Snorre Kverndokk runder 60!

Foto: Hege Eliassen

Snorre har vært en sentral person i ASK i mange år, men hans skøytehistorie begynte i Skien. Skøyteinteressen var der fra han var gutt, og favoritten den gang var Ard Schenk. Egen utfoldelse fant sted på en lokal isflate, siden Herkules stadion lå for langt unna. Det var først som 15-åring, da han tok bussen på egenhånd, at han meldte seg inn i Herkules, begynte å trene og gå løp.

Etter hvert ble det militærtjeneste, og senere studier i Oslo. Der benyttet han anledningen til å prøve skøytene i ny og ne. Som med mange andre, er det imidlertid barna som virkelig får foreldrene i sving. Datteren Guro var 5 år og gikk i barnehage, og der gikk også Ragne Wiklund! Snorre tok dem med til Valle Hovin og Aktiv Skøyteklubbs skøyteskole. Der traff han en gammel kjenning, Carl Erik Sando, som vervet ham som instruktør på skøyteskolen.

Rundt 2008 – 2010 bodde familien i USA, og vi husker at klubben fikk noen hilsener fra dem, med kortbaneutstyr på. Da de kom tilbake, ble Snorre jentetrener, først med Birgitte Jorde og senere Amund Sjøbrend, i noen år. Men så var det sønnen Sigurds tur til å begynne på skøyteskolen, og da var Snorre tilbake der, som instruktør. Senere har han også vært instruktør på Skøyteskolen for voksne.

Snorre har for øvrig hatt en egen karriere som løper i voksen alder. Han har i mange år deltatt på LIK-mila» og Silke-mila, som er ukentlige begivenheter. Start i veteran-NM og Rekordløpet i Stavanger, har det også blitt. Men først og fremst han han gjort en innsats administrativt. Først var han revisor i flere år, og så ble det fire år i klubbens styre – den siste tiden som klubbens leder fram til årets generalforsamling. I tillegg er han med i redaksjonen for ASK Skøytemagasin, så det er en aktiv og allsidig person vi har med å gjøre. Vi kan bl.a. takke ham for at vi har en kvinnelig toppløper i dag!

Siden hans kone, Hege Eliassen, også har vært funksjonær ved mange stevner, har hele familien vært involvert i klubben.

Privat er Snorre samfunnsøkonom og profilert forsker innen klima, energi og helse. Utenom skøyter, har han også interesse for musikk, friluftsliv og båtliv.

Vi gratulerer så mye med 60-årsdagen!

Sven-Åge Svensson

Gode løp i Stavanger - Viktor brøt barriere

Viktor (19) har fått mye ut av sin første sesong som senior. formkurven er stigende og lørdag ble det full klaff. (Foto: Monika S. Risnes)

En solid skøytehelg sett med ASK’ske øyne - med gledelig framgang både på korte og lengre distanser for «våre».

Samme helg som Ragne slettet den seiglivede norgesrekorden på 5000 meter i Calgary, ble samme distanse gått under norgescupen, NC5. Deltakelsen var god både i sprint og allround-klassene 17. og 18. desember i Stavanger. ASK stilte med tre neoseniorer og tre juniorer. 

Fikk førjulsgave

Viktor Smedstad Haukaas har hatt 7-minutters grensen i sikte. At han skulle «gå under» allerede lørdagen før jul, kom likevel som en liten overraskelse. Svingene ble forsert med rask takt, det kunne til og med se ut som han hadde krefter igjen på slutten. Personlig rekord med 10 sekunder! Perset gjorde han også på de øvrige tre distansene.

En solid 5000 meter også for Thomas Lande Eriksen. 6.49,60 er flere knepp opp fra innledende løp i høst. Han tar med seg en femteplass sammenlagt i seniorklassen.

Julie Berg Sjøbrend kom rett fra eksamensbordet til NC, og stilte kun på lørdagens distanser, men noterte sesongbeste på 1000 meteren med 1.24,45.

Perset på sprinten

I juniorklassen gikk Linus Risnes lørdag under 39 for første gang. 38,75 etter moderat 10,9 -åpning. 1000 meter gikk unna på 1.15,67 - pers med tre sekunder. Etter fire distanser ble det en fin fjerdeplass sammenlagt.

I juniorklassen er det jevnt mellom løperne nå, og det kan bli spennende utover i sesongen.

10.400 meter 

Tinius Rambøl Alme og Eirik Andersen kom så og si rett fra shorttrackbanen. Begge gikk allround med både 5000 og 10.000 meter på programmet. ASK-juniorene er med det solid inne på adelskalenderen. Tinius best på 5000m med 7.27.55. Med allrounddeltagelse i dette NC-stevnet er de også aktuelle kandidater for uttak til internasjonale stevner på nyåret.  

Ps! (Eirik gikk like godt 10.400 meter søndag. Med ujevne par og lapping i kvartetten ble det vanskelig for sekundantene å holde tellinga. Tida ble fastsatt til 15,15.30.)

En velfortjent juleferie venter, og vi gleder oss allerede til neste år!

klare for 25 runder: Eirik (blått) og Tinius (ASK-dRAKt) gjør seg klare på startstreken (Foto: Monika S. Risnes)

ask var sterkt representert under Nc5. her er tinius i gang med sin 5000 meter. (Foto: Monika S. Risnes)

Ragne slo 16 år gammel norsk rekord!!

