Gull, sølv og bronse til ASK i Veteran-NM

brødrene tok hver sin medalje. Haakon (til v.) og Andreas Haugerud (foto: Sven-Åge Svensson)

Veteranmesterskapet 2025 gikk av stabelen på Valle Hovin i helgen 18. og 19. januar. Arrangører var Oslo Speedskaters og NSF Veteran Hurtigløp. Stevneleder var Frode Eidsmo.

Rundt 85 løpere fra Tromsø i nord til Arendal i sør hadde meldt seg på – de langt fleste var menn. Eldste deltager var Arne Kjell Foldvik fra Falken, Trondheim. Han har nå passert 90, men han ser ut til å være ustoppelig! Eldste deltager på kvinnesiden var bare 66 år, Marita Steen fra Bjugn Ørland SK, så vidt foran Sara Hemmer fra ASK. Fra vår klubb deltok, foruten Sara, Håkon Haugerud, Andreas Haugerud, Kjetil Narum Bakken og Terje Erfjord. Vi savnet flere ASK-løpere på startstreken. Vi vet at én var syk og én var opptatt på annet hold. Til gjengjeld var flere ASK-ere med som funksjonærer.

Sammenlagt tok våre løpere Andreas Haugerud gullet i klassen M35, Sara Hemmer sølv i klasse K65, og Haakon Haugerud bronse i klasse M30. Vi gratulerer! I tillegg ble det kåret mestere på enkeltdistanser. Håkon er i framgang og perser stadig.

Lørdag var det lettskyet vær, noen få varmegrader og fine forhold. Ung og gammel koset seg på isen. Søndag morgen opprant med tåke som ble litt lettere utover formiddagen. Men det var fuktig og mindre «koselig» enn på lørdag.  

Det er morsomt å se hvor mange av de eldre løperne som holder koken. Mange var oppgitt over at tidene kryper oppover, men det er naturens gang. Samtidig var det oppmuntrende å se nye ansikter i de yngre klassene.

Valle Hovin er et nytt og flott stadionanlegg. Det ser imidlertid ut til å være innkjøringsproblemer. Både arrangører, aktive og et fåtallig publikum var frustrerte over teknikk som ikke ville spille på lag. Så informasjon og resultater var mangelfulle. Løperne uttrykte likevel takknemlighet overfor arrangørene og funksjonærene som stiller opp og bruker fritiden sin for at de skal få konkurrere.

Det løperne imidlertid klaget over, var at eggen på skøytene stadig ble ødelagt, og at de måtte slipe igjen og igjen. Den tilsynelatende årsaken er at ismaskinene drar med seg skitt inn på isen. Dette må banemannskapet gjøre noe med.

ASK står nå for driften av garderobe, kiosk og skøyteutleie gjennom sitt heleide Valle Isdrift AS. Henning Hagelund var i sving med pølseklypa gjennom helga. Omsetningen var tilfredsstillende, men inntektene fra skøyteutleien glapp i og med at banen var stengt for publikum.

Sven-Åge Svensson

RESULTATER (kommer senere pga. tekniske problemer)

Sara Hemmer holder koken (Foto: Sven-Åge Svensson)

Sara Hemmer, nå som rundeanviser, ringer for Terje Erfjord M70 på 3000m.
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Arne Kjell Foldvik på 90 år mangler konkurrenter! (Foto: Sven-Åge Svensson)

Litt ablegøyer mellom slagene. Ragnvald Næss M70 poserer for Ingunn Sandø K60.
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Mye positiv medieoppmerksomhet etter EM-suksessen

Ragne (bildet) og det norske lagets suksess har ført til oppslag både i nasjonal og internasjonal presse den siste uka. (Arkivfoto: Reidar Langkjær.)

Ragnes historiske bronsemedalje i EM Allround har bidratt til positiv blest for skøytesporten.

OSLO/ HEERENVEEN: En uke har gått siden Ragne Wiklund gikk inn til seier på den avsluttende 5000 meteren i Heerenveen - og kunne motta en historisk sammenlagtbronse i europamesterskapet i Thialf. Etterlengtet norsk gull og sølv ble det også på herresiden. I etterkant har positiv medieomtale for skøyteløperne vært hverdagskost. Både i tradisjonelle medier som aviser og TV, og i sosiale medier. Og mer av dette håper vi at det blir framover!

Også de som er mest familiære med lineær-TV kunne følge begivenheten denne gangen - gjennom TV-ruta. Prestasjonene i Thialf 11. og 12. januar skulle være vel dokumentert. Også klubben har mottatt en rekke gratulasjoner for Ragnes prestasjoner, noe som selvsagt er veldig hyggelig.

