6te-plass til Ragne og lagtempolaget

Det norske kvinnelaget i lagtempo hadde havnet i C-finalen under OL i Beijing og møtte vertslandet Kina. Kampen sto om 5te-plassen, men det norske laget var sjanseløse og måtte ta til takke med 6te-plassen. Foruten Ragne Wiklund besto laget av Marit Fjellanger Bøhm og Sofie Karoline Haugen. Etter målgang var det visstnok Marit som falt og dro med seg Ragne. Marit skadet seg og klaget over vondt i benet etterpå. Gullmedaljen gikk til Canada etter at Japan fikk et fall i siste sving.

Jentene var ikke helt fornøyde med resultatet etter hva de hadde vist tidligere i vinter, men de var tross alt glade over å ha kvalifisert seg til OL i det hele tatt. Til gjengjeld kunne de glede seg over guttas gullmedalje i lagtempo. Peder Kongshaug, Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen fremsto virkelig som er lag, kompakt og rytmisk. Etter å ha sneket seg foran USA i kvartfinalen, feide de både Nederland og til slutt Russland av banen. Allan Dahl Johansson var fjerdemann på lagtempolaget, men han slapp aldri til, og dermed ble det dessverre ingen medalje.

For Ragne gjenstår nå bare 1000 meter på torsdag - en distanse hun tar som fartstrening.

Sven-Åge Svensson

Resultater kvinner
Resultater menn

Det norske lagtempolaget i C-finalen, fra v. Marit Fjellanger Bøhm, Ragne Wiklund og Sofie Karoline Haugen. (Skjermdump fra Eurosport Norges sending)

Landsmesterskapet – dag 3

Været betyr mye for utendørs skøytestevner, og varslene for søndag var ikke gode. Det kunne bli både sludd, regn og flere varmegrader. Så ille ble det ikke. Det var til og med gløtt av sol og blå himmel underveis. Men luftfuktigheten var høy, og det rimte fort på isen.

Likevel var det mange gode resultater. Eller hva skal en si om 4.18,12 på 3000 m ved Didrik Eng Strand (G15), Hamar IL? Stevnets mestvinnende er etter det vi kan se Miika Klevstuen (G14) fra OSK og Martine Solem (J14) fra BØSK. De vant alt de stilte opp i, både individuelt og lagkonkurranser, og med god margin. For Aktiv SK ble det ingen landsmestere denne gangen, men det ble flere medaljer. Emmeline Berentsen (J14) hadde flest med sølv på 1000, 1500 og 3000 m pluss bronse på 500 m. Eirik Andersen (G14) fikk sølv på 3000 m og bronse på 500 og 1500 m. Tinius Rambøl Alme (G15) fikk bronse på 500 m. I tillegg hadde følgende ASK-løpere æren av å delta i Landsmesterskapet: Helle Boldingh Debernard (J12), Knut Pedersen (G13), Inka Boldingh Debernard (J14), Aron Feiring (G14), Mads Nordhus (G14) og Fredrik Colbensen Tveten (G14). Alle resultater finnes på vår hjemmeside under ARRANGEMENTER > LM 2022.

Etter litt rusk i maskineriet i går, tør vi si at avviklingen gikk fint i dag. Stevneansvarlig Heidi Støen har gjort en formidabel jobb både før og under mesterskapet for å dra det i havn. Koronasituasjonen, med mange forfall både blant aktive og funksjonærer, skapte stadig nye problemer. Det er grunn til å takke henne og de andre funksjonærene som har ofret OL-titting, mors-dag og annet for å få gjennomført mesterskapet. Som eksempel på vårt innsatsvillige funksjonærkorps kan vi nevne Keith Price. Han går i sitt 80-ende år og har stilt trofast opp i tre samfulle dager som svingdommer.  

Sven-Åge Svensson

Resultater

Seierspallen for Gutter 14 år. Fra v. Eirik Andersen (ASK), Miika Klevstuen (OSK), Halvor Kjøsterud Erlingsen (Asker). Foto: Sven-Åge Svensson

Nedenfor er et knippe bilder fra søndag. Klikk på bildene. Siste bildet er av stevneleder Heidi Støen, som puster lettet ut etter stevneslutt.
Foto: Sven-Åge Svensson (pga. et teknisk problem er dessverre ikke alle bildene helt skarpe)

Landsmesterskapet - andre dag

Dessverre hadde det fine været tatt slutt i løpet av natten, så dagen opprant litt grå og småguffen. Før løpsstart var det offisiell åpning av Landsmesterskapet. Stevneleder Heidi Støen ga først ordet til Henning Hagelund som i egenskap av styremedlem i Skøyteforbundet, erklærte stevnet for åpnet. Han minnet om at samtlige av Norges skøyteløpere som nå var med i OL i Beijing, også hadde deltatt i Landsmesterskapet i sin tid, og at de ikke nødvendigvis hadde vært blant de beste. Underforstått – det er håp for alle.  

