Topplasseringer og lagseier til ASK under NC 4

Flere ASK-perser og triumf på juniorenes fellestart!

Eirik Andersen (tv) og Tinius Rambøl alme pønsker på noe før juniorenes fellesstart. Foto: privat

OSLO/HAMAR: 9. og 10. desember var det klart for NC 4. Status etter stevnet at det er mye positivt å ta med seg for Oslo-løperne. Ekstra morsomt er det at kortbaneløperne våre kommer «inn fra høyre» og blander seg inn i toppen på flere distanser.

Sterk 500 meter

Løperne kunne velge mellom en rekke distanser under dette stevnet, som også blir uttaksstevne til ungdoms-OL og juniorlandskamp for junior B.

Emmeline Berentsen var eneste juniorkvinne fra ASK. I herreklassen stilte Viktor Smedstad Haukaas (neo), og juniorene Linus August Risnes, Tinius Rambøl Alme, Eirik Andersen og Aron Feiring.

Første distanse i herreklassen viser at det er et høyt nasjonalt nivå nå, med hele 15 løpere under 38 sekunder på 500m! Linus perser med halvsekundet og tar bronse i juniorklassen med tida 37.72. Eirik hakk i hel med 37,75. Tinus noterer sesongbeste med 38,57 og Aron 40,50. Sistnevte har to år igjen i juniorklassen.

Også på 1000 meteren er det mye å glede seg over. Pers både på Linus og Aron. Stevnet ble ikke streamet, så kun de som var til stede fikk med seg detaljer og eventuelle feilskjær. Vi nøyer oss med å vise til RESULTATER:

Taktisk løp

Med timesvis med «lureløp» på kortbane bak seg denne høsten, hadde våre tre deltagere muligens et psykisk overtak på konkurrentene, i tillegg til det taktiske, på juniorenes fellesstart. De kastet ikke bort sjansen: Gull til Tinius og sølv til Eirik!

Søndag var det ny løpsdag og nye muligheter. Vi fremhever 1500 meterløpene til seierherrene fra fellestarten, som har notert sterkere perser på superis i Heerenveen, men var tett på denne helgen. Eirik sjette beste tid av alle startende juniorer og seniorer med 1.54,25. Tinius sekundet bak. Aron er uheldig å falle, men satte pers på 500m med 40,19. Emmeline gikk også sin raskeste 500m søndag på 46.96.

Viktor går igjen habile 3000 og 5000 meterløp. Denne helgen ble tida 7.07,11 på 5K.

Vi unner alle en god juleferie med ro og hvile før siste halvdel av sesongen 2023/2024.

EF sportsfoto var på plass i hallen og har lagt ut bildekarusell av løperne. Oppe fra venstre: Eirik, linus, Emmeline. under: tinius, viktor og Aron.

Fin innsats under Risengaløpet

Stemningsbilde tatt under risengaløpet 2023. (Foto: karen BoldingH Debernard.)

OSLO/ASKER: Skøytestevnene står virkelig i kø om dagen. 2. desember arrangerte Asker det tradisjonsrike Risengaløpet.

ASK stilte med juniorene Inka og Helle Boldingh Debernard, Knut Pedersen, Axel Haartsen Njøs og Sunniva Haug Johannessen. Liv i rekrutt og Selja i 11-årsklassen, begge med Boldingh Debernard til etternavn.

I ettertid har vi fått noen tilsend noen stikkord. Risenga bød på kaldt vintervær, noe løperne merket særlig på 1000m da sola gikk ned. Carl Erik Sando var sekundant for våre på vekslingssiden, mens Marja Haartsen hadde full kontroll på ASK- og OSK-løpere på benken.

Sportslig kan vi nevne at Knut vartet opp med noen skikkelig raske starter, at Axel fikk til en fin 1000m og Helle en god 500m. Av resultatlistene ser vi dessuten at Sunniva vant sin klasse. Gledelig er det ellers så se Inka debutere i sitt første løp denne sesongen. Selja og Liv er i fint driv og syntes det var gøy med utendørsløp. De håper vi forresten det blir flere av, når Valle Hovin gjenåpner på nyåret!

Julie klar for senior World Cup-laget

Etter nok en sterk U23 World Cup-helg, er en viktig milepæl nådd for 21-årige Julie Berg Sjøbrend.