Nettavisens artikkel får stå som eksempel på de mange oppslagene i etterkant av EM 2025:

Under er tidene Ragne leverte - og som gav den historiske bronsemedaljen.

KM arrangert i gnistrende vintervær

lavt MOTLYS: det ble god bruk for sportsbriller under årets kretsmesterskap på frogner stadion. (foto: Monika Risnes.)

Samme søndag som vår egen Ragne kjempet om medaljer i allround-EM i Heerenveen, gikk kretsmesterskapet av stabelen hjemme i Oslo.

OSLO/ Frogner: 12. januar var huket av i terminlista for KM i Akershus og Oslo skøytekrets 2024/2025. Og stevne ble det, selv om det i siste time ble besluttet flyttet fra Valle Hovin til Frogner stadion. Issvuller på innsiden av sikkerhetsputene på Valle lot seg ikke fjerne i en håndvending i vinterkulda.

Fine forhold

Vi tipper at Valle-flaten ville bydd på enda bedre is, men alle, selv værgudene, gjorde sitt ytterste for å gi løperne gode forhold. Det er alltid hyggelig å samles i kretsen, og midt i rushtrafikken for besøkende på Frogner stadion fikk vi vist fram sporten vår.

Løperne er den beste reklamen. Vår eminente speaker passet dessuten på å informere om skøytekurs for både barn og voksne over høytaleren. Status i det pågående Europamesterskapet i Heerenveen fikk publikum også - og mange gikk nok både kloke og opplyste hjem fra Frogner denne søndagen. Publikum ble invitert med på en fellesstart etter at siste par på 1500 meter hadde gått i mål (bildet). Mange tok utfordringen, og vi håper at erfaringen gav mersmak.

Med kolliderende stevner og løpsforberedelser på kortbane og “langbane” denne helgen, var det langt fra maks antall deltagere i alle klasser. Kretsmestere ble imidlertid kåret - og vi gratulerer alle med fin innsats.

Tidene til løpere under 12 år er ikke med. Lenke til de øvrige resultatene:

Noen bildeglimt:: 1) Andreas Koss gjør seg klar til start og får utdelt armbind av Emilie Sparre Njøs. 2) publikum under fellestarten 3) minusgrader og sol under KM. 4) funksjonærer. foto: monika s. risnes

Strålende innsats under Hamarlekene

Fv. Julie Berg Sjøbrend, Ragne Wiklund, Sunniva Haug JOhannessen, Helle Boldingh Debernard, Ulrik Evenmo Ervik, Allan Dahl Johansson, Selja og søster Liv Boldingh Debernard og Rafael Zetterberg. (Viktor Smedstad HaukaAs, Eirik Andersen og Tinius Ranbøl Alme var ikke til stede da bildet ble tatt.) foto: Karen Boldingh debernard

Mange kunne ta med seg nye personlige rekorder hjem fra Hamar på nyåret. ASKs løpere inkludert.

HAMAR/OSLO: Det var sprengkaldt utenfor, men langt mildere inne i Skipet. Søndag ble det målt 11,9 grader i hallen, -7,9 grader i isen og -6,0 på toppen av isen. Det gjorde sitt til at tidene ble gode, og mange løpere kunne reise fornøyde hjem etter en helg med skøytemoro.

Aktiv Skøyteklubb stilte med en solid kontingent løpere - både store og små. Ikke bare de minste, men også juniorløperne våre satte habile perser, og trener Arild Nebb Ervik oppsummerer på denne måten:

Aktiv Skøyteklubb stilte med en knallsterk tropp under Hamarlekene som ble arrangert helgen 4.-5. januar 2025. Stevnet samlet hele 320 løpere fra hele landet, for klassene rekrutt til senior. Det var gode forhold i Vikingskipet med kald is og 12 grader i hallen. For de eldste juniorene var stevnet uttaksløp for jr. VM, samt suppleringsuttak for senior WC.

På jentesiden stilte vi med fire løpere: Liv, Selja, Sunniva og Helle. Liv i J10 gjorde sine saker svært godt, og hun satt igjen med fine perser – og 500m gikk unna på 55,94. Selja i J12 satte også forrykende nye personlige rekorder. 500m gikk unna på 51,22 og 1000m på 1.45,83. Både Sunniva (JJC) og Helle (JJB) deltok. De ble henholdsvis nummer 2 og 17 sammenlagt.

På guttesiden deltok både Ulrik (GJC) og Rafael (GJB). Ulrik hadde en god helg og fikk solide 1.22,77 på 1000m, og ble nummer 6 sammenlagt i klassen etter et fall på 1500m. Rafael har slitt litt med sykdom, men valgte likevel å delta lørdag.

