En trenerkapasitet av de sjeldne

Frank sverre furuset kunne se tilbake på en sjeldent lang trenerkarriere. (Foto: såS)

Vi har nylig mottatt den triste beskjeden om at Frank Sverre Furuset har gått bort, 82 år gammel. Han var plaget av sviktende helse de senere årene. Med dét er en trenerkapasitet gjennom flere tiår borte. 40 sesonger fikk han som trener på isen, og det er ikke få løpere han bidro til å utvikle. Først for klubber på Romerike, senere for Oslo og ASK. Han bidro også til å sette preg på skøytesporten nasjonalt, etter å ha oppnådd status som forbundstrener.

Nettopp sporten vår skulle bringe Frank Sverre til spennende steder i verden. Noen av disse reisene og opplevelsene, samt sitt tankegods rundt trening, forteller han om i den kommende 100 års-jubileumsboka til ASK. Med D-trenerstatus i NSF fulgte internasjonale tilbud, og i 1983 trente han den kinesiske sprinttroppen, som forberedte seg til OL i Sarajevo. En utvekslingsavtale mellom NIF og Tsjekkoslovakias sportskomite skulle også føre han til Praha, der han for øvrig fikk venner for livet. 

Asier Peña Iturria og Ellen Kathrine Lie er bare to av løperne i ASK som opplevede suksess med ham som trener. Utallige overdommeroppdrag nasjonalt og internasjonalt skulle det også bli, foruten engasjement i styre og stell i klubben.

Etter 2014/15-sesongen der Frank Sverre bidro som trener for juniorene i ASK, måtte han dessverre gi seg på grunn av helsa.

Vi lyser fred over hans minne.


Vel blåst for sesongens første Gullkarusell

Noe varmt i koppen - og noe varmt i kroppen - gjorde godt etter målgang. (foto: Henning Hagelund.))

Tirsdag 10 desember var det klart for sesongens første Gullkarusell - med mange forventningsfulle skøytekursdeltagere på startstreken.

For de fleste var det noe helt nytt å gå løp, og ekstra stas var det nok at flere av de eldre ungdommene fra både ASK og OSK stilte til start. Valle Hovin viste seg fra sin aller beste side med knallfine forhold, om enn noe sur trekk. Totalt gjennomførte 25 løpere denne første Gullkarusellen på det nyrenoverte Valle Hovin.

Etter løpet var det premieutdeling, som seg hør og bør - akkompagnert av nystekte vafler og solbærtoddy. Det var mange stolte debutanter som fikk sin aller første Gullkarusell-medalje, og vi håper at de allerede gleder seg til den neste - som kommer i januar.

Tekst og foto. Henning

Vel hjemme etter World cup-løp i Asia

Julie Berg Sjøbrend fikk med seg verdifull internasjonal erfaring under sesongens første world cup-stevner. (Arkivfoto: Monika S. Risnes.)

Julie Berg Sjøbrend ble tatt ut i troppen og fikk gå flere distanser i B-puljen, foruten lagøvelser under WC-løp i Nagano og Beijing i november. På oppfordring fra redaksjonen deler hun noen tanker om opplevelsene på flyreisen hjem.

Jeg er ekstremt takknemlig for at jeg fikk muligheten til å reise, og det var en opplevelse!

Det har vært en litt tung start på sesongen, med en hjernerystelse jeg pådro meg på høydesamling i Font Romeu med landslaget, og en lang sykdomsperiode etter dette. Kroppen spiller fortsatt ikke helt på lag, så resultatene ble ikke som jeg håpet på. Jeg er likevel fornøyd med innsatsen min på fellesstart under WC2 (siden jeg var uheldig å falle under WC1), og team sprint!

Vi hadde med litt norsk mat, og jeg forventet ikke det beste og var selvfølgelig litt redd for å bli matforgiftet. Men, det gikk fint! I Japan måtte vi fikse lunsj og middag første uken selv, så da ble det litt fritt valg - og selvfølgelig ble det en del sushi! Ellers fikk vi for det meste asiatisk-preget mat, men det var nok utvalg og litt kjent mat, så det var bra! I Kina synes jeg vi var heldige med buffetmaten, selv om det ble litt det samme hver dag. Men, det skal sies at det var godt å komme hjem til grovt brød og norsk melk.

Selv om det ikke gikk helt min vei resultatmessig, er det et supert lag å være på reise med, og ikke minst er det kjempegøy å få oppleve at både Ragne og Sander tar gull den siste helgen!

Det er frustrerende å ikke få vist potensialet sitt - men jeg er sikker på at det løsner og at sesongen blir bra. Jeg tar med meg masse god læring! Nå skal kroppen blir bra, og jeg ser allerede frem til NM allround i Kristiansund 21.-22. desember!