Ordfører Marianne Borgen ønsket velkommen på vegne av Oslo kommune. Hun takket klubbene, ASK og OSK, for at de hadde tatt på seg arrangementet - to klubber som sto for mesteparten av Oslos skøytehistorie. Videre rettet hun en takk til alle frivillige - de som muliggjør dette stevnet, men også de som holder hele Idrettsnorge i gang. Hun avsluttet med ønsket om et godt mesterskap og hyggelige dager.

Sammen med ordfører Borgen var det flaggborg med løpere fra ASK og OSK. Siden Oslo jo er «Tigerstaden», var det i år også en søt, liten tiger som maskot. Under drakten skjulte seg fem år gamle Sofia Colbensen Tveten fra ASK. Åpningsseremonien skulle avsluttes med fanfare skrevet av Guro Eliassen Kverndokk, tidligere aktiv løper i ASK. I stedet ble det «Ja, vi elsker».

På dagens løpsprogram sto 500 m for de som ikke gikk det i går, dvs. klassene 12, 13, 14 og para. Paraklassen hadde i dag seks deltagere. Mesteparten av dagen gikk med til 1500 m for alle klasser, før det rundet av med lagtempokonkurransene. Forholdene var tydeligvis gode nok når en får tider på 500 m som 39,18 av Mika Klevstuen (OSK) i gutter 14, og på 1500 m 1.56,32 av Didrik Eng Strand (Hamar IL) i gutter 15. Under lagtempokonkurransen begynte det å komme litt regn.

Vi kan vanligvis rose oss av et ganske prikkfritt arrangement. Denne gangen ble det oppdaget feil på en resultatliste fra gårsdagens fellesstarten som gjorde at det ble utropt feil vinner av 12-årsklassen. Det er jo viktig å kåre riktig vinner, så de andre listene måtte kontrolleres på nytt for sikkerhets skyld. Dette forsinket premieutdelingen som igjen forsinket starten på lagtempo. Arrangøren beklager dette sterkt!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ordfører Marianne Borgen ønsker velkommen til Oslo og Landsmesterskapet.
Foto: Monika Svendsen Risnes

Nedenfor er et knippe bilder fra banen på lørdag - klikk på bildene.
Foto: Sven-Åge Svensson

Landsmesterskapet - første dag

Landsmesterskapet 2022 arrangeres av Aktiv Skøyteklubb og Oslo Skøiteklub i fellesskap. Det går på Frogner Stadion over dagene 11. til 13.2. Den offisielle åpningen vil bli lørdag morgen 12.2., men de første løpene gikk allerede i dag, fredag. Det var 100-metere for alle, 500 m for jenter og gutter 15 og 16 år, samt fellesstarter. For første gang var det en egen klasse for parautøvere som hadde samlet 3 deltagere.

Både løpere og tilskuere så ut til å kose seg i det fine været - solskinn og litt over null grader. På startsiden var det en liten trekk i mot som kanskje var følbar under 100-meterne - men i følge speaker var det flere bestenoteringer for sesongen.

Fortsatt er vi preget av pandemien. Det er publisert en smittevernprotokoll for stevnet, og det var en del munnbind å se blant funksjonærer og publikum. Det var også usedvanlig mange forfall i siste liten, og de mange endringene skapte store problemer for arrangøren ved starten av stevnet.

For Aktiv Skøyteklubb knyttet det seg stor interesse til fellesstarten for gutter hvor vi hadde med tre av totalt seks løpere. Det var som vanlig lite å gjøre med Miika Klevstuen fra Oslo Skøyteklubb, men ASKs Eirik Andersen knep andreplassen.

I morgen, lørdag, før stevnestart er det offisiell åpning med tale av ordfører Marianne Borgen og flere prominente personer, samt avspilling av mesterskapsfanfaren.