I juniorklassen gjorde Tinius Rambøl Alme og Eirik Andersen sine saker meget bra. Tinius ble nummer 4 sammenlagt i mini-firkamp med en imponerende serie 37,94 – 1.52,94 – 37,97 og 1.14,62. Eirik Andersen gikk også en solid serie, med årsbeste på 37,77 og 1.51,57. På lørdag vant Eirik fellesstarten i uttaksløpet. Dessverre ble han disket på 1000m, før han avsluttet helgen med pers på 5000m 6.48,61. Vi venter spent på uttaket til JR VM for hurtigløp.

Av våre mer etablerte løpere gikk Ragne Wiklund 3000m på solide 4.03,05, og viste med det at hun er i rute før EM allround til helgen. Julie Berg Sjøbrend gikk 3000m på 4.41,05. Allan Dahl Johansson gikk både 1500m og 1000m. Ifølge ham selv var han ikke helt i form på 1500m som likevel gikk unna på 1.47,88 – en distanse han vant. Distansen var uttak for neste verdenscup. 1000m gikk unna på 1.10,64, med de solide rundetidene 26,0 og 26,7 etter en noe treg åpning. Viktor Smestad Haukaas som bor og trener på Hamar gikk 1500 på 1.55,70 og 7.01,76.

Aron Feiring og Linus Risnes måtte stå over pga sykdom.

Link til Resultater:

Tor Berg har gått bort

Foto: SÅS

Vi har fått den triste meldingen at klubbens nestor, Tor Berg, døde natt til i dag. Han fylte 92 år i august.

Tor meldte seg inn i ASK andre juledag i 1945. Han ble klubbmester i 12-14-årsklassen samme vinteren og var aktiv løper som junior og senior inntil NM i 1956. I ungdommen var han også en svært god syklist, men det var som trener og lagleder innen skøyter at Tor ble virkelig kjent, og hvor han har vært med på så mye. Hans første engasjement etter trenerutdannelsen var for idrettsforeningen Liv Hønefoss hvor undertegnede var juniorløper 1961-1963. Vi har hatt mange timers prat der vi kjørte i hans lille Renault Dauphine over Sollihøgda på vei til trening.

Men Tor var snart tilbake i ASK hvor han trente klubbens egne løpere som Knut Johannesen, Per Willy Guttormsen, Ivar Eriksen pluss mange av dagens veteraner. Senere ble han forbundstrener både i allround og sprint for alle datidens store løpere som Maier, Forness, Stiansen, Bjørang m.fl. Han var også faglærer på Idrettshøyskolen en stund. Tre OL fikk han med seg: i 1968, -72 og -76. Sitt største øyeblikk som trener var imidlertid Knut Johannesens VM i Helsingfors i 1964, har han fortalt.

Tor var æresmedlem i ASK, og han snakket ofte om «klubben i sitt hjerte». Han har holdt seg i miljøet og regelmessig deltatt på årsmøter og ligamøter, men han følte naturlig nok at han kom litt på avstand de senere årene. Han har imidlertid bodd i nærheten av Knut Johannesen som han har vært kamerat med siden 12-13-årsalderen. De har besøkt hverandre titt og ofte og pratet om «gamledager». For noen år siden var han også regelmessig med på veteranenes onsdagslunsj på Lillestrøm. Tor hadde en gammel kneskade som hindret ham i å sparke fotball med «gutta» på Ekeberg, og det var han beklaget mange ganger. Men han har holdt seg i god form, og trente daglig til for et par år siden da en hodeskade nok satte ham tilbake. De siste par årene har han bodd på Langerudhjemmet hvor han sovnet stille inn.

Tor møtte Liv, som skulle bli hans kone, da de var 17-18 år, og de har holdt sammen siden. «Hun er hele livet for meg», pleide Tor å si. De har to barn, fire barnebarn og tre oldebarn. Vi kondolerer familien.

Selv vil vi savne hans saklige og trygge vesen, hans faste håndtrykk, og hans kjappe replikk med et glimt i øyet.

Vi lyser fred over Tors minne.

Sven-Åge Svensson

Børre Rognlien er dagens jubilant

Børre Rognlien runder år den 26. desember. (foto: SÅS.)

Han kom inn i sporten vår på originalt vis - gjennom deltagelse i Nrk-programmet Kvitt eller dobbelt i 1966. Her var temaet, nettopp, skøyter. At Børres interesse for-, og kunnskap om sport skulle føre med seg så mange interessante verv, visste han trolig lite om på dette tidspunktet.  

