Litt av en medaljehøst!

Ragne wiklund som verdensmester på 3000m (skjermdump fra TV3)

Det var mange bra prestasjoner av Norges løpere under VM-enkeltdistanser i dagene 2dre til 5te mars. Øverst troner Aktiv SKs Ragne Wiklund med én gull- og to sølvmedaljer. Dertil satte hun ny norsk rekord på 5000 meter, mesterskapets siste øvelse.

Aktiv SKs andre deltager, Allan Dahl Johansson, sikret seg en bronsemedalje i Lagtempo sammen med Peder Kongshaug og Sverre Lunde Pedersen.

Torsdag.
Ragnes høydepunkt kom allerede på mesterskapets første dag: verdensmester på 3000m! Hun hadde fordelen av å gå på tidene til Irene Schouten som hun slo med 0,54 sekunder. Martina Sáblíková kom imidlertid i paret etter, men måtte gi tapt for Ragne med 1,49 sekunder. Ragnes tid: 3,56,86 som er sesongbeste.

Fredag.
Ragne var i ilden med Lagtempo-laget som også besto av Aurora Løvås og Sofie Karoline Haugen. Tiden 3.01,13 ga 5te-plass. Det var hele 6,55 sekunder bak vinneren Canada, men bare 0,75 fra bronse.

Straks etter var det guttas tur. Allan hadde steppet inn på kort varsel etter at Sander Eitrem ble syk, og han hadde rollen som fartsholder. Vi kunne tydelig se, både under løpet og etterpå, at Allan ga alt for å holde farten godt oppe. Selv om de måtte gi tapt for “parkamerat” Canada, fikk de en klar bronsemedalje med tiden 3.40,93 - 2,67 bak vinneren Nederland.

Søndag
var det klart for 1500-metere. Allan var ute allerede i par 5 og tok en klar ledelse med 1.45,40. Løpet så solidere ut enn på lenge, men var tiden god nok? Jo - det var bare syv løpere som slo den tiden. Han var 1,81 bak vinneren Jordan Stolz, men bare 1,10 fra bronseplass. Beste norske ble Sander Eitrem på 5te-plass. mens Peder Kongshaug dessverre falt. Vi håper Allan nå er “på sporet” og igjen kan få vist hva som bor i ham.

Deretter var det Ragne sin tur. Hun gikk inn til 1.54,30 og en soleklar ledelse med to par igjen. I paret etter kom imidlertid Antoinette Rijpma de Jong og slo Ragne klart med 0,76 sekunder. I siste par fryktet vi Miho Takagi, men hun kom inn betryggende bak. Klar sølvmedalje til Ragne.

På kvinnenes 5000m gikk Ragne i siste par sammen med Irene Schouten. Til å begynne med vekslet de om å lede med noen centimeter. Men mens Schouten durte på med runder på 31-tallet, måtte Ragne opp på 32-tallet. Men Ragne sa etterpå at hun var overrasket over hvor gode rundetider hun fikk, og det ble da også sølv-medalje og ikke minst ny norsk rekord med 6.46,15 - seks og et halvt sekund forbedring! Schouten fikk 6,41,25 - ny banerekord og nederlandsk rekord.

“Det er i hvert fall den beste sølvmedaljen jeg har fått”, sa Ragne etter løpet. I drømme hadde hun håpet på noen medaljer, og så blir det til og med verdensmesterskap med mor, far og venninner på tribunen. Det er morsomt å se Ragne gå. Hun har myke, fine bevegelser, men god “timing” - dvs. at hun setter inn kraften i riktig øyeblikk. Ragne og Aktiv SK og hele Norge har grunn til å være fornøyde og stolte over hennes innsats og resultater.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Nedenfor har vi en liten bildekavalkade fra mesterskapet. Siden vi ikke har egne utsendte, må vi nøye oss med skjermdumper fra TV3/Viasat Sport 1.