Kåre Haukaas fyller 50 år!

Bildet av Kåre er tatt i 2012 (Foto: Sven-Åge Svensson)

Jarl Kåre, som han heter, fyller 50 år i dag. Han har en lang tid bak seg i ASK. Begynte i klubben som 9-10-åring og kom med i en stor og godt sammensveiset gruppe gjennom barne- og juniorklassene. På slutten av 1990-tallet ble Kåre selv trener i klubben og trente bl.a. Morten Bolstad til svært gode resultater. Han trente også flere andre av klubbens yngre løpere fram til 2013 da han ble valgt inn klubbens styre og satt som nestleder en periode. Kåre har også prøvd seg som veteranløper og har bl.a. 2.12,77 fra 2013.

Skøyteinteressen har smittet over på barna, og sønnen Viktor holder det gående med fin fremgang og respektable resultater i Norges-Cup.

Kåre er for tiden i Frankrike i forbindelse med Tour de France og forteller: «Feiringen har vært vidunderlig med tolv døgn rundt om i Vest-Europa. De siste tre døgnene var vi i Annecy i Frankrike hvor vi deltok på en organisert tur på etappe 13 og 14.»

Jubilanten har selv en aktiv periode på sykkel bak seg i nyere tid. Lillehammer-Oslo med Lørenskog CK i 2016 ble unnagjort på 4.21 med 43.7 km/t i snitt.

På spørsmål om det klør i gamle idrettsbein, er likevel svaret «nei». Han synes det var mer enn nok slitsomt å gå 4-6 km opp stigningene for å heie i 30 grader +

Vi gratulerer med jubileet!

Monika Risnes/Sven-Åge Svensson

En prat med Ragne om Egebergs ærespris

Foto: Geir OWE FREDHEIM

Som tidligere meddelt ble Ragne Wiklund tildelt Kammerherre Egebergs Ærespris under Idrettstinget i Bergen på lørdag 3. juni. Den regnes som norsk idretts høyeste utmerkelse og blir tildelt utøvere som har utmerket seg nasjonalt i minst to idretter, og internasjonalt i minst én av disse. Ragne fikk den primært for gullmedaljen på 3000 m og sølvmedaljen på 1500 m under VM i vinter, samt for NM-bronsen i orientering, ultralang distanse i fjor.

Vi håpet å få et intervju med Ragne - og gjerne et bilde. Når vi ringer, svarer hovedpersonen fra Livigno i Nord-Italia hvor hun er på treningsleir med skøytelandslaget. Da blir det litt problematisk med bilde, men Ragne stiller velvillig opp til et kjapt intervju.

Ragne sier at hun fikk vite om tildelingen en stund på forhånd for å sikre at hun kunne være til stede ved utdelingen. Hennes avreise til Livigno måtte derfor utsettes en uke. Der og da ble hun naturligvis overrasket - hun hadde ikke ventet det. Men hun setter stor pris på at hennes prestasjoner blir lagt merke til og verdsatt, og hun kan naturligvis se at hun hadde de nødvendige kvalifikasjoner. Foruten siste års resultater, har hun også jo prestert over tid i og med verdensmesterskapet på 1500 m i 2021 og NM-gullet i orientering, stafett i 2020.

Responsen i skøytemiljøet har vært varm og fin, og hun har fått mange hyggelige meldinger ellers.

Ragne dro rett fra Bergen til Livigno på høydeopphold, mens statuetten ble brakt til Oslo av andre. I Livigno er været svært varierende, kan hun fortelle. Tilbake i Oslo vil hun være først i månedsskiftet juni/juli.

Ragne er altså ASKs første løper til å motta Egebergs Ærespris, hun er nummer 58 totalt, den 10de skøyteløperen og den første etter Bjørg Eva Jensen i 1980 – så dette er stort. Vi gratulerer nok en gang!

Sven-Åge Svensson

Ragne tildelt prisen i 2023 - skriver idrettshistorie

Arkivfoto skjermdump, Viaplay Sport.

Ragne wiklund etter en av sine triumfer på isen. (Arkivfoto: Skjermdump, Viaplay Sport.)

Allerede som 23-åring har Ragne Wiklund klart noe som ingen i ASK har gjort før henne.

Den første junihelgen i 2023 kunne skøyte- og orienteringsjenta ta imot og løfte det flotte trofeet, som Egebergs Ærespris er, under Norges Idrettsforbund ting i Bergen. (Se bilder i denne saken:)

Vi i Aktiv Skøyteklubb gratulerer prisvinneren, og deler mer enn gjerne gleden med Nydalen skiklubs orienteringsmiljø. Allsidigheten har vært suksessformelen for denne jenta, som siden barneårene både har vist et usedvanlig idrettstalent og en ekte idrettsglede. Ragne er en god rollemodell for idrettens grunnverdier, som det heter i statuttene for prisen.

I godt selskap

Kabinettkammerherre Egebergs ærespris for alsidig idrett ble opprettet i 1919.

For å holde oss til egne rekker, kan vi nevne skøyteløpere som tidligere har mottatt prisen:

2005: Stein Johnson - trener for skøyter og blant annet padling

1980: Bjørg Eva Jensen - skøyter og sykling

1967: Fred Anton Mayer - skøyter og sykling

1956: Roald Aas - skøyter og sykling

1951: Hjalmar Andersen - skøyter og sykling

1947: Sverre Farstad - skøyter og vektløfting

1936: Laila Schou Nilsen - ski, skøyter og tennis

1928: Bernt Evensen og Armand Carlsen - skøyter og sykling

1921: Harald Strøm - skøyter og fotball

Skulle vi våge oss på å sammenligne Ragne med én av de tidligere vinnerne, er Laila Schou Nilsen et nærliggende navn. Også hun et sjeldent allsidig talent. Det er vel helst tiden som legger begrensning på hva Ragne kan engasjere seg i, av ulike aktiviteter. Styret i Aktiv Skøyteklubb synes det er spesielt gjevt at Ragne vinner prisen med bakgrunn i såvidt ulike disipliner som skøyter og orientering!

Norges idrettsforbund skriver mer om bakgrunnen for tildelingen av prisen i 2023. Les hele begrunnelsen her:

AOSKs hederspris til Carl Erik

FOTO: CARL ERIK SANDO

Under kretstinget til Akershus og Oslo Skøytekrets onsdag 10. mai, ble Carl Erik Sando fra Aktiv Skøyteklubb tildelt kretsens hederspris. Han delte denne med Lars Petter Ernø fra Oslo Speedskaters og Renate Jeppsson fra Nesodden Idrettsforening.