Informasjon, startlister og resultatlister for Landsmesterskapet finnes på aktivsk.no

Sven-Åge Svensson

Resultater fredag

Trond Ratdal avfyrer mesterskapets første startskudd for Sivert Refsdal, Hamar IL (nærmest) og Christoffer Hovde, Jevnaker IF. Foto: Sven-Åge Svensson

Nedenfor er et knippe bilder fra banen på fredag. Klikk på bildene.
Foto: Monika Svendsen Risnes (msr) og Sven-Åge Svensson (sås).

Ny 5te-plass til Ragne

På dagens 5000 meter under OL i Beiijng tok Ragne Wiklund en femteplass som under 3000-meteren på lørdag. Ragne satte ny personlig rekord og klubbrekord med 6.56.34. Da har hun gjort sitt aller beste, og det bør hun og alle andre være fornøyd med. Foran seg hadde hun de samme fire som på 3000-meteren, så de er det åpenbart ikke noe å gjøre med for tiden. Bak seg hadde hun bl.a. verdensrekordholder Natalia Voronina.

Ragne gikk i par med Weidemann - som under 3000-meteren på lørdag. Løpet var mer velberegnet enn tidligere. Hun holdt ganske jevn fart med Weidemann i den første delen. Etter hvert måtte hun slippe Weidemann fra seg, og den aller siste runden ble skikkelig tung for Ragne. Men vi synes det er meget imponerende av en ung løper som Ragne å være i verdenstoppen på en så tøff distanse.

Gullet gikk nok en gang til Schouten, mens Weidemann knep sølvet og Sáblíková bronsen. Lollobrigida fikk det også tungt mot slutten men hadde mer igjen på sisterunden enn Ragne.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne og Isabelle Weidemann under første del av løpet. (Skjermdump fra TV Norges sending)

Ragne var raskt på med smilet igjen etter løpet. (Skjermdump fra TV Norges sending)

Et stykke unna for Allan

Allan Dahl Johansson har hatt fin fremgang utover sesongen og har nærmet seg de suverene nederlenderne. Foran siste par på 1500 meter var det derfor et berettiget håp om OL-medalje. Det endte med en skuffende 12-plass. Vi kan ikke se at det var noen opplagte tekniske svakheter, eller bom på løpsopplegget. Han var bare ikke i tetkampen under noen del av løpet, og han tapte også for parkameraten Howe fra Canada.. Vi har ikke sett noe intervju med Allan ennå, så vi vet ikke hva hans egen opplevelse var.

Det var også andre av de store favorittene som var langt unna, slik som Mantia og Ning. Men Nuis og Kroll innfridde. Den som gjorde det best av nordmennene, var Peder Kongshaug på en 4-plass. Han manglet bare 15 hundredeler på bronsen som gikk til Kim fra Sør-Korea.

Som for Ragne må vi bare si at Allan fortsatt er ung og kan oppleve mange hyggelige ting i årene framover. Kanskje allerede under dette OL? Så vidt vi vet, blir han en del av lagtempolaget.

Sven-Åge Svensson

Resultater

(Bildet er en skjermdump fra Eurosport Norges sending)

OL-samling på Valle Hovin

Aktiv Skøyteklubb arrangerte en OL-samling på Valle Hovin mandag morgen for å se Ragne gå 1500-meter. Dagen ble valgt da Discovery, som har TV-rettighetene til OL, kontaktet oss for å lage en reportasje med klubben mens vi heiet den regjerende verdensmesteren på distansen fram. I siste liten måtte Discovery melde korona-forfall, men det la likevel ingen demper på en hyggelig klubbsamling med kaffe, kake og spennende løp. Omtrent 20 medlemmer møtte opp og heiet Ragne fram med flagg og tilrop. Dessverre gikk det ikke helt som vi hadde håpet, men Ragne har mange gode løp foran seg, og 3000-meteren tyder på at formen er der, så hun har fremdeles mulighet for flere gode plasseringer under dette mesterskapet.

Foto: Hege Eliassen og Snorre Kverndokk

Video fra samlingen

Ingen reprise for Ragne

Etter å ha blitt verdensmester på 1500 m i fjor, så er naturligvis Ragnes 12-plass i OL skuffende. At hun skulle stå øverst på seierspallen igjen, trodde vel verken Ragne eller vi andre, men litt nærmere seierspallen håpet vi kanskje på. Forventningene til Ragne har vært store, og det er utrolig hvis ikke hun selv har følt litt på det. Ragne mente at hun stresset under løpet, og det er nok lett når en er kommet i par med en rakett som Brittany Bowe. Som Håvard Bøkko sa: vi får la Ragne deppe en dag, og så står nye oppgaver for tur. Vi tror at Ragne fortsatt er i godt slag, og at det venter hyggeligere opplevelser i lagtempo og på 5000 meter.