Julie Berg sjøbrend under helgens konkurranse i Baselga di pine. Foto: jan Hetfleisch

Etter to kruttsterke U23-helger på rad i Baselga de Pine er neosenioren klar for World Cup-sirkuset. Det skriver Julie på sin egen Facebook-side. Hun skal allerede være på plass i Tomaszów Mazowiecki, Polen.

På 1500m og 3000m er hun satt opp i B-puljen. Og selv om hun foreløpig er reserve på lagtempo, håper vi selvsagt å få se debutanten på VG+ kommende helg.

Dette har ligget i lufta, og vi gratulerer så mye!

Ingen triumf for Ragne – framgang for Allan

LITT Sliten Ragne til høyre, men smilet er på plass (skjermdump fra VG+ sport)

World Cup nummer tre gikk i Stavanger denne helgen 1.-3. desember. Det var et håp om sterke norske prestasjoner på hjemmebane. Imidlertid har så godt som alle de norske løperne vært syke etter turen til Kina - så også Ragne Wiklund.

Vi synes at Ragne så litt plaget ut i helgen. Sånn sett er ikke 3. plass på søndagens 5000 m så verst. Hun gikk også ganske pent ut i siste par, fikk mange jevne runder på 33-tallet og ledet på Sáblikóvá etter hvert. Men på de to siste rundene ble det både 34 og 35, og dermed måtte hun også gi fra seg 2. plassen til Marijke Groenewoud. Tid 7.03,60 som er sesongbeste. Pallplass ble det igjen, og det betyr at hun holder seg i toppen.

På 1500 m lørdag spratt hun uvanlig mye opp på sisterunden og måtte ta til takke med 10. plass. Suveren vinner var Miho Tahagi. På 1000 m på fredag ble Ragne nummer 18.

Vi håper Ragne snarest er tilbake i praktslag!

Allan Dahl Johansson har også vært noe syk, men fredag vant han gruppe B i fellesstarten og blir dermed å se i gruppe A neste gang. Senere på dagen gikk han 1000 m i gruppe B hvor han ble nummer 16.

Søndag var det klart for Allans favorittdistanse, 1500 m. Her gikk han et innsatsfylt og velberegnet løp. For langt etter i starten som vanlig, men sisterunde på 28,7 var det bare Patrick Roest og vinneren Jordan Stolz som matchet. Tid på Allan: 1.46,57 og sesongbeste. Det holdt til en 8. plass bare tusendeler bak Peder Kongshaug og Hallgeir Engebråten.

Resultater

Vi følger med våre løpere og håper på det beste ved neste korsvei som allerede er til helgen i Tomaszów Mazowiecki (POL).

Sven-Åge Svensson

Allan biter tennene sammen på 1500 m (Skjermdump fra VG+ Sport)

Fin framgang for ASK-løperne under Odalsskøyta

Sunniva Haug Johannesen (innfelt) er aktuell for juniorlandskamp etter sterk innsats under helgens nasjonale stevne i Skipet. sterke løp også av helle boldingh debernard, ulrik ervik og knut pedersen (foto: Njøs/johannessen.)

10 løpere fra ASK bidro sterkt til «persefest» under Odalsskøyta 2023 på Hamar.

Familien Boldingh Debernard stilte kvinnesterke i Vikingskipet den siste novemberhelgen, med Liv (rekrutt), Selja (J11) og Helle (Jr. C). De øvrige løpere i sort, hvitt og grønt fra hovedstaden var: Ulrik Ervik (G12), Sunniva Haug Johannessen (Jr.C), Axel Haartsen Njøs (Jr.C), Knut Pedersen (Jr.B), Aron Feiring (Jr.B), Emmeline Berentsen (Jr.B) samt neosenior Viktor Smedstad Haukaas.

Bidro til rekordskred 

Ikke sjelden utvikler Odalsskøyta seg til å bli et persekalas. Så også i år! 

Ei som kunne smile etter fire gode løp, var Sunniva Haug Johannessen. Hun kaprer en bronseplass sammenlagt, og legger inn en god søknad om å bli tatt ut til juniorlandskamp.