I begrunnelsen for Carl Eriks hederspris, heter det bl.a.: Skøyte-Norge og særlig Aktiv Skøyteklubb, har nytt godt av Carl Eriks gode humør og inkluderende stil på en rekke felt. Han har bidratt administrativt og stilt opp for klubben i en årrekke – og med sin diskre og lite oppmerksomhetssøkende personlighet – på flere felt enn de fleste er klar over.

Men først og fremst har han bidratt på isen – der han siden begynnelsen av 2000-tallet har vært involvert i trening av utøverne på alle nivåer – fra rekrutt til senior – fra bredde til elite. Carl Erik er aldri tungbedt. Han stiller opp der han trengs, alltid like blid og hjelpsom.

Han brenner for rekruttering, er opptatt av bredden og ønsker å bidra til at unge skal få mulighet til å gå på skøyter. Han er derfor et selvsagt medlem av ASKs anleggsutvalg og Interesse­organisasjonen for Valle Hovin, som jobber for å få ny kunstisbane og hall på Valle Hovin. Der nyter man godt av hans grundighet og hans gode økonomiske betraktninger.

Lars Petter Ernø fikk prisen for sin utrettelige entusiasme og innsats for skøytesporten i kretsen, både som ildsjel, arrangør, dugnadsarbeider og løper. Særlig gjelder det hans bidrag til etablering og drift av mange naturisbaner.

Renate Jeppsson fikk prisen for mange års virke i Akershus og Oslo Skøytekrets, som styremedlem og leder, og for sine prestasjoner på isen som bl.a. har resultert i mange veteranverdensmesterskap. Utvelgelsen skjedde naturligvis uten hennes medvirkning, og hun måtte gi anerkjennelse til det øvrige styret for å ha klart å holde det hemmelig.

Aktiv Skøyteklubb er glade for at våre medlemmers innsats blir lagt merke til og påskjønnes. Vi gratulerer Carl Erik med hedersprisen, og gratulerer samtidig Lars Petter og Renate!

Sven-Åge Svensson

Nye Valle Hovin tar form

FOTO: SVEN-ÅGE SVENSSON

Bildet ovenfor viser byggearbeidene på Valle Hovin den 9. mai 2023. Til venstre ser vi tydelig søndre sving ta form. Midt på banen ligger en stor mengde oransje pakker. De inneholder isopor som skal legges under laget med fryserørene. Det er et energisparetiltak, idet det ikke vil gå med energi til å fryse ned underlaget. Resultatet er raskere og billigere islegging, og det vil også gå raskere når isen skal fjernes igjen.

Neste bilde er tatt lenger mot nord og viser et stort hull hvor kulverten til indre bane, toalettanlegg og heiser for rullestoler skal bygges.

Arbeidet utføres av Håndverkskompaniet og sies å følge tidsplanen etter at bygging av kulvert ble vedtatt. Dvs. at Bymiljøetaten skal kunne overta banen i desember i år, og at den vil bli islagt i første halvdel av januar 2024. Dermed ser det ut til at Aktiv Skøyteklubb kan få en fin “presang” til 100-årsjubileet i januar.

Under behandlingen av årets Oslo-budsjett ble det dessverre ikke vedtatt å utrede bygging av tak med solcellepanel. Det er håp om at det kan skje endringer under behandlingen av revidert budsjett, og at taket kan bygges som en fortsettelse av pågående prosjekt. I så fall vil åpningen forsinkes med ytterligere ett år.

Henning Hagelund, leder av Interesseorganisasjonen for Valle Hovin, sier at han håper på is-åpning i januar 2024, men enda mer på tak i 2025.

Sven-Åge Svensson

“Hullet” hvor kulvert, toalettanlegg og rullestolheis skal bygges (Foto: Sven-Åge Svensson)

Sesongavslutning for fullt hus

FOTO: SVEN-ÅGE SVENSSON

Onsdag 3. mai holdt Aktiv Skøyteklubb og Oslo Skøiteklub felles sesongavslutning på Skøytemuseet, Frogner stadion. Berit Sofie Wiklund (ASK) og Christian F. Pedersen (OSK) kunne ønske velkommen i skikkelige, historiske skøyteomgivelser. Det var ca 70 fremmøtte med smått og stort. Og det var en stor horde med små og ikke fullt så små, noe som viser at samarbeidet mellom ASK og OSK bærer frukter. Noen av vår klubbs seniorløpere, Ragne Viklund, Allan Dahl Johansson og Thomas Lande Eriksen, kastet glans over arrangementet.

Festen – for det var en fest – åpnet med pizza-buffet. Der kunne vel ingen unngå å finne sin favoritt. Etterpå samlet klubbene seg på hvert sitt rom for premie- og prisutdelinger. Til utdelingen hadde ASK fått storveis fin hjelp av vinterens verdensmester, Ragne Wiklund. Først var det pokaler til alle klubbmesterne. Så ble den gjeve perseprisen tildelt Axel Haartsen Njøs, og til sist ble Ligaens flotte pokaler til sesongens beste jente- og gutteløper overrakt hhv. Helle Boldingh Debernard og Axel Haartsen Njøs.

ASK vant jo i år vandrepokalen fra Vikingløpet i Tønsberg for aller første gang. Vi fikk se det flotte trofeet, og vi fikk hylle «gjengen» som klarte å vinne det.

Til slutt samlet klubbene seg igjen til kake, og ikke en hvilken som helst kake – nei, det var en marsipankake med bilde av verdensmester Ragne Wiklund. Nesten synd å ødelegge den flotte kaka, men både Ragne selv og web-redaktøren sikret seg et bilde av den før den gikk til «ulvene». Det var en kjempestor kake, men det siste vi så av den, var et par krem- og syltetøyflekker.

Det var et flott punktum for sesongen - og forhåpentligvis en inspirasjon til å trene og satse for en ny sesong.

Sven-Åge Svensson

Nedenfor følger flere bilder fra sesongavslutningen. (Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Utsnitt av Pizzabordet

Til v: Helle mottok Ligaens pokal for beste jenteløper og pokal for klubbmesterskapet. Til h: Axel gjorde “rent bord” - persepris, Ligaens pokal for beste gutteløper og pokal for klubbmesterskapet.

Løperne som sikret vandretrofeet under Vikingløpet. Trofeet holdes av nr. 3 fra venstre,

Til v: Ragne spretter verdensmesterkaka i påsyn av leder Jon Gauslaa. Til h: Allan i prat med kasserer Pål Gulliksen (med Oscar Mathiesen lyttende(?) i bakgrunnen).

Som før nevnt - fullt hus!