Børre var president i Norges idrettsforbund fra 2011 til 2015. Han har vært generalsekretær i Oslo Idrettskrets og formann i ASK. Han har ledet organisasjonskomiteen under store mesterskap, og dét i flere idrettsgrener. Blant utmerkelsene han har mottatt kan nevnes St. Hallvard-medaljen, som han fikk for sin lange tjeneste for Oslo-idretten i 2010. Han er også æresmedlem i NIF.

Boksing er for øvrig idretten han selv har vært aktiv i. Som journalist har han fartstid som redaktør og informasjonsdirektør. Hovedstadspolitikk har han også rukket å engasjere seg i. Få har satt så mange spor etter seg i norsk idrett de siste 50 årene som Børre Rognlien.

Prosessen for å få OL til Norge i 2022 førte til høyt engasjement - og endte med utgivelse av en bok med tittelen «Jeg var i rommet» - for øvrig anbefalt lesning for alle idrettsinteresserte. Målet om skøytehall har han imidlertid ikke lagt på is:

«I en tid hvor snø og kuldegrader blir stadig mer uforutsigbare, er en skøytehall det beste alternativet for byens befolkning”, uttaler han i et tidligere intervju i ASK skøytemagasinet.

NIF hedret ham tidligere denne måneden, og en større sak kan du lese her: 

26. desember fyller Børre 80 år, og vi i ASK gratulerer.

God jul og riktig godt nytt år!

illustratøren Kjell midtthuns nisser har skikkelige lengdeløpsskøyter. Med dem ønsker vi alle ASK-medlemmer og støttespillere en riktig god jul. (Ill: Kjell Midtthun.)

VM i Vikingskipet i mars er bare noe av det vi kan glede oss til i 2025!

En nyrestaurert isflate på Valle Hovin ligger klar og venter på liten og stor! Vel møtt også til nye barn og familier - vår skøyteskole kan du lese mer om her:

På tampen av året kan vi også minne om Valle Hovins åpningstider for hurtigløp. Aktivitetskalender:

I mellomtiden ønsker vi alle riktig god jul og godt nytt år!

Allroundgull til Ragne i NM og solide løp i Thialf

Ingen over, ingen ved siden. Ragne var de lite å gjøre med for konkurrentene i Arena Nordvest. (Arkivfoto: Reidar Langkjær.)

ASK med gull og sterk NM-innsats i Kristiansund.

Første halvdel av 2024/2025 ble avsluttet på overbevisende vis for ASK i Arena Nordvest 21. og 22. desember. Ragne Wiklund tok nok et sammenlagtmesterskap i allrounddelen av mesterskapet.

En fin-fin 7. plass sammenlagt til Eirik Andersen. 18-åringen markerer seg allerede som en habil allroundløper og rundet av med 14.42,13 (pers) på den avsluttende distansen.

Topp 10 også for Viktor Smedstad Haukaas (22), i sterkt selskap. Han har trolig et stykke igjen til toppform, og en vel fortjent juleferie ligger i kortene.

Debutanten Aron Feiring (17) var eneste deltager i sprintdelen av mesterskapet og fikk en 13. plass.

Julie Berg Sjøbrend gikk to distanser, mens Allan Dahl Johansson ikke stilte ikke til start i dette mesterskapet. Kortbaneløperne har prioritert denne disiplinen første halvdel av sesongen.

RESULTATER:

I Heerenveen har det også gått unna. Elrik Evenmo Ervik og Sunniva Johannessen (begge junior C) har representert Norge i juniorlandskap, og det på ypperlig vis. Vi tipper det var en opplevelse, og kan gratulere begge med sterke personlige rekorder.

RESULTATER:

Som om ikke dette var nok: Mer skøytemoro venter neste år!

En trenerkapasitet av de sjeldne

Frank sverre furuset kunne se tilbake på en sjeldent lang trenerkarriere. (Foto: såS)

Vi har nylig mottatt den triste beskjeden om at Frank Sverre Furuset har gått bort, 82 år gammel. Han var plaget av sviktende helse de senere årene. Med dét er en trenerkapasitet gjennom flere tiår borte. 40 sesonger fikk han som trener på isen, og det er ikke få løpere han bidro til å utvikle. Først for klubber på Romerike, senere for Oslo og ASK. Han bidro også til å sette preg på skøytesporten nasjonalt, etter å ha oppnådd status som forbundstrener.

Nettopp sporten vår skulle bringe Frank Sverre til spennende steder i verden. Noen av disse reisene og opplevelsene, samt sitt tankegods rundt trening, forteller han om i den kommende 100 års-jubileumsboka til ASK. Med D-trenerstatus i NSF fulgte internasjonale tilbud, og i 1983 trente han den kinesiske sprinttroppen, som forberedte seg til OL i Sarajevo. En utvekslingsavtale mellom NIF og Tsjekkoslovakias sportskomite skulle også føre han til Praha, der han for øvrig fikk venner for livet. 