Sunniva er 10 år yngre enn Ragne Wiklund, og er i ferd med å nærme seg perserne til verdensmesteren fra 2013/2014-sesongen, iallfall på de korteste distansene.

45.25 ble bestetida på 500m denne helgen. Kan vi håpe at klubbrekorden til Ragne på 44,74 i 13-årsklassen ryker i løpet av sesongen? 

Viktige milepæler

Vi trekker fram noen av de mange fine resultatene. I 12-årsklassen kunne Ulrik krabbe helt til topps på pallen etter fire løp, og nye perser på 1.36,66 (1000m) og 2.33.77 (1500m) skulle være enkle å huske. I Jenter junior C gikk Helle under den magiske 50-grensen for første gang og noterte dessuten 2.39,38 på 1500m. Fin-fin framgang også for Knut i junior B, som satte pers på 500 meter og gikk under 1.40 for første gang på 1000m.    

Med korona og annet virus i omløp, må mange regne med noen bølgedaler for å hente seg inn igjen. Denne helgen gjaldt det Aron, som nok kommer sterkt tilbake. RESULTATER fra stevnet:

Aktivt på flere arenaer

Det er mye på gang på flere arenaer i disse dager. Og mens Ragne Wiklund ble observert i solskinn, dansende over Frogner-parketten før WC i Stavanger kommende helg, viste Julie Berg Sjøbrend muskler i Baselga de Piné. Samtidig bryner juniorgutta Linus August Risnes, Tinius Rambøl Alme og Eirik Andersen seg på verdenseliten og løpere fra 23 (!) nasjoner, to helger på rad, i Junior World Cup kortbane i Leeuwarden, Nederland. 

Mange ASK’ere gleder seg til kommende helgs WC i Stavanger med både Ragne og Allan Dahl Johansson i morderisk slag på startstreken.

Helle Boldingh Debernard i Jr. c brøt 50-grensen for første gang. (Foto/ njøs)

fin framgang også for knut pedersen i gutter junior B. ((Foto/ njøs)



Gull sølv og bronse i Baselga di Piné

gulljenter: Lagtempolaget besto av to Asker-jenter og julie berg sjøbrend fra ASK. /Lånebilde: Pieter Paul Furneé, Asker skøyteklubb

Gode takter på flere isflater den siste helgen i november.

Julie Berg Sjøbrend fortsetter framgangen! I den vakre italienske småbyen Baselga var europas mest skapskodde juniorer og Neo-senior samlet til World Cup den siste helgen i november.

Og det viser seg faktisk at det er få jevnaldrende som nå kan tukte 21-åringen fra ASK.

Lørdag tar hun en sterk sølvmedalje på favorittdistansen 3000m, og blir kun slått av hjemmehåpet Laura Peveri. Moro er det også at det norske laget, bestående kun av jenter fra Akershus og Oslo, går helt til topps i lagtempokonkurransen!

Søndag følger Julie opp i samme stil med en fin bronse på 1500m. Og, som ikke det var nok: En tredjeplass blir det også på fellestarten! ASK-jenta tar dermed med seg medaljer i alle valører hjem fra Italia og vi gratulerer med formiddabel innsats. TIDER på utendørsbanen på Arena Ritten.

Også på Hamar

Her hjemme gikk den tradisjonelle Odalsskøyta i Vikingskipet av stabelen samme helg. Vi har foreløpig ikke mottatt bilder eller rapport, men ASK var representert med flere løpere, og vi kommer tilbake med mer.

Ragne gjør det igjen

Ragne får gullmedaljen av ISU’s visepresident Tron Espeli. (skjermdump fra VGTV)

World Cup hadde forflyttet seg til Beijing denne helgen, 17.-19. november. Vi i Aktiv SK, og sikkert hele skøytenorge, var spente på om Ragne Wiklund kunne gjenta suksessen fra forrige helg. Det gjorde hun. Etter 3000 m på søndag kunne hun igjen innta seierspallen. Denne gang var Irene Schouten også med, men hun var en skygge av seg og ble ikke bedre enn nr. 8, over 7 sekunder bak Ragne.

