Nils Einar er Norges idrettsforbunds nye generalsekretær!

Klubbens leder gjennom de siste år - Nils Einar Aas - ble i går presentert som ny generalsekretær i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité. Idrettspresident Berit Kjøll sa bl.a.: «Vi gleder oss til å få Nils Einar Aas om bord i rollen som generalsekretær slik at vi kan styrke og sikre en god utvikling av norsk idrett fremover....og jeg er trygg på at vi har gjort et godt valg».

Vi som har fulgt Nils Einar fra han var en lovende 13-14-åring på skøytebanen, og bl.a. gjennom tiden som generalsekretær i Skøyteforbundet og nå leder for Aktiv Skøyteklubb, føler oss også sikre på at Idrettsforbundet har gjort et godt valg. Nils Einar har dessuten erfaring fra toppstillinger i næringslivet, er styremedlem i Oslo Idrettskrets og har hatt en sentral rolle i arbeidet med å få «tak over Valle».

Selv skriver Nils Einar på sin Facebook-side: «....jeg er svært takknemlig for tilliten og utrolig glad for denne muligheten. Den går jeg til både med et enormt engasjement og med stor respekt.»

Vi gleder oss over at én som er “oppvokst” i vår klubb har fått en så sentral posisjon i norsk idrett. Han tiltrer 15. september, og vi ønsker ham all lykke i stillingen.

Sven-Åge Svensson

Les pressemeldingen fra Norges idrettsforbund 

Nils Einar Aas.ved en tidligere anledning (Foto:  Sven-Åge Svensson)

Nils Einar Aas.ved en tidligere anledning (Foto: Sven-Åge Svensson)

Digitalt årsmøte fungerte fint!

ASKs årsmøte ble i går gjennomført hel-digitalt med «Teams». Da klubbens leder, Nils Einar Aas, åpnet møtet, var det 18 deltagere. Antallet steg raskt og endte på 24 i løpet av møtet. Det er faktisk svært nær den normale deltagelsen ved fysisk fremmøte. Etter hva vi kan se, var aldersspennet fra 21 til 78 år. Noen vil sikkert ikke beherske moderne teknologi og være forhindret fra å delta, men det hender jo at folk er forhindret ellers også.

Etter å ha ønsket velkommen, sa Nils Einar noen minneord om æresmedlem og én av klubbens nestorer, Bjørn Jensen, som gikk bort tidligere i vinter. Han ble æret med ett minutts stillhet.

Jo Wiklund ble valgt til ordstyrer, og Hege Eliassen til referent. Stein Opdahl og Bjørn Pettersen ble valgt til å underskrive protokollen.

Det forelå en fyldig årsmelding. Til tross for alle slags Korona-hindringer, har det vært kontinuerlig treningsaktivitet i de yngre gruppene. Våre landslagsløpere, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson, er de som har fått konkurrere mest, og de har samlet både World Cup-plasseringer, Norgesmesterskap og Kongepokaler. Høyest troner naturligvis Ragnes verdensmesterskap på 1500m. Vanskeligst har det vært for gruppen over 20 år som stort sett har vært utestengt fra Frogner stadion og har måttet ta spredte turer til andre baner, gå på islagte vann, eller bare tørrtrene.

Regnskapet viste et bra overskudd med 68.000 kr. Vi har manglet inntekter fra konsertdugnad, stevner, skøyteskoler, etc. Til gjengjeld «sparte» vi mye utgifter til stevnedeltagelser. Klubbens økonomiske situasjon for øvrig er bra, og den gir oss noe å gå på i fremtiden. Budsjettet for neste år er tilpasset en mer normal driftssituasjon, men det presiseres at det er mange usikkerhetsmomenter. Medlemsavgiften holdes uforandret, og aktivitetsavgiften halveres.

Vi går ikke i detalj om alle saker. Noe av det viktigste, er valgene. Nils Einar Aas ble gjenvalgt som leder for to år, det samme med kasserer Pål Gulliksen. Sverre Vangen ønsket å tre ut av styret og ble takket for mange års innsats. Som nytt medlem ble Emilie Sparre Njøs valgt. Hun er ung og fortsatt aktiv løper, og hun kan bli et interessant tilskudd til styret. Henning Hagelund ble gjenvalgt som vararepresentant for ett år. Nestleder Snorre Kverndokk og medlemmene Monika S. Risnes og Berit Sofie Wiklund var ikke på valg.

Henning Hagelund og Carl Erik Sando ble gjenvalgt til Anleggsutvalget. Stein Opdahl, Lillian Dahl Johansson og Jon Gauslaa ble gjenvalgt til Kontrollutvalget, med John Solem som vararepresentant. Valgkomiteen ble bestående av Jo Wiklund (leder), Cathrine Nordhus og Sven-Åge Svensson.

