Tor Berg fyller 90 år den 20.8.

Tor Berg har vært en del av ASKs historie helt siden krigen. Han meldte seg inn i klubben 2dre juledag 1945. Den vinteren ble han klubbmester i 12-14-årsklassen, og han var aktiv løper inntil NM i 1956. I ungdommen var han også en svært god syklist, men det var som trener og lagleder innen skøyter at Tor ble virkelig kjent, og hvor han har vært med på så mye. Først trente han ASKs egne løpere: Knut Johannesen, Per Willy Guttormsen, Ivar Eriksen, pluss mange av dagens veteraner (inklusiv undertegnede). Senere ble han forbundstrener både i allround og sprint for alle datidens store løpere som Maier, Forness, Stiansen, Bjørang m.fl. Han var også faglærer på Idrettshøyskolen en stund. Tre OL fikk han med seg: i  -68, -72 og -76. Hans største øyeblikk som trener var imidlertid Knut Johannesens VM i Helsingfors i -64. ASK er klubben i Tors hjerte, og han er naturligvis én av klubbens æresmedlemmer.

Tor har holdt seg i god form i alle år, men han har gremmet seg over en kneskade som hindret ham i å sparke fotball med "gutta" på Ekeberg. Fortsatt er han imidlertid rank og slank og trener daglig utfra sine forutsetninger. Det betyr gymnastikk om morgenen og gåtur senere. På grunn av problemer med balansen, må han bruke enten rullator eller staver når han går. Han «hater» nedoverbakker. Det går bedre oppover hvor han forsøker å «dra på» og oppnå litt puls. 

Tor bor i nærheten av Knut (Johannesen) og avlegger ham en visitt nesten hver uke. Da går praten om «gamledager». De har vært venner siden de var 12-13 år. Tor setter også stor pris på de ukentlige lunsjene i Lillestrøm hvor mange av klubbens veteraner møtes.

Hans kone, Liv, fylte 90 år allerede i fjor. De møtte hverandre som 17-/18-åringer, ble gift og har holdt sammen siden. «Hun er hele livet for meg», sier Tor. De har to barn, fire barnebarn og tre oldebarn.

 Det har allerede vært en liten feiring med skøytevenner. Selve dagen skal feires hjemme med familien.

 Vi gratulerer klubbens «grand old man» med jubileet!

Sven-Åge Svensson

foto: Sven-Åge Svensson