Forrykende sesongavslutning i Thialf

én av dem som forbedret seg mest var Eirik Andersen, som også stjal med seg en klubbrekord. (Foto: Douwe bijlsma.)

Hele seks ASK-løpere kunne vende hjem fra Heerenveen og Vikingrace 2023, rike på opplevelser og nye personlige rekorder.

Ulrik Evenmo Ervik (G11), Axel Haartsen Njøs (G12), Sunniva Johannesen (J12), Eirik Andersen (G15), Emmeline Berentsen (J15) og Tinius Rambøl Alme (G16) kunne ikle seg de norske draktene denne helgen.

En stor tropp fra ASK og OSK med supportere fikk oppleve den spesielle stemningen i Thialf - og gå løp i “restvarmen” etter den fantastiske VM-helgen. Fredag 10. og lørdag 11. mars ble nemlig det tradisjonsrike Vikingrace igjen arrangert - etter to år med koronapause. Stevnet har blitt kalt et uoffisielt EM for løpere i alderbestemte klasser.

Perser på alle distanser

Og Ragnes yngre klubbkamerater kastet ikke bort tida, tvert imot. Så vidt vi kan forstå, perset samtlige ASK-løpere på alle distanser de deltok i! Ingen nevnt, ingen glemt. Hele resultatlista ligger HER: Den viser også at de norske hevder seg meget godt i selskapet.

Vi nevner Eirik Andersen som med sitt kruttsterke 3000 meterløp på 3.58,34 tok en klubbrekord av det gjeve slaget: Den har tilhørt Allan Dahl Johansen, som satte rekorden i samme hall i 2015, nettopp under Vikingrace.

Det rapporteres om optimale isforhold fredag, med lavtrykk, og nesten like gode forhold lørdag. Mange kjente navn fra kortbanestevner er å se på listene, noe som vitner om at mange kombinerer de to grenene. Vi gratulerer med sterke resultater - og tipper at opplevelser og mestring gav mersmak!

Fv. Ulrik Evenmo Ervik og Axel Haartsen njøs med OSKs ella Wotherspoon i midten. Foto: Marja Haartsen

Emmeline Berentsen satte personlig rekord på 1500 meter med 3 sekunder. (Foto: Ivar Njøs.)

Tinius Rambøl Alme kunne kvittere ut fire nye, sterke personige rekorder. (Foto: Douwe Bijlsma.)

Axel, Ella og Sunniva fikk gå i VM-hallen. (Foto: Marja Haartsen.)

Fine ASK-resultater i NC7

Fra fellesstarten til juniorene under NC7. (Skjermdump, sportsklubben Falkens sending.)

Det ble flere perser - og seier på juniorenes fellesstart - til ASK under sesongens siste norgescupstevne i Stavanger.

Samtidig som årets høydepunkt internasjonalt, VM i Thialf, var det norgescupavslutning i Vår Arena Sørmarka Arena 3.- 5. mars. 

Det ble dessverre ikke tatt noen bilder, men løpene er vel dokumentert - takket være Sportsklubben Falken, som sendte direkte. Fra Aktiv Sk stilte Thomas Lande Eriksen, Viktor Smedstad Haukaas, Linus Risnes, Emmeline Berentsen, Tinius Rambøl Alme, Eirik Andersen og Aron Feiring. Sistnevnte debuterte i NC-sammenheng.

Overbeviste i felt

For utøverne som kombinerer kortbane og hurtigløp har flere stevner kollidert denne sesongen. Nå kom en anledning til å pynte på persene innendørs. Pyntet ble også gjort, til tross for høytrykk, sol og ikke de beste isforholdene.

Etter et taktisk smart løp sikret Eirik Andersen seier på juniorenes fellesstart. Dette som et resultatmessig høydepunkt. Men det skulle bli flere, og vi nevner persene:

Sprinttakter

Raskest av våre på 500m var Linus med 38,29. Pers også til Eirik 38,97 og Aron, 40,71 lørdag. På grunn av svikt i tidtakeranlegget lørdag ble det manuelle tider. Viktor satte pers på søndag med 39,09. 

Kuriosa: Tinius har notert seg at 1.17,29 er en kurant 1000 metertid - for nøyaktig samme tid ble han ble klokket inn til under sprint NM i januar, i samme hall. For Aron ble det pers med 1.23,35 på distansen.

På 1500 meter noterte Linus ny bestetid og det ble sesongbeste for Emmeline - vi viser her til resultatene. 

Best på de lange

Viktor stilte sporty opp på 100 meter, 5000 meter, og alt imellom! 3000 meterpersen på 4.01,59 smakte godt. Så også for Linus, som med 4.09,54 senket sin med seks sekunder.

Med 6.58,30 ble det knepen pers for Viktor på 5000 meter - eneste utøver fra ASK her. 

Noe sykdom har det vært på tampen av sesongen. Gode resultater og plasseringer ble det likevel for flere. Vikingrace venter for noen, men for de som ikke dukker opp i Rekordløpet i Stavanger om 14 dager, var dette sesongens siste stevne. Vi håper å se alle ASK’ere på startstreken neste sesong! Resultatene fra NC7.

Litt av en medaljehøst!

Ragne wiklund som verdensmester på 3000m (skjermdump fra TV3)

Det var mange bra prestasjoner av Norges løpere under VM-enkeltdistanser i dagene 2dre til 5te mars. Øverst troner Aktiv SKs Ragne Wiklund med én gull- og to sølvmedaljer. Dertil satte hun ny norsk rekord på 5000 meter, mesterskapets siste øvelse.

Aktiv SKs andre deltager, Allan Dahl Johansson, sikret seg en bronsemedalje i Lagtempo sammen med Peder Kongshaug og Sverre Lunde Pedersen.

Torsdag.
Ragnes høydepunkt kom allerede på mesterskapets første dag: verdensmester på 3000m! Hun hadde fordelen av å gå på tidene til Irene Schouten som hun slo med 0,54 sekunder. Martina Sáblíková kom imidlertid i paret etter, men måtte gi tapt for Ragne med 1,49 sekunder. Ragnes tid: 3,56,86 som er sesongbeste.

Fredag.
Ragne var i ilden med Lagtempo-laget som også besto av Aurora Løvås og Sofie Karoline Haugen. Tiden 3.01,13 ga 5te-plass. Det var hele 6,55 sekunder bak vinneren Canada, men bare 0,75 fra bronse.