RAGNE PÅ VEI MOT NORSK REKORD (Skjermdump fra TV3+)

Ragne Wiklund satte ny norsk rekord på 5000m med 6.52,86 under WC4 i Calgary fredag kveld (norsk tid). Det var på tide – Maren Hauglis 6.54,98 hadde da stått i over 16 år!

Ragne kjørte jevnt inntil de to siste rundene hvor hun nok ble kraftig sliten. Dermed kom hun 4,8 sekunder bak Irene Schouten som tok førsteplassen. Ragne ble nummer to. Vi gratulerer med norsk rekord!

Allan Dahl Johansson tok 7de-plassen på 1500m med 1.43,87 i samløp med Bart Swings som han slo. Starten var litt bedre denne gangen - til gjengjeld var sluttrunden ikke helt av gammelt, godt merke. Men han klatrer oppover resultatlista gang for gang. Vinner ble Kjeld Nuis med 1.42,59.

Lørdag tok Ragne 6te-plassen på 1500m med 1.54,42. Hun beseiret parkameraten Marijke Groenewoud og ledet etter 8 par. Best ble imidlertid Miho Takagi med 2.52,08.

Resultater

(Skjermdump fra TV3+)

Allan tar innersvingen på Swings på 1500m (Skjermdump fra TV3+)

ASK-løpere i verdensklasse

Gull, bronse og cowboyhatter til «våre» i Calgary!

Verdenscuphelgen i Olympic Oval ble en stor suksess, sett med våre klubbøyne. De flest fikk nok med seg løpene, som gikk på et gunstig tidspunkt for oss her hjemme.

Drømmestart

Det startet på beste måte fredagen: Ragne beholdt roen på glatt is, fikk kraft bak skyvene og vartet opp med en 3000meter ikke en gang nederlenderne kunne tukte. Tida 3.56.93 - to sekunder foran nummer to - sikret gull til ASK!

Allan gikk en sterk 1500meter. 1.43,96 og 9. plass var kun sekundet bak vinneren Wesly Dijs, som riktignok åpnet raskere.

Med Allan på lag, tok det norske lagtempolaget bronse. Ragne gikk lørdag på jentenes lag, som fikk en sjetteplass.

Lørdag imponerte Ragne igjen på rask kanadisk is, og fulgte opp med en 4. plass på 1500m og 1.53,26, i sterkt selskap.

Avslutningssterk

1000 meter sto på programmet søndag, Allan gikk i B-gruppa. 1:08.92 og 15. plass. Sterkt avslutning - 26,2-runde. Kun hjemmehåpet Tyson Langelaar gikk like raskt.

Enda et verdenscupstevne i Calgary venter neste helg. Ragne skriver i sosiale medier at hun gleder seg allerede. Det gjør vi også!

Foruten medaljer vanker det cowboyhatter på de som entrer pallen i Calgary. Vi håper løperne våre har holdt av litt ekstra plass i bagasjen. Resultater:

ASK-cupen 2022-2023 i strålende vintervær på Risenga

Foto: Berit SOfie Wiklund

Lørdag 10. desember arrangerte vi ASK-cupen i skikkelig vintervær med mange minusgrader, sol og nesten vindstille.

Åpning av hurtigløpsbanen på Frogner stadion ble dessverre utsatt, men vi kunne heldigvis flytte stevnet vårt til Risenga i Asker. Tusen takk til Asker skøyteklubb for at vi fikk bruke banen og klubbhuset!

ASK-cupen er et stevne for barn og ungdom til og med 16 år (junior B). I år var det ca. 50 deltagere og 10 klubber fra Båstad i sør til Harstad i nord.

Aktiv SK var så freidige å selv stikke av med ASK-cupen med 276 poeng foran Geithus IL med 223.

Det ble en strålende dag med mange glade skøytebarn, god is, gode vafler, fin stemning og flagget til topps!

Berit Sofie Wiklund

Resultater

Tittelbidet på toppen: Glade ASK-løpere med sine trofeer. Foran fra v.: Liv Boldingh Debernard, Selja Boldingh Debernard, Axel Haartsen Njøs og Ulrik Evenmo Ervik. Bak fra v.: Aron Feiring, Tinius Rambøl Alme, Emmeline Berentsen, Helle Boldingh Debernard og Inka Boldingh Debernard. Sunniva Haug Johannessen var dessverre ikke tilstede. (Foto: Berit Sofie Wiklund)

Stemningsbilde - og deler av ASKs funksjonærstab (Foto: Cathrine Lande)

Marja Haartsen og Jens Debernard betjente kiosken (Foto: Berit Sofie Wiklund)

Amund fyller rundt år

KILDE: NTB Bildetjeneste / nasjonalbibliotekets bildebase FOTO: MONIKA RISNES

Det er utrolig hvordan tiden flyr, og i dag er det Amund Sjøbrend som får merke dette.

1. desember i 1952 kom det nest yngste tilskuddet til de fire “S-ene'' til verden. 