ASK-cupen tilbake på hjemmebane

ASK-cupen gikk av stabelen på «nye» Valle Hovin, med mange unge løpere på startstreken.

Det myldret av rekrutter, og det var nok å gjøre både på og rundt benken. løperene fikk også eksklusiv hjelp av ASk-juniorene og kortbanelandslagets Eirik Andersen og Tinius Rambøl alme. (foto: Berit Sofie Wiklund.)

OSLO/ VALLE HOVIN: Lørdag 30. november kom endelig ASK Cupen hjem til Valle Hovin! Og selv om værgudene hadde bestemt seg får å vise seg fra vrangsiden, og tekniske problemer med manglende luft i sikkerhetsputene bidro til utsatt start, så ble det stevne. Puteproblemet ble løst av banemannskapet på beste måte, og alle tok forsinkelse med godt humør.

At det var mange rekrutter med, flere av dem lokale løpere, vitner om at en ny generasjon er på vei opp. Det myldret av unge løpere på isen, og slik vi jo gjerne vil se det.

Geithus-gjengen leverte aller best resultater av klubbene og kunne ta med seg cup-pokalen hjem til Buskerud. Vi tipper ellers at de unge lot seg motivere av det de fikk se på skjerm inne i kafeen: Her gikk WC-løpene fra Beijing og kortbaneløp i Oberstdorf på storskjerm.

Rekruttenes innsats vises ikke på disse listene, men øvrige resultater finner du her:

Helle boldingh debernard får hjelp av marja haartsen til å holde varmen før start. marja var selv både funksjonær og løper. (Foto: Berit Sofie Wiklund.)

ekte valle-stemning, og ekte valle- vær. (Foto: Berit Sofie Wiklund.)

God innsats nasjonalt og internasjonalt

WC1 i Nagano og Odalsskøyta samme helg.

illustrasjonsfoto: Monika S. Risnes

Ragne Wiklund, Allan Dahl Johansson og Julie Berg Sjøbrend representerte Norge under den internasjonale sesongåpningen. Startskuddet for World Cupen gikk i Nagano den nest siste helgen i november. Resultater:

Samme helg, den 23. og 24. november, var det klart for Odalsskøyta på Hamar. Det var dermed mange løpere fra ASK i aksjon på isen denne helgen. Resultater:

Saken oppdateres.

Skøytekursene for barn er i gang på Valle Hovin

Det er gråvær i hovedstaden denne uka, men tirsdag var skøytekursene i gang igjen på Valle Hovin. (foto: H.H)

Tirsdag 12. november gikk startskuddet for våre skøytekurs! 15 barn møtte opp med forventningsfulle blikk til første skøytekurskveld. Noen kunne fortelle at de hadde deltatt på ASKs aktivitetsdag i februar - og hadde gledet seg gjennom hele sommeren. 

Etter registrering inne i kiosken ble barna møtt av fire av våre instruktører. Vi er så heldige å ha mange dyktige instruktører med oss i år, alle med erfaring fra skøyteskolen til ASK.

Skøytekurset tar imot barn fra fem år og oppover, med alle slags skøyter. De som ikke har egne skøyter, kan kvittere ut låneskøyter - det er gratis å leie dem gjennom hele sesongen. Første kveld er også gratis, og deretter koster sesongens skøytekurs 800,- . For søsken er det halv pris. Selv om man ikke fikk vært med den første kvelden, kan man når som helst henge seg på. Vi gleder oss til å se dere!

Mer informasjon finner du her:

Tekst og foto: Henning Hagelund


Klargjorde skøytene før vinteren og ASKs skøytekurs

dugnad med lyd: rutinerte skøyteslipere fikk jobben gjort. (Foto: Henning Hagelund)

Tirsdag den 5. november var satt av til årets store skøyteslipedugnad på Valle Hovin! Rundt 70 skøytepar skulle slipes og klargjøres før ASKs skøytekurs for barn og ungdom starter opp.

Tirsdag 12. november kl. 17:30 er tidspunktet - da er det bare å møte opp

Med 15 ivrige skøyteslipere i aksjon og varme vafler i pausen, ble det en hyggelig kveld med intens jobbing. Klubbens nybakte norgesmester, Ragne, tok seg også tid til å hilse på.

Med så mye kvalifisert hjelp, skulle vel skøytene være skarpe? Nå er det bare for barn og unge å komme - vi er klare for sesongen 2024/2025.

Tekst og foto: Henning Hagelund

Ragne er en snartur hjemom, før hun setter nesa østover - mot world cupstevner i japan og kina. (Foto: Henning Hagelund.)

straks klart for vafler: Berit Sofie Wiklund forbereder. (foto: Henning Hagelund.)

Solid medaljefangst under NM Enkeltdistanser

Medaljegrossist: Ragne Wiklund er i rute før den internasjonale sesongen. (foto. reidar Langkjær.)