Asier Peña Iturria og Ellen Kathrine Lie er bare to av løperne i ASK som opplevede suksess med ham som trener. Utallige overdommeroppdrag nasjonalt og internasjonalt skulle det også bli, foruten engasjement i styre og stell i klubben.

Etter 2014/15-sesongen der Frank Sverre bidro som trener for juniorene i ASK, måtte han dessverre gi seg på grunn av helsa.

Vi lyser fred over hans minne.


Vel blåst for sesongens første Gullkarusell

Noe varmt i koppen - og noe varmt i kroppen - gjorde godt etter målgang. (foto: Henning Hagelund.))

Tirsdag 10 desember var det klart for sesongens første Gullkarusell - med mange forventningsfulle skøytekursdeltagere på startstreken.

For de fleste var det noe helt nytt å gå løp, og ekstra stas var det nok at flere av de eldre ungdommene fra både ASK og OSK stilte til start. Valle Hovin viste seg fra sin aller beste side med knallfine forhold, om enn noe sur trekk. Totalt gjennomførte 25 løpere denne første Gullkarusellen på det nyrenoverte Valle Hovin.

Etter løpet var det premieutdeling, som seg hør og bør - akkompagnert av nystekte vafler og solbærtoddy. Det var mange stolte debutanter som fikk sin aller første Gullkarusell-medalje, og vi håper at de allerede gleder seg til den neste - som kommer i januar.

Tekst og foto. Henning

Vel hjemme etter World cup-løp i Asia

Julie Berg Sjøbrend fikk med seg verdifull internasjonal erfaring under sesongens første world cup-stevner. (Arkivfoto: Monika S. Risnes.)

Julie Berg Sjøbrend ble tatt ut i troppen og fikk gå flere distanser i B-puljen, foruten lagøvelser under WC-løp i Nagano og Beijing i november. På oppfordring fra redaksjonen deler hun noen tanker om opplevelsene på flyreisen hjem.

Jeg er ekstremt takknemlig for at jeg fikk muligheten til å reise, og det var en opplevelse!

Det har vært en litt tung start på sesongen, med en hjernerystelse jeg pådro meg på høydesamling i Font Romeu med landslaget, og en lang sykdomsperiode etter dette. Kroppen spiller fortsatt ikke helt på lag, så resultatene ble ikke som jeg håpet på. Jeg er likevel fornøyd med innsatsen min på fellesstart under WC2 (siden jeg var uheldig å falle under WC1), og team sprint!

Vi hadde med litt norsk mat, og jeg forventet ikke det beste og var selvfølgelig litt redd for å bli matforgiftet. Men, det gikk fint! I Japan måtte vi fikse lunsj og middag første uken selv, så da ble det litt fritt valg - og selvfølgelig ble det en del sushi! Ellers fikk vi for det meste asiatisk-preget mat, men det var nok utvalg og litt kjent mat, så det var bra! I Kina synes jeg vi var heldige med buffetmaten, selv om det ble litt det samme hver dag. Men, det skal sies at det var godt å komme hjem til grovt brød og norsk melk.

Selv om det ikke gikk helt min vei resultatmessig, er det et supert lag å være på reise med, og ikke minst er det kjempegøy å få oppleve at både Ragne og Sander tar gull den siste helgen!

Det er frustrerende å ikke få vist potensialet sitt - men jeg er sikker på at det løsner og at sesongen blir bra. Jeg tar med meg masse god læring! Nå skal kroppen blir bra, og jeg ser allerede frem til NM allround i Kristiansund 21.-22. desember!

ASK-cupen tilbake på hjemmebane

ASK-cupen gikk av stabelen på «nye» Valle Hovin, med mange unge løpere på startstreken.

Det myldret av rekrutter, og det var nok å gjøre både på og rundt benken. løperene fikk også eksklusiv hjelp av ASk-juniorene og kortbanelandslagets Eirik Andersen og Tinius Rambøl alme. (foto: Berit Sofie Wiklund.)

OSLO/ VALLE HOVIN: Lørdag 30. november kom endelig ASK Cupen hjem til Valle Hovin! Og selv om værgudene hadde bestemt seg får å vise seg fra vrangsiden, og tekniske problemer med manglende luft i sikkerhetsputene bidro til utsatt start, så ble det stevne. Puteproblemet ble løst av banemannskapet på beste måte, og alle tok forsinkelse med godt humør.