Vi gratulerer Ireen Wüst med gullet - hennes tredje på distansen, noe som vil gå inn blant de store prestasjoner i skøytehistorien.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Bildet er skjermdump fra sendingen til Eurosport Norge.

Reiste til Kristiansund, med god grunn

Etter gjenåpningen av innendørsidrettene sist uke, kunne Braatt IL invitere til ordinært norgescupløp i Arena Nordvest 5. og 6. februar. ASK stilte med to deltagere; Julie Berg Sjøbrend i senior, og Tinius Rambøl Alme i juniorklassen. 

Amund Sjøbrend stilte som trener og sekundant fra ASK.

Julie leverte fire solide løp, og selv om det ikke ble noen pers inne i en kald hall denne helgen, var hun på skuddhold på de korteste distansene. Så også på 1500m, der hun ble klokket inn til 2.08,50. 

Heller ikke Tinius reiste til Kristiansund uten grunn. Med seg hjem fikk han fire perser, foruten verdifulle tips og råd fra en tidligere verdensmester.

Det rapporteres om et tett program. Med bare 30 minutter mellom 1000m og 3000m på lørdag, kom kortbaneerfaringen til Tinius godt med. Her er det jo også kort tid mellom løpene.

Mest fornøyd var han med 1500 meteren, der han senket «persen» med over fem sekunder fra et testløp i Bjugn i oktober. 2.02,68 lyder den nye på. 500 meteren gikk dessuten unna på 40,90 tross en litt trøblete åpning. 

Tross «kald hall», rapporteres det om fin is og lavtrykk denne helgen. Kristiansunderne har fått en skikkelig flott hall, og arrangementet var godt gjennomført.

Resultater

Tekst: Monika Risnes

Julie i nærheten av sine bestenoteringer. (Arkivfoto)

Tinius satte fire personlige rekorder. Foto: Tomas Alme

5te-plass til Ragne på 3000m

Ragne Wiklund fikk en 5te-plass på lørdagens 3000m under OL i Beiijing. Naturligvis hadde vi, og sikkert også Ragne, håpet på en medalje. Selv om avstanden til bronseplassen var på nesten 3 sekunder, vil vi si at den var innen rekkevidde. Ragne gikk meget fint teknisk, men farten ble nok litt for høy i den første halvdelen av løpet. Hun hadde dermed ikke så mye å stå i mot med da makkeren Isabelle Weidemann tro til mot slutten. Gullvinneren Schouten, og f.eks. Weidemann og Sáblíková gikk framfor alt meget jevne løp.

Men vi må si at Ragne absolutt er i det gode selskap. Det er ingen skam å se løpere som Schouten, Lollobrigida, Weidemann og Sáblíková foran seg, og bak seg hadde hun sterke løpere som Miho Takagi, Achtereekte og de Jong.

Vi tror at vi har mye å glede oss til de neste årene etter hvert som Ragne får rutine. Hun sier selv at det er OL i 2026 som er siktepunktet.

Nederst er et bilde av resultattavla. Vi fikk den aldri ordentlig på skjermen, så dette er et forstørret bilde fra en tavle vi kunne se i bakgrunnen.

Sven-Åge Svensson

(Alle bildene er skjermdumper fra sendingen på Eurosport Norge)

Vel blåst for Vikingløpet!

I fjor måtte arrangøren avlyse det årvisse og populære stevnet. Den siste helgen i januar gikk startskuddet igjen for Vikingløpet anno 2022 - et arrangement som bokstavelig talt skulle få vind i seilene. Vinden hindret imidlertid ikke deltagerne fra å gå mange gode løp på den nyrestaurerte isflaten i Tønsberg.

Og Oslo-løperne hadde ikke glemt å gå på skøyter siden forrige Vikingløpet. Ekstra gjevt for treningsgruppa i ASK/OSK var det at OSKs Miika Klevstuen kunne ta med seg det gjeve Hjallistrofeet etter sine resultater i 15-årsklassen. Det er et vandretrofé med mange sterke navn inngravert, deriblant Allan Dahl Johanssons. Miika satte også “mesterskaps”-rekord på 1000 meter.