Tre gull til Ragne, gull og sølv til Allan, sølv til Julie og sterke tider av Viktor - på god is i Stavanger.

STAVANGER/ OSLO: Fra ASK stilte Allan Dahl Johansson, Viktor Smedstad Haukaas, Ragne Wiklund og Julie Berg Sjøbrend til kamp om medaljene under NM Enkeltdistanser. Interesserte kunne følge livesendingen som Sportsklubben Falken sørget for i samarbeid med NSF.

Samtlige tider og RESULTATER:

Ragne viste seg nok en gang suveren i kvinneklassen i NM-sammenheng. I tillegg til seier på distansene 1500m, 3000m og 5000m satte hun også nye mesterskapsrekorder. Det lover selvsagt godt tidlig i sesongen.

Herrenes fellesstart bød på spenning. Etter et taktisk smart og sterkt løp sikret Allan seg gullet. På 1500 meteren hadde han marginene på feil side - uttelling fikk han imidlertid på 1000 meteren med NM-sølv og sesongbeste. Vi tror dessuten at Allan har mer i ermet, når han kommer opp i toppfart.

Viktor har kondis som få i ASK. Han satte pers på 1500 meter, gikk en god 5000 meter - og avsluttet med en 10.000 meter rett bak personlig rekord. 

Julie var ikke restituert etter sykdom, og gikk kun fredagen. Da tok hun til gjengjeld sølv på fellesstarten, riktignok med kun tre kvinner på startstreken. Lørdag måtte hun melde pass - nå gjelder det å ta seg tid til å bli frisk.

ASKs Kjell Rune Kristiansen var speaker og holdt orden på de mange personlige rekordene. Det ble nemlig satt hele 57 perser, 93 sesongbeste og fire mesterskapsrekorder.

For ettertida kan vi legge til at mesterskapet ble arrangert 1. - 3. november i Sørmarka Arena.

 RESULTATER:

i 1000-meterform: Allan sikret sølv til ASK på distansen. (Foto: reidar Langkjær.)

– Det er en givende hobby, så meld deg på

Meld deg på kurs før 4. november, lyder oppfordringen fra Heidi Støen.

Heidi støen i aksjon som OD i Vikingskipet. (arkivfoto.)

– Vi har behov for å rekruttere overdommere som kan stille på kretsløp og nasjonale stevner i klubbenes regi. 

Heidi er overdommer og oppfordrer klubber i kretsen til å delta på overdommerkurs. Mer informasjon ligger på NSFs hjemmesider med link til NIF/Minidrett. Det ble også reklamert for kurset under NSFs ledermøte.

Fristen for påmelding er utvidet til 4. november.

Påmeldingslenke: https://www.minidrett.no/kurs/12764451

I Norges Cup og NM blir overdommerne oppnevnt av dommerutvalget i NSF. Her er det alltid minst to overdommere og én til to assisterende OD’er i aksjon. 

– Vi ønsker oss flere, og gjerne noen fra vår egen skøytekrets. Det er en givende hobby, og man blir aldri helt utlært. Årlig blir det arrangert overdommerseminar der nytt i regelverket og erfaringer blir diskutert, reklamerer Heidi.


Allan raskest i Norgescup 2 

Allan Dahl JOhansson er i 1000 meterform. (Arkivfoto)

Det ble seier med god margin på 1000 meteren i Stavanger.

STAVANGER/OSLO: Fire løpere fra ASK var på plass til NC2 i Sørmarka Arena den siste oktoberhelgen.

På stevnets første dag tok Allan Dahl Johansson seieren med 1.11,42 – sekundet foran Bjørn Magnussen. Julie Berg Sjøbrend prøvde seg også i løp denne helgen: 1,25.49 og 3. plass på samme distanse. Eneste ASK-deltaker på 500 meter, Viktor Smedstad Haukaas, ble klokket inn til respektable 39,27 - og fulgte opp med 4.03,26 og 9. plass på 3000 meter. ASKs lovende juniorløper Sunniva Haug Johannessen satte dessuten en overbevisende ny personlig rekord på 3000m på 4.56,84.

Isforholdene var de beste. Mens tidtakeranlegget i Sørmarka Arena på ingen måte har frisknet til i løpet av sommerferien. I påvente av kommunal saksbehandling og midler til nytt utstyr, må arrangøren slite med det gamle. Det betyr at det blir god bruk for de manuelle klokkene. Frivillige i Stavanger/Sandnes Skøyteklubb kan ikke love noe, men håper å få testet nytt tidtakerutstyr, tidsnok til at det er oppe å gå til NM.

Dag 2: Sunniva leverte en rask 500 meter og vant kvinnenes 1000m med tida 1.29,85. Viktor jakter NC-poeng, og med både 1500m og 5000m søndag skulle han være godt i gang! De andre ASK’erne gikk kun én dag.

