Amund fyller rundt år

KILDE: NTB Bildetjeneste / nasjonalbibliotekets bildebase FOTO: MONIKA RISNES

Det er utrolig hvordan tiden flyr, og i dag er det Amund Sjøbrend som får merke dette.

1. desember i 1952 kom det nest yngste tilskuddet til de fire “S-ene'' til verden. 

Som nevnt i ulike fora på sosiale medier i dag, kom Amund inn på landslaget i 1974-sesongen. Ungtalentet var nær ved å bli europamester allerede i Eskilstuna i 1974, men måtte den gang ta til takke med sølvet. Senere skulle han få oppleve det kanskje aller største, som én av tre nordmenn, nemlig å bli norsk verdensmester på Bislett. Dette etter at han slo Kay Arne Stenshjemmet i allround-VM i 1981. Per Ivar Moe (1965) hadde blitt Bislett-mester tidligere. Rolf Falk-Larssen ble det i 1983.

For sine prestasjoner mottok Amund Oscarstatuetten i 1981.

Som aktiv løper representerte Amund Hamar IL, men sine første skøyteskjær tok det allsidige idrettstalentet i Slåstad IL. Hjemme i Odalen har Amund faktisk fått en vei kalt opp etter seg. Årlig arrangerer ildsjeler Amundløpet - så sant isen ligger trygg på Dølisjøen. 

Etter endt karriere har han hatt ulike roller i skøytesammenheng og i ASK. Den tidligere mesteren har de siste årene vært sentral i klubbmiljøet som trener og trenerkoordinator. Datteren Julie Berg Sjøbrend (20) er naturligvis også en viktig drivkraft til nytt engasjement.

Ved siden av sitt ordinære arbeid, har han jobbet og virket som coach. Interessen og innsikten i det menneskelige kommer også omgivelsene til gode. Amund er legende (som kidsa ville sagt), men er også én man like gjerne kan utveksle tanker om trening og skøyteteknikk som ideer og indre motivasjon med. Hans ro, lune vesen og dempede humor er smittende, og Amund er en ressurs vi i miljøet setter stor pris på. 

Forstyrre tenkte vi ikke gjøre i dag, men vi ønsker jubilanten en fin dag med sine, der han er. Gratulerer med 70 årsdagen, Amund!

Monika Risnes