Årsmøtet gikk greit og ble avviklet i løpet av to timer. Digitalt årsmøte kan kanskje være noe også for fremtiden? En sparer f.eks. reise, parkeringsavgift og eventuell lokalleie. Spørsmålet er hvor godt «Teams» fungerer hvis det kommer til alvorlige og omfattende debatter? – Men det kan også føre til at debattene blir mer strukturerte og effektive. Det som «Teams» imidlertid ikke kan erstatte, er kringle, kaffe og en hyggelig prat med klubbkolleger.

 Sven-Åge Svensson

Årsmøtet_fix.jpg

Starten av årsmøtet slik det fortonet seg på “Teams”-skjermen. Nils Einar Aas (i midten øverst) ønsker velkommen.
Et begrenset antall deltagere pluss deg selv vises på skjermen av gangen. Den som snakker, vises alltid.
(Screenshot: Sven-Åge Svensson)

Knut Johannesen tildelt St. Halvardsmedaljen!

I en pressemelding i dag 23.3.21 kunngjør Oslo kommune at St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse, tildeles Nasreen Begum og Knut «Kuppern» Johannesen for deres verdifulle innsats for hovedstaden. Videre heter det: Årets medaljemottakere har begge gjort en spesiell innsats for byens innbyggere. På hver sin måte har de bidratt til frivillighet, inkludering og idrettsglede.

Om tildelingen til Knut Johannesen:

«Knut «Kuppern» Johannesen er Oslo-gutten som ble en del av verdenseliten på skøyter. Navnet hans er synonymt med skøytehistoriens gullalder. Han har gjennom hele livet vært en sterk bidragsyter og motivator til å fremme idrett og idrettsglede blant barn og unge. Denne tildelingen er en annerkjennelse av innsatsen fra byen han er født og oppvokst i,» sier ordfører Marianne Borgen.

"Dette kom som en gledelig overraskelse der ord ble fattige! Jeg er stolt over å være oslogutt.  Jeg er født, døpt, konfirmert og gift på Kampen og var så heldig å ha Jordal idrettsbane i nærheten i min oppvekst. Nå ser jeg frem til at neste generasjon kan få oppleve Valle Hovin innendørsarena på samme måte, og kanskje blir dette en ny giv for skøyteidretten i Oslo," sier Knut Johannesen om tildelingen.

Om tildelingen til Nasreen Begum sies det bl.a. at hun gjennom flere tiår jobbet for integrering og å se ressurser i mangfoldet.

Les hele pressemeldingen

Aktiv Skøyteklubbs leder har på vegne av styret sendt blomster til Knut med følgende hilsen:

Kjære Knut,

De hjerteligste gratulasjoner med Oslos høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen. Sjelden har nok denne prisen hatt en mer verdig mottaker. Vi er også svært takknemlig for at du også denne gangen retter fokuset 
fremover mot et nytt Valle Hovin, og samtidig lar alle forstå hva det kan føre med seg å ha en skøytebane i nærheten av der man vokser opp.
Vi er utrolig stolt av deg i hele A.S.K, ønsker deg alt godt på denne store dagen, og vi håper vi kan sees om ikke lenge.

Med skøytehilsen
For styret i Aktiv Skøyteklubb
Nils Einar Aas

Djevel-lue_P1010603fix.jpg

Knut Johannesen ved avdukingen av hans statue på 80-årsdagen 6. nov. 2013 (Foto: Sven-Åge Svensson)

 

 

 

Suverent norgesmesterskap til Ragne!

Aktiv SKs Ragne Wiklund ble i helgen norgesmester allround i Vikingskipet på Hamar. Hun vant alle fire distansene og fikk til sammen 164,201 poeng. Det var nesten 4 poeng foran nr. 2, Sofie Karoline Haugen fra Sandefjord. Den antatt sterkeste konkurrenten, Ida Njåtun, Asker SK, deltok ikke og har nylig kunngjort at hun legger opp etter en lang karriere.

Ragne fikk følgende serie:
500 m - 40,49
3000 m – 4.07,47
1500 m – 1.58,21
5000 m – 7.10,63
De tre siste tidene pluss sammenlagt poengsum er dessuten norske mesterskapsrekorder med klar margin. I tillegg mottok Ragne kongepokal for sin prestasjon.

Julie Berg Sjøbrend fra Aktiv SK deltok også og fikk serien 43,11 – 4.37,22 – 2.10,48 - 8.05,38 og sammenlagt poengsum 181,344. Det ga en 8.plass i sammendraget. Ikke dårlig av Julie som fortsatt er junior.

På herresiden var det Sverre Lunde Pedersen, Fana IL, som ble norgesmester allround, og som også mottok kongepokal.