Ligaen justerer sitt formål

FOTO: SVEN-ÅGE SVENSSON

Onsdag 26.4. var det årsmøte i Ligaen, eller ASK Liga Team som den opprinnelig heter. Leder Henning Hagelund ønsket velkommen og kunne etter hvert telle 17 stemmeberettigede i uformell atmosfære på Valle Hovin.

Henning Hagelund ble godkjent som kveldens møteleder, Marja Haartsen som referent og Keith Price/Sven-Åge Svensson til å undertegne protokollen.

De ordinære punktene på dagsordenen ble raskt unnagjort. Årsberetningen var ikke omfattende, regnskapet ble godkjent med et moderat overskudd, og medlemskontingenten ble holdt uforandret på 250 kr.

Kveldens store diskusjon dreide seg om styrets forslag til lovendringer. Disse resulterte bl.a. i at det ikke lenger er aldersgrense for medlemsskap, og det presiseres at det ikke er nødvendig med medlemsskap i moderklubben, Aktiv skøyteklubb. En håper særlig å kunne verve yngre krefter med dette. I tillegg vinkles aktiviteten mer mot å være en mer generell ressursgruppe for Aktiv skøyteklubb. En tenker seg å bistå med konkrete oppgaver for å avlaste klubbens styre samt bidra som supporterteam for klubbens løpere. Underveis kom det andre forslag som utdypet årsmøtets og styrets oppgaver, samt ga loven et ryddigere oppsett. Alt i alt endres Ligaens preg fra å være litt mindre oldermannsliga til å være litt mer supporterklubb.

Valgene gikk greit da Stein Opdahl tok gjenvalg som kasserer for to år, Odd-Arild Ødegaard som styremedlem for to år og Keith Price som revisor for ett år. Leder Henning Hagelund og sekretær Marja Haartsen var ikke på valg. Valgkomiteen bestående av Roger Haug, Kai-Roger Olsen og Sven-Åge Svensson hadde sagt seg villige til å fortsette enda et år.

Etter møtet redegjorde Henning Hagelund litt for Aktiv skøyteklubbs kommende 100-årsjubileum. Det arbeides bl.a. med en jubileumsbok. Videre ga han en fersk status på fremdriften med nye Valle Hovin. Prosjektet skal være i rute med planlagt overlevering i desember dette år og med islegging i første halvdel av januar 2024.

Sven-Åge Svensson

Årsmøtet gjenspeiler at aktiviteten tar seg opp igjen

Utsnitt av forsamlingen (Foto: Sven-Åge Svensson)

Årsmøtet i Aktiv Skøyteklubb ble holdt 23. mars på Valle Hovin. I underkant av 20 medlemmer hadde møtt fram. Det kunne gjerne vært flere.

Leder Jon Gauslaa ønsket velkommen og ga ordet til den valgte dirigenten, Snorre Kverndokk. Jo Wiklund ble valgt til protokollfører, og Keith Price/Sven-Åge Svensson ble valgt til å undertegne protokollen.

Behandling av klubbens årsmelding var den posten som beslagla mest tid. Etter noen år med pandemi som demper på aktiviteten, har vi nå vært gjennom en tilnærmet normal sesong. Årsmeldingen bar preg av det. Det har vært mange gledelige sportslige resultater med Ragne Wiklunds verdensmesterskap og World Cup-seire som de desiderte høydepunktene. Men også klubbens yngre garde har gjort det bra med landsmesterskaps-medaljer i alle valører, beste klubb både i ASK-cupen og i Vikingløpet, og med hele seks løpere til Viking Race i Heerenveen. I Veteranmesterskapet ble det også flere gullmedaljer til klubbens deltagere. Av egne arrangementer har det vært ASK-cupen, ASK-mila, klubbmesterskapet og to Gullkarusell-stevner, og det har vært skøyteskoler for barn og voksne. Klubben har aktuelle «ansikter» utad med web-side, facebook-side og sesongmagasin.

Regnskapet ble godkjent med et pent overskudd for året 2022, og en solid balanse.

Innkomne forslag handlet om klubbens medlemsavgifter. Etter en lengre debatt ble det vedtatt å sette medlemsavgiften til 200 kr for alle typer enkeltmedlemsskap, og 600 kr for familiemedlemsskap. Det er en forutsetning at det samtidig satses på en økning av medlemsmassen.

Dette fikk naturligvis innflytelse på budsjettforslaget som måtte omarbeides og endte med et redusert overskudd.

Valgkomiteen hadde kandidater klare til alle verv. I styret var Emile Sparre Njøs på valg som nestleder og Pål Gulliksen som kasserer. Begge hadde sagt seg villige til å ta gjenvalg og ble valgt ved akklamasjon. I perioden som ble avsluttet, har styret manglet ett medlem. Til å fylle denne plassen ble Arild Nebb Ervik valgt ved akklamasjon. Styret er dermed fulltallig og ytterligere «slagkraftig». I tillegg til styret, ble det valgt anleggsutvalg og kontrollutvalg samt utpekt valgkomité. Disse vil snart finnes i adresselisten under “OM OSS” i toppmenyen.

I følge anleggsutvalgets rapport er byggearbeidene med «nye Valle Hovin» i rute og ventes avsluttet i desember 2023. Selv om vi kan si oss rimelig fornøyde med året vi har lagt bak oss, er det klart at vi ser fram til å få en ny hjemmebane som vil bety helt andre muligheter for rekruttering, arrangementer og klubbmiljø.

Sven-Åge Svensson

Forrykende sesongavslutning i Thialf

én av dem som forbedret seg mest var Eirik Andersen, som også stjal med seg en klubbrekord. (Foto: Douwe bijlsma.)

Hele seks ASK-løpere kunne vende hjem fra Heerenveen og Vikingrace 2023, rike på opplevelser og nye personlige rekorder.

Ulrik Evenmo Ervik (G11), Axel Haartsen Njøs (G12), Sunniva Johannesen (J12), Eirik Andersen (G15), Emmeline Berentsen (J15) og Tinius Rambøl Alme (G16) kunne ikle seg de norske draktene denne helgen.

En stor tropp fra ASK og OSK med supportere fikk oppleve den spesielle stemningen i Thialf - og gå løp i “restvarmen” etter den fantastiske VM-helgen. Fredag 10. og lørdag 11. mars ble nemlig det tradisjonsrike Vikingrace igjen arrangert - etter to år med koronapause. Stevnet har blitt kalt et uoffisielt EM for løpere i alderbestemte klasser.

Perser på alle distanser

Og Ragnes yngre klubbkamerater kastet ikke bort tida, tvert imot. Så vidt vi kan forstå, perset samtlige ASK-løpere på alle distanser de deltok i! Ingen nevnt, ingen glemt. Hele resultatlista ligger HER: Den viser også at de norske hevder seg meget godt i selskapet.