At det var mange rekrutter med, flere av dem lokale løpere, vitner om at en ny generasjon er på vei opp. Det myldret av unge løpere på isen, og slik vi jo gjerne vil se det.

Geithus-gjengen leverte aller best resultater av klubbene og kunne ta med seg cup-pokalen hjem til Buskerud. Vi tipper ellers at de unge lot seg motivere av det de fikk se på skjerm inne i kafeen: Her gikk WC-løpene fra Beijing og kortbaneløp i Oberstdorf på storskjerm.

Rekruttenes innsats vises ikke på disse listene, men øvrige resultater finner du her:

Helle boldingh debernard får hjelp av marja haartsen til å holde varmen før start. marja var selv både funksjonær og løper. (Foto: Berit Sofie Wiklund.)

ekte valle-stemning, og ekte valle- vær. (Foto: Berit Sofie Wiklund.)

God innsats nasjonalt og internasjonalt

WC1 i Nagano og Odalsskøyta samme helg.

illustrasjonsfoto: Monika S. Risnes

Ragne Wiklund, Allan Dahl Johansson og Julie Berg Sjøbrend representerte Norge under den internasjonale sesongåpningen. Startskuddet for World Cupen gikk i Nagano den nest siste helgen i november. Resultater:

Samme helg, den 23. og 24. november, var det klart for Odalsskøyta på Hamar. Det var dermed mange løpere fra ASK i aksjon på isen denne helgen. Resultater:

Saken oppdateres.

Skøytekursene for barn er i gang på Valle Hovin

Det er gråvær i hovedstaden denne uka, men tirsdag var skøytekursene i gang igjen på Valle Hovin. (foto: H.H)

Tirsdag 12. november gikk startskuddet for våre skøytekurs! 15 barn møtte opp med forventningsfulle blikk til første skøytekurskveld. Noen kunne fortelle at de hadde deltatt på ASKs aktivitetsdag i februar - og hadde gledet seg gjennom hele sommeren. 

Etter registrering inne i kiosken ble barna møtt av fire av våre instruktører. Vi er så heldige å ha mange dyktige instruktører med oss i år, alle med erfaring fra skøyteskolen til ASK.

Skøytekurset tar imot barn fra fem år og oppover, med alle slags skøyter. De som ikke har egne skøyter, kan kvittere ut låneskøyter - det er gratis å leie dem gjennom hele sesongen. Første kveld er også gratis, og deretter koster sesongens skøytekurs 800,- . For søsken er det halv pris. Selv om man ikke fikk vært med den første kvelden, kan man når som helst henge seg på. Vi gleder oss til å se dere!

Mer informasjon finner du her:

Tekst og foto: Henning Hagelund


Klargjorde skøytene før vinteren og ASKs skøytekurs

dugnad med lyd: rutinerte skøyteslipere fikk jobben gjort. (Foto: Henning Hagelund)

Tirsdag den 5. november var satt av til årets store skøyteslipedugnad på Valle Hovin! Rundt 70 skøytepar skulle slipes og klargjøres før ASKs skøytekurs for barn og ungdom starter opp.

Tirsdag 12. november kl. 17:30 er tidspunktet - da er det bare å møte opp

Med 15 ivrige skøyteslipere i aksjon og varme vafler i pausen, ble det en hyggelig kveld med intens jobbing. Klubbens nybakte norgesmester, Ragne, tok seg også tid til å hilse på.

Med så mye kvalifisert hjelp, skulle vel skøytene være skarpe? Nå er det bare for barn og unge å komme - vi er klare for sesongen 2024/2025.

Tekst og foto: Henning Hagelund

Ragne er en snartur hjemom, før hun setter nesa østover - mot world cupstevner i japan og kina. (Foto: Henning Hagelund.)

straks klart for vafler: Berit Sofie Wiklund forbereder. (foto: Henning Hagelund.)

Solid medaljefangst under NM Enkeltdistanser

Medaljegrossist: Ragne Wiklund er i rute før den internasjonale sesongen. (foto. reidar Langkjær.)

Tre gull til Ragne, gull og sølv til Allan, sølv til Julie og sterke tider av Viktor - på god is i Stavanger.

STAVANGER/ OSLO: Fra ASK stilte Allan Dahl Johansson, Viktor Smedstad Haukaas, Ragne Wiklund og Julie Berg Sjøbrend til kamp om medaljene under NM Enkeltdistanser. Interesserte kunne følge livesendingen som Sportsklubben Falken sørget for i samarbeid med NSF.

Samtlige tider og RESULTATER:

Ragne viste seg nok en gang suveren i kvinneklassen i NM-sammenheng. I tillegg til seier på distansene 1500m, 3000m og 5000m satte hun også nye mesterskapsrekorder. Det lover selvsagt godt tidlig i sesongen.