Alle resultater:



Sesongen i gang med gode resultater i Stavanger Open

Etter en innholdsrik høstferie med god trening i Stavanger, ble det en strålende start på sesongen for fem av Aktivs løpere i Sørmarka Arena.

STAVANGER: Lørdag ble junior C-løperne Sunniva Haug Johannessen klokket inn på 43,73 og Ulrik Evenmo Ervik på 42,54. Begge fulgte opp med nye personlige rekorder på 1500 meter – Sunniva med tiden 2,16,73 og Ulrik med 2,16,79. Her fikk Viktor Smedstad Haukaas 1.55,79 og en 9. plass i herreklassen.

Rask søndag

Søndag var det klart for høstsesongdebut for enda flere ASK’ere. Julie Berg Sjøbrend fikk en rask start på sesongen: 42.52 og en 2 plass i kvinneklassen. Pers til Viktor Haukaas med 38,91 og en tredjeplass av de startende på kortdistansen lover bra. Allan Dahl Johansson noterer seg en seier på sesongens første 1000 meter med 1.11,13.

Med andre ord: En god start på sesongen for våre løpere, og vi gleder oss til å følge dem videre i sesongen.

den første helgen i oktober var det klart for løp i Sørmarka arena (arkivfoto)

100-årsfest med spekket program

på fest i egen klubb: Knut “Kuppern” Johannesen, Berit haugård og unni knudsen var blant tidligere løperne som hadde funnet veien til “nye” valle Hovin. kveldens konferansier var Henning Hagelund. (foto: sven-åge svensson)

Saken oppdateres.

Endelig var dagen kommet da 100-årsjubilanten ASK kunne feire seg selv! Rundt 70 nåværende og tidligere aktive, ledere, trenere og funksjonærer hadde meldt seg på, og det var duket for en ettermiddag og kveld i skøytesportens tegn.

OSLO/ VALLE HOVIN: Målet var å bli gjenforent med skøytevenner og kunne mimre litt - og samtidig få et innblikk i hvordan morgendagens skøyteliv i ASK kan bli. Lørdag 21. september var satt av til markering.

Arrangementskomiteen hadde lagt seg i selen - på Valle skulle det være aktiviteter for alle!

Interesseorganisasjonen for Valle Hovin, ved mangeårig klubbleder i ASK Henning Hagelund, guidet de fremmøtte gjennom det nye anlegget, som består av parkdetaljer og grøntareal, og en stor lekeplass. Selve isflaten er som kjent flyttet noen meter mot vest. Kulverten er på plass, og vil bli en praktisk og ikke minst strategisk viktig installasjon, med tanke på å kunne realisere tak over Valle Hovin.

Neste punkt på festprogrammet var en aktivitetsløype. Men, aller først ventet rykende varme pølser - servert utendørs. Deltakerne ble deretter delt inn i grupper, på tvers av alder. Både enkle og vriene oppgaver ventet, skulle det vise seg.

Etter et raskt skift fra turklær til pent var det duket for festmiddag. Den ble holdt i VIF-kantinen i etasjen over. En buffet bestående av tapasretter, samt kveldens jubileumstaler ventet. Musikalske innslag ved tidligere løper Sigurd Eliasssen Kverndokk og Wilma Waage Slettahjell ble tatt godt i mot. Så også Carl Erik Sandos bidrag.

Nysgjerrige fikk dessuten en grundig gjennomgang av prosessen bak det nye anlegget, og innblikk i all jobb som er gjort. Børre Rognlien fikk æren av å takke for maten, men festen var slett ikke over med dét.

For hele tre æresmedlemmer skulle bli utnevnt denne kvelden. Det kom nok som en overraskelse både på Sven-Åge Svensson, Carl Erik Sando og Henning Hagelund. Begrunnelsene som ASK-leder Jon Gauslaa leste opp, blir for lange til å gjengi. Vi håper å bringe dem i etterkant i et medlemsblad, sammen med flere bilder. 

At våre eldste medlemmer, og ikke minst Knut Kuppern Johannesen var til stede for å feire klubben, var til glede og ære for arrangøren og klubbkameratene. Kaffe og en stor marsipankake rundet av kvelden.

Vel blåst ASK - nå er vi klare for de neste 100 år!

Noen foreløpige bildeglimt:

ASK-fanen vaiet i vinden, og med 15 grader og overskyet lå forholdene til rette for utendørsdelen av arrangementet. (Foto: Monika Risnes)

Hinderløypa var enkel for noen - utfordrende for andre. (Foto: Monika Risnes.)

Sara Hemmer blir klokket inn til en god tid av Marja Haartsen. (foto: Monika Risnes.)