Da Ragne startet, ledet Mei Han fra Kina, overraskende. Ragne lå først litt bak, men etter ca. 4 runder var hun forbi. Derfra og inn ble differansen på litt over 2 sekunder. Tid på Ragne; 4.03,41. Ragne «dro» for øvrig Sáblíková med seg til 2. plass. Ragne gikk et energisk løp, men samtidig kunne det virke litt mer masete enn forrige helg.

På fredag gikk både Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson 1500 m, og begge hevet seg fra forrige helg. Ragne fikk 1.57,16 mot 1.57,43 forrige helg. Det ga en 5. plass mot 10. plass forrige helg. Hun var bare 0,15 sek. fra pallplass. Allan fikk 1.46,89 mot 1.47,68. Det ga 12. plass, fram fra 17. plass forrige helg. Avstanden til pallplass var på snaut 1,4 sek.

Lørdag gikk Ragne 1000 m i gr. B og fikk en 3. plass på 1.17,54. Du skal se hun havner i A-gruppa snart! Allan stilte opp på 500 m for en gangs skyld og fikk 36,99. Det var langt nede på lista i gruppe B, men 500 m er jo ikke Allans distanse.

På søndag stilte Allan først opp på 1000 m i gr. B. Han fikk tiden 1.10,23 – sesongbeste og 9. plass, bare et drøyt sekund fra 1. plassen. Så stilte han på dagens siste distanse, fellesstart. Her ble han liggende i «klynga» det meste av løpet. Han prøvde å kjempe seg fram på slutten, men det var kaotisk, og det ble også et fall. Allan holdt seg på bena og gikk over mål som nr. 9 - men uten spurtpoeng ble det en 15. plass. Resultater

Neste World Cup er på «hjemmebane» i Stavanger 1.-3- desember.

Sven-Åge Svensson

Spurten går i fellesstarten. Vi ser Allan nest ytterst til v. Til høyre er det et fall.
(Skjermdump fra VGTV)

Befaring på Valle Hovin

Gjerdet rundt banen. Prosjektleder Anders Oppen t.v. (Foto: Henning Hagelund)

Vi skriver den 15.11.23 - nok en merkedag, med befaring av betongdekket på Valle Hovin sammen med Skøyteforbundets representant, Petter Andersen. Som leder av Interesseorganisasjonen for Valle Hovin, som gjennom hele byggeprosjektet har representert brukergruppen for anlegget, var vi innkalt til befaring av betongflaten på Valle Hovin. Det ble en svært spennende tur hvor vi også fikk anledning til et besøk inn i hjertet av anlegget. Om man synes de utvendige dimensjonene på anlegget er imponerende, er det som småtterier å regne i forhold til det som ligger under overflaten.

Selve betongflaten er støpt skjøtefritt og med en overflate som gjør at vi kan benytte den til rulleskøyter på sommeren. Petter konstaterte at dette er en suveren rulleskøyteflate. Under befaringen holdt de på å fylle på lake, ammoniakkvann, på fryseanlegget. Flere trailere måtte til for å frakte inn 70.000 liter med ammoniakkvann og 16.000 liter glykose til varmerørene i nordre halvmåne og området mellom banen og den 1000 m2 store driftsgarasjen.

Vi ble tatt med til Valle Hovins indre gjennom den oppvarmede kulverten til indre bane. Her ble siste hånd lagt på de flotte toalettene; to doble toaletter samt et eget handicaptoalett. Ferden gikk videre gjennom den tekniske kulverten som går langs begge langsidene. Selve kulverten er over 4m bred, nesten like høy, og bortimot 100m lang. Flere romslige lagerrom lå i tilknytningen til kulverten i tillegg til et par store, romslige rom som fremstod nærmest som saler. Disse tenker vi kan benyttes til sklibrett og vekter. Videre gikk turen inn til det enorme maskinrommet med fire svære pumper til ismaskineriet samt varmluftanlegget som er dimensjonert for fremtidig hall. Alle rom var i tillegg oppvarmet. Runden ble avsluttet der den gamle fellesgarderoben med sklibrettrommet en gang lå, nå pusset opp til det ugjenkjennelige. Dette overgikk alle våre fantasier om hvor omfattende det nye anlegget er.