Herrenes fellesstart bød på spenning. Etter et taktisk smart og sterkt løp sikret Allan seg gullet. På 1500 meteren hadde han marginene på feil side - uttelling fikk han imidlertid på 1000 meteren med NM-sølv og sesongbeste. Vi tror dessuten at Allan har mer i ermet, når han kommer opp i toppfart.

Viktor har kondis som få i ASK. Han satte pers på 1500 meter, gikk en god 5000 meter - og avsluttet med en 10.000 meter rett bak personlig rekord. 

Julie var ikke restituert etter sykdom, og gikk kun fredagen. Da tok hun til gjengjeld sølv på fellesstarten, riktignok med kun tre kvinner på startstreken. Lørdag måtte hun melde pass - nå gjelder det å ta seg tid til å bli frisk.

ASKs Kjell Rune Kristiansen var speaker og holdt orden på de mange personlige rekordene. Det ble nemlig satt hele 57 perser, 93 sesongbeste og fire mesterskapsrekorder.

For ettertida kan vi legge til at mesterskapet ble arrangert 1. - 3. november i Sørmarka Arena.

 RESULTATER:

i 1000-meterform: Allan sikret sølv til ASK på distansen. (Foto: reidar Langkjær.)

– Det er en givende hobby, så meld deg på

Meld deg på kurs før 4. november, lyder oppfordringen fra Heidi Støen.

Heidi støen i aksjon som OD i Vikingskipet. (arkivfoto.)

– Vi har behov for å rekruttere overdommere som kan stille på kretsløp og nasjonale stevner i klubbenes regi. 

Heidi er overdommer og oppfordrer klubber i kretsen til å delta på overdommerkurs. Mer informasjon ligger på NSFs hjemmesider med link til NIF/Minidrett. Det ble også reklamert for kurset under NSFs ledermøte.

Fristen for påmelding er utvidet til 4. november.

Påmeldingslenke: https://www.minidrett.no/kurs/12764451

I Norges Cup og NM blir overdommerne oppnevnt av dommerutvalget i NSF. Her er det alltid minst to overdommere og én til to assisterende OD’er i aksjon. 

– Vi ønsker oss flere, og gjerne noen fra vår egen skøytekrets. Det er en givende hobby, og man blir aldri helt utlært. Årlig blir det arrangert overdommerseminar der nytt i regelverket og erfaringer blir diskutert, reklamerer Heidi.


Allan raskest i Norgescup 2 

Allan Dahl JOhansson er i 1000 meterform. (Arkivfoto)

Det ble seier med god margin på 1000 meteren i Stavanger.

STAVANGER/OSLO: Fire løpere fra ASK var på plass til NC2 i Sørmarka Arena den siste oktoberhelgen.

På stevnets første dag tok Allan Dahl Johansson seieren med 1.11,42 – sekundet foran Bjørn Magnussen. Julie Berg Sjøbrend prøvde seg også i løp denne helgen: 1,25.49 og 3. plass på samme distanse. Eneste ASK-deltaker på 500 meter, Viktor Smedstad Haukaas, ble klokket inn til respektable 39,27 - og fulgte opp med 4.03,26 og 9. plass på 3000 meter. ASKs lovende juniorløper Sunniva Haug Johannessen satte dessuten en overbevisende ny personlig rekord på 3000m på 4.56,84.

Isforholdene var de beste. Mens tidtakeranlegget i Sørmarka Arena på ingen måte har frisknet til i løpet av sommerferien. I påvente av kommunal saksbehandling og midler til nytt utstyr, må arrangøren slite med det gamle. Det betyr at det blir god bruk for de manuelle klokkene. Frivillige i Stavanger/Sandnes Skøyteklubb kan ikke love noe, men håper å få testet nytt tidtakerutstyr, tidsnok til at det er oppe å gå til NM.

Dag 2: Sunniva leverte en rask 500 meter og vant kvinnenes 1000m med tida 1.29,85. Viktor jakter NC-poeng, og med både 1500m og 5000m søndag skulle han være godt i gang! De andre ASK’erne gikk kun én dag.

Alle resultater:



Sesongen i gang med gode resultater i Stavanger Open

Etter en innholdsrik høstferie med god trening i Stavanger, ble det en strålende start på sesongen for fem av Aktivs løpere i Sørmarka Arena.

STAVANGER: Lørdag ble junior C-løperne Sunniva Haug Johannessen klokket inn på 43,73 og Ulrik Evenmo Ervik på 42,54. Begge fulgte opp med nye personlige rekorder på 1500 meter – Sunniva med tiden 2,16,73 og Ulrik med 2,16,79. Her fikk Viktor Smedstad Haukaas 1.55,79 og en 9. plass i herreklassen.