Straks etter var det guttas tur. Allan hadde steppet inn på kort varsel etter at Sander Eitrem ble syk, og han hadde rollen som fartsholder. Vi kunne tydelig se, både under løpet og etterpå, at Allan ga alt for å holde farten godt oppe. Selv om de måtte gi tapt for “parkamerat” Canada, fikk de en klar bronsemedalje med tiden 3.40,93 - 2,67 bak vinneren Nederland.

Søndag
var det klart for 1500-metere. Allan var ute allerede i par 5 og tok en klar ledelse med 1.45,40. Løpet så solidere ut enn på lenge, men var tiden god nok? Jo - det var bare syv løpere som slo den tiden. Han var 1,81 bak vinneren Jordan Stolz, men bare 1,10 fra bronseplass. Beste norske ble Sander Eitrem på 5te-plass. mens Peder Kongshaug dessverre falt. Vi håper Allan nå er “på sporet” og igjen kan få vist hva som bor i ham.

Deretter var det Ragne sin tur. Hun gikk inn til 1.54,30 og en soleklar ledelse med to par igjen. I paret etter kom imidlertid Antoinette Rijpma de Jong og slo Ragne klart med 0,76 sekunder. I siste par fryktet vi Miho Takagi, men hun kom inn betryggende bak. Klar sølvmedalje til Ragne.

På kvinnenes 5000m gikk Ragne i siste par sammen med Irene Schouten. Til å begynne med vekslet de om å lede med noen centimeter. Men mens Schouten durte på med runder på 31-tallet, måtte Ragne opp på 32-tallet. Men Ragne sa etterpå at hun var overrasket over hvor gode rundetider hun fikk, og det ble da også sølv-medalje og ikke minst ny norsk rekord med 6.46,15 - seks og et halvt sekund forbedring! Schouten fikk 6,41,25 - ny banerekord og nederlandsk rekord.

“Det er i hvert fall den beste sølvmedaljen jeg har fått”, sa Ragne etter løpet. I drømme hadde hun håpet på noen medaljer, og så blir det til og med verdensmesterskap med mor, far og venninner på tribunen. Det er morsomt å se Ragne gå. Hun har myke, fine bevegelser, men god “timing” - dvs. at hun setter inn kraften i riktig øyeblikk. Ragne og Aktiv SK og hele Norge har grunn til å være fornøyde og stolte over hennes innsats og resultater.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Nedenfor har vi en liten bildekavalkade fra mesterskapet. Siden vi ikke har egne utsendte, må vi nøye oss med skjermdumper fra TV3/Viasat Sport 1.

Gullkarusell på tynn is

Aksel Haartsen Njøs (t.v.) og Sofia Colbensen Tveten går mot mål (foto: Karen Boldingh Debernard)

Fra Karen Boldingh Debernard har vi mottatt nedenstående rapport:

Under mottoet «vi gjennomfører så sant det går på et vis» ble sesongens siste gullkarusell avholdt. Tre snaue måneder med skøyteis på Frogner stadion denne sesongen. Siden har det vært utplassering av kjegler der kjøleanlegget ikke har klart brasene mot vintersolen og det har vært fare for å gå gjennom isen. De siste ukene har treningene stort sett gått i indre bane. Nå titter kunstgresset frem ved inngangen til nordre sving. Med utplassering av kjegler og klosser for oppmerking av alternative løpebaner, nærmere bestemt i oppvarmingsbanen og indre bane, fikk vi likevel til en 100m, en slags 478 m, og en fellesstart. Trofaste funksjonærer gjorde igjen sitt ypperste for å få til et hyggelig løp.

Etter tidlig trening for en del, stilte rundt 20 løpere til start. Veldig hyggelig med flere ivrige løpere fra skøyteskolen på startstreken. Tvilsom is til tross - det ble god stemning og vennskapelige skøytedueller, både mellom Aktiv-løpere og mot treningskompiser i OSK. Det er morsomt å se den tekniske fremgangen gjennom sesongen hos alle. Litt uvante baner på 478 m, men det var god innsats, og vi fikk se tider under 50-tallet. Hundremeterne ble gjennomført med stil, og startfeltet på fellesstarten var flott å se.

Løpene ble avsluttet med premieutdeling samt utdeling av diplom til skøyteskole-deltagerne. Og kanskje det viktigste av alt - vafler. Duften var ikke til å ta feil av på oppløpssiden. Denne gangen med ekte smør, og vaflene gikk ned på høykant. Vaflene til Berit Sofie har visstnok også fostret en hakket eldre generasjon med Aktiv-løpere, noen av dem stiller som medaljekandidater i VM til helgen. Så dette lover bra for unge skøyteløpere!

Resultater

Noen glimt fra kveldens stevne (Fotos: Berit Sofie Wiklund og Karen Boldingh Debernard)
Klikk på bildene!

Knut Dennis Johnsen til minne

Knut Dennis Johnsen i 2014 (foto: Sven-Åge Svensson)

Vi har fått den triste meldingen at Knut Dennis Johnsen døde 13. februar etter å ha vært pleietrengende noen år. Han ble 89 år gammel.

I 2014 hadde vi et intervju med «Denny» som han gjerne ble kalt. Han mente da han var den eneste i klubben som hadde kombinasjonen aktiv løper, klubbtrener, landslagstrener, formann i HK (hurtigløpskomiteen) og formann i klubbstyret! Det kan vi tro ham på!

Denny ble medlem i ASK allerede i 1948. Han bodde på Enerhaugen, og veien var ikke lang til Jordal som var ASKs hjemmebane på den tiden. Han ble klubbmester på 500m i yngre år, og han ble nummer 2 på 500m i et junior-NM. Det var sprinter han var, men det ble ikke noen stor karriere på skøytebanen. Han gjorde det derimot skarpere som trener og administrator.

I klubben var han trener for damegruppa med bl.a. Sigrid Sundby og Gerd Inger de Groot og senere Unni Knudsen og Berit Haugård. Det gikk så bra at han ble forespurt om å være forbundstrener (landslagstrener) for damene som i tillegg omfattet løpere som Kirsti og Tone Biermann samt Kari Kåring. Høydepunktet for ham var da Sigrid Sundby tok bronsemedalje under VM i West Allis, USA, i 1970.