Denne konstruksjons-”nøtten” var det kun en av gruppene som klarte å knekke. (Foto: monika Risnes)

Salamanderne er våre venner på valle hovin. om de vil ta vinterboligen som er tiltenkt dem i bruk, gjenstår å se. (Foto: Monika Risnes.)

overraskelse: fv. sven-åge svensson, Henning Hagelund og carl erik sando ble alle utnevnt til æresmedlemmer i egen klubb under 100-årsfesten.



Takk for meg!

foto: gerd lindstad

Min rolle som web-redaktør for ASKs nettsider opphørte 1. juli i år. Jeg varslet for mer enn ett år siden at jeg ville trekke meg tilbake etter sesongen 2023/24 som altså sluttet 30. juni. Ansvaret for sidene er nå hos klubbens styre, primært hos Monika Risnes som er klubbens kommunikasjonsansvarlige. Kontaktinformasjon finnes under menyvalget «Om oss».

ASKs første nettsider gikk «på lufta» 14. januar 1999. Nettsidene fylte dermed 25 år den 14. januar i år, to dager etter at klubben fylte 100 år. Jeg har vært web-master/web-redaktør kontinuerlig i disse årene. I tillegg var jeg redaktør for klubbavisa «Skøyteløper’n» fra våren 1985 til den gikk inn våren 2004. Med det har jeg vært ansvarlig for to av klubbens viktigste informasjons- og kommunikasjonsmedia i sammenhengende 39 år. Dessuten har jeg nådd en alder av 82 år, så det er bare naturlig at andre, og yngre, krefter overtar.

Jeg håper at ASKs nettsider fortsetter å være en viktig informasjonskanal for klubbens medlemmer og andre. De er også en viktig dokumentasjon av klubbens historie og aktivitet. Selv om jeg har sagt fra meg ansvaret, betyr det ikke at jeg ikke kan bidra med stoff i ny og ne – det være seg til nettsidene, Facebook eller Skøytemagasinet. For øvrig er jeg fortsatt medlem av redaksjonen for den kommende jubileumsboka.

Sven-Åge Svensson

Dag Bjørnstad er dagens jubilant

Dag Bjørnstad var naturligvis på plass under gjenåpningen av Valle Hovin i februar 2024. (foto: Henning Hagelund.)

I dag, den 30. juli 2024, kan vi gratulere Dag Bjørnstad med 75-årsdagen! Han er et kjent fjes i klubben gjennom flere tiår, sterkt deltagende som han har vært i styre og stell. Han ble Aktiv Skøyteklubbs første formann i 2001, da den nye klubben gjenoppsto som en Fugl Fønix i asken etter Ask Skøyteklubb. Dermed sa Dag ja til å bygge opp klubben igjen, etter konkursen som er beskrevet i flere kilder.   

Dagens jubilant startet sin karriere på JordaI. Han var nok ikke den eneste guttungen som fikk stjerner i øynene da Kupper’n i 1957 vendte hjem som verdensmester. Dag Bjørnstad meldte seg sporenstreks inn i ASK, og han har vært medlem siden.

- Jeg konkurrerte litt på klubbnivå, men etter hvert tok andre interesser over. Jeg fortsatte i klubben og hjalp til på stevner. 18 år gammel ble jeg tidtaker, og det var starten på dommerkarrieren. En tid satt jeg i forbundsgruppa for elektronisk tidtaking og reiste rundt på stevner i Norge med anlegget. Jeg var også styremedlem i ASK i en periode, forteller han selv.

I 2005 overlot Dag formannsklubben til Henning Hagelund. Han følte da at han hadde gjort jobben han hadde påtatt seg. Han var styremedlem en stund, og fortsatte som dommer.    

Klubben gratulerer jubilanten med dagen!

Raskt og greit årsmøte i Ligaen

Foto: Sven-Åge Svensson

Enten det skyldtes fint sommervær, fotball-EM på TV, eller at noen har begynt ferien, så hadde bare 11 medlemmer av 49 funnet veien til ASK Ligateams årsmøte på Valle Hovin i kveld.

Leder Henning Hagelund ønsket velkommen før han begynte med den formelle konstitueringen av møtet. Innkalling og dagsorden ble godkjent, og de 11 fremmøtte ble godkjent som stemmeberettigede. Henning Hagelund ble valgt som møteleder, Roar Tollefsen og Asbjørn Hildrum ble valgt til å undertegne protokollen som ville bli ført av sekretær Marja Haartsen.

Årsberetningen var kort og ble godkjent med et par små bemerkninger. Regnskapet viste et underskudd på ca. 1500 kr. Inntekter var medlemskontingent og bidrag fra medlemmer, mens de største utgiftspostene var tilskudd og premier til ASKs løpere, samt medlemsmøte. Medlemskontingenten ble holdt uforandret på 250 kr.