Til slutt gjorde vi en liten utendørs inspeksjon av det nye gjerdet som omkranser hele anlegget og det flotte lekeområdet med en rekke spennende lekeapparater. Vi avsluttet ved regnfanget i søndre del av området. Det blir en flott uteplass med underbelyste krakker som omkranser et regnfang som vil samle opp vann i regnværsperioder. I regnfanget er det lagt ut tråkkesteiner som er et gjenbruk av elementer fra den gamle betongtribunen i vest.

Vi kan ikke annet en la oss imponere over det flotte anlegget, og nå er det bare å begynne å glede seg til å ta det i bruk. Vi må få uttrykke vår store takknemlighet til Oslo kommune!

Henning Hagelund

Pumpene til fryseanlegget (Foto: Henning Hagelund)

Trailer med lake (ammoniakkvann) til fryseanlegget (Foto: Henning hagelund)

Anlegget fylles med lake. (Foto: Henning Hagelund)

Toaletter i kulverten. (Foto: Henning Hagelund)

Lekeparken (Foto: Henning Hagelund)

Knall avslutning for Ragne

Skjermdump fra VGTV

Det er alltid spennende å se hvor våre løpere står i den første store internasjonale konkurransen. WC i Obihiro 10.-12. november bød på litt av hvert.

På fredag var det så som så for de fleste norske. Ingen toppresultater. Ragne Wiklund tok en 10. plass på 1000 m gruppe B med tiden 1.17,93. Dette er jo ikke Ragnes distanse og må mest ses på som oppvarming. Allan Dahl Johansson stilte også i gruppe B på mennenes 1000 m. Resultatet 1.10,61 var vel OK. Allan taper for mye i starten, men bedre sisterunde enn 26,9 måtte en opp i gruppe A for å finne.

Forhåpningene var større på lørdagens 1500 m. Både Ragne og Allan presterte imidlertid litt under forventning. Ragne kom inn på 9. plass med 1.57,43. Det var hele 2,89 sekunder bak den suverene vinner Miho Takagi (JAP), men bare 1,2 sekunder bak 2. plassen. Det meste av dette tapte hun på de første 300 meterne. Allan er heller ikke av de startraske og kom inn på 1.47,68, hele 2,11 bak vinneren Masaya Yamada (JAP). Sisterunde på 28,9 er bra, men da er «toget» allerede gått.

På søndagens 3000 m fikk vi oppleve Ragne slik vi gjerne vil se henne. Jevnt kjør, myk og rytmisk. Sluttiden 4.01,88 ga 1. plass og ny banerekord nesten 2 sekunder foran nr. 2 som litt overraskende var Momoka Horikawa (JAP).

Allan stilte sammen med Martine Ripsrud på mix-stafett som er en ny øvelse. Plasseringen ble nr. 5 av 11 lag. Raskest var Canada, men de ble disket etter hvert (?). Dette er en morsom øvelse å se på, og vi håper den fortsetter. Den krever nok litt rutine og frekkhet, særlig i vekslingene, og Norge kunne nok ha avansert én plass med litt andre valg.

Vi konsentrerer oss her om Aktiv SKs løpere, men vi gleder oss naturligvis over at Norge vant lagtempo overbevisende på lørdag med Sander Eitrem, Peder Kongshaug og Sverre Lunde Pedersen på laget. På søndag ble Sander Eitrem nr 3 på 5000 m.

Det gleder også at vi får skøytesendinger i vinter på VG+ Sport. Noen vil ha tilgang til kanalen via sin TV-distributør. Ellers kan en abonnere på web-TV.

Resultater

Sven-Åge Svensson

Allan i god posisjon under mix-stafetten (Skjermdump fra VGTV)

Markering av Knut «Kupper’n» 90 år på Skøytemuseet

Ordfører anne lindboe taler til knut (foto: henning hagelund)

Torsdag 9.11. inviterte Norges Skøyteforbund og Skøytemuseet til markering av Knut Johannesens 90-årsdag. En rekke celebriteter var invitert med Oslos nye ordfører, Anne Lindboe, i spissen. På gjestelisten var også idrettspresident Zaineb Al-Samarai, skøytepresident Mona Adolfsen, ISUs visepresident Tron Espeli samt generalsekretærene i NIF, NSF og OIK.

