Stein Opdahl fyller 70 år

Stein har en lang historie både i skøytesporten og i ASK. Interessen for skøyter ble vakt med «skøyterevolusjonen» i 1963 og de norske prestasjonene. Men i Overhalla i Nord-Trøndelag, der han kommer fra, fantes det ingen bane og mulighet for egen utfoldelse. Det var først da han kom til Oslo for å studere, at han begynte å gå på skøyter. I første omgang deltok han i noen langløp, bl.a. på Randsfjorden. I 1982, da han var ferdig med studiene, begynte han å konkurrere regelmessig i OBIK-løpene, og i slutten av 1980-årene satt han også som leder i OBIKs skøyteutvalg.

Han meldte seg dessuten inn i den gang Ask Skøyteklubb, og han minnes spesielt klubbmesterskapet i 1988 hvor 5.000-meteren gikk samtidig med 5.000-meteren i Calgary-OL. Alle unntatt 3 deltagere valgte å se på OL i stedet, så da fikk Stein en bronsemedalje! Stein har trives best på de litt lengre distansene – der er han minst dårlig, hevder han. Det som er imponerende, er at han har deltatt i løp alle sesonger unntatt 1994-sesongen, da han måtte prioritere annerledes. Klappskøytene ga en skikkelig oppblomstring, og persene hans fra den tiden lar seg høre: 46,5 – 2.21,07 – 4.57,39 – 8.36,77 og 17.36,55. Han synes han har slitt mye med teknikken og skulle ønske at Skøyteskolen for voksne hadde eksistert den gangen han begynte.

I 2006/2007 ble han vervet til styret i Aktiv Skøyteklubb, og han satt i 12 år som kasserer. Nå sitter han som medlem i det forholdsvis nyetablerte Kontrollutvalget i klubben. I tillegg har han gått inn i styret i ASK Liga Team hvor han også sitter som kasserer - og han er på nytt medlem i OBIKs skøyteutvalg.

Som om ikke alt det er nok, har han i alle år drevet med skøytestatistikk, og det er mange interessante oversikter vi har fått derfra. Fra 2015 sitter han også i NSFs statistikkutvalg. «Skøyter er jo hobbyen min», sier han.

Stein har stilt opp som funksjonær på utallige av klubbens stevner. I det siste har han dessuten bistått Kjell Rune (Kristiansen) som speaker på noen stevner, slik som på Sandefjordløpet som gikk i Vikingskipet nylig. Han synes deltagelsen der var oppmuntrende. Rekrutteringen er ikke dårlig - «det er håp for sporten», mener han.

Det blir ingen stor markering av 70-årsdagen. «Ungene» kommer på besøk for en liten feiring – hvis de holder seg friske!

Vi gratulerer så mye med dagen!

Sven-Åge Svensson

Stein deltar trofast på veteranenes barmarkstrening i Ekebergåsen og istrening på Frogner. Her fra en treningsøkt i januar i år. (Foto: Sven-Åge Svensson)