Han tok over som klubbformann i 1965 - en turbulent tid pga. krangel om navnebytte. Økonomien var så som så, men han kunne levere fra seg en klubb med solid økonomi et par år senere. ASK hadde gode inntekter fra datidens store skøytestevner på Bislet, men det krevde også mye arbeid. I en periode måtte han ta ubetalt permisjon fra jobben for å klare oppgavene i den såkalte Osloalliansen hvor han jobbet sammen med Odd Haga (OI) og Willy Reisvang (OSK). Han satt i arrangements­komiteene for både EM, VM og den første 5-landskampen på Bislet. Utover dette har han sittet i komiteen for klubbens første jubileumsbok ved 50-årsjubileet, og senere i Lovkomiteen.

Denny var også formann i ASKs Liga (foreningen for «godt voksne» medlemmer) i en årrekke på 1970/80-tallet. Under intervjuet i 2014 ga han uttrykk for at han var kommet litt på avstand fra klubben, men at han satte pris på samværet i Ligaen med julebord samt treff vår og høst.

Både Knut Johannesen og Tor Berg minnes Denny fra yngre dager, og at han var «en morsom gutt». I ASKs 60 års jubileumsbok karakteriseres han som «Vår fremragende administrator og toastmaster». Knut Dennis Johnsen var en meget talefør person og en flott representant for klubben.

Urnen vil bli satt ned i minnelunden på Alfaset uten noen seremoni, men det vil bli en markering på et senere tidspunkt.

Sven-Åge Svensson

Nok en historisk skøytehelg

Et knippe ask-løpere som gjorde sitt ytterste i ulike stevner: Fv. Allan dahl johansson og Ragne wiklund. Ulrik Ervik, Sveinung Vea, Andreas haugerud og thomas lande eriksen. (Foto i kollasje: NSF/ Henrik Siolgård//monika Risnes.)

Fasiten: En usedvanlig skarpskodd skøytehelg - nasjonalt som internasjonalt - med ASK-løpere i sentrale roller.

OSLO/TOMASZÓW/HAMAR/STAVANGER: Omtrent ukentlig skrives det skøytehistorie - i Norge og i Aktiv skøyteklubb.

17. - 19. februar blir helgen Ragne Wiklund tar sin første WC-seier på 1500 meter, i Tomaszów Masowieci, Polen. Dagen før vinner hun 3000 meteren på overbevisende vis og setter banerekord.

Allan Dahl Johansson er tilbake etter sykdom. Han blir nest best av de startende norske på 1500m og håpet er å se han i storform i VM i Thialf, den første helgen i mars.

Isforhold og tider kan nok ikke måle seg med dem vi ser i Inzell eller i Heerenveen, men vi viser til resultatene:

Perseskred på Hamar

Samtidig har det blitt gått løp “hjemme”. Sandefjordløpet (på Hamar) er et stevne de to landslagsutøverne våre har deltatt i mange ganger. Blant 280 påmeldte, de fleste i alderbestemte klasser, stiller Aktiv skøyteklubb med 11 løpere.

Ulrik Ervik vinner 11-årsklassen sammenlagt etter fire distanser. 46,35 - ny pers på 500m - og en 1000 metertid som er enkel å huske: 1.37,37. Sunniva Johannesen blir nummer 3 i 12-årsklassen, med en 1000 metertid som “klinger” like godt: 1.36.66. Begge hennes 500-meterne går unna nøyaktig like raskt, på 47,23!

Og, det er mer å glede seg over. Uten å ha mottatt rapport fra stevnet, ser vi at rekruttene Liv og Selja Boldingh Debernard, storesøstrene Helle (J13) og Inka (JrC) samt Axel Njøs (G12), Knut Pedersen (JrC), junior B-løperne Aron Feiring og Emmeline Berentsen, foruten neosenior Victor Smedstad Haukaas, har vært i aksjon. Gode takter og personlige rekorder for flere. Tider:

Bading i Ankerskogen og pizzakveld ble det også tid til for de yngste løperne fra ASK og OSK.

Voksen deltagelse i Stavanger

Som om dette ikke var nok: Årets høydepunkt for løpere som har passert middagshøyden, Veteranmesterskapet, har blitt arrangert i Stavanger. Sara Hemmer, Andreas Haugerud, Sveinung Vea og Terje Erfjord gikk for ASK. Vi kan også nevne at hele tre utøvere (ikke fra ASK) over 80 år deltok!

Team Sørmarka-løper Thomas Lande Eriksen gikk i gjesteklassen, under greie forhold i hallen. Resultater:

Juniorene Linus Risnes, Tinius Rambøl Alme og Eirik Andersen sto over løp og lader opp til kortbanestevnet i Leeuwarden kommende helg.

travel småbarnafar og lege andreas Haugerud (tv.) sier seg fornøyd etter målgang på sin 3000 meter - selv om han innser at han ville blitt tatt igjen med en runde av thomas Lande eriksen . Thomas gikk forøvrig i paret etter. (foro: Monika Risnes.)

lokomotivet: ragne imponerer med sin teknikk, setter banerekord i polen og får tidlig i 3000 meterløpet overtaket på isabelle weidemann, canada. (screenshot viaplay.)

sveinung vea i M50 tar de første skjærene på sin 3000 meter under veteranmesterskapet 2023 i stavanger og sørmarka arena. (foro:monika Risnes.)

Endelig klubbmesterskap

Christian Pedersen (OSK) skyter igang kveldens første par, Sondre Boldingh-Hagen (OSK) og SeLja Boldingh Debernard (ASK). De er for øvrig søskenbarn. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Klubbmesterskapet var egentlig planlagt til 4. januar men ble forskjøvet til 15. februar, altså i kveld. Så vidt vi kan se har ikke klubbmesterskapet blitt arrangert etter at pandemien startet. Nå ble det et arrangement for Aktiv Skøyteklubb og Oslo Skøiteklub i fellesskap. 28 deltagere – fra 5 til 77 år – stilte til start. Forholdene på Frogner stadion var ikke de beste, for det yret lett, og isen fikk en kjedelig, matt gråfarge. Likevel ble det satt personlige rekorder.

Første distanse var 500 m for jenter og gutter 11 år, 12 år, junior C, junior, B, junior A, senior og veteran. I tillegg var det mamma- og pappaklasse, men det var tynt med mammaer. Marja Haartsen er riktignok mamma, men hun stilte i veteranklassen.

Andre distanse var 100 m for jenter og gutter rekrutt og 10 år. Deretter var det 400 m, også for jenter og gutter rekrutt og 10 år.