Årets utgave av Vikingløpet ble ikke kvalifiseringsløp til Vikingrace i Heerenveen, for det er avlyst også i år. I tillegg tikket det inn mange koronaforfall i dagene før stevnet. Mange fine løp og dueller ble det like fullt.

ASK stilte med Axel Haartsen Njøs i 11-årsklassen, Emmeline Berentsen, Eirik Andersen, Aron Feiring, Fredrik Colbensen Tveten i 14-årsklassen, Tinius Rambøl Alme i 15-årsklassen og Linus August Risnes i 16-årsklassen.
Blant mange gode resultater trekker vi fram Tinius' fine framgang som ga en tredjeplass i sammendraget i guttenes sterke 15-årsklasse.

Monika Risnes

Resultater:

Emmeline Berentsen (Foto: Monika Risnes)

Fredrik Colbensen Tveten (Foto: Monika Risnes)

Aron Feiring (Foto: Monika Risnes)

Tinius Rambøl Alme (bak) jakter på Fredrik Pedersen (OSK). (Foto: Monika Risnes)

Endelig skøyteløp

På Furumo, Geithus, ble det søndag arrangert “Ytterskjæret Grand Prix” på kort varsel. Det etter at myndighetene igjen åpnet opp for utendørsarrangementer. ASK stilte med et knippe løpere i «alle» aldre: Både Axel Haartsen Njøs og mamma Marja gikk, det samme gjorde pappa Ivar (som fortsatt representerer Leinstrand IL). Til start stilte også søstrene Helle og Selja Boldingh Debernard, Aron Feiring, Mads Nordhus og Emmeline Berentsen. Selja (rekrutt) satte pers på 100m med 15,11 og på 500m med 67,72, Helle (kl 10-12) satte pers på 500m med 53,14 og Emmeline (jun C) satte pers på 1000m med 1.37,89.

Bildene viser at sola tittet fram, og store og små kunne nyte en fin vinterdag med skøyteglede i fokus.

Resultater

I elitestevnet i Sørmarkahallen, Stavanger, i helgen var det satt deltakerbegrensning, og ikke alle som hadde dispensasjon for å gå NC i første omgang, fikk gå. Fra ASK fikk følgende testet formen: Simen Kroken, Thomas Lande Eriksen, Julie Berg Sjøbrend, Viktor Smedstad Haukaas og Linus August Risnes. Linus (jun B) pyntet på 1500m-persen til 2.01,55.

Arrangøren gjorde sitt beste ut av situasjonen, men vi tipper folket på Geithus hadde en minst like fin dag.

Resultater

Det lyser innsats av Selja (foto: Geithus IL)

…. og av Julie (foto: Monika Risnes)

Marja er 50 år!

Marja Haartsen er opprinnelig nederlandsk. Hun ville supplere utdannelsen fra Nederland med studier ved Norges Idrettshøyskole. Som nederlender var hun ikke ukjent med skøytesporten og tok seg flere turer til Valle Hovin. Sesongen 2002/2003 gikk hun til anskaffelse av det første paret klappskøyter, stilte i OBIK-løp og fikk delta i veteran-NM på Valle Hovin. For å delta må man være medlem av en klubb, og undertegnede fikk henne med i Aktiv skøyteklubb og kontaktet NSF (i egenskap av norsk representant i den internasjonale veteranorganisasjonen) for at hun som nederlandsk statsborger skulle få disposisjon til å stille opp i norgesmesterskap. Løpene ga ytterligere mersmak, og dermed meldte hun seg også på veteran-VM som i 2003 skulle gå i Alkmaar på hennes gamle hjemmebane!

Etter dette var hun «solgt» og har nå ikke tall på hvor mange veteran-NM og -VM hun har deltatt i. I veteranmiljøet traff hun også Ivar Njøs som hun ble samboer med, og de har sønnen Axel sammen. Alle sammen, pluss Ivars datter, Emilie, er medlemmer av ASK. Marja kan fortelle at hun gikk klubbmesterskap som gravid, og at hun ammet Axel mellom løpene under veteran-VM i sprint i Berlin i 2011. Marja har tatt flere NM-titler og også vunnet veteran-VM i sprint som gikk i Salt Lake City. Hun innrømmer at konkurransen mange ganger har vært litt tynn. Også i år har hun gått et par OBIK-løp og sikter på ny deltagelse i veteran-NM på Hamar.