Vi nevner Eirik Andersen som med sitt kruttsterke 3000 meterløp på 3.58,34 tok en klubbrekord av det gjeve slaget: Den har tilhørt Allan Dahl Johansen, som satte rekorden i samme hall i 2015, nettopp under Vikingrace.

Det rapporteres om optimale isforhold fredag, med lavtrykk, og nesten like gode forhold lørdag. Mange kjente navn fra kortbanestevner er å se på listene, noe som vitner om at mange kombinerer de to grenene. Vi gratulerer med sterke resultater - og tipper at opplevelser og mestring gav mersmak!

Fv. Ulrik Evenmo Ervik og Axel Haartsen njøs med OSKs ella Wotherspoon i midten. Foto: Marja Haartsen

Emmeline Berentsen satte personlig rekord på 1500 meter med 3 sekunder. (Foto: Ivar Njøs.)

Tinius Rambøl Alme kunne kvittere ut fire nye, sterke personige rekorder. (Foto: Douwe Bijlsma.)

Axel, Ella og Sunniva fikk gå i VM-hallen. (Foto: Marja Haartsen.)

Fine ASK-resultater i NC7

Fra fellesstarten til juniorene under NC7. (Skjermdump, sportsklubben Falkens sending.)

Det ble flere perser - og seier på juniorenes fellesstart - til ASK under sesongens siste norgescupstevne i Stavanger.

Samtidig som årets høydepunkt internasjonalt, VM i Thialf, var det norgescupavslutning i Vår Arena Sørmarka Arena 3.- 5. mars. 

Det ble dessverre ikke tatt noen bilder, men løpene er vel dokumentert - takket være Sportsklubben Falken, som sendte direkte. Fra Aktiv Sk stilte Thomas Lande Eriksen, Viktor Smedstad Haukaas, Linus Risnes, Emmeline Berentsen, Tinius Rambøl Alme, Eirik Andersen og Aron Feiring. Sistnevnte debuterte i NC-sammenheng.

Overbeviste i felt

For utøverne som kombinerer kortbane og hurtigløp har flere stevner kollidert denne sesongen. Nå kom en anledning til å pynte på persene innendørs. Pyntet ble også gjort, til tross for høytrykk, sol og ikke de beste isforholdene.

Etter et taktisk smart løp sikret Eirik Andersen seier på juniorenes fellesstart. Dette som et resultatmessig høydepunkt. Men det skulle bli flere, og vi nevner persene:

Sprinttakter

Raskest av våre på 500m var Linus med 38,29. Pers også til Eirik 38,97 og Aron, 40,71 lørdag. På grunn av svikt i tidtakeranlegget lørdag ble det manuelle tider. Viktor satte pers på søndag med 39,09. 

Kuriosa: Tinius har notert seg at 1.17,29 er en kurant 1000 metertid - for nøyaktig samme tid ble han ble klokket inn til under sprint NM i januar, i samme hall. For Aron ble det pers med 1.23,35 på distansen.

På 1500 meter noterte Linus ny bestetid og det ble sesongbeste for Emmeline - vi viser her til resultatene. 

Best på de lange

Viktor stilte sporty opp på 100 meter, 5000 meter, og alt imellom! 3000 meterpersen på 4.01,59 smakte godt. Så også for Linus, som med 4.09,54 senket sin med seks sekunder.

Med 6.58,30 ble det knepen pers for Viktor på 5000 meter - eneste utøver fra ASK her. 

Noe sykdom har det vært på tampen av sesongen. Gode resultater og plasseringer ble det likevel for flere. Vikingrace venter for noen, men for de som ikke dukker opp i Rekordløpet i Stavanger om 14 dager, var dette sesongens siste stevne. Vi håper å se alle ASK’ere på startstreken neste sesong! Resultatene fra NC7.

Litt av en medaljehøst!

Ragne wiklund som verdensmester på 3000m (skjermdump fra TV3)

Det var mange bra prestasjoner av Norges løpere under VM-enkeltdistanser i dagene 2dre til 5te mars. Øverst troner Aktiv SKs Ragne Wiklund med én gull- og to sølvmedaljer. Dertil satte hun ny norsk rekord på 5000 meter, mesterskapets siste øvelse.

Aktiv SKs andre deltager, Allan Dahl Johansson, sikret seg en bronsemedalje i Lagtempo sammen med Peder Kongshaug og Sverre Lunde Pedersen.

Torsdag.
Ragnes høydepunkt kom allerede på mesterskapets første dag: verdensmester på 3000m! Hun hadde fordelen av å gå på tidene til Irene Schouten som hun slo med 0,54 sekunder. Martina Sáblíková kom imidlertid i paret etter, men måtte gi tapt for Ragne med 1,49 sekunder. Ragnes tid: 3,56,86 som er sesongbeste.

Fredag.
Ragne var i ilden med Lagtempo-laget som også besto av Aurora Løvås og Sofie Karoline Haugen. Tiden 3.01,13 ga 5te-plass. Det var hele 6,55 sekunder bak vinneren Canada, men bare 0,75 fra bronse.

Straks etter var det guttas tur. Allan hadde steppet inn på kort varsel etter at Sander Eitrem ble syk, og han hadde rollen som fartsholder. Vi kunne tydelig se, både under løpet og etterpå, at Allan ga alt for å holde farten godt oppe. Selv om de måtte gi tapt for “parkamerat” Canada, fikk de en klar bronsemedalje med tiden 3.40,93 - 2,67 bak vinneren Nederland.

Søndag
var det klart for 1500-metere. Allan var ute allerede i par 5 og tok en klar ledelse med 1.45,40. Løpet så solidere ut enn på lenge, men var tiden god nok? Jo - det var bare syv løpere som slo den tiden. Han var 1,81 bak vinneren Jordan Stolz, men bare 1,10 fra bronseplass. Beste norske ble Sander Eitrem på 5te-plass. mens Peder Kongshaug dessverre falt. Vi håper Allan nå er “på sporet” og igjen kan få vist hva som bor i ham.

Deretter var det Ragne sin tur. Hun gikk inn til 1.54,30 og en soleklar ledelse med to par igjen. I paret etter kom imidlertid Antoinette Rijpma de Jong og slo Ragne klart med 0,76 sekunder. I siste par fryktet vi Miho Takagi, men hun kom inn betryggende bak. Klar sølvmedalje til Ragne.