Aktiv SKs Allan Dahl Johansson var påmeldt, men stilte dessverre ikke.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne_Sverre NM-21b.jpg

Ragne til høyre og Sverre til venstre, begge med laurbærkrans, gullmedalje og kongepokal - dessverre også med munnbind, men sånn er det blitt! (Foto: Norges Skøyteforbund)



Junior NM i sprint

Den siste helga i februar var det norgesmesterskap i sprint for juniorer på Leangen. Mesterskapet ble arrangert som et elitesevne pga. pandemien, og antall deltakere var derfor noe redusert. Aktiv hadde bare en deltaker med, Julie Berg Sjøbrend. Hun gjorde det til gjengjeld bra og endte opp med en fjerdeplass sammenlagt. For Julie er nok sjansene enda større på lengre løp, og hun gjorde det da også best på 1000 meter med andreplass som beste plassering der.

For resultater se her.

Julie Berg Sjøbrend

Julie Berg Sjøbrend

Ragne på "Lindmo"

Det har vært mye oppmerksomhet rundt Ragne Wiklund etter hennes overraskende og gledelige verdensmesterskap på 1500 meter. Fredag kveld var hun også gjest i Anne Lindmos faste talkshow. Ragne har jo vært å se utallige ganger på TV under løp, men i et program som “LIndmo”, kommer en nærmere på personen og personligheten. Ragne hadde også der en fin opptreden, og gjorde et sympatisk inntrykk. Hun er i det hele tatt en flott ambassadør for skøytesporten. (Synd ikke seerne fikk vite at hun representerer Aktiv Skøyteklubb.)

Sven-Åge Svensson

Ragne_Lindmo_1.jpg

Ragne på “Lindmo”. (Screenshot fra NRK 1)

Ragne_Lindmo_3.jpg

Ragne demonstrerer skøytestilling for Selda Ekiz og Anne Lindmo. (Screenshot fra NRK 1)


Endelig is under jerna!

Det har vært en tung sesong for klubbens voksne løpere som ikke holder til i Hamar eller Stavanger. Dette er i stor grad veteranløpere som har holdt det gående med barmarkstrening gjennom sesongen for å holde formen ved like og humøret oppe. En og annen tur til Hamar har det vært for å “smake på karamellen”. Men etter hvert som smitten økte og restriksjonene tiltok, har det vært å holde seg i Oslo og håpe at Frogner en gang skulle åpne for de over 20 også.

Så endelig i forrige uke ble bestemt at fra mandag 22.2. ville det være mulig å komme på is. Riktignok er det strenge begrensninger med hensyn til antall løpere på isen for hver økt, og det er nødvendig å melde seg på oppsatte grupper og treningstider. Smittevernhensyn må en uansett ivareta, og ingen garderober er åpne. Det er bare å ta på seg skøytene utendørs som i “gamle dager”.

Men det er ingen som klager bare en kan komme på is. Det er jo dette det trenes for! Flere var med på teoretisk teknikk-kveld i høst, men først nå er det anledning til å praktisere lærdommen. Seks-sju ASK-veteraner hadde inntatt Frogner på torsdag formiddag - dreiet sine runder og prøvde å få teknikken til å sitte. Det var en del andre løpere der også, men likevel var det svært godt med plass. Her kan ikke smittefaren være stor, så vi får håpe på lov til å fortsette!

Sven-Åge Svensson

Klar P1011345.jpg

Forventningsfull gjeng tar på skøytene. Fra v. Sara Hemmer, Asbjørn Hildrum, Espen Hansen, Geir Brunsvik, Stein Opdahl samt Keith Price (med munnbind). Alle fotos: Sven-Åge Svensson

Løpere P1011425c.jpg

Endelig på is igjen. Stein Opdahl drar foran Asbjørn Hildrum, Trond-Egil Gustafsen, Geir Brunsvik, Espen Hansen, Tore Knutsen (m/ rød lue) og ukjent løper.

Espen Sving P1011378cm.jpg

Espen Hansen terper svingteknikk.

Ledere P1011336.jpg

Klubbens leder, Nils Einar Aas, og nestleder, Snorre Kverndokk, er også fornøyde med å kunne prøve skøytene igjen.

Hjemkomst for Ragne!

Gulljenta tilbake i Oslo!

Mandag ettermiddag ved 16:30- tiden landet Ragne Wiklund og det norske skøytelandslaget på Gardermoen. Der ventet far og mor - foruten NRK og pressen - på 1500 metervinneren fra VM i Thialf, Heerenveen.

Utenfor familiens hus på Nordberg var det gjort klart for en liten overraskelse. Et koronavennlig knippe klubbkamerater, representanter fra styret i ASK, kretsen og skøytepresidenten hadde møtt fram for å ønske den nybakte verdensmesteren velkommen. Orienteringsvenner var også stolt til stede.