Det var to innkomne forslag som dreide seg om endringer i ligaens navn. Det ble vedtatt at navnet skrives slik: ASK Ligateam. Styrets forslag innbefattet også en logo. Det oppsto imidlertid tvil om rettighetene til motivet som var benyttet, og Marja Haartsen og Sven-Åge Svensson ble bedt om å avklare dette samt utarbeide et par designforslag til neste årsmøte.

Både leder Henning Hagelund, sekretær Marja Haartsen og revisor Keith Price hadde sagt seg villige til gjenvalg og ble klappet inn. Kasserer Stein Opdahl og medlem Odd-Arild Ødegaard var ikke på valg.
Valgkomiteen, bestående av Kai Roger Olsen, Roger Haug og Sven-Åge Svensson, hadde også sagt seg villige til å ta et nytt år og ble utpekt samtidig.

Det formelle årsmøtet var fort unnagjort, men alle ga seg tid til å høre på Henning Hagelunds interessante oversikt over status i moderklubben Aktiv Skøyteklubb, ferdigstillelsen av nye Valle Hovin, samt prosessen med å få en hall.

Sven-Åge Svensson

Sesongavslutning med alle ingredienser

Utdeling av gjeve priser og klubbmesterskapspremier, pizza og kaker sto på menyen rett etter barmarkstreningen.

Selja Boldingh Debernard (12) fikk ASK liga Teams pris for beste jenteløper tildelt av Henning Hagelund. Foto: Sven-åge Svensson

OSLO/ FROGNER: Skøytesesongen 2023/2024 er historie. Det ble markert på tradisjonelt vis av ASK og OSK i felleskap 5. juni.

Det gror godt

Rundt 60 med stort og smått møtte og bidro til et myldrende liv i kaféen i Sonja Henie ishall. At mange har funnet veien til skøytesporten etter åpningen av ishallen på Frogner stadion, ble tydelig. Og med den første fulle sesongen på en nyrestaurert Valle Hovin i vente, er det vel grunn til å håpe at trenden fortsetter - med enda mer aktivitet på hovedstadens isflater kommende sesong?

Et sammenfallende arrangement i Skøytemuseet var grunnen til at avslutningen måtte flytte til foajeen i ishallen. Men her var det plass til alle, viste det seg. Etter en felles første økt markerte klubbene sesongavslutning for lengdeløpssesongen hver for seg, før troppene igjen ble samlet. Nettopp kortbanemiljøet samler løperne i de to klubbene. I sesongen som gikk, har stabile treningsforhold i Sonja Henie, i en ellers is- og anleggsmessig ustabil fase, bidratt til høy aktivitet.

storfint besøk: junior- og seniorløperne våre på stor og liten bane var også til stede. Foto: Sven-åge svensson

Fikk pokal og pris

Stein Opdahl i ASK hadde tradisjonen tro finregnet seg fram til hvem som fortjente den høythengende perseprisen. Hvem ville nå helt opp i år? Det viste seg at snart 17 år gamle Knut Pedersens framgang holdt til gull!

ASK Liga Teams priser til beste jente- og gutteløper ble også delt ut. Pokal og gavekort på 1000 kroner hos Robito gikk til henholdsvis Selja Boldingh Debernard og Ulrik Evenmo Ervik. Klubbmestere ble dessuten kåret. Det bør anmerkes at selveste Ragne Wiklund kastet lys over arrangementet og gikk én distanse på Valle Hovin.

Arrangør, løpere, trenere og foresatte kunne deretter ønske hverandre en god sommer. For ordens skyld kan vi legge til at treningen før neste skarpskodde sesong er i full gang.

formidabel forbedring: Knut pedersen vinner perseprisen og blir gratulert av henning hagelund tv. og asks leder jon gauslaa. foto: sven-åge svensson

klubbmester i sin klasse: LIV boldingh debernard mottar pokal og bevis. foto: sven-åge svensson

Minnerik omvisning på nye Valle Hovin

fra v.: tom wollert larsen, knut johannesen, oddbjørn halvorsen

Tekst og foto: Henning Hagelund

 27. mai var dagen Knut «Kupper’n» Johannesen endelig fikk anledning til en omvisning på nye Valle Hovin. Dette var en dag Knut lenge hadde sett frem til. Vi hadde gjort en avtale med Oddbjørn Halvorsen, plassansvarlig på Valle Hovin fra Bymiljøetaten, om å få en omvisning på den tekniske delen av anlegget slik at Knut fikk se hvor omfattende arbeid som var gjort under bakken også. Vi plukket opp en strålende opplagt Knut hjemme på Ulsrud sammen med skøyteentusiast og venn, Tom Wollert Larsen.