Marja har vært en trofast med-instruktør på ASKs «Skøyteskolen for voksne» - så vidt vi kan se fra 2005 av. I fjor tok hun over ansvaret for å drive skøyteskolen videre, men etter teorikvelden satte smittevernreglene stopp for den praktiske delen. I år lot skøyteskolen seg heldigvis gjennomføre fullt ut, og flere av deltagerne har etterpå meldt seg inn i vår klubb.

De siste fem årene har Marja vært med i ASK Liga-teams styre. Ligaen er jo støtteforening for ASK og bidrar årlig med utmerkelser og stipender til de aktive.

Marja fylte 50 år på lørdag, dagen for ASK-cupen, og hun var glad at ikke alle hadde fått det med seg akkurat da. Vi gratulerer i alle fall med dagen som var!

Sven-Åge Svensson

Rykende ferskt bilde av Marja, tatt av søsteren Jannette Haartsen,

Pallplasseringer på både Allan og Ragne i EM

EM gikk i Heerenveen i helgen 7.-9. januar, og denne gangen gjaldt det enkeltdistanser. Det ble lag-sølv og individuell bronse på Allan Dahl Johansson, samt lag-sølv på Ragne Wiklund.

Det startet på fredag hvor Allan hadde fått dra-jobben for lagtempolaget. Øvrige deltagere var Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen. Laget gikk samlet og holdt jevn og høy fart til ny banerekord. I neste duell kom imidlertid Nederland med sitt sterke mannskap og gikk 0,94 sekunder foran etter et par sterke runder på slutten.

Ragne startet i siste par på 3000m og hadde konkurrentenes tider å gå på. Hun gikk friskt til verks, særlig i svingene, men igjen ble det litt tungt på sisterunden. Hun manglet drøyt ett sekund på bronseplassen som gikk til Lollobrigida. Irene Schouten tok en klar seier.

På lørdag gikk Ragne 1500m. Det endte med en 5. plass, men hun var ikke mer enn 1,04 sekunder bak vinneren Antoinette de Jong, og 35/00 bak bronsen som igjen gikk til Lollobrigida.  

På søndag var det lagtempo for kvinner med Ragne samt Marit Fjellanger Bøhm og Sofie Karoline Haugen. De gikk et virkelig sterkt løp godt under 3 minutter. Det holdt til sølvplass, for Nederland feide inn til seier 4,41 foran.

Allan hadde på forhånd ikke ventet seg så mye av mesterskapet etter en ganske hard treningsperiode. Han gikk imidlertid ett av sine beste løp på distansen og tok en klar ledelse før de to siste parene. Der kom de sterkeste konkurrentene - først Kjeld Nuis 0,55 sekunder foran, og deretter Thomas Krol 0,25 foran. Allan hadde bedre sisterunde enn disse, men han havner litt for langt bak i starten.

Igjen bidrar våre to løpere til gode resultater for Norge. De var involvert i tre av Norges totalt seks medaljer. Allans formkurve ser ut til å være stigende. Avstanden til førsteplassen er ikke avskrekkende. så det kan bli mer spenning i fortsettelsen. Ragne ser ut til å holde formen. Vi tror fortsatt nøkkelen ligger i bedre disponering av kreftene, i alle fall på 3000m.

 Sven-Åge Svensson

 Resultater

Allan tar ut det siste over målstreken (Bilde fra TV 3s sending)

Joda, det er Allan bak masken og med bronsemedaljen på brystet (Bilde fra TV3s sending)

Kvinnenes lagtempolag som tok sølvmedalje. Ragne i midten (Bilde fra TV3s sending)

Stor deltakelse i ASK Cupen

Den tradisjonsrike ASK Cupen ble arrangert på Frogner stadion lørdag 8. januar. Vi var på forhånd spente på om det kom til å bli mulig å arrangere løpet, da regjeringen strammet inn smittevernreglene før jul. Heldigvis kom det ikke ytterligere tiltak, og etter en nøye gjennomgang av reglene fant vi ut at det var mulig å gjennomføre ved å dele inn i to kohorter. Rekrutter og til og med 11-årsklassen gikk først. Etter at de var ferdige, gikk klassene 12 år og til og med junior B. Det var to år siden sist vi hadde arrangert et løp, så våre løpere og funksjonærer så fram til dette.