Ved en så stor idrettshistorisk begivenhet, som nok ingen i ASK hadde forberedt seg helt på år - jenta er jo ikke eldre enn 20 år - blir det vanskelig å finne ord. Leder Nils Einar Aas overrakte en blomsterbukett fra klubben og oppsummerte på denne måten: 

“Kjære Ragne,

 De hjerteligste gratulasjoner med gullmedaljen! Det var en helt fantastisk prestasjon, og helt enestående i nyere tid for norsk kvinnelig hurtigløp. Ikke bare seirer du i den skarpe konkurransen, men du vinner også manges hjerter med den du er og måten du fremstår på. Du er et stort forbilde som inspirerer mange, ikke minst med din idrettslige allsidighet, og vi er utrolig stolte av deg i hele Aktiv Skøyteklubb. Vi sender også noen gode gratulasjoner til resten av familien din.

Med sportslig hilsen fra,

Aktiv Skøyteklubb”

Tekst: Monika Risnes

Bilder: Snorre Kverndokk

Nils Einar Aas overrekker blomster på vegne av klubben

Nils Einar Aas overrekker blomster på vegne av klubben

Skøytepresident Mona Adolfsen overrekker blomster på vegne av forbundet og skøytenorge

Skøytepresident Mona Adolfsen overrekker blomster på vegne av forbundet og skøytenorge

Gerrit Middelkoop overrekker en gave fra skøytekretsen

Gerrit Middelkoop overrekker en gave fra skøytekretsen

Gulløpet vises i hagen med pappa Jo, Ragne og skøytepresidenten som ivrige tilskuere

Gulløpet vises i hagen med pappa Jo, Ragne og skøytepresidenten som ivrige tilskuere

Ragne ankommer uten å være klar over velkomstkomiteen i hagen

Ragne ankommer uten å være klar over velkomstkomiteen i hagen

Her kommer Ragne opp i hagen på sandaler, ikke helt forberedt på dette.

Her kommer Ragne opp i hagen på sandaler, ikke helt forberedt på dette.

Mamma Berit Sofie har bakt boller, mens Monika Risnes og Henning Hagelund står klare til å servere eplebobler.

Mamma Berit Sofie har bakt boller, mens Monika Risnes og Henning Hagelund står klare til å servere eplebobler.

En glad gjeng fra skøyteklubben og o-klubben.

En glad gjeng fra skøyteklubben og o-klubben.

Sensasjonelt VM-gull til Ragne!

På siste dag av enkeltdistanse-VM i Heerenveen fikk vi den gledeligste overraskelsen: ASKs Ragne Wiklund sto igjen som vinner og verdensmester på 1500 meter! Og det i et løp som hun hadde vurdert å droppe! Vi var litt redde for at det kunne bli kluss i første veksling, for makkeren Daria Kachanova i ytre bane er svært rask. Men Ragne gikk energisk til fra start. Hun var slett ikke langt bak på første langside, og hun vekslet foran uten problemer. Fra da av var det bare å glemme Kachanova – Ragne hadde størst fart. Hun gikk også teknisk meget bra, og vi så at hun klarte å holde farten og flyten også i siste ytre. Tiden 1.54,61 var ny pers igjen! Det var uten tvil en god tid, men de fleste trodde vel at Brittany Bowe, USA, skulle knuse Ragnes tid. Men da Bowe passerte likt med Ragne etter 700 m og hadde lavere fart, begynte vi å lure. Bowe feilet, og det samme gjorde Golubeva, Wüst og de Jong etter tur. Ragnes rundetider var 25,8 - 27,9 - 29,3 og 31,4 – og hennes rundetider nr 2 og 3 var det ingen som kunne matche!

Vi har flere ganger skrevet at vi er spente på fortsettelsen når det gjelder Ragne. Vi hadde ikke regnet med så rask framgang. Gratulerer Ragne!

På 5000 m gikk Ragne også et godt løp og ble nummer 6 på 6.58,76 – ny pers igjen. Med en litt forsiktigere åpning kunne hun kanskje ha avansert et par plasser, men pallen var utenfor rekkevidde. Vinner ble Irene Schouten, NED.

1500 meter ble litt skuffende for de norske gutta. ASKs Allan Dahl Johansson åpnet bra, men sluknet på sisterunden. Dermed ble det bare en 8-plass med 1.46,44. Likevel ble Allan beste norske med Sverre Lunde Pedersen og Hallgeir Engebråten på de neste plassene. Vinner ble Thomas Krol, NED.

Selv om vi primært dekker ASK-løpernes prestasjoner, kan vi ikke unnlate å ta med at 10.000 meter ble vunnet av svenske Nils van der Poel på ny verdensrekord 12,32,95 – og det i Heerenveen under ikke ideelle forhold! Det var en rå oppvisning og god margin til nr. 2, Jorrit Bergsma, NED.

Sven-Åge Svensson

VM-resultater

Ragne seierssmil.jpg

Nedenfor er bilder av Ragne underveis i løpet - og etter hvert som konkurrentene kommer for sent og seieren blir klar. Til slutt Ragne på toppen av seierspallen og resultatlista. Bilder fra Viasat 4s sending.
(Klikk på bildene for å se neste)


Ragne reddet dagen!