Vi ankom Valle Hovin i strålende sol på en dag hvor tordenbygene stod i kø. Allerede ved innkjøringen til stadion, hvor parkområdet rundt banen var i sluttfasen, kunne Knut konstatere at dette var et flott anlegg, så flott at han nesten ikke hadde tort å drømme om det. Vi startet omvisningen ute sammen med vår eminente guide, Oddbjørn. Her ble detaljer om støp og løsninger diskutert, for Knut er opptatt av detaljer og hvordan ting er blitt bygd. Vi fikk en omvisning i det romslige sekretariatet og speakerrommet med alle de tekniske finessene for både tavlestyring, tidtaking og høyttaleranlegg. Deretter bar det ned i kulverten til indrebane med befaring av toalettanlegget. Etter kulverten gikk vi videre inn i den tekniske delen av anlegget, gjennom den brede kulverten som går langs hele oppløpssiden, og inn i salen med fryseanlegget og ventilasjonsanlegget. Knut lot seg virkelig imponere over de svære tekniske installasjonene med de 8 kompressorene som pumper 70.000 liter med kjølemedium ut på isflaten. Her ble det en liten hvil, og Knut fikk besvart en rekke spørsmål om anlegget og kompleksiteten i å bygge en bane av denne dimensjonen. Avslutningsvis gikk vi gjennom det som tidligere var fellesgarderoben på gamle Valle Hovin, og som nå vil bli rigget som klubbens treningsrom.

Det var en meget glad og tilfreds Knut som forlot Valle Hovin i vissheten om at nå må det også komme en hall hvor premiene hans kan få sin plass. - Dette er noe skøyteidretten har fortjent, og som kommer til å bety mye for rekrutteringen, var Knuts klare konklusjon. Med et hjerte som alltid banker for skøyteidretten, foroverlent og opptatt av fremtiden, følte Knut seg beroliget og trygg på at vi er på rett kurs mot nye høyder for skøyteidretten.

Knut i sekretariatet.

Asbjørn Hildrum fylte 80 år den 20.5.

(Foto: Sven-Åge Svensson)

En virkelig veteran på skøytebanen fylte 80 år denne uka! Skøyteinteressen tentes allerede i 6-7-årsalderen med «blekkspann» på hovedveien gjennom Overhalla i Nord-Trøndelag. Senere flyttet han til Namsos hvor det var et visst skøytemiljø. 13 år gammel kjøpte han sine første Ballangrud støvleskøyter – for egne penger. Han mener prisen var rundt 100 kroner.

I 1967 flyttet han til Oslo for å begynne på politiskolen. I Oslo-politiets idrettslag, OPIL, var det en kollega som fikk trukket ham med på skøytebanen igjen. Han var i god fysisk form, og i sitt første OBIK-løp, på Frogner stadion, fikk han 44,8 på 500m. Da var han «solgt». Aftenpostens aftennummer hadde den gang fyldige reportasjer og resultater fra OBIK-løpene, og undertegnede kan godt huske navnet Asbjørn Hildrum som gjenganger på toppen av listene.

Nasjonalt gikk han først for Oslo Veteranskøyteklubb, men meldte seg for rundt 30 år siden inn i ASK. Det var det gode miljøet i klubben som var avgjørende. - Det var egentlig ikke noe alternativ, sier han. Siden har Asbjørn vært tro mot ASK. Han er dessuten medlem av ASK Liga Team hvor han også var leder i noen år.

Sportslig løsnet det skikkelig i Vikingskipet i 1994 - altså i 50 års alder. Tider som 42,1 på 500 og 2.09,9 på 1500m lar seg høre. Asbjørn har vært norsk Veteranmester noen ganger, sammenlagt og på enkeltdistanser. Ellers har han ikke tenkt så mye på rekorder og mesterskap, sier han, men har mest vært med fordi det var morsomt. Bare et par ganger har han deltatt utenlands – under veteran-VM i Baselga i 1998 og i Helsinki i 2006.

I 2016 og 2017 måtte han skifte kneledd. Selv med stål og plastikk i knærne gikk han løp helt til for et par år siden. Sitt siste milløpet gikk han i 2021. Fortsatt trener han barmark med «gutta» borte i Ekeberg-skråningen. Der går det stadig i lavgang og imhopp. I ny og ne tar han en sykkeltur på 30-40 km.

Det er en sprek 80-åring vi har foran oss. Vi gratulerer med dagen som var, og ønsker ham mange gode år!

Sven-Åge Svensson

Skøyteløpere tok miljøgrep før nasjonaldagen

Ryddet stranda: familien Boldingh debernard stilte med hele tre jenter; fv. Selja, helle og liv og pappa jens i midten. Marja Haartsen til høyre. (Foto: Monika Risnes)

ASKs og OSKs løpere tok beina fatt - og fjernet det de fant av plast og søppel i fjæra.