Som nevnt i ulike fora på sosiale medier i dag, kom Amund inn på landslaget i 1974-sesongen. Ungtalentet var nær ved å bli europamester allerede i Eskilstuna i 1974, men måtte den gang ta til takke med sølvet. Senere skulle han få oppleve det kanskje aller største, som én av tre nordmenn, nemlig å bli norsk verdensmester på Bislett. Dette etter at han slo Kay Arne Stenshjemmet i allround-VM i 1981. Per Ivar Moe (1965) hadde blitt Bislett-mester tidligere. Rolf Falk-Larssen ble det i 1983.

For sine prestasjoner mottok Amund Oscarstatuetten i 1981.

Som aktiv løper representerte Amund Hamar IL, men sine første skøyteskjær tok det allsidige idrettstalentet i Slåstad IL. Hjemme i Odalen har Amund faktisk fått en vei kalt opp etter seg. Årlig arrangerer ildsjeler Amundløpet - så sant isen ligger trygg på Dølisjøen. 

Etter endt karriere har han hatt ulike roller i skøytesammenheng og i ASK. Den tidligere mesteren har de siste årene vært sentral i klubbmiljøet som trener og trenerkoordinator. Datteren Julie Berg Sjøbrend (20) er naturligvis også en viktig drivkraft til nytt engasjement.

Ved siden av sitt ordinære arbeid, har han jobbet og virket som coach. Interessen og innsikten i det menneskelige kommer også omgivelsene til gode. Amund er legende (som kidsa ville sagt), men er også én man like gjerne kan utveksle tanker om trening og skøyteteknikk som ideer og indre motivasjon med. Hans ro, lune vesen og dempede humor er smittende, og Amund er en ressurs vi i miljøet setter stor pris på. 

Forstyrre tenkte vi ikke gjøre i dag, men vi ønsker jubilanten en fin dag med sine, der han er. Gratulerer med 70 årsdagen, Amund!

Monika Risnes

Stor aktivitet på Valle Hovin

Foto: Sven-Åge Svensson)

Stor aktivitet - ja, men foreløpig er det byggeaktivitet vi snakker om.

I går var seks-syv av klubbens «ypperste» veteraner, med Tor Berg (90) og Knut Johannesen (89) i spissen, på besøk på Valle Hovin for å få en liten orientering om byggeprosessen. Henning Hagelund og Børre Rognlien, som begge er dypt involvert i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin, fortalte om forhandlingene for å få banen slik vi ønsker den, og om fremdriften av selve byggeprosjektet. Fra «balustraden» hadde vi et ypperlig overblikk over den enorme byggegropa hvor en kan begynne å skimte detaljer av den fremtidige banen.

For tiden pågår det nye forhandlinger som forhåpentligvis kan føre fram til at vi også får en hall i nær framtid. Det er opplagt besparelser i å forlenge byggeprosessen med å oppføre et tak, i stedet for å rigge ned hele byggeplassen og senere rigge opp igjen. Det vil også korte ned tiden med støy og byggearbeid for nabolaget og for den videregående skolen. Videre er det kommet et forslag om å bygge solcelle-anlegg på taket av hallen. Dette er meget interessant med tanke på driftskostnadene, og det er også muligheter for energioverskudd. Det har kommet i stand et samarbeid med Vålerenga kultur- og idrettspark om energieffektiviserende tiltak for hele Valle Hovin-komplekset, og det er fremmet forslag for byrådet om å gjennomføre en mulighetsstudie for dette. Det ville være merkelig hvis politikerne ikke er interessert i å vurdere en slik løsning utfra både kostnadsmessige og miljømessige hensyn. En skøytehall vil dessuten være et høyst velkomment aktivitetstilbud for et område som etter hvert vil romme 150.000 mennesker.

All honnør til folkene i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin for det arbeidet de nedlegger, og som vi håper kan gi nye frukter!

Sven-Åge Svensson

Fra v.: Tor Berg, Knut Johannesen, Henning Hagelund, Børre Rognlien (delvis skjult) og Keith Price. Det var også flere som ikke er kommet med på bildet. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Fine plasseringer på Julie i Neo-Senior WC

Aktiv SKs Julie Berg Sjøbrend deltok i ISU Neo-Senior World Cup 1 i Seinäjoki (FIN) i helgen. Mot konkurrenter fra hele verden gjorde hun sine saker svært bra og fikk plasseringer blant de beste på alle de tre klassiske distansene hun deltok. På 1000 m fikk hun 4de-plass med 1.26,08. På 3000 m ble det 5te-plass med 4.38,58. På 1500 m ble det igjen 4de-plass med 2.11,06 – en fattig hundredel fra 3dje-plassen og pallen!

Seinäjoki er ikke kjent for å være blant verdens raskeste baner, så tidene var ikke de mest imponerende. Likevel satte Julie årsbeste på 1000 m.

Julie deltok også i Fellesstart. Der kom hun inn som nr.  6. Siden hun ikke hadde sanket noen spurtpoeng underveis, endte hun på 12te-plass

 Junior WC gikk samtidig på samme bane, men der hadde vår klubb ingen deltagere.

 Resultater

Bilde av Julie fra tidligere i høst (Foto: Cathrine Lande)

Perser og sesongbester i fleng under "Odalsskøyta"

En fornøyd AXEL Haartsen Njøs under “Odalsskøyta” (Foto: Ivar Njøs)

“Odalsskøyta” gikk på Hamar i helgen med løpere fra rekrutt til junior A, og under brukbare forhold.
Aktiv Skøyteklubb stilte med 9 løpere: Liv Boldingh Debernard (Rekrutt), Selja Boldingh Debernard (10), Ulrik Evenmo Ervik (G11), Sunniva Haug Johannessen (J12), Axel Haartsen Njøs (G12), Helle Boldingh Debernard (JrC), Inka Boldingh Debernard (JrB), Emmeline Berentsen (JrB) og Aron Feiring (JrB).