Vi hadde store forventninger til Ragne foran første dag under VM enkeltdistanser i Heerenveen. Men det var mange sterke navn på startlistene til 3000m: Antoinette de Jong, Irene Schouten, Joy Beune, Isabel Weidemann, Natalia Voronina og flere. Kunne Ragne virkelig hamle opp med disse? For ikke å snakke om makkeren Martina Sáblíková? Ragne la i vei på imponerende vis med runder på 29-tallet. Sáblíková ble liggende langt bak. Dessverre holdt det ikke helt til mål. Samtidig som Ragne fikk trøbbel på sisterunden kom Sáblíková i full fart og gikk flere sekunder foran i mål. Ragne lå på bronseplass, men med Irene Schouten og Voronia i siste par, regnet vi med at løpet var kjørt. Men det ble ingen parademars for de to siste. Det var bare så vidt Irene Schouten kom seg foran og knep tredjeplassen, mens Voronina var sjanseløs.

Det er lett å være etterpåklok, men med en litt forsiktigere åpning, kunne kanskje tredjeplassen vært sikret. Rutinen kommer nok, og Ragne har mange år foran seg til å kapre pallplasser. Nå var det Antoinette de Jong (gull), Martina Sáblíková (sølv) og Irene Schouten (bronse) som kapret plassene. Ragne ble nummer 4 med tiden 4.00,49 - syv tideler fra bronsen. Vi gratulerer med en kjempeflott prestasjon!

Resultater 3000 m

Når vi skriver “Ragne reddet dagen”, så er det fordi guttas 5000 m var en begredelig historie for Norge med 12-plass til Hallgeir Engebråten som beste. Morsomt var det at Nils van der Poel fra Sverige sto igjen som vinner!

Sven-Åge Svensson

Resultater 5000 m

Ragne_Martina.jpg

Ragne takker Martina Sáblíková for samløpet (skjermbilde fra Viasat 4s sending)

Bra innsats av våre i World Cup #2

World Cup-stevne nr 2 gikk i Heerenveen/NED 29de – 30de og 31ste januar. Denne gangen var det mulig å se våre lagtempolag på TV i motsetning til forrige helgs stevne.

Herrelaget besto igjen av Allan Dahl Johansson som fartsholder med Hallgeir Engebråten og Sverre Lunde Pedersen som «pådyttere». Laget kjørte uten vekslinger. Allan gjorde en utmerket jobb som lokomotiv, og laget var nede i en rundetid på 25,9! Sluttiden 3.39,08 ga sikker seier foran Canada og Russland med Nederland først på 4de-plassen. Med 2dre-plassen fra forrige helg vant dermed Norge World Cupen i lagtempo for sesongen 2020/21.

Damenes lagtempolag tok en ny 3de-plass etter Canada og Nederland. Foruten Ragne Wiklund, besto laget av Ida Njåtun og Marit Fjellanger Böhm. De kjørte også uten vekslinger, og Marit var igjen betrodd plassen som fartsholder. Med tiden 2.58,22 slo de sin ferske norgesrekord fra forrige helg, og med 3de-plass også forrige helg, ble de nummer 3 totalt for sesongen.

Ragne gikk i A-gruppa både på 1500m og 3000m og kapret to 7de-plasser. På 1500m ble det ny fantastisk pers med 1.55,44. Tiden var bare 2 sekunder bak vinneren Brittany Bowe! På 3000m åpnet hun langt forsiktigere enn forrige helg, men hun gikk også jevnere og fikk tiden 4.02,76. Det var bare 2 ½ sekund fra pallplass, så Ragne har etablert seg i toppskiktet.

Allan måtte stille i B-gruppa både på 1500m og 1000m. På 1500m tok han en solid seier med 1.45,49 og årsbeste. Etter det vi forstår, gir det ham VM-plass på distansen. På 1000m fikk han 4de plass med 1.10,26 som er sesongbeste.

Vi ser med spenning fram til VM enkeltdistanser om 14 dager.

Sven-Åge Svensson 

Resultater

Lagtempo_210129.jpg

Allan som lokomotiv foran Hallgeir og Sverre. (Bilde fra Viasat 4s sending).

"Et krevende år", sier Amund

Vi har hatt en telefonprat med klubbens hovedtrener, Amund Sjøbrend, for å høre hvordan den sportslige aktiviteten er i denne ekstraordinære sesongen. Som kjent har Frogner stadion hittil bare vært åpen for løpere under 20 år, og i øyeblikket er den helt stengt som ett av mange tiltak for å bekjempe det muterte viruset. Amund synes aktiviteten har vært overraskende bra, tatt i betraktning at den viktigste motivasjonsfaktoren mangler – nemlig stevnene.