På kvinnenes 5000m gikk Ragne i siste par sammen med Irene Schouten. Til å begynne med vekslet de om å lede med noen centimeter. Men mens Schouten durte på med runder på 31-tallet, måtte Ragne opp på 32-tallet. Men Ragne sa etterpå at hun var overrasket over hvor gode rundetider hun fikk, og det ble da også sølv-medalje og ikke minst ny norsk rekord med 6.46,15 - seks og et halvt sekund forbedring! Schouten fikk 6,41,25 - ny banerekord og nederlandsk rekord.

“Det er i hvert fall den beste sølvmedaljen jeg har fått”, sa Ragne etter løpet. I drømme hadde hun håpet på noen medaljer, og så blir det til og med verdensmesterskap med mor, far og venninner på tribunen. Det er morsomt å se Ragne gå. Hun har myke, fine bevegelser, men god “timing” - dvs. at hun setter inn kraften i riktig øyeblikk. Ragne og Aktiv SK og hele Norge har grunn til å være fornøyde og stolte over hennes innsats og resultater.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Nedenfor har vi en liten bildekavalkade fra mesterskapet. Siden vi ikke har egne utsendte, må vi nøye oss med skjermdumper fra TV3/Viasat Sport 1.

Gullkarusell på tynn is

Aksel Haartsen Njøs (t.v.) og Sofia Colbensen Tveten går mot mål (foto: Karen Boldingh Debernard)

Fra Karen Boldingh Debernard har vi mottatt nedenstående rapport:

Under mottoet «vi gjennomfører så sant det går på et vis» ble sesongens siste gullkarusell avholdt. Tre snaue måneder med skøyteis på Frogner stadion denne sesongen. Siden har det vært utplassering av kjegler der kjøleanlegget ikke har klart brasene mot vintersolen og det har vært fare for å gå gjennom isen. De siste ukene har treningene stort sett gått i indre bane. Nå titter kunstgresset frem ved inngangen til nordre sving. Med utplassering av kjegler og klosser for oppmerking av alternative løpebaner, nærmere bestemt i oppvarmingsbanen og indre bane, fikk vi likevel til en 100m, en slags 478 m, og en fellesstart. Trofaste funksjonærer gjorde igjen sitt ypperste for å få til et hyggelig løp.

Etter tidlig trening for en del, stilte rundt 20 løpere til start. Veldig hyggelig med flere ivrige løpere fra skøyteskolen på startstreken. Tvilsom is til tross - det ble god stemning og vennskapelige skøytedueller, både mellom Aktiv-løpere og mot treningskompiser i OSK. Det er morsomt å se den tekniske fremgangen gjennom sesongen hos alle. Litt uvante baner på 478 m, men det var god innsats, og vi fikk se tider under 50-tallet. Hundremeterne ble gjennomført med stil, og startfeltet på fellesstarten var flott å se.

Løpene ble avsluttet med premieutdeling samt utdeling av diplom til skøyteskole-deltagerne. Og kanskje det viktigste av alt - vafler. Duften var ikke til å ta feil av på oppløpssiden. Denne gangen med ekte smør, og vaflene gikk ned på høykant. Vaflene til Berit Sofie har visstnok også fostret en hakket eldre generasjon med Aktiv-løpere, noen av dem stiller som medaljekandidater i VM til helgen. Så dette lover bra for unge skøyteløpere!

Resultater

Noen glimt fra kveldens stevne (Fotos: Berit Sofie Wiklund og Karen Boldingh Debernard)
Klikk på bildene!

Knut Dennis Johnsen til minne

Knut Dennis Johnsen i 2014 (foto: Sven-Åge Svensson)

Vi har fått den triste meldingen at Knut Dennis Johnsen døde 13. februar etter å ha vært pleietrengende noen år. Han ble 89 år gammel.

I 2014 hadde vi et intervju med «Denny» som han gjerne ble kalt. Han mente da han var den eneste i klubben som hadde kombinasjonen aktiv løper, klubbtrener, landslagstrener, formann i HK (hurtigløpskomiteen) og formann i klubbstyret! Det kan vi tro ham på!

Denny ble medlem i ASK allerede i 1948. Han bodde på Enerhaugen, og veien var ikke lang til Jordal som var ASKs hjemmebane på den tiden. Han ble klubbmester på 500m i yngre år, og han ble nummer 2 på 500m i et junior-NM. Det var sprinter han var, men det ble ikke noen stor karriere på skøytebanen. Han gjorde det derimot skarpere som trener og administrator.

I klubben var han trener for damegruppa med bl.a. Sigrid Sundby og Gerd Inger de Groot og senere Unni Knudsen og Berit Haugård. Det gikk så bra at han ble forespurt om å være forbundstrener (landslagstrener) for damene som i tillegg omfattet løpere som Kirsti og Tone Biermann samt Kari Kåring. Høydepunktet for ham var da Sigrid Sundby tok bronsemedalje under VM i West Allis, USA, i 1970.

Han tok over som klubbformann i 1965 - en turbulent tid pga. krangel om navnebytte. Økonomien var så som så, men han kunne levere fra seg en klubb med solid økonomi et par år senere. ASK hadde gode inntekter fra datidens store skøytestevner på Bislet, men det krevde også mye arbeid. I en periode måtte han ta ubetalt permisjon fra jobben for å klare oppgavene i den såkalte Osloalliansen hvor han jobbet sammen med Odd Haga (OI) og Willy Reisvang (OSK). Han satt i arrangements­komiteene for både EM, VM og den første 5-landskampen på Bislet. Utover dette har han sittet i komiteen for klubbens første jubileumsbok ved 50-årsjubileet, og senere i Lovkomiteen.

Denny var også formann i ASKs Liga (foreningen for «godt voksne» medlemmer) i en årrekke på 1970/80-tallet. Under intervjuet i 2014 ga han uttrykk for at han var kommet litt på avstand fra klubben, men at han satte pris på samværet i Ligaen med julebord samt treff vår og høst.

Både Knut Johannesen og Tor Berg minnes Denny fra yngre dager, og at han var «en morsom gutt». I ASKs 60 års jubileumsbok karakteriseres han som «Vår fremragende administrator og toastmaster». Knut Dennis Johnsen var en meget talefør person og en flott representant for klubben.

Urnen vil bli satt ned i minnelunden på Alfaset uten noen seremoni, men det vil bli en markering på et senere tidspunkt.

Sven-Åge Svensson

Nok en historisk skøytehelg

Et knippe ask-løpere som gjorde sitt ytterste i ulike stevner: Fv. Allan dahl johansson og Ragne wiklund. Ulrik Ervik, Sveinung Vea, Andreas haugerud og thomas lande eriksen. (Foto i kollasje: NSF/ Henrik Siolgård//monika Risnes.)

Fasiten: En usedvanlig skarpskodd skøytehelg - nasjonalt som internasjonalt - med ASK-løpere i sentrale roller.