Det har foreløpig vært få stevner for de yngre klassene, så for mange var dette første anledningen til å pynte på persene. Det var da heller ikke én av våre løpere uten at de satte én eller flere perser eller sesongbester.  Vi må nesten henvise til resultatlistene når det gjelder detaljene, men vi kan ikke unnlate å nevne Axel som perset i alle fire løpene. Han har allerede perset flere ganger denne sesongen, så han virker å være «i støtet». Det kan også være verdt å nevne at Ulrik tok 2dre plass på alle distanser, og det samme gjorde Sunniva. Men altså - flott innsats av alle!

Det var noen mageproblemer ute og gikk på Hamar denne helgen, så en del løpere måtte stå over andre dag.

Vi savner litt mer informasjon og bilder fra våre “utsendte” på Hamar, men resultatlistene forteller en del: Resultater

Ny pallplass til Ragne

RAGNE INTERVJUES AV TV3+. (Skjermdump fra TV3+)

Forrige helg var det Ragne Wiklund som vant over Schouten på 3000 m, men i dagens løp under World Cup i Heerenveen slo Schouten kraftig tilbake. Hun satte til og med banerekord i Thialf med 3.54,04. Ragne gikk i paret etter Schouten, og de første 3-4 rundene var differansen ubetydelig. Men der hvor Ragne så gikk litt opp for hver runde, holdt Schouten seg på 30-tallet hele veien til mål. Shouten «dro» også med seg parkamerat Isabelle Weidemann til 3.57,70 og en 2dre plass, mens Ragne ble nummer 3 med 3.58,31 – forøvrig årsbeste. Vi må kunne si at Ragne holder koken, og vi ser fram mot de kommende løpene i Calgary.

Allan Dahl Johansson stilte i 3de par på 1500 m mot nederlenderen Louis Hollar. Som vanlig var Allan litt bak etter 300 m, men derfra hadde Allan litt høyere fart hele veien og tok parseieren. Tid på Allan: 1.44,77. Løpet så all right ut, og tiden virket slett ikke dårlig, men det hold altså bare til 12. plass. Vinner ble Connor Howe, CAN, med 1.43,38.

Forrige helg i Stavanger kom Allan på 14de-plass og 3,13 sek etter vinneren. I dag ble det 12te-plass og bare 1,4 sek etter vinneren. Skal vi tolke det som at Allan er på vei oppover? Fram til pallplass var det 0,94 sekunder, så marginene er små. Vi ser også fram til å følge Allan når WC kommer til Calgary.

Resultater

Sven-Åge Svensson

Allan er i ferd med å legge Hollar bak seg på siste vekslingsside. (Skjermdump fra TV3+)

Fine resultater under NC3

Tre aktivløpere stilte til start i NC 3, og én av våre fortsetter å utmerke seg på «de lange».

viktor Smedstad haukaas har kommet godt i gang med sesongen. (Foto: Glenn-Øyvind Teig, Båstad IL.)

HAMAR: Stevnene har stått i kø så langt denne skøytesesongen, og Vikingskipet har huset to norgescupløp på rappen, i tillegg til NM enkeltdistanser. For enkelte klubber betyr jo det lang reisevei. Dette NC’et hadde beskjeden deltagelse og 64 påmeldte løpere. Hyggelig var det imidlertid med en forholdsvis stor delegasjon - 14 deltagere - fra Sverige, som nok allerede merker van der Poel-effekten.

Emmeline Berentsen (JrB) og neoseniorene Julie Berg Sjøbrend og Viktor Smedstad Haukaas representerte ASK. Og av rapportene vi har fått fra Vegard Berentsen så var det lite å utsette på innsatsen:

Mest fornøyd var nok Viktor, som ble nummer 4 på 5000 med ny pers og også gikk en flott 3000 meter, der han ble nummer 5 med 4.05.96. Det er under sekundet bak persen fra Inzell tidligere i år.

Julie var uheldig og falt i utgangen av siste ytre på 500m og gikk dessverre ikke mer i helgen. Hun sliter med en strekk og tok ikke sjanse på å stille på 1000m søndag.

Emmeline debuterte i norgescupsammenheng. Hun gikk fire jevne og greie løp. Kun fire tideler bak pers på 500m og nesten to sekunder raskere på 1000m i forhold til i Sommerløpet. Det er ikke verst, for ei jente som så og si kun har spilt fotball i hele høst. Vi håper denne helgen gav mersmak. Her er RESULTATER:

Emmeline Berentsen kombinerer sommer og vinteridrett. Nå er det Skøyter som gjelder. (Foto: Glenn-Øyvind Teig.)