Løperne i ASK og OSK har et felles treningsmiljø til glede for hverandre. I junior B og C er det et ti-talls ASK-løpere, gutter og jenter, som trenes av Petter Andersen. De har trent godt hele høsten, og i sesongen har det vært en blanding av is- og barmarktrening. Hele konkurransesesongen er forskjøvet, og junior-NM er planlagt i mars. Amund håper inderlig at det vil gå etter planen.

Løperne fra 8 til 12 år kalles «Intermediate», et navn som OSK hadde begynt å bruke. Der er det rundt 25 løpere med stor spredning i ferdighetsnivå. Snaut halvparten av disse er ASK-løpere. Gruppa har trening fire ganger i uka, og trenere er Arild Nebb Ervik, Carl Erik Sando og Anne Therese Tveter (OSK). De hjelper også litt til i den eldre gruppa.

Skøyteskolen for barn går i OSK-regi, men ASK deltar der. Vi har med noen barn pluss instruktørene Sverre Vangen, Johanne Øien Aas og Martine Verket i tillegg til OSKs instruktører. ASK lider naturligvis litt under situasjonen, men vi har i alle fall et tilbud om skøyteskole, og den foregår mandag og lørdag.

Amund selv er tilstede på onsdager for å følge treninga og opprettholde dialogen med trenerne. For øvrig har han dialog med ASKs løpere på Hamar, samt med klubbens sportslige leder og Skøyteforbundet.

Det har vært stille på våre web-sider når det gjelder stevner og resultater denne vinteren. Det er derfor oppmuntrende å høre at løpere og trenere er i full sving selv om det har bydd på utfordringer. La oss håpe at banen åpner snart igjen, og at løperne blir belønnet med et stevne eller to før sesongen er helt omme!

Sven-Åge Svensson

Nedenfor: Monika Risnes har tatt noen bilder fra treninga på Frogner. Den dagen foregikk det kortbanetrening. Det første bildet viser Paulina Klevstuen (OSK) foran Emmeline Berentsen (ASK) i fint driv.
(Klikk på bildene for å se neste)

Fantomløp av Ragne!

Under WC-løpene i Heerenveen i dag, 24. januar, satte ASKs Ragne Wiklund en ny, flott norgesrekord med 3.58,95 på 3000m. Hun ble dermed første norske kvinne under 4 minutter. Tiden holdt til overlegen seier i B-gruppa foran Melissa Wijfje, NED. Tiden var imidlertid så god at den ville holdt til 4de plass i A-gruppa foran storheter som bl.a. Martina Sáblíková og Isabelle Weidemann.

Ragne forteller at hun hadde håpet å gå under 4 minutter, men regnet det som litt urealistisk. Etter å ha sett Sofie Karoline Haugens løp, tenkte hun å kjøre ut og prøve å holde 31-runder så lenge som mulig. Så ble det i stedet 5 runder på 30-tallet før hun begynte å “få det”. De to siste rundene gikk på 32,1 og 33,4, men hun er naturligvis kjempefornøyd med sluttiden.

Ragnes tid ble oppnådd med kvartettstart, og det er en del diskusjon om hvorvidt dette er en fordel, eller ikke. Undertegnede har gått en rekke 3000metere med kvartettstart i veteranklassene. At fire samtidige løpere skal skape et slags vinddrag rundt banen, er jeg tvilende til. Derimot er det lettere å innhente en løper og eventuelt få et visst drag, men en må også her holde en avstand på 10 meter, eller gå forbi. Samtidig kan det å måtte gå forbi én eller flere løpere, medføre visse forstyrrelser i løpsopplegg og rytme, samt at en kanskje må gå en litt lengre vei. Alt i alt mener jeg det vil variere fra løp til løp om det er en fordel, en ulempe, eller likegyldig. I ISUs regelverk er rekorder i parstart og kvartettstart likestilte.

Ragne var også deltaker på Norges lagtempolag på fredag, sammen med Ida Njåtun og Marit Fjellanger Bøhm. De ble nr. 3 etter Canada og Nederland på ny norsk rekord med 2.59,247! På 1500m lørdag ble Ragne nr. 11 i gruppe A med 1.56,06 som er ny personlig rekord.

Ragne har dermed begynt sesongen utrolig bra, og foreløpig peker pila bare oppover. Hun mener tiden med Korona-nedstengning har vært gunstig for henne. Det har gitt mindre reising og mer ro til å bygge opp et ordentlig grunnlag. Hun har bodd i Sandnes siden i august og hatt regelmessig tilgang til Sørmarkahallen - samt en god trener i Jonas Bekken.

Vi gratulerer med norgesrekordene og er spente på fortsettelsen!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne_210124.jpg

Skjermbilde av Ragne i intervju med Viasat 4 etter 3000m-løpet

Ragne på flott 6te-plass i EM!

