Sven-Åge runder år - 8. juli må ASKs webredaktør selv til pers

Sven-Åge Svensson skriver om klubbkamerater som fyller år, på denne nettsiden. Nå er det hans tur til å få omtale. – 80 år, er det meg? spør han retorisk, ved spørsmål om intervju. Som så mange av oss, erfarer han at tida flyr mens man travelt opptatt med jobb, familieliv, hobbyer og frivillig arbeid.

Han er bosatt på Ekeberg med sin Gerd. Noen etapper feiring med venner og familie hjemme i Oslo har det blitt allerede fram mot jubileet. Hva med selve dagen? – Den blir feiret i Bohuslän, røper jubilanten, som ser fram til å samle sønner, svigerdøtre og barnebarn.

Skøytebakgrunn

Sven-Åge var aktiv juniorløper i Eidsvoll Turn og Liv Hønefoss. ASK ble det noen år senere, men karrieren ble ikke så lang.. «Jeg vil bli skøyteløper», erklærte sønnen Åsmund en vinterdag foran TV’en med skøyteløp. Da var det bare å finne veien til nærmeste klubb. Lillebror Eilif fulgte etter - til et stort og aktivt miljø i ASK på 80-tallet.

Sven-Åge ble hjelpetrener og snart hovedtrener for en gruppe barn. Nivået varierte, og lystbetont trening var viktig, minnes han. Løperne fikk i oppdrag å løpe to runder rundt Valle Hovin - på likest mulig tid. Hvem ville vinne den konkurransen? Oppvarmingen gikk som en lek.

Etter hvert gjennomgikk han NSFs trenerutdannelse på A, B og C-nivå. Etter trenergjerningen startet Sven-Åge skøyteskolen for voksne på Valle Hovin. Foruten å rekruttere nye løpere til miljøet, ble dette et verdifullt bidrag økonomisk til klubbkassa.

ASK-veteranene er en aktiv gjeng som møtes til trening året rundt. Her ble Sven-Åge med og begynte også å konkurrere igjen. Han ble veterannorgesmester en rekke ganger. I 1997 i Berlin deltok syv norske løpere for første gang i veteran-VM. Sven-Åge tok en sølvmedalje. Det ga mersmak. Etter å ha reklamert, ordnet med påmelding, reise og hotell for alle, stilte Norge i 1998 med hele 28 løpere i Baselga i Italia. Der ble Sven-Åge veteranverdensmester - Norges og Aktiv skøyteklubbs første. Han gjentok bedriften i Finland året etter. Sine siste løp gikk han i 2013 da en skade satte stopper.

Aktiv inn i pensjonisttilværelsen

Utenom skøyteløpingen har Sven-Åge vært redaktør i klubbmagasinet Skøyteløperen. På 90-tallet var han såkalt HK-formann med sportslig ansvar for juniorer, seniorer og veteraner i ASK. Hans yrkesmessige erfaring som systemansvarlig og dataprogrammerer har klubben nydt godt av. Websiden aktivsk.no ble fra 1998 driftet fra den svenssonske kjøkkenbenken.

Selv som pensjonist fra 2009, ble det få hvileskjær. Han utviklet Skøyteforbundets nye trenerutdannelse, «Trenerløypa», og har holdt en rekke kurs. Det resulterte også i bøker om skøyteteknikk, en av Sven-Åges fanesaker. Han har dessuten lagt ned mange timer som skribent for ASKs klubbmagasin og er fortsatt klubbens webredaktør.

Sven-Åge var norsk representant i IMSSC, den internasjonale komiteen for veteranskøyteløp, fram til 2015, og statistiker fram til 2018. Han er utnevnt til æresmedlem i IMSSC.

Selv om Sven-Åge har problemer med å skøyte selv, er han stadig tilstede på banen med råd og dåd. Som mange andre ser han fram til at Valle Hovin igjen skal fylles med løpere i alle aldre, til organiserte og uorganiserte aktiviteter og løp.

Vi ønsker jubilanten til lykke med dagen!

Tekst: Monika Risnes

Bilde: Gerd Lindstad