OSLO/BYGDØY: En stor tropp aktive og foresatte hadde satt av søndagsettermiddagen til å plukke søppel. «Alle monner drar» er kanskje en klisjé, men OSKs Kim Weger, som ledet dugnaden, kunne fortelle at selv én enkel sigarettsneip eller snuspose - som gjerne finner veien til sjøs til slutt - inneholder en masse mikroplast. Om plasten ikke blir konsumert av fugl eller andre dyr før den kommer så langt!

Klubbdugnaden var et oppdrag for Oslofjorden friluftsråd - og en oppdragende og miljømessig viktig sådann. Været var fint, og på den snaut tre kilometer lange transportetappen fra Frognerparken til Bygdøy Sjøbad ble mye søppel plukket opp. Dét var det nok mange som satte pris på, for løperne våre ble møtt med hyggelig oppmerksomhet fra folk på veien.

Sprintlandslagssjefen, sportssjefen, kortbanelandslaget og unge og lovende i begge klubber stilte, foruten foresatte og støtteapparat. Ingen badet i det kalde fjordvannet, men etter endt oppdrag vanket det kaker og frukt på stranda. Nå er det ryddet og klart - og nåde den som forsøpler igjen før 17. mai!

Små og store var utstyrt med plasthansker og poser, og mye søppel ble “spottet” og plukket opp i løpet av trEtimersøkta. (Foto: Monika Rsnes.)

elitetrener Jeremy wotherspoon deltok selv på dugnaden, og prøver her å samle troppene til et felles bilde avslutningsvis. (Foto: monika Risnes.)

Heder til Sara og Ragne på AOSKs årsmøte

fra v.: AOSK’s leder Renate Jeppsson, Sara hemmer med plakett og blomster. helt til h.: ragne wiklund med trofeet for “årets kvinnelige utøver”. (Fotos: sven-Åge DSvensson)

Akershus og Oslo Skøytekrets avholdt årsmøte i går kveld 8.5. Det fant sted på Skøytemuseet, Frogner stadion. Underveis under årsmøtet ble det utdelt hederspriser for 2023 til Sara Hemmer, Aktiv Skøyteklubb og Torbjørn Sæther, Eidsvoll Turnforening. I begrunnelsen til Sara Hemmer heter det bl.a.

«Sara Hemmer tildeles AOSKs hederpris for 2023 for lang og mangfoldig innsats for skøytesporten. Hun har vært medlem av Aktiv Skøyteklubb i rundt 35 år. Sara ble trukket inn i miljøet ved at datteren Mari begynte på Skøyteskolen, og snart jobbet hun i sekretariatet under stevnene, i pølsekiosk under konsertene, osv. De første årene hjalp hun for øvrig til på Skøyteskolen, og senere har hun vært trofast funksjonær på ASKs stevner, og også stilt opp for andre arrangører, mest som tidtaker.

Sara har dessuten deltatt i styre og stell. Hun har vært valgt som revisor i ASK gjennom en årrekke og sitter for tiden i Kontrollutvalget. Forøvrig har hun vært flittig benyttet som ordstyrer på klubbens årsmøter. Størst innsats på det administrative området har hun nedlagt i AOSK (Akershus og Oslo Skøytekrets) hvor hun satt som leder fra 1997 til 2018, bare med et par års avbrekk på 2000-tallet.

Etter hvert har Sara startet sin egen skøytekarriere. Fra å fullføre ASK-mila noen ganger har hun drevet det til å bli norsk veteranmester på enkeltdistanser og sammenlagt flere ganger, senest i 2022/23. I 2013 satte hun veteranverdensrekord i stor firkamp (500/1500/5000/10.000m) for kvinner 50-54 år. Den sto i 7 år. Etter årets sesong innehar Sara flere norske bestenoteringer på distanser fra 1500m til 10.000m for kvinner i klassene 50, 55, 60 og 65 år.»

Torbjørn Sæther fikk prisen for en skøytekarriere som strekker seg fra 1963 til i dag - som utøver, overdommer og mange andre verv og initiativ.

Vi gratulerer både Sara og Torbjørn.

ASKs Ragne Wiklund var også invitert innom i en pause i årsmøtet. AOSKs leder, Renate Jeppsson, sammenfattet noen av Ragnes prestasjoner det siste året, som Egebergs Ærespris, Årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen og norgesrekord på 5000m. Hun fremhevet også det gode forbilde Ragne er for nye generasjoner. Deretter fikk Ragne overrakt det flotte trofeet som Årets kvinnelige utøver, for hun var jo syk og fraværende under Idrettsgallaen. Til slutt kunngjorde Renate at AOSK hadde funnet å ville støtte Ragnes videre satsning med 10.000 kr!
Etter seremonien ble det spandert marsipankake med bilde av Ragne. Det har blitt en del slike kaker etter hvert, men det ser ut som Ragne klarer å opprettholde formen.

Vi slutter oss til gratulasjonene og ønsker Ragne fortsatt suksess!

Sven-Åge Svensson

foto: sven-åge svensson