I løpet av dette Europamesterskapet har Ragne Wiklund stått fram som Norges fremste kvinnelige skøyteløper og vist at hun snart kan “spise kirsebær” med de store. Snakk om å slå til når det gjelder! Både på 3000m og på 5000m ble det 6te-plasser på nye personlige rekorder, henholdsvis 4.04,38 og 7.09,04. På 5000m var forbedringen på hele 7 sekunder. På 3000meter var forbedringen marginal, men hun var bare drøyt 2 sekunder bak Europamesteren, Antoinette de Jong, som imidlertid ikke gikk sitt beste løp. På 1500m ble det en 7de plass med 1.56,94 - like bak persen. På 500meteren ble det bare 13de plass på 40,00 - men ny pers med noen hundredeler. På 500m er det naturligvis rom for forbedring, og med litt større hurtighet vil hun også kunne få en bedre utgangshastighet på de øvrige distansene.

Foran seg hadde Ragne: de Jong, Shouten, Sáblíková, Voronina og Beune. Bak seg hadde hun Golubeva og Lalenkova, mens løpere som Zdráhalová, Lollobrigida, Njåtun og Haugen, ikke klarte å kvalifisere seg til siste distanse.

Vi er strålende fornøyd med Ragnes sjetteplass sammenlagt, og det håper vi også at hun selv er! Ragne er bare 20 år, og det skal bli spennende å følge henne i fortsettelsen.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne_5K_EM2021.jpg

Ragne underveis på 5000m. (Bilde fra Viasat 4s sending)

Snart internasjonale mesterskap for våre løpere

Etter en sesongstart med få løp, begynner det heldigvis å skje noe på skøytefronten. Det skal arrangeres internasjonale mesterskap og våre løpere er med. Til EM i Heerenveen 16. og 17. januar er Ragne Wiklund tatt ut på allround-laget, mens Allan Dahl Johansson er reserve på allround-laget. Både Ragne og Allan er også tatt ut til å gå verdenscup helga etter. Ragne skal gå 1000, 1500, 3000 og lagtempo, mens Allan skal gå 1000, 1500 og lagtempo.

Det arrangeres også VM for junior i Hachinohe i Japan 19. ti 21. februar. På grunn av smittevernregler ved innreise til Japan har laget blitt tatt ut tidlig, og Julie Berg Sjøbrend er på det norske allround-laget.

Vi ønsker alle våre løpere lykke til i løpene!

Foto av Allan og Ragne er tatt av EF Sportsfoto.

Julie

Julie

Ragne

Ragne

Allan

Allan

Bjørn Jensen er død!

Vi har fått den triste beskjeden at ASKs nestor, Bjørn Jensen, gikk bort første nyttårsdag i en alder av over 91 år. Bjørn har bodd de siste årene på Vålerenga bo- og servicesenter. Han har vært litt dårlig i det siste og sovnet stille inn.

Bjørn meldte seg allerede tidlig i 1945 inn i den gang Arbeidernes Skøyteklubb. Hans aktive skøytekar­riere startet i 14-16-årsklassen og varte fram til junior A. Etter noen år som han var hemmet av bihulebetennelse, gikk han over i administrasjon for godt. Han har sittet i klubbens styre i flere perioder, og han har vært med 13 år i HK, hvorav 8 år som formann. (HK hadde tidligere det sportslige ansvaret for junior- og senior-løperne).

Bjørn var også sekundant for Knut Johannesen ved noen av hans mesterskap. Senere ble Bjørn trener for klubbens rundt 20 dameløpere med Gerd Inger de Groot, Sigrid Sundby og Tove Berntsen i spissen. Bjørn var også trener for damelandslaget i mange år, og en av hans største opplevelser i karrieren var OL i Grenoble 1968, fortalte han. Det var første gang norske hurtig­løpsdamer deltok i OL. Bjørn hadde også verv i NSF, bl.a. som formann i dommerkomitéen og medlem i utdanningskomitéen.

Senere hadde Bjørn en rekke verv i ASK, slik som leder for Lovkomiteen, og vi kjente ham som en saklig person med sine meningers mot. At han har nytt stor respekt i ASK, vises bl.a. av at han hadde både fortjenestemerke og æresmedlemskap.

Vår gamle storløper, Knut Johannesen, sier at han «levde sammen» med Bjørn Jensen en periode, og han husker med særlig glede NM i Harstad 1962 hvor han selv var klubbens eneste aktive deltager med Bjørn som leder og sekundant. Det er trist at Bjørn nå er borte.  

Bjørn Jensens innsats for ASK kan ikke overvurderes, sier klubbens leder Nils Einar Aas. - Han tok både administrativt og sportslig ansvar over en meget lang periode, og var en svært sentral ressurs i en gullalder for både klubben og norsk skøytesport. Vi minnes Bjørn Jensen med stor takknemlighet.

Vi lyser fred over Bjørn Jensens minne.

Bjørn Jensen død.jpg

Bjørn Jensen slik vi husker ham. Bildet er tatt i forbindelse med 75-årsdagen (Foto: Sven-Åge Svensson)

Full aktivitet på Frogner stadion!