Det var tydeligvis populært å få gå skøyteløp igjen, og vi fikk hele 94 påmeldte løpere. Det var flere påmeldte jenter og gutter, og det var også mange juniorløpere. Frafallet ser derfor ikke ut til å ha blitt like stort som fryktet i løpet av koronaperioden.

Da vi startet løpet, snødde det litt. Vi hadde rustet oss godt med snøskyfler, men heldigvis ble det ikke mye snø, og forholdene ble derfor også ganske like.

Aktiv skøyteklubb stilte med 14 løpere, fra rekrutt til junior B. Nye trikoter og nytt overtrekkstøy var innkjøpt og ble delt ut før løpet. Våre løpere gjorde det godt, selv om noen var uheldige og falt eller ble diskvalifisert. Klubbkonkurransen var spennende til siste slutt, da det var fire klubber som kjempet om seieren. Til slutt var det Oslo Skøiteklub (OSK) som stakk av med seieren etter hard konkurranse fra Båstad IL og Aktiv SK.

Snorre Kverndokk

Resultater

Fotos nr 1 og 9: Snorre Kverndokk. Øvrige fotos: Sven-Åge Svensson

Skøyteskolen for barn er i gang på Frogner

Skøyteskolen for barn har vært en av bærebjelkene i Aktiv skøyteklubb i en årrekke, og det er lite som gleder et skøytehjerte mer, enn barn som har det gøy på isen. De aller fleste av våre løpere - selv vår verdensmester på skøyter, Ragne Wiklund - kom inn i skøytemiljøet via skøyteskolen. Denne sesongen har vi igjen et tilbud for barn fra ca. 5 til 12 år. Onsdag 5. januar startet vi opp, og vi holder på hver onsdag mellom kl. 17.30 og 18.30 så lenge det er is på Frogner stadion. Det er ikke noe krav om at barna skal ha lengdeløpsskøyter. Tvert imot kan det ofte være en fordel for mindre barn å begynne på hockeyskøyter, men for de som har lyst, kan man leie lengdeløpsskøyter for sesongen av klubben.

Denne sesongen er det Emilie Njøs som har ansvaret for skøyteskolen. God hjelp får hun fra Steinar Hansen som har lang erfaring som instruktør. Andre instruktører vil nok også trå til når det er behov for det. Den første kvelden var det åtte ivrige barn som møtte opp, med ulike aldere og ferdigheter. Flere har meldt seg på - og det er det fortsatt mulig å gjøre - så antallet vil nok øke framover. Vi ser fram til kvelder med lek og balanseøvelser.

Fotos: Snorre Kverndokk

Emilie Njøs instruerer de yngste barna

Gå til start - Steinar Hansen instruerer

Monika fyller 50 år!

Monika Risnes fyller 50 år i dag 22. desember. Hun har vært et positivt innslag i ASK gjennom mange år nå. Miljøskaper, og aktiv i styre og «stell».

Hun begynte selv å gå på skøyter i 8-9-årsalderen, den gang som Monika Svendsen og for Ås IL. Ås hadde flere gode barneløpere, og Monika oppnådde en 5te-plass i Landsmesterskapet. På et tidspunkt fikk hun mononukleose og ble satt tilbake. Den fine framgangen tok slutt, og i 18-19-årsalderen tok hele skøytekarrieren slutt. Hennes tre barn, Oskar, Jenny og Linus, fikk imidlertid alle skøyter og ble tatt med til ishallen i Ski. På en tur til Valle Hovin ble de veldig inspirert av å se større barn i alle aldre i sving på isen. De hadde hørt mye positivt om Aktiv skøyteklubb, og slik ble det at de meldte seg inn hos oss. Det måtte være rundt 2008, mener hun.

Ungene gikk på skøyter i ASK, og Monika kom med i klubbens styre i 2010, først som varamedlem, deretter fast medlem til 2013 i denne omgang. Etter det har hun vært innom valgkomiteen, vært lagleder og klubbens «utsendte fotograf» ved mange stevner. Monika hadde selv kjøpt seg klappskøyter, stilte opp i noen veteranløp og satte til og med ny pers på 1500m med 2.38,18 i 2014! I denne perioden var hun også involvert i Skøyteforbundet bl.a. med VM-avis og som «journalist» på Skøytetinget.

De senere årene har hun vært redaktør i ASKs klubbmagasin og også styremedlem, hva hun fortsatt er. I høst flyttet hun imidlertid til Stavanger sammen med sin mann, Rolf, og sønnen Linus som ønsket trenings- og utviklingsmuligheter som en ishall kan by på. Nå bor de 15 minutters sykkeltur fra Sørmarka Arena. Oskar og Jenny har «gått tapt» for skøytesporten.