Langt fra pallplass for Ragne denne gangen

Miho Takagi feier forbi Ragne i første sving, og det var det nærmeste Ragne var Takagi i hele løpet.
(Skjermdump fra TV3+)

Etter suksessen i Stavanger, var det naturligvis forventninger til Ragne på dagens 1500 m. Hun skulle gå i par med Miho Takagi som vant distansen forrige helg. Takagi er jo mye raskere i starten enn Ragne, og etter 300 m var differansen over ett sekund. Deretter økte den jevnt og trutt, og i mål var differansen 2,3 sekunder. Tider: 1.53,92 og 2dre-plass til Miho Takagi – 1.56,22 og 12te-plass til Ragne. Vinner ble Antoinette Rijpma de Jong, som denne gang gikk et vakkert løp uten å begynne å «stampe» som hun ofte gjør. Tid: 1.53,77.

Ragne sa til TV3+ etter løpet at isen var uvant, at hun ble litt sen i skyvet, og at det var frustrerende å komme i mål og føle at hun ikke hadde fått brukt alle kreftene.

I morgen er det 3000m. Ragne håper det går bedre der. Det er en fart som hun føler seg mer komfortabel med. Vår andre deltager, Allan Dahl Johansson, skal dessuten i ilden på 1500 meter.       

Nederlenderne er tydeligvis svært dyktige til å lage gode forhold. Knallhard is kombineres med god temperatur i hallen. Neppe noen steder er isen så hard, og til å begynne med føles det utrygt når en er vant til mykere is.

Resultater

Sven-Åge Svensson

Nytt sterkt løp av Ragne

En fornøyd Ragne rett etter målgang. (Foto: Monika Risnes)

Etter Ragnes seier på 3000 m i går, var forventningene store foran dagens 1500 m under World Cup-stevnet i Stavanger. Og Ragne skuffet ikke! Hun gikk i tredje siste par sammen med Ivanie Blondin (CAN). Ragne kalte det et gøyalt løp, for de knivet hele veien. Ekstra gøyalt blir det naturligvis når en klarer å spurtbeseire makkeren og dessuten gå inn til klar bestetid så langt, med 1.57,49. Men ville det holde til seier? Ayano Sato (JAP) og Antoinette Rijpma de Jong (NED) i neste par åpnet faretruende sterkt men falt raskt av og havnet langt bak. Den største favoritten, Miho Takagi (JAP) kom i neste og siste par, og hun sviktet ikke. Hun gikk inn klart foran Ragne med 1.56,55. Men flere ble det ikke - og altså sølvmedalje til Ragne. Strålende, vil vi si - og Ragne selv ga uttrykk for at hun var mindre overrasket i dag enn i går. Hun har nå fått bekreftet at formen er der.

I den avsluttende lagtempo-øvelsen ble det imidlertid fiasko for det norske laget med Aurora Løvaas, Ragne Wiklund og Sofie Karoline Haugen. Aurora fikk et kraftig feilskjær ganske tidlig, og da det viste seg at hun hadde mistet eggen på høyreskøyta, var det ikke mulig å fullføre. Canada vant øvelsen - litt overraskende - foran Nederland og Japan.

Resultater

Sven-Åge Svensson

Skjermdump fra TV3+

17de mai-stemning på tribunene når Ragne går. (Skjermdump fra TV3+)

Knallstart for Ragne!

Ragne klar til å motta gullmedaljen fra Tron Espeli (Skjermdump fra TV3+)

Aktiv SKs Ragne Wiklund sørget for en virkelig knallstart på World Cup-sesongen da hun vant 3000-meteren i Sørmarka Arena på første dag av WC-stevnet denne helgen. Hun gikk sammen med Isabelle Weidemann, CAN, som hun har «slitt med» flere ganger tidligere. Denne gangen åpnet Ragne kanskje litt roligere enn vanlig men holdt farten desto bedre. Klar ledertid med 4.03,11 og med Weidemann over to sekunder bak. Men ville tiden holde mot sterke løpere som Irene Schouten, Ivanie Blondin, Antoinette de Jong (nå Rijpma de Jong) og Martina Sáblíková? Ingen av dem klarte Ragnes fart, heller ikke mot slutten av løpet. Schouten kom nærmest, men hun manglet nesten to sekunder. Vi gratulerer Ragne på det hjerteligste!

Vi var spente på klubbens andre deltager, Allan Dahl Johansson, på sin spesialdistanse 1500 meter. I et tidligere par hadde den unge amerikaneren Jordan Stolz gått inn til en suveren ledelse med 1.44,89. Allan startet i siste par mot sterke Thomas Kroll. Kroll tok en klar ledelse til å begynne med, men Allan jobbet seg innpå. Ved siste passering var det tydelig at Allan hadde større fart, og han klarte å komme 35 hundredeler foran Kroll i mål. Normalt skulle Kroll være en fin «skalp» å ta, men hverken Allan eller Thomas Kroll gjorde noe superløp – 1.48,02 på Allan, noe som ga en 14de-plass. Nå kan det sies at Allan hadde et lite feilskjær rett etter starten, og ved inngangen til siste sving kom han fram «på tuppa» og mistet nok fart på det. Vi får håpe det kan være noe av forklaringen. Det var også en uregelmessighet ved parets start, men i skrivende stund vet vi ikke annet enn at løpet er godkjent.

Best av de norske på 1500 m ble Peder Kongshaug på 4de-plass, men den aller beste tiden fikk Sander Eitrem i B-pulja. 1.46,43 ville gitt 2dre-plass i A-pulja!

I morgen blir det spennende å se hva Ragne kan prestere på 1500 meter.