Siste distanse var 1000 m for jenter og gutter 11 år, 12 år, junior C, junior, B, junior A, senior og veteran.

Ulrik Evenmo Ervik (11 år) perset både på 400 og 500 m, mens Knut Pedersen (jun C) perset både på 500 og 1000 m. For øvrig var det mye innsats, mange morsomme dueller og synlig idrettsglede. Vi lar bildene tale for seg.

Vi savnet mange av klubbens løpere, men det er midt i en hektisk konkurranseperiode, så mange velger nok å samle krefter til kommende helgs «Sandefjordløpet» i Vikingskipet.

Det er en hektisk periode også for våre funksjonærer som stilte i forrige helgs Landsmesterskap, ASK-mila på mandag og klubbmesterskapet i kveld. Det vil ikke forundre oss om noen også blir å se på Hamar til helgen.

Premieutdelingen for klubbmesterskapet blir under sesongavslutningen til våren.

Sven-Åge Svensson

Resultater ASK Resultater totalt

Nedenfor viser vi en rekke bilder fra kvelden (Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Veteran mot ungdom - Marja Haartsen (nærmest) mot Sunniva Johannessen.
Knut Pedersen med energisk start mot Eira Sørheim (OSK).

Her er de eldres sjanse til å vise sin “kunster”. Lars Rambøl (nærmest) mot Marcel Ruijgt

Emmeline Berentsen nøyde seg med en 500 m i kveld. Axel Haartsen Njøs gikk både 500 og 1000 m.

Ulrik Evenmo Ervik perset selv om føret var dårlig.

Her er et blidt firkløver som gjør at “Boldingh Debernard” går igjen på listene. Foran: Liv. Bak fra v.: Helle, Inka og Selja.

Vekslingsdommer Keith Price ser at vekslingen mellom Inka og Helle Boldingh Debernard går greit.

Funksjonærene som ikke er så synlige, men som gjør en viktig jobb: Jo Wiklund (nærmest) med datasystemet og Vegard Berentsen med mikrofonen.

Første ASK-mil på fire år

erik vea drar hovedgruppen på 10.000 meter (foto: svens-åge svensson)

I kveld, mandag 13. februar, gikk den 36. ASK-mila av stabelen på Frogner stadion. På grunn av pandemien og baneforholdene har ASK-mila ikke vært arrangert siden 2019.

17 løpere stilte til start - 11 på 10.000 meter og 6 på halvmaraton. Av disse var det én kvinnelig løper. Vanligvis pleier flere av klubbens aktive løpere i de yngre klassene å stille opp. Siden de fleste deltok i Landsmesterskapet i helgen, valgte de kanskje å restituere seg med tanke på andre oppgaver?

Værforholdene var fine - vindstille og noen få varmegrader. Tiden teller ikke så mye i et slikt løp. Det gjelder å fullføre - da vanker det medalje. Mange deltar år etter år. Blant kveldens deltagere var det Morten Jensen, Sinsen, som har fullført flest ganger, hele 26 - fulgt av Geir Markussen, Lilleborg, med 24 og Espen Riktor, også Lilleborg, med 23.

ASKs trofaste funksjonærkorps stiller opp både “hjemme” og “borte”, helg og hverdag, og de sørget for en grei gjennomføring.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Nedenfor er en del bilder fra kveldens ASK-mil. Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Berit Sofie Wiklund har delt ut startnummer og krysser av for Geir Markussen, Lilleborg.

En vakker kveld for skøyteløp!

10.000 meter og halvmaraton startet samtidig, men på forskjellige steder på banen. Her er det 10.000 meterløperne som setter i gang.

Rundetellere og tidtakere, fra v. Jon Gauslaa, Stein Opdahl, Pål Gulliksen, Emilie Sparre Njøs, Berit Sofie Wiklund og Jens Debernard.

Eksempel til etterfølgelse for andre ASK-løpere: Snorre Kverndokk, etter fullført 10.000 meter.

Morten Jensen, med 26 deltagelser, har fått sin medalje av Heidi Støen.

Kim van Oorschot, eneste kvinnelige deltager, får sin medalje av Heidi Støen.

Vellykket LM - og medaljer i alle valører til ASK

EMMELINE BERENTSEN, EIRIK ANDERSEN OG TINIUS RAMBØL ALME KUNNE TA IMOT GJEVE MEDALJER DENNE HELGEN. GULL BLE DET OGSÅ TIL AOSKS LAGTEMPOLAG BÅDE FOR JENTER OG GUTTER. HER ER GUTTA I AKSJON. (FOTO I KOLLASJEN: EMILIE SPARRE NJØS, GERRIT MIDDELKOOP OG SIGNE MARIE RAMBØL ALME.)

Deltagere fra 27 klubber gjorde sitt beste under helgens LM. Og ASKs løpere fikk godt betalt for innsatsen!

INDRE ØSTFOLD/ OSLO: Landsmesterskapet er en stormønstring for unge løpere fra hele landet.

10. - 12. februar kunne Båstad IL skøyter ta imot nærmere 140 løpere - fra Harstad i nord til Arendal i sør - foruten trenere og støtteapparat.

ASK stilte med åtte utøvere, samt en betydelig kontingent med funksjonærer som bidro til å lose stevnet vel i havn.

Nytt, stolt anlegg

Båstingene hadde naturligvis gledet seg til storinnrykk på Heiås, og det rapporteres om et vel gjennomført arrangement på den nye isstadion i Indre Østfold. Vegger og halvtak mot vær og vind, samt nytt flomlys, sikringsputer og ismaskin har banen fått før sesongen.

Og, det gledet nok skøytehjerter landet rundt å se at det faktisk går an å realisere et slikt prosjekt.

Været er riktignok fortsatt en faktor - og det ryktes at forholdene skal ha vært jevnest på lørdagen.

Alle vinnere

I tråd med LMs fremste mål - å samle løpere fra hele landet til skøyteglede og moro - gratulerer vi først og alle med innsatsen.

Like fullt: Landsmesterne blir kåret og medaljer delt ut. Søndag drysset det flere medaljer over ASK. Vi nevner i fleng: Gull til Eirik på 3000m og sølv på 1000m i guttenes 15-årsklasse, sølv til Tinius på 3000 meter og bronse på 1000m i 16-årsklassen, to sølv til Emmeline på de samme distansene i jentenes 15-årsklasse, dessuten bronse til Sunniva på 1000m i 12-årsklassen. Disse føyer seg til medaljene fra lørdagens distanser! Resultater fra helgen:

Påskjønnet av statistiker

En annen hyggelig overraskelse ventet også.