De godt og vel 40 gjestene ble loset gjennom programmet på en morsom og konsis måte av Laila Andresen som selvoppnevnt arrangementsansvarlig og «overdommer». Talerlisten var lang og organisert i par hvor man måtte holde seg til verdensrekorden på 3.000 m. En strålende opplagt Knut moret seg stort og kom med en rekke kommentarer på sin lune og velkjente måte.

Første taler var Oslos ordfører som selv er svært idrettsinteressert og med barn som spiller hockey. Det var naturlig for henne å nevne Knuts rause gave i form av alle hans premier som hun lovet at kommunen skulle ivareta på en god måte. Hun trakk også frem hva Knut hadde betydd for flere generasjoner av idrettsutøvere.

Tron Espeli kunne overbringe hilsener fra den nye ISU-presidenten fra Sør-Korea, og som han sa, Knuts navn står fremdeles høyt i det internasjonale skøytemiljøet.

De mange talerne hadde to ting felles - en hyllest til Knuts lange engasjement for skøytesporten - og hans tydelige tale om behovet for en skøytehall på Valle Hovin.

Hans to døtre, Trine og Siri, hadde en felles hyllest til sin pappa. «Vi vokste opp i et hjem med stor raushet, et helt vanlig hjem med foreldre som ikke var opptatt av å stikke seg frem eller sole seg i glansen av pappas berømmelse». Trine, eller «Store-gull», som hun alltid har blitt kalt, fortalte om hvordan hun fikk dette kallenavnet. Knut hadde gått et mesterskap hvor det ikke hadde gått så bra, da han be oppringt og fortalt at han hadde blitt far til en datter. Hans kommentar var: «Da ble det jo store-gull da, jo!»

Mellom snitter og kake ble vi underholdt av Sigmund Groven på munnspill, og den skøyteinteresserte verdensstjernen vartet selvfølgelig opp med «Skøyteløpervalsen».

Den kjente fotografen, Morten Krogvold, som har tatt flere flotte portretter av Knut, fortalte om sin fascinasjon for skøyter, og hvordan skøyteløp på radio ble et lyspunkt i tilværelsen da han i tidlig barndom lå tre år sykehus.

Æresrunden og avslutningen på markeringen var en reise gjennom Knuts mange bragder med hans egne kommentarer, krydret med humoristiske utsagn på Knuts lune måte.

Henning Hagelund

Sigmund Groven spiller “Skøyteløpervalsen” (Foto: Henning Hagelund)

Knuts døtre, Trine og Siri; taler til pappa (Foto: Henning Hagelund)

ASK feiret Knut på 90-årsdagen

knut går løs på bursdagskaka (foto: sven-åge svensson)

Knut «Kupper’n» Johannesen har nådd den høye alder av 90 år - i dag 6. november. Han er ASKs største navn gjennom alle tider. Flere ganger norgesmester, europamester, verdensmester, olympisk mester, verdensrekordholder. Senere leder, trener, motivator, mottaker av St, Halvardsmedaljen og Kongens fortjenestmedalje, mm. Klart han måtte feires skikkelig. Klubben hadde innbudt rundt 50 gjester til Valle Hovin hvor det ble servert snitter og bløtkake. Og hvilken bløtkake? Marsipankake med bilde av Knut under det legendariske milløpet i OL 1960 på ny verdensrekord: 15.46,6! Nesten synd å ta hull på den.

Klubbens leder, Jon Gauslaa, ønsket velkommen. Under måltidet var det underholdning av bandet «Skeive skøyter» bestående av Roar Tollefsen, Kay Stenshjemmet og Carl Erik Sando. De spilte gamle låter med skøytetilsnitt. Jan Christian Nordahl leste Jan Erik Wolds nostalgiske dikt om skøytesporten. Per Huse leste eget dikt med hyllest til Knut. Åge Dalby holdt tale om den betydningen Knut hadde hatt for han selv og andre. Henning Hagelund orienterte litt om situasjonen for nye Valle Hovin og takket også Knut for hans engasjement for ny hall. Vi håper vi ikke har glemt noen! Knut hylles ikke bare som idrettsmann, men også som den kjernekaren han er!

Etter kaffe/kake var det noen overrekkelser av gaver og blomster fra gamle skøytevenner.