Resultater.

Sven-Åge Svensson

Skjermdump fra TV3+

Skjermdump fra TV3+

Allan har slått Thomas Kroll, men er neppe fornøyd med tiden og plasseringen (Skjermdump fra TV3+)

Aktiv skøyteklubb er et Rent idrettslag

Aktiv skøyteklubb er blitt sertifisert som Rent Idrettslag.  Det skjedde 25. oktober 2022.

For å bli sertifisert som Rent Idrettslag, gjennomførte styret og utvalgte ressurspersoner i klubben en diskusjonsoppgave og satte opp en handlingsplan som skal gjennomføres i løpet av de to årene sertifiseringen er gyldig.

Diskusjonsoppgaven bestod av seks spørsmål som ble diskutert i plenum.
- Oppgave 1 handlet om idrettens egenart og hvorvidt egenskaper ved idretten, f.eks. behovet for styrke og utholdenhet, kan være med på å øke risikoen for bruk av doping.
- I oppgave 2 diskuterte en hva klubben kan gjøre for å heve kunnskapsnivået og dermed forebygge at våre utøvere bryter dopingreglementet ubevisst.
- I oppgave 3 var temaet «holdninger». Bevisst doping kan forebygges gjennom gode hold­ninger i klubben.
- I oppgave 4 var temaet «andre treningsmiljøer», og om våre utøvere trener i andre miljøer, f.eks. treningssentre, som kan øke risikoen for bevisst eller ubevisst dopingbruk.
- Oppgave 5 handlet om prestasjonspress/presentasjonspress. Dopingbruk kan også være knyttet til kroppspress, ønske om å gjøre det bra på skolen, eller å ha overskudd til å prestere på mange arenaer samtidig.
- I oppgave 6 diskuterte en miljøet som våre utøvere møter utenfor idretten, bl.a. om klubben kan være en motvekt til negativ påvirkning f.eks. når det gjelder bruk av rusmidler.

Handlingsplanen som ble utarbeidet, består av fem tiltak:
1.      Gjennomføre «Ren Utøver» - et læringsprogram for utøvere og ledere på alle nivåer i norsk idrett. Dette har vi holdt på med i mange år, men det vil bli videreført/styrket.
2.      Foredrag av Antidoping Norge, evt. i samarbeid med skøytekretsen
3.      Publisere informasjon om Rent Idrettslag på nettside/i sosiale medier.
4.      Årlig informasjonsbrev vedr. antidoping, f.eks. om endringer i dopinglista.
5.      Oppfordre utøvere som trener på treningssenter, til å bruke «Rent treningssenter» (treningssenter som har tatt aktive grep for å sikre et rent treningsmiljø).

Antidopingansvarlig i vår klubb er Signe Alme.
Spørsmål knyttet til doping, eller det forebyggende antidopingarbeidet i klubben, kan rettes til Signe (se menyvalg OM OSS/KONTAKT OSS - Styre og komiteer).

Vi gleder oss til å jobbe med tiltakene våre, og til å bidra til en renere idrett!

En mer utførlig redegjørelse finnes her

Seier til Julie og lovende ASK-takter under NC2

Det ble personlige rekorder for både Viktor og Julie under norgescupløpet i Vikingskipet.

Sprinttakter: Kombinasjonen idrettsstudier og skøytesatsing har vist seg positivt for Julie. (Foto: Cathrine Lande.)

HAMAR: Sist helg møttes norgeseliten til NM. Også denne helgen, 5. og 6. november, har det vært løp i Vikingskipet. ASK stilte med tre løpere; Julie Berg Sjøbrend, Thomas Lande Eriksen og Viktor Smedstad Haukaas. 

Viste sprinttakter
Julie kunne smile bredt lørdag. 500-meteren satt, og det ble pers med nesten halvsekundet. 41,86 holdt til bronse i kvinneklassen og seier i seniorklassen. På 1500m pyntet neosenioren på persen og vant kvinneklassen. På 1000 meteren ble det fall, men hun var ikke langt bak Inzell-persen på 3000m denne helgen.

Thomas kom godt i gang med 38,71 på 500 meter i seniorklassen. På de lengste distansene har han fortsatt et stykke igjen til toppformen, selv om tider under 4 og 7 minutter på henholdsvis 3000 og 5000 lar seg høre. Fortsatt er det tidlig i sesongen, det er jevnt mellom mange av løperene, så her kan det fort bli endringer i løpet av en spennende sesong.

Best på langdistansen
Viktor Smedstad Haukaas kunne også notere seg to perser denne helgen - for ordens skyld både på den korteste og den lengste distansen: På 5000 meter ble han klokket inn til 7.11,47, og neosenioren kryper stadig nærmere 7-minuttersgrensen.

Allan Dahl Johansson og Ragne Wiklund sto over og lader opp til kommende helgs verdenscupløp i Stavanger. For de øvrige kvalifiserte ASK’erene sto kortbane på menyen denne helgen, før europacup/ StarClass-konkurranse i Bormio, Italia, neste helg.

RESULTATER

Finn Bøhler fyller 80 år!

