Finn Bøhler fyller 80 år!

Finn Bøhler fyller 80 år i dag den 4.11. Han har en omfattende historie bak seg i ASK, helt fra 1954 da han meldte seg inn i klubben som aktiv løper - den gang i 12-årsklassen. Han gikk i mange år til rundt 1965/66. Det tok aldri helt av, men av klubbens leder den gang, Bjørn Døstvedt, fikk han tilbud om å bli trener. Han startet med en gruppe gutter på 14-16 år. Etter hvert fikk han også ansvaret for gutter 12-14 år, og senere også jenter. Klubben hadde mange løpere den gangen.

Mens han var trener, ble han også formann for YA (Yngres Avdeling). Klubben drev flere aktiviteter, slik som skoleløp og skolekonkurranser på skøyter, men Finn ivret veldig for at de skulle starte en skøyteskole for barn. Den kom i gang rundt 1974 med Kjell Svean og Hans Halvorsen som de første instruktører. Med årene har Skøyteskolen blitt en «livsnerve» for klubben.

Finn satt senere flere år i styret, lenge som leder av Arrangementskomiteen som ble til Dommer- og arrangementskomiteen. Her fikk han i gang ASKs Skøyteuke sammen med Per Stålsett. Skøyteuka var en serie varierte løp i mars før banen stengte. Den var populær, for det var ofte fin is og persemuligheter. Etter hvert tapte Skøyteuka mot persemulighetene på Savalen og senere i Vikingskipet. Nå er det bare Skøytemila som er igjen.

Finn har hatt en finger med i mange av klubbens arrangementer. En av hans oppgaver gjennom mange år, var å stå for anskaffelse av premier. Men vi kjenner ham vel særlig som starter. Det begynte han så smått med i 1974. Senere ble det starterkurser og grad som «Internasjonal starter», den nest høyeste grad innen ISU. Han har skutt i gang både Norgesmesterskap, Norges Cup og til og med World Cup.

Finn har mye å se tilbake på. Hans egne barn, Heidi og Knut, begynte jo også i klubben som hhv. 10- og 8-åringer, og de holdt det gående i flere år. Det har også vært morsomt å følge elevene sine fra den gang han var trener, slik som Kai Arne Engelstad, brødrene Bjørn og Egil Hagen samt Bengt Halvorsen (som for øvrig døde så altfor tidlig).

For noen år siden var Finn plaget med hjerteproblemer og måtte gjennom en operasjon. Etter rekonvalesensen var han tilbake på Valle Hovin en tid og «skjøt i gang» noen småløp. Helsa føles bra nå, men han trenger å komme i bedre form. Han har nettopp begynt på et treningssenter og går inn for å trene regelmessig.

Vi kjenner Finn som en lun og hyggelig person, og han har betydd mye for klubben. Vi gratulerer med 80-årsdagen som skal feires lørdag på Østmarksetra sammen med familie.

Sven-Åge Svensson

Ferskt bilde av Finn hjemme i godstolen - og som ASK-mila-general i 2012. (Fotos: Sven-Åge Svensson)