Foruten de foran nevnte var det andre, kjente skøytenavn til stede: Tor Berg (Knuts trener i glanstiden), Ivar Eriksen (olympisk sølvmedaljevinner), Amund Sjøbrend (tidl. verdensmester), Petter Andersen (tidligere internasjonal toppløper og nå sportssjef i Skøyteforbundet). Vi kan komme i skade for å utelate noen her.

Vi er glad vi fikk lov til å feire Knut på selve dagen, og vi håper at det ble en minnerik kveld for jubilanten!

Sven-Åge Svensson

“Skeive skøyter” underholder. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Knut sammen med “gamletreneren” Tor Berg og hans kone Liv (Foto: Sven-Åge Svensson)

Knut sjekker lårmusklene til kveldens yngste deltager og fremtidshåp, Axel Haartsen Njøs. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Noen av kveldens kjente skøytefjes, fra v.: Unni Knudsen, Åge Dalby og Ivar Eriksen
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Knut holder takketale (Foto: Sven-Åge Svensson)

Raske forhold under NC i Stavanger

Viktor Smedstad Haukaas og Julie Berg Sjøbrend fikk med seg nye personlige rekorder hjem fra Stavanger og NC2.

i flytEN: Viktor Smedstad Haukaas var på plass i Vår Arena Sørmarka arena.

STAVANGER; Norgescupløpet i Vår Energi Sørmarka Arena 4. og 5. november ble samtidig en test av flere funksjoner før World Cup 3 den første helgen i desember. Varmen var skrudd opp, og den ferske isparketten innbød til fartsfest.

Satte bestenoteringer i fleng

Speaker Kjell Rune Kristiansen fra ASK fikk snart gleden av å annonsere den ene persen etter den andre.

Viktor Smedstad Haukaas har fått en oppløftende start på sesongen, og kvitterte ut personlige rekorder både på 1000m og 1500m, 1.15,71 og 1.56,31 er forbedring med mer enn halvannet sekund på hver av distansene. To løp på 39-tallet på 500m ble det også for neosenioren - som har en relativt fersk 10.000 meter i beina fra forrige søndag og NM i Bjugn!

Tett på kravet

Julie Berg Sjøbrend var en av flere som ble koronasmittet under et ellers prikkfritt NM i Fosenhallen sist helg. Torsdag sto hun opp av sykesenga for å trene, og søndag stilte hun på startstreken under 3000m i Stavanger. Hun lå lenge an til topplassering, men sisterunden ble tung. 4.22.55, på europeisk bane, er likevel pers - og bare halvsekundet bak WorldCup-kravet på distansen!

Arrangøren konkluderte med at det nye tidtakersystemet fungerer som det skal. 101 personlige rekorder og 89 sesongbeste ble dessuten satt.

Det kan bli moro i Stavanger om tre helger, når verdenseliten og en stor kontingent kvalifiserte norske løpere inntar hallen i oljebyen.

Ps! Det meldes forøvrig om at landslagsløperne våre er vel framme i Japan, før kommende helgs World Cup-stevne i Obihiro. ASKs juniorer, som kombinerer liten og stor bane, er på vei til Italia for et av sesongens viktige innedende kortbanestevner i Bormio.

Tar stadig nye steg: Julie berg sjøbrend. (Arkivfoto.)

Medaljedryss til ASK i NM enkeltdistanser

dobbeltseier til ASK på 1500m med Ragne Wiklund (1) og Julie Berg Sjøbrend (2). Nr 3 er aurora løvaas fra nord-odal (screendump fra streamingen til osTvpt)

NM enkeltdistanser for sesongen 2023/24 gikk i Bjugn i helgen 27-29 oktober. Det var særlig Ragne Wiklund som bidro til medaljedrysset med sine fire gullmedaljer. Hun vant alt hun stilte opp i: 1500 m, 3000 m 1000 m og 5000 m. Men også Allan Dahl Johansson hentet seg gull på 1000 m og dessuten bronse både på 1500 m og fellesstart. Julie Berg Sjøbrend sørget for sølvmedaljer og dobbeltseier til ASK på både 1500 m og 3000 m.