OSLO/TOMASZÓW/HAMAR/STAVANGER: Omtrent ukentlig skrives det skøytehistorie - i Norge og i Aktiv skøyteklubb.

17. - 19. februar blir helgen Ragne Wiklund tar sin første WC-seier på 1500 meter, i Tomaszów Masowieci, Polen. Dagen før vinner hun 3000 meteren på overbevisende vis og setter banerekord.

Allan Dahl Johansson er tilbake etter sykdom. Han blir nest best av de startende norske på 1500m og håpet er å se han i storform i VM i Thialf, den første helgen i mars.

Isforhold og tider kan nok ikke måle seg med dem vi ser i Inzell eller i Heerenveen, men vi viser til resultatene:

Perseskred på Hamar

Samtidig har det blitt gått løp “hjemme”. Sandefjordløpet (på Hamar) er et stevne de to landslagsutøverne våre har deltatt i mange ganger. Blant 280 påmeldte, de fleste i alderbestemte klasser, stiller Aktiv skøyteklubb med 11 løpere.

Ulrik Ervik vinner 11-årsklassen sammenlagt etter fire distanser. 46,35 - ny pers på 500m - og en 1000 metertid som er enkel å huske: 1.37,37. Sunniva Johannesen blir nummer 3 i 12-årsklassen, med en 1000 metertid som “klinger” like godt: 1.36.66. Begge hennes 500-meterne går unna nøyaktig like raskt, på 47,23!

Og, det er mer å glede seg over. Uten å ha mottatt rapport fra stevnet, ser vi at rekruttene Liv og Selja Boldingh Debernard, storesøstrene Helle (J13) og Inka (JrC) samt Axel Njøs (G12), Knut Pedersen (JrC), junior B-løperne Aron Feiring og Emmeline Berentsen, foruten neosenior Victor Smedstad Haukaas, har vært i aksjon. Gode takter og personlige rekorder for flere. Tider:

Bading i Ankerskogen og pizzakveld ble det også tid til for de yngste løperne fra ASK og OSK.

Voksen deltagelse i Stavanger

Som om dette ikke var nok: Årets høydepunkt for løpere som har passert middagshøyden, Veteranmesterskapet, har blitt arrangert i Stavanger. Sara Hemmer, Andreas Haugerud, Sveinung Vea og Terje Erfjord gikk for ASK. Vi kan også nevne at hele tre utøvere (ikke fra ASK) over 80 år deltok!

Team Sørmarka-løper Thomas Lande Eriksen gikk i gjesteklassen, under greie forhold i hallen. Resultater:

Juniorene Linus Risnes, Tinius Rambøl Alme og Eirik Andersen sto over løp og lader opp til kortbanestevnet i Leeuwarden kommende helg.

travel småbarnafar og lege andreas Haugerud (tv.) sier seg fornøyd etter målgang på sin 3000 meter - selv om han innser at han ville blitt tatt igjen med en runde av thomas Lande eriksen . Thomas gikk forøvrig i paret etter. (foro: Monika Risnes.)

lokomotivet: ragne imponerer med sin teknikk, setter banerekord i polen og får tidlig i 3000 meterløpet overtaket på isabelle weidemann, canada. (screenshot viaplay.)

sveinung vea i M50 tar de første skjærene på sin 3000 meter under veteranmesterskapet 2023 i stavanger og sørmarka arena. (foro:monika Risnes.)

Endelig klubbmesterskap

Christian Pedersen (OSK) skyter igang kveldens første par, Sondre Boldingh-Hagen (OSK) og SeLja Boldingh Debernard (ASK). De er for øvrig søskenbarn. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Klubbmesterskapet var egentlig planlagt til 4. januar men ble forskjøvet til 15. februar, altså i kveld. Så vidt vi kan se har ikke klubbmesterskapet blitt arrangert etter at pandemien startet. Nå ble det et arrangement for Aktiv Skøyteklubb og Oslo Skøiteklub i fellesskap. 28 deltagere – fra 5 til 77 år – stilte til start. Forholdene på Frogner stadion var ikke de beste, for det yret lett, og isen fikk en kjedelig, matt gråfarge. Likevel ble det satt personlige rekorder.

Første distanse var 500 m for jenter og gutter 11 år, 12 år, junior C, junior, B, junior A, senior og veteran. I tillegg var det mamma- og pappaklasse, men det var tynt med mammaer. Marja Haartsen er riktignok mamma, men hun stilte i veteranklassen.

Andre distanse var 100 m for jenter og gutter rekrutt og 10 år. Deretter var det 400 m, også for jenter og gutter rekrutt og 10 år.

Siste distanse var 1000 m for jenter og gutter 11 år, 12 år, junior C, junior, B, junior A, senior og veteran.

Ulrik Evenmo Ervik (11 år) perset både på 400 og 500 m, mens Knut Pedersen (jun C) perset både på 500 og 1000 m. For øvrig var det mye innsats, mange morsomme dueller og synlig idrettsglede. Vi lar bildene tale for seg.

Vi savnet mange av klubbens løpere, men det er midt i en hektisk konkurranseperiode, så mange velger nok å samle krefter til kommende helgs «Sandefjordløpet» i Vikingskipet.

Det er en hektisk periode også for våre funksjonærer som stilte i forrige helgs Landsmesterskap, ASK-mila på mandag og klubbmesterskapet i kveld. Det vil ikke forundre oss om noen også blir å se på Hamar til helgen.

Premieutdelingen for klubbmesterskapet blir under sesongavslutningen til våren.

Sven-Åge Svensson

Resultater ASK Resultater totalt

Nedenfor viser vi en rekke bilder fra kvelden (Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Veteran mot ungdom - Marja Haartsen (nærmest) mot Sunniva Johannessen.
Knut Pedersen med energisk start mot Eira Sørheim (OSK).

Her er de eldres sjanse til å vise sin “kunster”. Lars Rambøl (nærmest) mot Marcel Ruijgt

Emmeline Berentsen nøyde seg med en 500 m i kveld. Axel Haartsen Njøs gikk både 500 og 1000 m.

Ulrik Evenmo Ervik perset selv om føret var dårlig.

Her er et blidt firkløver som gjør at “Boldingh Debernard” går igjen på listene. Foran: Liv. Bak fra v.: Helle, Inka og Selja.

Vekslingsdommer Keith Price ser at vekslingen mellom Inka og Helle Boldingh Debernard går greit.

Funksjonærene som ikke er så synlige, men som gjør en viktig jobb: Jo Wiklund (nærmest) med datasystemet og Vegard Berentsen med mikrofonen.

