gledelig bronsemedalje
(Skjermdump fra Eurosport Norges sending)

Da var OL over for Ragne

Ragne Wiklund har deltatt i alle skøyteøvelsene, unntatt 500 m og fellesstart. Det har blitt to 5te-plasser, én 6te-plass, én 12te-plass - pluss 18de-plass på dagens 1000 meter. Ragne er ingen sprinter, så starten blir for svak. Det hadde kanskje vært litt gunstigere for henne om hun hadde fått starte i indre bane, som hun opprinnelig skulle. Hun profiterer imidlertid på stayer-evnen, og i siste ytre gikk hun “rundt” parkameraten Sloeva fra Hviterussland. Det var faktisk bare 4 løpere som hadde bedre sisterunde enn Ragne! Så Ragne gjorde ingen dårlig figur og hadde gode sprintere som Bosiek og Minsun Kim rett foran seg - og det er heller ikke langt opp til ellers svært gode 1000meterløpere som Fatkulina og Quishi Li.

Vi synes det var morsomt at Miho Takagi sto igjen som vinner av dagens 1000 meter, og det med god margin til Jutta Leerdam og Brittany Bowe.

I intervju med Eurosport Norge ble Ragne spurt om hva som hadde vært hennes høydepunkt under OL. Etter å ha tygd litt på det, mente Ragne at det måtte være 5000-meteren, selv om den også hadde vært hardest.

Da venter hjemturen, og så ser vi alle fram til neste store begivenhet som er VM i Vikingskipet 3.-6. mars.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne kan puste ut etter god innsats i OL. (Skjermdump fra Eurosport Norges sending)

Ragne “runder” Sloeva i siste sving. (Skjermdump fra Eurosport Norges sending)