Asbjørn Hildrum fylte 80 år den 20.5.

(Foto: Sven-Åge Svensson)

En virkelig veteran på skøytebanen fylte 80 år denne uka! Skøyteinteressen tentes allerede i 6-7-årsalderen med «blekkspann» på hovedveien gjennom Overhalla i Nord-Trøndelag. Senere flyttet han til Namsos hvor det var et visst skøytemiljø. 13 år gammel kjøpte han sine første Ballangrud støvleskøyter – for egne penger. Han mener prisen var rundt 100 kroner.

I 1967 flyttet han til Oslo for å begynne på politiskolen. I Oslo-politiets idrettslag, OPIL, var det en kollega som fikk trukket ham med på skøytebanen igjen. Han var i god fysisk form, og i sitt første OBIK-løp, på Frogner stadion, fikk han 44,8 på 500m. Da var han «solgt». Aftenpostens aftennummer hadde den gang fyldige reportasjer og resultater fra OBIK-løpene, og undertegnede kan godt huske navnet Asbjørn Hildrum som gjenganger på toppen av listene.

Nasjonalt gikk han først for Oslo Veteranskøyteklubb, men meldte seg for rundt 30 år siden inn i ASK. Det var det gode miljøet i klubben som var avgjørende. - Det var egentlig ikke noe alternativ, sier han. Siden har Asbjørn vært tro mot ASK. Han er dessuten medlem av ASK Liga Team hvor han også var leder i noen år.

Sportslig løsnet det skikkelig i Vikingskipet i 1994 - altså i 50 års alder. Tider som 42,1 på 500 og 2.09,9 på 1500m lar seg høre. Asbjørn har vært norsk Veteranmester noen ganger, sammenlagt og på enkeltdistanser. Ellers har han ikke tenkt så mye på rekorder og mesterskap, sier han, men har mest vært med fordi det var morsomt. Bare et par ganger har han deltatt utenlands – under veteran-VM i Baselga i 1998 og i Helsinki i 2006.

I 2016 og 2017 måtte han skifte kneledd. Selv med stål og plastikk i knærne gikk han løp helt til for et par år siden. Sitt siste milløpet gikk han i 2021. Fortsatt trener han barmark med «gutta» borte i Ekeberg-skråningen. Der går det stadig i lavgang og imhopp. I ny og ne tar han en sykkeltur på 30-40 km.

Det er en sprek 80-åring vi har foran oss. Vi gratulerer med dagen som var, og ønsker ham mange gode år!

Sven-Åge Svensson