«Alt om skøyter 2023» inneholder mye av den tradisjonelle skøytestatistikken. Overskuddet fra salget deler statistiker Lars Finsen ut til sammenlagtvinnerne i LM. I år mottok Eirik og Tinius hver sin del av denne premien.

Hvem som vant banketten på Momarkedet, har vi ikke klart å bringe på det rene. Men, vi kan legge til at neste års LM etter planen skal gå på Leangen i Trondheim!

Saken oppdateres med flere bilder.

Lagtempogull til AOSK ved Tinius Rambøl Alme, Nicolai Bjerke (OSK) og Aron Feiring. (Foto: emilie sparre njøs.)

“dytte”-taktikken brer om seg, og har funnet veien til Indre Østfold. AOsks lag i askjon. (foto:Ëmilie Njøs.)

lagtempogull til jentene fra akershus og oslo, med emmeline på lag. (Foto: lars rambøl.)

lars finsen (tv.) synes det er hyggelig å kunne påskjønne løpere med overskuddet fra sin skøytestatistikk. Tinius (bildet) fikk del av dette i 2023, sammen med lagkompis eirik. (foto: lars rambøl.)

inka boldingh debernard. (Foto: Emilie Njøs.)

sunniva johannessen. (Foto: Emilie Njøs.)

axel haartsen njøs. (Foto: Emilie Njøs.)

helle boldingh debernard. (Foto: Emilie Njøs.)

ASK har to nybakte landsmestere!

knepen seier - som holdt til gull! Emmeline Berntsen på pallen etter 1500m. (foto: emilie sparre njøs.)

Aktiv skøyteklubb sanker medaljer i LM!

INDRE ØSTFOLD/OSLO: Dag 2 er overstått - og ikke uten suksess for Aktiv Skøyteklubb.

Klubben er representert ved åtte løpere: Axel Haartsen Njøs (G12), Sunniva Johannesen (J12), Helle Boldingh Debernard (J13), Emmeline Berentsen og Inka Boldingh Debernard (J15), Eirik Andersen og Aron Feiring (G15) og Tinius Rambøl Alme (G16).

Lørdag ble det full klaff på 1500 meter i 15-årsklassen. Både på jente- og guttesiden kunne ASK innkassere gullet: 2.29,39 (Emmeline) og 2.03,18 (Eirik). Vi gratulerer!

Bronse og sterk tid av Tinius i 16-årsklassen på samme distanse, 2.01,54, seks tideler bak vinneren. Aron gikk sammen med Tinius på lagtempolaget til Akershus og Oslo skøytekrets (AOSK) som vant. Det samme gjorde Emmeline på jentenes lag.

Debutantene: Sunniva tar med seg en fin bronse på 500m. Axel en 4. plass på samme distanse i dag.

Landsmesterskapet blir arrangert på Trøgstad Sparebank Is- Arena; båstingens nye stolthet, en skøytebane med tak over selve løpsbanen. Ny konkurransedag venter i morgen. Vi deler noen bildeglimtene så lenge.

Alle foto: Emilie Njøs.

årets landsmester på 1500m gutter 15 år: Eirik andersen. (Foto: emilie sparre njøs.)

Ny WC-seier for Ragne

Første World Cup i 2023 går i polske Tomaszów Mazowiecki denne helgen, 10.-12. februar. Ragne forsetter der hun slapp i fjor og innkasserte seieren på 3000 m på første dag. Formen var neppe toppet foran dette stevnet, og løpet var kanskje ikke det beste hun har gjort, men det holdt med 8 hundredeler foran Martina Sáblíková. Tid 5.05,96.

Ragne leder World Cup på 3000 m med 280 poeng foran Irene Schouten med 210. Ragne har dermed i praksis vunnet World Cup for sesongen. Schouten stilte forøvrig ikke opp denne helgen.

I dag, lørdag, fulgte Ragne opp med sølvplass på 1500 m etter Marijke Groenewoud. Ragne lå litt etter hele veien og gikk som vanlig litt mye opp mot slutten, men hun kom inn foran Miha Takagi. Tider: 1.56,67 – 1.57,82 og 1.58,02. Her ligger Ragne på 3-plass i sammendraget.

Vi savnet Allan Dahl Johansson på startstreken, særlig på 1500 m på fredag. Årsaken er at han har vært syk. Han landet i Polen lørdag kveld og håper å kunne stille på fellestart på søndag, men han føler seg ikke i toppslag

Sven-Åge Svensson

Resultater

Alle bilder er skjermdump fra TV3+ og Viasat Sport+

Glimt fra en innholdsrik sesong

ASKs Julie Berg Sjøbrend (20) bor og trener på Hamar - og hun har hatt en spennende sesong til nå. Her er noen glimt!

Foto av julie og den norske troppen i student-OL: Torbjørn wiik. Jentene på pallen i finland: robin gruben og foto fra lake placiD: julie berg sjøbrend

Emilie Sparre Njøs har tatt en prat med Julie.

Flere internasjonale skøyteløp har det blitt denne sesongen, deriblant tre U-23 World Cup-løp og student-OL - med gode resultater. Nylig gikk Julie U-23 WC finalen i Inzell og perset på tre av fire distanser! Tider og plasseringer:

  • 1000m: 5.plass – 1.21,36 (PR)

  • 3000m: 4.plass – 4.26,31

  • 500m: 11.plass – 41,84 (PR)

  • 1500m: 5.plass – 2.05,45 (PR)

«Ting begynner endelig å stemme. Jeg har visst ganske lenge at jeg kunne gå fort, men nå begynner ting virkelig å falle på plass», oppsummerer Julie selv etter løpene den 4. og 5. februar. 

Etter en uheldig start på 500m ble det likevel pers - og hun fikk endelig fikk vist hva hun var god for på 1000m. Norge stilte med 16 deltagere i Inzell, og Julie forteller at det er veldig gøy å få være med i WC-sirkuset, spesielt ettersom hun fikk kyssesyken forrige sesong.

