Marja er 50 år!

Marja Haartsen er opprinnelig nederlandsk. Hun ville supplere utdannelsen fra Nederland med studier ved Norges Idrettshøyskole. Som nederlender var hun ikke ukjent med skøytesporten og tok seg flere turer til Valle Hovin. Sesongen 2002/2003 gikk hun til anskaffelse av det første paret klappskøyter, stilte i OBIK-løp og fikk delta i veteran-NM på Valle Hovin. For å delta må man være medlem av en klubb, og undertegnede fikk henne med i Aktiv skøyteklubb og kontaktet NSF (i egenskap av norsk representant i den internasjonale veteranorganisasjonen) for at hun som nederlandsk statsborger skulle få disposisjon til å stille opp i norgesmesterskap. Løpene ga ytterligere mersmak, og dermed meldte hun seg også på veteran-VM som i 2003 skulle gå i Alkmaar på hennes gamle hjemmebane!

Etter dette var hun «solgt» og har nå ikke tall på hvor mange veteran-NM og -VM hun har deltatt i. I veteranmiljøet traff hun også Ivar Njøs som hun ble samboer med, og de har sønnen Axel sammen. Alle sammen, pluss Ivars datter, Emilie, er medlemmer av ASK. Marja kan fortelle at hun gikk klubbmesterskap som gravid, og at hun ammet Axel mellom løpene under veteran-VM i sprint i Berlin i 2011. Marja har tatt flere NM-titler og også vunnet veteran-VM i sprint som gikk i Salt Lake City. Hun innrømmer at konkurransen mange ganger har vært litt tynn. Også i år har hun gått et par OBIK-løp og sikter på ny deltagelse i veteran-NM på Hamar.

Marja har vært en trofast med-instruktør på ASKs «Skøyteskolen for voksne» - så vidt vi kan se fra 2005 av. I fjor tok hun over ansvaret for å drive skøyteskolen videre, men etter teorikvelden satte smittevernreglene stopp for den praktiske delen. I år lot skøyteskolen seg heldigvis gjennomføre fullt ut, og flere av deltagerne har etterpå meldt seg inn i vår klubb.

De siste fem årene har Marja vært med i ASK Liga-teams styre. Ligaen er jo støtteforening for ASK og bidrar årlig med utmerkelser og stipender til de aktive.

Marja fylte 50 år på lørdag, dagen for ASK-cupen, og hun var glad at ikke alle hadde fått det med seg akkurat da. Vi gratulerer i alle fall med dagen som var!

Sven-Åge Svensson

Rykende ferskt bilde av Marja, tatt av søsteren Jannette Haartsen,