Vi har mottatt en del bilder fra den første istreninga for sesongen med gruppen 9-12 år i Aktiv/OSK. Det er et tilbud for de med noe skøyteferdigheter. Barna som var der i dag, gledet seg over å være på is igjen, strålte om kapp med sola, følte mestring og hadde det veldig gøy!
- Vi har plass til flere barn, sier trenerne Carl Erik Sando og Arild Nebb Ervik. Det kommer også et tilbud med kurs/skøyteskole for 9-12 år fra mandag 16.11. for de som ønsker å prøve seg på hurtigløp!

(Fotos: Ivar Njøs)

(Fotos: Ivar Njøs)


Historisk medlemsmøte i Aktiv Skøyteklubb!

20 hoder møtte opp til det som ble det første digitale medlemsmøtet i klubbens historie.

Nylig besluttet styret å erstatte høstens fysiske møte med et elektronisk medlemsmøte. Dette på bakgrunn av de skjerpede koronarestriksjoner i hovedstaden. Mens elektroniske møter er dagligdags for noen, er teknologien ny for andre. Derfor var det gledelig å se hele 20 navn og fjes i PC-ruta da startskuddet gikk torsdag kveld 12. november.

2020 har vist seg som et krevende år. Derfor var det ekstra hyggelig, i innkallingen til møtet, å kunne gratulere med to nybakte Norgesmestere, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson. Det utsatte NM enkeltdistanser i oktober, skulle også vise seg å bli det siste stevnet på en stund. 

Leder Nils Einar Aas innledet møtet og orienterte om styrets arbeid, før Berit Sofie Wiklund overtok og fortalte litt om planene for det sportslige. Hun ble for øvrig supplert av trener Petter Andersen som var på vei hjem fra høstens første istrening på Frogner. Han kunne også fortelle at det trenes godt om dagen.

Nytt og gledelig er det også at det skal bli “is til alle” på Valle fra 2023 - med senere mulighet for hall. Dette er nå vedtatt av byrådet, kunne Henning Hagelund fortelle.

Medlemsmøtet var innom faste poster som rekruttering/bredde, kommunikasjon og ikke minst økonomi. Heidi Støen i NSFs autorisasjonsutvalg benyttet anledningen til å oppfordre flere til å ta funksjonærkurs. Selv om det det var hyggelig å se klubbkamerater igjen på skjerm, håper vi naturligvis å treffes fysisk i nær framtid. Foruten løpere på startstreken er det da viktig å  ha noen til å kneppe tider, samt vekslingsdommere og starter på plass!

Monika Svendsen Risnes

Skjermbilde 2fix.jpg

Slik kunne det se ut på skjermen under medlemsmøtet torsdag den 12.11. Det var mulig å se alle, men ikke alle på én gang. (Skjermdump fra Microsoft Teams ved Monika S Risnes)

Teknikkurs for veteraner

Torsdag 5. november holdt Sven-Åge Svensson et teknikkurs for klubbens veteraner på Valle Hovin. Kurset bygde på forelesninger han hadde holdt på trenerkurs i regi av NSF. 12 veteraner var tilstede og deltok aktivt. Kurset gikk over tre timer hvor Sven-Åge også viste videoer av noen av de tilstedeværende.

Sven-Åge underviser skøyteteknikk (foto: Snorre Kverndokk)

Sven-Åge underviser skøyteteknikk (foto: Snorre Kverndokk)

Skøyteskolen for voksne har startet

Første kveld med årets Skøyteskole for voksne fant sted på onsdag 4.11. Det er i år 13 påmeldte, hvorav 3 damer og 10 menn. 13 deltagere er litt mindre enn vanlig, men kanskje ikke så verst i disse vanskelige tider. I år har Marja Haartsen overtatt ansvaret for skolen etter at Sven-Åge Svensson har hatt det siden starten i 1993. Som medinstruktører vil hun ha med seg Kjetil Narum Bakken, Lillian Dahl Johansson, Snorre Kverndokk - og Monika Svendsen er også i reserve.

Første kurskveld har alltid vært teoretisk. Med voksne deltagere regner vi det som fornuftig å starte med å forklare de viktigste tekniske prinsippene, demonstrere sliping og gi råd om valg av skøyter og utstyr. Vi forventer ikke at løperne skal bli fullbefarne på bare fem kurskvelder, men har som mål at de skal få en god forståelse av hva som er riktig og viktig, og dermed et trygt grunnlag for å øve videre på egen hånd.

Så får vi krysse fingrene for at det virkelig blir skøyteis til å fullføre de resterende kurskveldene. I øyeblikket ser det ikke så lyst ut både på grunn av temperaturforholdene og corona-tiltakene.

Sven-Åge Svensson

20201104_184005c.jpg

Marja er ikke dårligere enn at hun hoppet opp på et bord så alle kunne se når hun demonstrerte tekniske detaljer (Foto: Sven-Åge Svensson)