I Finland før jul

I månedsskiftet november/desember 2022 deltok hun på to U-23 World Cup-stevner i Finland. Den første helgen tok hun lagtemposølv sammen med Marte Bjerkreim Furnée og Hanna Svenni. I tillegg ble det to fjerdeplasser og en femteplass individuelt. Helg nummer to måtte hun stå over 1500 m på grunn av sykdom. 

Men, alt i alt ble det en positiv tur - og en 3. plass sammenlagt på 3000 m lar seg høre!

 Student-OL i USA

Student-OL gikk i Lake Placid, USA; hvor Julie oppholdt seg fra 11. til 23. januar. Fint vær på utendørsbane, stort publikum og tøff konkurranse er noen stikkord.

Julie i aksjon under fine forhold i Lake Placid. (Foto: Torbjørn Wiik.)

Av resultatene er hun mest fornøyd med en 7. plass på 3000 med tiden 4.39,12. Hun innrømmer at to individuelle distanser (1000 og 1500) var preget av nerver, noe hun jobber med.

Hun gikk også lagtempo med Arwen Szygenda og Dina Storelid. Til tross for at de aldri hadde trent lagtempo sammen før, tok de en sterk 4. plass - noe Julie tilskriver at de først og fremst hadde det gøy.

Fellesstart

Fellesstarten i Lake Placid ga mersmak. I sterk konkurranse valgte hun å gå i brudd. Hun ble tatt igjen av feltet siste runden og endte på en 18. plass. Likevel fikk hun en god opplevelse, og erfaringen gav henne lyst til å prøve mer!

For tiden er Julie student på Norges Idrettshøgskole (NIH) der hun tar en bachelor i Trening, Helse og Prestasjon. Hun trives og opplever at studiet gir et fint avbrekk i hverdagen fra trening og konkurranse. Likevel blir det en del mer reising ettersom hun pendler mellom Hamar og Oslo en gang i uken for forelesning.

Sesongen har gått bedre enn forventet, til tross for oppbluss av sykdom etter kyssesyken. Treningen har stemt godt, og hun ser at det er mulig å oppnå gode resultater.

Ser framover

Julie forteller at motivasjonen er på topp, og at målet om å oppfylle noen WC-krav og prøve å bli tatt ut på et WC-lag, i tillegg til å være med i medaljekampen i U23-WC.

Fortsatt er det noen løp igjen denne sesongen. Like fullt:

Vi gratulerer Julie med en utrolig god sesong og gleder oss til neste!

Fellestarten Lake Placid ga mersmak for julie (Foto: Torbjørn Wiik.)

Den norske troppen i student-Ol 2023. (Foto: Torbjørn Wiik.)

alle fra aosk: neoseniorene Hanna svenni, Marte Bjerreim Furné og julie berg sjøbrend i Inzell (Foto: Privat.)

Leverte sterke tider i Neo-Senior World Cup

Julie Berg Sjøbrend tar med seg gode plasseringer og tre nye perser hjem fra Inzell.

Foto: Privat

2002-modellen har fått en travel start på det nye året. Nylig kom hun hjem fra en begivenhetsrik tur til Lake Placid, der student-VM gikk av stabelen. Etter å ha funnet igjen formen etter en sykdomsperiode - kanskje også hentet litt overskudd - kunne hun pakke om, for nå gikk turen til Bayern og World Cup for juniorer og neoseniorer.

Julie gikk 500 - 1500 - 1000 og 3000 i Max Aicher Arena 4. og 5. februar. Og senket sine rekorder på tre av distansene med 41,84 - 1.21,36 og 2.05,45. Plasseringsmessig var 3000 meteren best; her fikk hun en 4. plass i sterk selskap med 4.26,31. Tider:

Planen er å få en prat med den travle studenten etterhvert!

Historisk resultat av ASK i Tønsberg

En skøyteklubb uten egen hjemmebane (!) ble kåret til beste klubb under Vikingløpet 2023.

fornøyde Ask-løpere samlet etter stevnet. fv. Helle og inka Boldingh debernard, Axel haartsen Njøs og Ulrik evensmo Ervik. Bak fv. Tinius rambøl Alme, Eirik Andersen, Liv og selja Bolding debernard og emmeline berentsen. Aron Feiring og Sunniva JOhannessen var ikKe til stede da bildet ble tatt: (Foto: Marja Haartsen.)

Tønsberg Turn skøyter var vertskap for det tradisjonelle stevnet 4. og 5. februar.

Det rapporteres om gode forhold og sol, og vi tviler ikke på at foreldre og støtteapparat koste seg med skøyteløp på Maier Arena, mens spente utøvere konsentrerte seg om det de kom for.

Gjev belønning

Stevnet, som samler løpere fra rekrutt og aldersbestemte klasser, har en høy stjerne. Ikke bare er det trivelig å komme til Tønsberg. En gulrot lokker; tur til Heerenveen og deltagelse i Vikingrace for de tre som gjør det best i sin aldersklasse, fra 11-årsklassen. Det er verd å nevne at mange sterke, norske løpere aldri har greid å kvalifisere seg!

Like god deltagelse fra klubber langveisfra var det riktignok ikke denne gangen. Men, mange sterke konkurrenter var på plass i alle årsklasser, og også en delegasjon fra STC-Rutten (NL). Våre kom godt i gang på lørdagen, og på fine forhold ble det flere uteperser og årsbeste. Litt tidlig start på søndagen ble det for de som ikke overnattet - men belønningen lot ikke vente på seg.

Og at Aktiv skøyteklubbs løpere forsyner seg så godt av medaljene, tør vi påstå er historisk - uten å ha sjekka!

Vandretrofé og seks til Thialf

Under medaljeseremonien søndag, ble det nemlig klart at Aktiv skøyteklubb ble beste klubb - og ASK kan sende hele seks løpere til Nederland 10. og 11 mars!

Hvordan er dét mulig, når isen i Oslo og Frogner stadion ble utsatt i ukesvis foran sesongen? For de som følger sporten fra sidelinja nå som Valle Hovin er en byggeplass: «Kortbaneeffekten», samarbeid mellom klubbene, miljøet og forholdene inne i Sonja Henie-hallen er nok noe av fasiten.

Vi gratulerer alle Aktivs løpere med innsatsen og ønsker følgende løpere god tur til Thialf om en måneds tid: Tinius Rambøl Alme, Eirik Andersen, Emmeline Berentsen, Sunniva Johannesen, Ulrik Evenmo Ervik og Axel Haartsen Njøs.