Første ASK-mil på fire år

erik vea drar hovedgruppen på 10.000 meter (foto: svens-åge svensson)

I kveld, mandag 13. februar, gikk den 36. ASK-mila av stabelen på Frogner stadion. På grunn av pandemien og baneforholdene har ASK-mila ikke vært arrangert siden 2019.

17 løpere stilte til start - 11 på 10.000 meter og 6 på halvmaraton. Av disse var det én kvinnelig løper. Vanligvis pleier flere av klubbens aktive løpere i de yngre klassene å stille opp. Siden de fleste deltok i Landsmesterskapet i helgen, valgte de kanskje å restituere seg med tanke på andre oppgaver?

Værforholdene var fine - vindstille og noen få varmegrader. Tiden teller ikke så mye i et slikt løp. Det gjelder å fullføre - da vanker det medalje. Mange deltar år etter år. Blant kveldens deltagere var det Morten Jensen, Sinsen, som har fullført flest ganger, hele 26 - fulgt av Geir Markussen, Lilleborg, med 24 og Espen Riktor, også Lilleborg, med 23.

ASKs trofaste funksjonærkorps stiller opp både “hjemme” og “borte”, helg og hverdag, og de sørget for en grei gjennomføring.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Nedenfor er en del bilder fra kveldens ASK-mil. Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Berit Sofie Wiklund har delt ut startnummer og krysser av for Geir Markussen, Lilleborg.

En vakker kveld for skøyteløp!

10.000 meter og halvmaraton startet samtidig, men på forskjellige steder på banen. Her er det 10.000 meterløperne som setter i gang.

Rundetellere og tidtakere, fra v. Jon Gauslaa, Stein Opdahl, Pål Gulliksen, Emilie Sparre Njøs, Berit Sofie Wiklund og Jens Debernard.

Eksempel til etterfølgelse for andre ASK-løpere: Snorre Kverndokk, etter fullført 10.000 meter.

Morten Jensen, med 26 deltagelser, har fått sin medalje av Heidi Støen.

Kim van Oorschot, eneste kvinnelige deltager, får sin medalje av Heidi Støen.

Vellykket LM - og medaljer i alle valører til ASK

EMMELINE BERENTSEN, EIRIK ANDERSEN OG TINIUS RAMBØL ALME KUNNE TA IMOT GJEVE MEDALJER DENNE HELGEN. GULL BLE DET OGSÅ TIL AOSKS LAGTEMPOLAG BÅDE FOR JENTER OG GUTTER. HER ER GUTTA I AKSJON. (FOTO I KOLLASJEN: EMILIE SPARRE NJØS, GERRIT MIDDELKOOP OG SIGNE MARIE RAMBØL ALME.)

Deltagere fra 27 klubber gjorde sitt beste under helgens LM. Og ASKs løpere fikk godt betalt for innsatsen!

INDRE ØSTFOLD/ OSLO: Landsmesterskapet er en stormønstring for unge løpere fra hele landet.

10. - 12. februar kunne Båstad IL skøyter ta imot nærmere 140 løpere - fra Harstad i nord til Arendal i sør - foruten trenere og støtteapparat.

ASK stilte med åtte utøvere, samt en betydelig kontingent med funksjonærer som bidro til å lose stevnet vel i havn.

Nytt, stolt anlegg

Båstingene hadde naturligvis gledet seg til storinnrykk på Heiås, og det rapporteres om et vel gjennomført arrangement på den nye isstadion i Indre Østfold. Vegger og halvtak mot vær og vind, samt nytt flomlys, sikringsputer og ismaskin har banen fått før sesongen.

Og, det gledet nok skøytehjerter landet rundt å se at det faktisk går an å realisere et slikt prosjekt.

Været er riktignok fortsatt en faktor - og det ryktes at forholdene skal ha vært jevnest på lørdagen.

Alle vinnere

I tråd med LMs fremste mål - å samle løpere fra hele landet til skøyteglede og moro - gratulerer vi først og alle med innsatsen.

Like fullt: Landsmesterne blir kåret og medaljer delt ut. Søndag drysset det flere medaljer over ASK. Vi nevner i fleng: Gull til Eirik på 3000m og sølv på 1000m i guttenes 15-årsklasse, sølv til Tinius på 3000 meter og bronse på 1000m i 16-årsklassen, to sølv til Emmeline på de samme distansene i jentenes 15-årsklasse, dessuten bronse til Sunniva på 1000m i 12-årsklassen. Disse føyer seg til medaljene fra lørdagens distanser! Resultater fra helgen:

Påskjønnet av statistiker

En annen hyggelig overraskelse ventet også.

«Alt om skøyter 2023» inneholder mye av den tradisjonelle skøytestatistikken. Overskuddet fra salget deler statistiker Lars Finsen ut til sammenlagtvinnerne i LM. I år mottok Eirik og Tinius hver sin del av denne premien.

Hvem som vant banketten på Momarkedet, har vi ikke klart å bringe på det rene. Men, vi kan legge til at neste års LM etter planen skal gå på Leangen i Trondheim!

Saken oppdateres med flere bilder.

Lagtempogull til AOSK ved Tinius Rambøl Alme, Nicolai Bjerke (OSK) og Aron Feiring. (Foto: emilie sparre njøs.)

“dytte”-taktikken brer om seg, og har funnet veien til Indre Østfold. AOsks lag i askjon. (foto:Ëmilie Njøs.)

lagtempogull til jentene fra akershus og oslo, med emmeline på lag. (Foto: lars rambøl.)

lars finsen (tv.) synes det er hyggelig å kunne påskjønne løpere med overskuddet fra sin skøytestatistikk. Tinius (bildet) fikk del av dette i 2023, sammen med lagkompis eirik. (foto: lars rambøl.)

inka boldingh debernard. (Foto: Emilie Njøs.)

sunniva johannessen. (Foto: Emilie Njøs.)

axel haartsen njøs. (Foto: Emilie Njøs.)

helle boldingh debernard. (Foto: Emilie Njøs.)

ASK har to nybakte landsmestere!

knepen seier - som holdt til gull! Emmeline Berntsen på pallen etter 1500m. (foto: emilie sparre njøs.)

Aktiv skøyteklubb sanker medaljer i LM!

INDRE ØSTFOLD/OSLO: Dag 2 er overstått - og ikke uten suksess for Aktiv Skøyteklubb.

Klubben er representert ved åtte løpere: Axel Haartsen Njøs (G12), Sunniva Johannesen (J12), Helle Boldingh Debernard (J13), Emmeline Berentsen og Inka Boldingh Debernard (J15), Eirik Andersen og Aron Feiring (G15) og Tinius Rambøl Alme (G16).