Finn Bøhler fyller 80 år i dag den 4.11. Han har en omfattende historie bak seg i ASK, helt fra 1954 da han meldte seg inn i klubben som aktiv løper - den gang i 12-årsklassen. Han gikk i mange år til rundt 1965/66. Det tok aldri helt av, men av klubbens leder den gang, Bjørn Døstvedt, fikk han tilbud om å bli trener. Han startet med en gruppe gutter på 14-16 år. Etter hvert fikk han også ansvaret for gutter 12-14 år, og senere også jenter. Klubben hadde mange løpere den gangen.

Mens han var trener, ble han også formann for YA (Yngres Avdeling). Klubben drev flere aktiviteter, slik som skoleløp og skolekonkurranser på skøyter, men Finn ivret veldig for at de skulle starte en skøyteskole for barn. Den kom i gang rundt 1974 med Kjell Svean og Hans Halvorsen som de første instruktører. Med årene har Skøyteskolen blitt en «livsnerve» for klubben.

Finn satt senere flere år i styret, lenge som leder av Arrangementskomiteen som ble til Dommer- og arrangementskomiteen. Her fikk han i gang ASKs Skøyteuke sammen med Per Stålsett. Skøyteuka var en serie varierte løp i mars før banen stengte. Den var populær, for det var ofte fin is og persemuligheter. Etter hvert tapte Skøyteuka mot persemulighetene på Savalen og senere i Vikingskipet. Nå er det bare Skøytemila som er igjen.

Finn har hatt en finger med i mange av klubbens arrangementer. En av hans oppgaver gjennom mange år, var å stå for anskaffelse av premier. Men vi kjenner ham vel særlig som starter. Det begynte han så smått med i 1974. Senere ble det starterkurser og grad som «Internasjonal starter», den nest høyeste grad innen ISU. Han har skutt i gang både Norgesmesterskap, Norges Cup og til og med World Cup.

Finn har mye å se tilbake på. Hans egne barn, Heidi og Knut, begynte jo også i klubben som hhv. 10- og 8-åringer, og de holdt det gående i flere år. Det har også vært morsomt å følge elevene sine fra den gang han var trener, slik som Kai Arne Engelstad, brødrene Bjørn og Egil Hagen samt Bengt Halvorsen (som for øvrig døde så altfor tidlig).

For noen år siden var Finn plaget med hjerteproblemer og måtte gjennom en operasjon. Etter rekonvalesensen var han tilbake på Valle Hovin en tid og «skjøt i gang» noen småløp. Helsa føles bra nå, men han trenger å komme i bedre form. Han har nettopp begynt på et treningssenter og går inn for å trene regelmessig.

Vi kjenner Finn som en lun og hyggelig person, og han har betydd mye for klubben. Vi gratulerer med 80-årsdagen som skal feires lørdag på Østmarksetra sammen med familie.

Sven-Åge Svensson

Ferskt bilde av Finn hjemme i godstolen - og som ASK-mila-general i 2012. (Fotos: Sven-Åge Svensson)

Kamp om medaljene på NMs siste dag

To nye medaljer og fine resultater for Aktiv skøyteklubb søndag på Hamar.

Fv. Allan Dahl Johansson, Eirik Andersen, Linus Risnes, Tinius Rambøl Alme, Ragne Wiklund og Thomas Lande Eriksen. Julie Berg Sjøbrend og Viktor Smedstad Haukaas var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Einar Agdestein.)

HAMAR: De to lengste distansene, samt 1000 meter for kvinner og herrer, gjensto søndag.

Vikingskipet vartet opp med fine isforhold denne helgen, og det skulle også bli en spennende siste dag.

Uslåelig

Noen reelle utfordrere til tittelen på 5000 meter var det aldri i kvinneklassen: Ragne innkasserte sitt tredje gull med sterke 7.05,36. En fin oppkjøring foran World Cup i november.

10.000 meter sto også på programmet. Mange frykter distansen, men ikke ASKs Viktor Smedstad Haukaas, som representerte klubben på en ypperlig måte. At han også stilte til start på 1000 meteren etterpå (!), ble lagt merke til. På den lengste distansen gikk neosenioren ganske jevne rundetider - og gikk i mål etter et kvarter. 15.02,89 holdt til en 6. Plass. Norgesmester ble Sander Eitrem med sterke 13.26,47.

Linus Risnes og Julie Berg Sjøbrend måtte begge stå over søndagens konkurranser.

Kamp om gullet

Hele 18 par stilte til start 1000-meteren i herreklassen. Eirik Andersen var først ut av våre. Debutanten var ivrig etter å slå både makker og pers. Sånn ble det også, med tida 1.17,25.

Det lå ellers an til en thriller og kamp om seieren på distansen. Allan Dahl Johansson møtte Odin By Farstad i samløp, som så mange ganger tidligere. Makkeren la opp til en rask åpning i møte med Allan som pleier å komme sterkt mot slutten. Så også denne gangen. Langspurten kom likevel litt for seint, og Allan måtte se seg slått. Bronsemedalje etter Peder Kongshaug og By Farstad lot seg likevel høre. 

Mange har nok fulgt TV-sendingen til e-tv gjennom helgen. ASK skulle ha to sikre kort i Ragne og Allan under de første internasjonale stevnene denne sesongen.

Vi gratulerer Aktiv Skøyteklubbs åtte løpere med flott innsats denne helgen!

Komplette resultater

Ny dag - nytt NM-gull

Ragne viste seg suveren også på lørdagens 3000 meter. ASK-jenta sikret seg dermed sitt andre gull i årets enkeltdistanse-NM.