Resultatlista oser av innsats - ingen nevnt, ingen glemt. For alle gode skøytetider, viser vi til arrangørens hjemmeside og resultatlista.

Sunniva JOhannessen, ask, til topps i 12-årsklassen sammenlagt etter fire distanser. (foto: Marja Haartsen.)

inka Boldingh Debernard i 10-årsklassen, her i god driv på sin 1000 meter. (Foto: Marja Haartsen.)

Inka Bolding Debernard kom inn et sekund bak persen på 1500 meter i 15-årsklassen. (foto: Marja Haartsen.)

vinterlig og vakkert i tønsberg. (Foto: Marja Haartsen.)

Gullkarusellen er tilbake!

Foto: berit sofie wiklund

Fire år siden forrige Gullkarusell, men nå er vi i gang igjen.

Masse skøyteglede med 100 m for skøyteskolebarna, 500 m for de eldre barna og til slutt 400 m fellesstart for alle som hadde lyst.
En gjeng med supre funksjonærer, mange har nylig vært på kurs og viste at de er kjempegode på manuelle tider!
Boller, varm saft og fine premier med teksten "Is til alle tak over Valle" (håpet lever).

Neste Gullkarusell blir 1. mars.

Berit Sofie Wiklund

Resultater

(Alle fotos: Berit Sofie Wiklund)

ASK-løpere med perser i Vikingskipet

haMarlekene - et tidligere år. (Illustrasjonsfoto)

ASK var godt representert under de tradisjonelle Hamarlekene denne helgen.

HAMAR: Løpere fra hele landet, fra rekrutt til juniorklassene kom for å gå løp i “Skipet” 21. og 22. januar. Ved fristens utløp kunne arrangøren, Hamar IL Skøyter, melde om hele 253 påmeldte.

ASK-løperne på startstreken

Til tross for varierende forhold utendørs på Frogner stadion så langt denne sesongen, var Oslo-klubbene godt representert. De fleste har nok lagt grunnlaget innendørs i Sonja Henie-hallen. Ni fra Aktiv skøyteklubb var påmeldt. Ulrik Evenmo Ervik måtte melde forfall. Til start stilte imidlertid hele fire løpere (!) med Bolding Debernard til etternavn, nemlig Inka, Helle, Selja og Liv. I tillegg gikk Sunniva Haug Johannessen, Axel Njøs, Emmeline Berentsen og Aron Feiring for ASK.

Perser i fleng

Det rapporteres om en fin og motivert gjeng fra ASK. Vikingskipet bød på greie forhold, gitt mange minusgrader og høytrykk ute, med 6 grader i lufta inne og -5 i isen, ifølge arrangøren.

Guttene og jentene fra Aktiv SK var gira på løp og hadde det morsomt, sammen med folk fra egen og andre klubber. Det er tydelig at løperne trener godt og har god fremgang, selv om det går både opp og ned for alle til tider. Resultater finner du HER:

At det ble perset, kan vi også lese oss til. Blant dem, Axel Njøs i 12-årsklassen, som hoppet over 49-tallet og ble klokket inn til 48,60 på sin 500 meter på dag nummer to.

Hamar IL Skøyter var glade for god oppslutning. På grunn av pandemien, er det tre år siden sist de kunne ønske velkommen til det tradisjonsrike stevnet.

Ragne mester - bronse til Allan

Ingen var i nærheten av å kunne frata Ragne norgesmestertittelen. Allan leverte også i allroundmesterskapet - og kunne fortjent ta steget opp på pallen.

norgesmesterne i Allround-klassen: Sander Eitrem, Nord Odal iL og Ragne Wiklund, Aktiv Skøyteklubb. (Foto: Stine Eie.)

STAVANGER: Stavanger Sandnes skøyteklubb arrangerte årets dobbelte norgesmesterskap for seniorer, 20. - 22. januar.

Fra Aktiv Skøyteklubb stilte Allan Dahl Johansson, Thomas Lande Eriksen, Ragne Wiklund, Viktor Smedstad Haukaas og Tinius Rambøl Alme.

To rekorder på sprinten

Først ut var Tinius (16), som verken er senior eller typisk sprinter. All korbanetreningen har nok gjort susen. Etter å ha rundet av lørdagen med personlige rekorder på 39,22 og 1.17,29 på 500m og 1000m og gjennomført fire solide distanser, kunne junioren kvittere ut en fin 14. plass.

Fortsetter å imponere

Resten av ASKs løpere konkurrerte i allroundklassen. Etter å ha oppnådd poengsummen 163.173 og satt nye mesterskapsrekorder på 1500m, 3000m og 5000m var Ragne et lite hav foran nummer to - og kunne fortjent ta imot kongepokalen!

Kongepokalen for herrene gikk ikke uventet til årets komet: Sander Eitrem fra Nord-Odal. Allan vant imidlertid lørdagens 500 meter, ble nummer to på 1500meter og gjorde sitt ytterste for å skape spenning i mesterskapet. Tier’n er jo for spesialistene, men Allan tok utfordringen. At mellomdistanseeksperten vartet opp med 13.51,82 - personlig rekord og bronse på distansen - gledet nok ASK-hjerter både på tribunen og foran skjermen hjemme. Poengsum: 153,750 - ikke langt bak sølvplassen.

Belønning

En vel fortjent premie fikk alle som gikk den lengste distansen. Thomas Lande Eriksen presenterte til og med et smil etter målgang - selv om det ble hardt på slutten. En fin 8. plass sammenlagt for ASK-gutten i allround-NM. Viktor Smedstad Haukaas var ikke helt i slag denne helgen - men gjennomførte tre distanser og planlegger å komme grusomt tilbake mot slutten av sesongen.

Vi gratulerer ASK med kongepokal, medaljer og en flott NM-helg!

RESULTATER:

NOEN GLIMT: 1) Tinius Rambøl Alme - eneste Ask’er på sprinten - tok med seg to nye perser hjem. 2) Allan (th.) ble kun slått av Sander Eitrem, Nord Odal Il, og Sigurd Henriksen, fana IL, på 10’er. 3) Allan i fint driv på sin 10.000 meter. 4) Ragne skulle hatt flere hender! Det vanket både premier, pokal og krans. 4) Viktor gutset, men manglet overskudd denne helgen. Thomas smilte sporty etter målgang 10.000 meter og blir gratulert av en imponert lagkamerat, Fredrik Gajos Hamre fra Stavager Sandnes. (Arkivfoto av viktor: Glenn-Øyvind Teig, øvrige foto: Monika S. Risnes.)