Lørdag ble det full klaff på 1500 meter i 15-årsklassen. Både på jente- og guttesiden kunne ASK innkassere gullet: 2.29,39 (Emmeline) og 2.03,18 (Eirik). Vi gratulerer!

Bronse og sterk tid av Tinius i 16-årsklassen på samme distanse, 2.01,54, seks tideler bak vinneren. Aron gikk sammen med Tinius på lagtempolaget til Akershus og Oslo skøytekrets (AOSK) som vant. Det samme gjorde Emmeline på jentenes lag.

Debutantene: Sunniva tar med seg en fin bronse på 500m. Axel en 4. plass på samme distanse i dag.

Landsmesterskapet blir arrangert på Trøgstad Sparebank Is- Arena; båstingens nye stolthet, en skøytebane med tak over selve løpsbanen. Ny konkurransedag venter i morgen. Vi deler noen bildeglimtene så lenge.

Alle foto: Emilie Njøs.

årets landsmester på 1500m gutter 15 år: Eirik andersen. (Foto: emilie sparre njøs.)

Ny WC-seier for Ragne

Første World Cup i 2023 går i polske Tomaszów Mazowiecki denne helgen, 10.-12. februar. Ragne forsetter der hun slapp i fjor og innkasserte seieren på 3000 m på første dag. Formen var neppe toppet foran dette stevnet, og løpet var kanskje ikke det beste hun har gjort, men det holdt med 8 hundredeler foran Martina Sáblíková. Tid 5.05,96.

Ragne leder World Cup på 3000 m med 280 poeng foran Irene Schouten med 210. Ragne har dermed i praksis vunnet World Cup for sesongen. Schouten stilte forøvrig ikke opp denne helgen.

I dag, lørdag, fulgte Ragne opp med sølvplass på 1500 m etter Marijke Groenewoud. Ragne lå litt etter hele veien og gikk som vanlig litt mye opp mot slutten, men hun kom inn foran Miha Takagi. Tider: 1.56,67 – 1.57,82 og 1.58,02. Her ligger Ragne på 3-plass i sammendraget.

Vi savnet Allan Dahl Johansson på startstreken, særlig på 1500 m på fredag. Årsaken er at han har vært syk. Han landet i Polen lørdag kveld og håper å kunne stille på fellestart på søndag, men han føler seg ikke i toppslag

Sven-Åge Svensson

Resultater

Alle bilder er skjermdump fra TV3+ og Viasat Sport+

Glimt fra en innholdsrik sesong

ASKs Julie Berg Sjøbrend (20) bor og trener på Hamar - og hun har hatt en spennende sesong til nå. Her er noen glimt!

Foto av julie og den norske troppen i student-OL: Torbjørn wiik. Jentene på pallen i finland: robin gruben og foto fra lake placiD: julie berg sjøbrend

Emilie Sparre Njøs har tatt en prat med Julie.

Flere internasjonale skøyteløp har det blitt denne sesongen, deriblant tre U-23 World Cup-løp og student-OL - med gode resultater. Nylig gikk Julie U-23 WC finalen i Inzell og perset på tre av fire distanser! Tider og plasseringer:

  • 1000m: 5.plass – 1.21,36 (PR)

  • 3000m: 4.plass – 4.26,31

  • 500m: 11.plass – 41,84 (PR)

  • 1500m: 5.plass – 2.05,45 (PR)

«Ting begynner endelig å stemme. Jeg har visst ganske lenge at jeg kunne gå fort, men nå begynner ting virkelig å falle på plass», oppsummerer Julie selv etter løpene den 4. og 5. februar. 

Etter en uheldig start på 500m ble det likevel pers - og hun fikk endelig fikk vist hva hun var god for på 1000m. Norge stilte med 16 deltagere i Inzell, og Julie forteller at det er veldig gøy å få være med i WC-sirkuset, spesielt ettersom hun fikk kyssesyken forrige sesong.

I Finland før jul

I månedsskiftet november/desember 2022 deltok hun på to U-23 World Cup-stevner i Finland. Den første helgen tok hun lagtemposølv sammen med Marte Bjerkreim Furnée og Hanna Svenni. I tillegg ble det to fjerdeplasser og en femteplass individuelt. Helg nummer to måtte hun stå over 1500 m på grunn av sykdom. 

Men, alt i alt ble det en positiv tur - og en 3. plass sammenlagt på 3000 m lar seg høre!

 Student-OL i USA

Student-OL gikk i Lake Placid, USA; hvor Julie oppholdt seg fra 11. til 23. januar. Fint vær på utendørsbane, stort publikum og tøff konkurranse er noen stikkord.

Julie i aksjon under fine forhold i Lake Placid. (Foto: Torbjørn Wiik.)

Av resultatene er hun mest fornøyd med en 7. plass på 3000 med tiden 4.39,12. Hun innrømmer at to individuelle distanser (1000 og 1500) var preget av nerver, noe hun jobber med.

Hun gikk også lagtempo med Arwen Szygenda og Dina Storelid. Til tross for at de aldri hadde trent lagtempo sammen før, tok de en sterk 4. plass - noe Julie tilskriver at de først og fremst hadde det gøy.

Fellesstart

Fellesstarten i Lake Placid ga mersmak. I sterk konkurranse valgte hun å gå i brudd. Hun ble tatt igjen av feltet siste runden og endte på en 18. plass. Likevel fikk hun en god opplevelse, og erfaringen gav henne lyst til å prøve mer!

For tiden er Julie student på Norges Idrettshøgskole (NIH) der hun tar en bachelor i Trening, Helse og Prestasjon. Hun trives og opplever at studiet gir et fint avbrekk i hverdagen fra trening og konkurranse. Likevel blir det en del mer reising ettersom hun pendler mellom Hamar og Oslo en gang i uken for forelesning.

Sesongen har gått bedre enn forventet, til tross for oppbluss av sykdom etter kyssesyken. Treningen har stemt godt, og hun ser at det er mulig å oppnå gode resultater.

Ser framover

Julie forteller at motivasjonen er på topp, og at målet om å oppfylle noen WC-krav og prøve å bli tatt ut på et WC-lag, i tillegg til å være med i medaljekampen i U23-WC.

Fortsatt er det noen løp igjen denne sesongen. Like fullt:

Vi gratulerer Julie med en utrolig god sesong og gleder oss til neste!

Fellestarten Lake Placid ga mersmak for julie (Foto: Torbjørn Wiik.)

Den norske troppen i student-Ol 2023. (Foto: Torbjørn Wiik.)

alle fra aosk: neoseniorene Hanna svenni, Marte Bjerreim Furné og julie berg sjøbrend i Inzell (Foto: Privat.)