De savner imidlertid klubbmiljøet og håper å komme tilbake. De ser gjerne at det kommer en ishall på Valle Hovin.

Det er ikke tiden for de store festligheter, så 50-årsdagen vil bli feiret med en sammenkomst i nærmeste familie.

Vi gratulerer!

Foto: Sven-Åge Svensson

Morsomt bidrag fra Monika - pepperkakeishallen som hun og mannen, Rolf, bakte til utstilling i resepsjonen på Valle Hovin før jul i 2011. (Ti år senere venter vi fortsatt på den virkelige hallen.)

Ragne og Allan uttatt til OL

Norges Skøyteforbund offentliggjorde i går, 20. desember, de løperne som er innstilt til OL i Beijing. 12 løpere er innstilt, og Olympatoppen har tatt ut 10 av dem i sitt første uttak. Gledeligvis er både Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson blant disse.

Ragne er innstilt til 1500m, 3000m og lagtempo. Allan er innstilt til 1000m og 1500m.

Vi gratulerer i denne omgang!

Skøyteforbundets pressemelding

Bildene av Ragne og Allan er basert på skjermdumper fra Viasat 4s sendinger.

Pallplasser på Emmeline og Mads i Maierløpet

Maierløpet 2021 gikk av stabelen i Tønsberg i dag 16. desember etter at Tønsberg kommune hadde godkjent arrangementet. Det var to deltagere fra Aktiv SK - Emmeline Berentsen og Mads Nordhus. Det ble pallplass på begge sammenlagt, Emmeline på 3de og Mads på 2dre - begge i junior C. Emmeline gikk 500 m på 50,63 og 1500m på 2.41,88. Mads fikk hhv. 44,64 og 2.20,21.

Tønsberg Turn melder på sin hjemmeside at det sjelden har vært bedre vær og temperaturforhold, men Alf Nordhus forteller om noe vind på vekslingssiden.

Det var sendt ut smittevernprotokoll på forhånd og bl.a. gjort oppmerksom på at det ikke var anledning til å bruke garderober under stevnet.

Resultatliste

Mads i fint driv (Foto: Glenn Øyvind Teig)

Emmeline ser ut til å ta de enkle garderobeforholdene sporty (Foto: Alf Nordhus)

Pallplassering for Allan og norsk rekord for Ragne i World Cup 4

Siste World Cup-konkurranse i 2021 gikk i Calgary i helgen. Klubbens to deltagere, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson, satte igjen sterkt preg på konkurransene.

Først ute var Ragne med 3000m på fredag. Hennes friske åpning vakte begeistring, men slutten ble tilsvarende tung, og hun endte på 4de-plass med 3.55,69. Med en fornuftigere åpning kunne hun godt ha stått på toppen denne gangen. Det var bare 1,25 sekunder opp til vinneren Francesca Lollobrigida som hun slo klart forrige weekend.

På lørdag gikk Allan 1500-meter i par med Joey Mantia som har vært sesongens sterkeste på distansen. Mantia vant klart, men Allan kapret 3de-plassen og dermed sesongens første pallplassering. Tiden var 1.43,27.
Ragne må vel kalles ankerkvinne på det norske lagtempolaget som denne gang fikk 5te-plass på distansen. Vinner ble Canada.

På søndag gikk Ragne sin raskeste 1500m noensinne - 1.52,47 og ny norsk rekord! Det holdt til en 4de-plass, men det var ikke mer enn drøyt 4-tideler bak vinneren Brittany Bowe!
Allan holder seg i A-gruppa på 1000m takket være sine gode stayeregenskaper. Det endte denne gang med hårfin ny pers på 1.07,99 og 14de-plass. Den eneste som hadde sterkere sisterunde enn Allan, var vinneren Zhongyan Ning (CHN). Håvard Lorentsen klarte for øvrig igjen en 4de-plass.

Neste internasjonale dyst for våre to ser ut til å være Europamesterskapet som går i Heerenveen 7.-9. januar.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Allan i par med Joey Mantia på 1500 meter (skjermdump fra Viasat Sport 1s sending)

Ragne jakter Golubeva på 1500 meter. Som vi ser, har Ragne størst fart (skjermdump fra Viasat Sport 1s sending)