Junior-NM: Satte ny pers i kald hall

Emmeline Reiste ikke til Kristiansund uten grunn - men uten bagasje! (Foto: Privat.)

Emmeline Berentsen (16) tro til fra start og gikk sin raskeste 500 meter i karrieren.

14. og 15. januar kunne kristiansunderne invitere landets juniorer til sprint-NM.

Med sin nye innendørshall, som offisielt åpnet i 2018, er de sikret stabile vær- og vindforhold. Arena Nordvest er imidlertid ikke oppvarmet, og temperaturene krøp ned under frysepunktet under mesterskapet. Det stoppet imidlertid ikke juniorene fra å levere gode tider.

Emmeline var eneste representant for Aktiv skøyteklubb denne gangen.

Fredag den 13.

Aller først fikk Aktivs delegasjon erfare konsekvensene av datoen det er knyttet overtro til: Bagasjen fra Oslo nådde aldri frem. Heldigvis var skøyter og trikot med i håndbagasjen, men det ble hektisk handling både fredag og lørdag, da både treningstøy og antrekk til bankett manglet! Bagasjen kunne plukkes opp på Gardemoen søndag kveld, tilføyer reiseleder og far Vegard.

Han legger til at det var et flott arrangement ildsjelene i Kristiansund hadde stelt i stand.

Gikk fire jevne løp

Hva angår resultater, både åpnet og avsluttet Emmeline mesterskapet på beste måte. Lørdagens 500 meter, 47.45, er personlig rekord. 1000 meteren søndag gikk unna på 1.36,60, som er sesongbeste. Junior B-jenta slo flere konkurrenter som har bedre perser, og ble nummer 12 sammenlagt. RESULTATER:

Resten av ASKs juniorer var i aksjon på andre arenaer. Både Tinius, Linus og Eirik gikk norgescupstevne i kortbane i Skien - som oppladning til internasjonale konkurranser de kommende ukene.

Historisk EM- sølv til Ragne og ASK!

Et potpurri av screenshots fra en historisk EM-helg på hamar (Skjermdump, TV3.)

De fleste riksmedier har fått det med seg: Med dagens sølv er Ragne Wiklund (22) første norske kvinne som tar sammenlagtmedalje i et allround-EM.


HAMAR: På tribunen i Vikingskipet satt familie, venner og kjente. At de også var spente, kunne en se gjennom TV-ruta - forøvrig i en fin sending på TV3.

Fikk valuta for pengene
Ragne la ikke skjul på at hun var spent før den innledende 500 meteren, en distanse hun ikke går så alt for ofte. Den oppgaven løste hun imidlertid godt, og etter en solid 3000 meter og seier på distansen lørdag, kunne “alt skje”. Det ble imidlertid tidlig klart at alt måtte klaffe på søndagens 1500 meter, for at gapet til den nederlandske favoritten Antoinette Rijpma de Jong ikke skulle bli for stort. Det ble det, dessverre, selv om ingen kunne frata Ragne seieren på den avsluttende 5000 meteren!

Mesterskapet på Hamar, 7. og 8. januar 2023, er vel dokumentert, og tider, makkere, rundetider og detaljer ligger HER:

Vi tipper at det ble tatt gode bilder fra pallen - som klubben får senere.

Eksamen som oppladning

Det meste er nok sagt på TV i løpet av en lang EM-helg. Men, en liten “detalje” rundt oppladningen til dette mesterskapet, kan vi legge til. Torsdag leverte Ragne en eksamensbesvarelse, fra Hamar, som ledd i sin bachelor på universitetet på Ås (NMBU).  Også der har hun tatt et steg videre - og vi slutter ikke å la oss imponere over denne jenta.

Nå ser hun selv, og klubbkameratene, fram til resten av en spennende sesong - med det avsluttende verdensmesterskapet i Heerenveen i mars som et høydepunkt. Vi har jo også de norske herrene - med helgens sølvvinner i EM, Sander Eitrem, i spissen å glede oss over. Er det noen som vil bli med på tur?

Per Stålsett fyller 90 år!

FOTO: SVEN-ÅGE SVENSSON

Det ser ut som folk i ASK holder seg godt. Nå er det Per Stålsett som har nådd de 90. Hans vei inn i ASK var kanskje litt annerledes enn de fleste. Det startet med at han var en del sammen med Knut Johannesen i guttealderen. De var litt på dans, kikket på jenten sammen, osv. Men så begynte Knut å satse på skøyter, og trene. Det var på Jordal hvor Per husker det også var liv med musikk og ungdommer den gangen.

Per satset ikke på noen skøytekarriere, men da han fikk sine sønner, var det naturlig å ta dem med til skøytebanen – først Runar, så Jan. Det var på siste halvdel av 1960-tallet. Til å begynne med var han bare «en far» som fylte opp bilen med unger og kjørte rundt på stevner. Etterhvert ble det spørsmål om å melde seg inn i klubben, og så ble han med i Yngres avdeling (YA) hvor han etter hvert ble formann, som det het den gangen.

Da sønnene vokste til og ble juniorer, ble Per leder for Juniorkomiteen som eksisterte på den tiden. ASK hadde da et meget sterkt juniormiljø. Han husker bl.a. at de fikk noen sponsormidler og dro i 3-4 biler på treningsleir til Innsbruck.

Senere kom Per med i klubbens hovedstyre hvor han bl.a. hadde ansvaret for kontakten med skolene. De arrangerte en del skoleløp som et vervetiltak. Han satt for øvrig i styret da det famøse underslaget ble oppdaget, og de møttes første juledag for å diskutere den alvorlige situasjonen.

Per har også hatt en rekke verv utenom klubben. Han har sittet i Skøyteforbundets tekniske komité og hadde oppgaver i forbindelse med mesterskapene på Bislett og OL i Vikingskipet. Han har også sittet i NSFs valgkomité, og han har vært styremedlem i Akershus og Oslo skøytekrets. For sin lange og tro tjeneste har han fortjenestemerke og æresmedlemsskap i ASK.

Han er naturligvis medlem av ASK Liga-Team, men etter hvert har det blitt mindre kontakt med klubben.

Vi gratulerer med 90-årsdagen som skal feires kommende helg!    

Sven-Åge Svensson