Dag to av NM på Hamar lørdag bød på to 500 metere, 3000m og 5000 meter. 

På sprintdistansen stilte ASK med juniorene Eirik Andersen og Linus Risnes. Eirik startet dagen med å pynte på persen fra forrige helg med 39.29, mens Linus gikk inn rett bak sin pers, med 39.30. 500 meter nummer to seinere på dagen ble nesten identisk for begge.

Sterk 3000m

Først ut at våre jenter på 3000 meter var Julie Berg Sjøbrend. En frisk start straffet seg litt mot slutten, men habile 4.30,18, etter sykdom holdt til en 6. plass.

Ragne måtte gjøre jobben alene. 4.05,31 holdt i massevis både til gull og mesterskapsrekord, og det blir spennende å se henne i World Cup i Stavanger om 14. dager.

Hard kamp på 5000m

Gårsdagens 1500 meter-vinner, Allan Dahl Johansson, så seg nødt til trekke seg fra 5000 meteren. Så også Nord-Odal ILs Hallgeir Engebråten. Dermed var to sterke konkurrenter ute av seierskampen. Om noen ville ha greid å tukte odølingen Sander Eitrems vinnertid på 6.19,39 (ny mesterskapsrekord), er likevel uvisst. 

Fra ASK stilte Viktor Smedstad Haukaas og Thomas Lande Eriksen. Viktor viste bedre form i Bjugn sist helg, og fikk det dessverre noe tungt mot slutten. Thomas gikk inn til en respektabel 10. plass på distansen, etter sykdom. Resultater:

Tidtakeranlegget klikket under den siste 500 meteren, og tidene er ikke klare i skrivende stund. Sikkert er det imidlertid at Henrik Fagerli Rukke vant 500meteren for herrer, mens Martine Ripsrud vant dameklassen.

Også søndagens distanser kan du følge via linken på e-tv:

Ragne måtte gjøre jobben alene. (Foto: Skjermdump fra e-tv.)

Julie i gang med sin 3000 meter. (Foto: Skjermdump e-tv.)

Viktor representerte ASK på 5000m. (Foto: Skjermdump e-tv.)

Frisk satsing og en 10. plass på 5000meter for Thomas. (Foto: Skjermdump e-tv.)

To NM-gull og en bronse til Aktiv skøyteklubb!

Ragne og Allan sørget for hver sin seier under første distanse av NM enkeltdistanser i Vikingskipet fredag kveld.

Første dag av NM enkeltdistanser 2022/2023 på Hamar er unnagjort. Og for en kveld det skulle bli for Aktiv Skøyteklubbs løpere!

Kvinnene var først ut på sin 1500 meter. Her var det nok liten tvil om hvem som var favoritten. Så ble det også en suveren seier til Ragne - som leverte sterke 1.58,72, nesten seks sekunder foran nummer to på distansen, talentet Aurora Løvaas fra Nord Odal, og Sofie Caroline Haugen, Sandefjord, på bronseplass.

Aktiv Skøyteklubbs Julie Berg Sjøbrend tok en fin 6. plass, bare sekundet bak sin egen personlige rekord satt i Inzell nylig.

Tøft i herreklassen

I herreklassen måtte Allan Dahl Johansson kjøre med det han hadde, da flere av de sterkeste konkurrentene fulgte i parene etter. Hallgeir Engebråten måtte se seg slått med tidelen av Allan som gikk inn til en så sterk tid som 1.46,52.

Om dette bidro til å stresse Stavanger Sandnes’ Peder Kongshaug i siste par, vites ikke. Han ble diskvalifisert etter to tjuvstarter. Hva han og makker Håkon Sundøen Brørby ville levert, fikk publikum dermed ikke vite. At de måtte ha gått et toppløp for å hamle opp med Allan, er det imidlertid liten tvil om.

Perseskred

Gode forhold i Skipet gjorde at persene røyk én etter én. Thomas Lande Eriksen leverte en fin 1500m, det samme gjorde Linus Risnes som var rett bak sin pers, mens både Viktor Smedstad Haukaas og debutantene Tinius Alme og Eirik Andersen satte sterke personlige rekorder på 1500 meter. 

Vi gratulerer alle med fine løp! Resultater

Lureløp ga bronse

Før “Gullrekka”, skulle det også gås en fellesstart, og her var Aktiv SK sterkt representert med Tinius, Eirik og Linus. Ville de samarbeide om gode posisjoner? Det fikk bare de som var tilstede i hallen se. Knuffing hører med i kampen om posisjoner, og en runde før mål, var det helt åpent. 16-åringen Eirik fra Oslo og ASK vant fram med sin taktikk, spurtet inn og sikret seg klubbens medalje nummer tre denne dagen. Vi gratulerer!

Lørdag og søndag er det TV-overføring fra NM, som du kan du følge via denne linken på e-tv

Allan i stor fart sikret seg gullet. (Foto: Signe Alme)

Fornøyde ASK-løpere - f.v. norgesmester Ragne, Tinius og Linus. (Foto: Signe Alme)

Klart for fellesstart, menn. (Foto: Signe Alme)

Eirik kan juble etter bronsen i fellestart i seniorklassen. (Foto: Einar Agdestein)