Rask søndag

Søndag var det klart for høstsesongdebut for enda flere ASK’ere. Julie Berg Sjøbrend fikk en rask start på sesongen: 42.52 og en 2 plass i kvinneklassen. Pers til Viktor Haukaas med 38,91 og en tredjeplass av de startende på kortdistansen lover bra. Allan Dahl Johansson noterer seg en seier på sesongens første 1000 meter med 1.11,13.

Med andre ord: En god start på sesongen for våre løpere, og vi gleder oss til å følge dem videre i sesongen.

den første helgen i oktober var det klart for løp i Sørmarka arena (arkivfoto)

100-årsfest med spekket program

på fest i egen klubb: Knut “Kuppern” Johannesen, Berit haugård og unni knudsen var blant tidligere løperne som hadde funnet veien til “nye” valle Hovin. kveldens konferansier var Henning Hagelund. (foto: sven-åge svensson)

Saken oppdateres.

Endelig var dagen kommet da 100-årsjubilanten ASK kunne feire seg selv! Rundt 70 nåværende og tidligere aktive, ledere, trenere og funksjonærer hadde meldt seg på, og det var duket for en ettermiddag og kveld i skøytesportens tegn.

OSLO/ VALLE HOVIN: Målet var å bli gjenforent med skøytevenner og kunne mimre litt - og samtidig få et innblikk i hvordan morgendagens skøyteliv i ASK kan bli. Lørdag 21. september var satt av til markering.

Arrangementskomiteen hadde lagt seg i selen - på Valle skulle det være aktiviteter for alle!

Interesseorganisasjonen for Valle Hovin, ved mangeårig klubbleder i ASK Henning Hagelund, guidet de fremmøtte gjennom det nye anlegget, som består av parkdetaljer og grøntareal, og en stor lekeplass. Selve isflaten er som kjent flyttet noen meter mot vest. Kulverten er på plass, og vil bli en praktisk og ikke minst strategisk viktig installasjon, med tanke på å kunne realisere tak over Valle Hovin.

Neste punkt på festprogrammet var en aktivitetsløype. Men, aller først ventet rykende varme pølser - servert utendørs. Deltakerne ble deretter delt inn i grupper, på tvers av alder. Både enkle og vriene oppgaver ventet, skulle det vise seg.

Etter et raskt skift fra turklær til pent var det duket for festmiddag. Den ble holdt i VIF-kantinen i etasjen over. En buffet bestående av tapasretter, samt kveldens jubileumstaler ventet. Musikalske innslag ved tidligere løper Sigurd Eliasssen Kverndokk og Wilma Waage Slettahjell ble tatt godt i mot. Så også Carl Erik Sandos bidrag.

Nysgjerrige fikk dessuten en grundig gjennomgang av prosessen bak det nye anlegget, og innblikk i all jobb som er gjort. Børre Rognlien fikk æren av å takke for maten, men festen var slett ikke over med dét.

For hele tre æresmedlemmer skulle bli utnevnt denne kvelden. Det kom nok som en overraskelse både på Sven-Åge Svensson, Carl Erik Sando og Henning Hagelund. Begrunnelsene som ASK-leder Jon Gauslaa leste opp, blir for lange til å gjengi. Vi håper å bringe dem i etterkant i et medlemsblad, sammen med flere bilder. 

At våre eldste medlemmer, og ikke minst Knut Kuppern Johannesen var til stede for å feire klubben, var til glede og ære for arrangøren og klubbkameratene. Kaffe og en stor marsipankake rundet av kvelden.

Vel blåst ASK - nå er vi klare for de neste 100 år!

Noen foreløpige bildeglimt:

ASK-fanen vaiet i vinden, og med 15 grader og overskyet lå forholdene til rette for utendørsdelen av arrangementet. (Foto: Monika Risnes)

Hinderløypa var enkel for noen - utfordrende for andre. (Foto: Monika Risnes.)

Sara Hemmer blir klokket inn til en god tid av Marja Haartsen. (foto: Monika Risnes.)

Denne konstruksjons-”nøtten” var det kun en av gruppene som klarte å knekke. (Foto: monika Risnes)

Salamanderne er våre venner på valle hovin. om de vil ta vinterboligen som er tiltenkt dem i bruk, gjenstår å se. (Foto: Monika Risnes.)

overraskelse: fv. sven-åge svensson, Henning Hagelund og carl erik sando ble alle utnevnt til æresmedlemmer i egen klubb under 100-årsfesten.