Fredag.
Mesterskapet åpnet med 1500 m for kvinner. Julie hadde slått parkamerat Aurora Løvaas fra Nord-Odal og ledet med 2.07,81 da Ragne startet i siste par. Ragne bare feide rundt i energisk stil og viste at hun er den suverene ener i Norge i dag. Tid 2.00,93.
På mennenes 1500 m gikk Allan i par med Hallgeir Engebråten og hadde en klar ledelse undervis. Men Hallgeir feide gjennom siste ytre og vant med en tre-fire meter. I paret etter kom imidlertid Peder Kongshaug og slo begge forholdvis klart. Dermed bronse til Allan.
Allan stilte også i fellesstarten. Etter at Kristian Ulekleiv hadde revet seg løs og gått først i mål etterfulgt av Vegard Rye fra Stavanger/Sandnes, vant Allan spurten i hovedfeltet og kapret bronsen. Eirik Andersen, som er junior, knekte seg nok på å følge Ulekleiv midtveis og kom inn til 8. plass som ble hans beste plassering i mesterskapet. Eirik ser imidlertid ut til å ha talent for fellesstart og kommer nok sterkere tilbake.

Lørdag.
Denne dagen var det klart for våre to jenter på 3000 m. Ragne tok en soleklar ledelse med 4.08,23 i par nr 7. I paret etter bidro Julie igjen til dobbeltseier for ASK etter å ha slått parkamerat Hanna Svenni fra Asker SK. Avstanden til Ragne var imidlertid på 20 sekunder, så det er klart hvem som er vårt internasjonale håp.
Allan stilte også opp på 5000 m og fikk en respektabel 8. plass. Viktor Haukaas trives best på de lange, men 5000 m er kanskje for kort? Det ble i alle fall en 14.-plass.

Søndag.
Avslutningsdagen startet med 1000-metere. Ragne stilte opp her også og vant foran Martine Ripsrud. Tiden 1.19,78 røper kanskje at nivået blant våre kvinnelige sprintere kunne vært høyere? Julie kapret for øvrig 4de-plassen.
På 1000m for menn havnet Allan i par med Håvard Holmefjord Lorentsen som oppskriftsmessig tok ledelsen. Allan gikk imidlertid et par sterke runder og «snublet» i mål 4 hundredeler foran. Vi var spent på Peder Kongshaug i neste og siste par, men han klarte ikke Allans sisterunde og ble nr. 3.
På 5000 meter for kvinner møttes Ragne og Julie i siste par. Skulle det bli en ny dobbeltseier til ASK? Ragne dro straks ifra. Rundetidene krabbet imidlertid oppover og endte helt på 35,9. Tiden 7.14,02 virker likevel bra til å være i Bjugnhallen, og den var milevidt foran nr. to som ble Ingrid Håkegård Eichler fra SSK Toten. I det Ragne gikk over mål, fikk vi vite at Julie hadde brutt løpet. Vi vet ikke årsaken.
På 10.000 m gikk Viktor et jevnt og godt løp. Han gikk lenge på runder rundt 35, men mot slutten krøp han stadig lenger ned på 34-tallet. Tiden 14.42,59 er ny pers! Han tapte imidlertid klart for parkamerat Ole Bjørnsmoen Næss, og de lå som nummer 1 og 2 så langt. I neste og siste par kom Sander Eitrem mot Sigurd Henriksen, og dermed ble det 4-plass til Viktor. Det er sterkt, og vi tror ikke han gråter for det!

Alt i alt har det vært en knallhelg for våre løpere. Synd at det ikke er ordinære TV-sendinger - men de som visste om det, kunne følge streamingen på osvpt.com.
Resultater  

Sven-Åge Svensson

allan dahl johansson (t.H.) kjemper seg de nødvendige centimeterne foran håvard holmefjord lorentsen på 1000m (screndump fra streamingen til osvpt)

Kranselag på Valle Hovin

fotos: henning hagelund

Torsdag 26.10.23 hadde Oslo Bygg invitert til kranselag for arbeidsstokken ved anlegget på Valle Hovin. Vanligvis markerer kranselaget at taket er reist, men her markerte det at alt støpearbeidet/grovarbeidet var ferdig.

Godt over 100 personer var samlet i kantinen til VIF med god mat og flott kake. Det er i slike sammenhenger man skjønner hvor enormt dette prosjektet har vært. Virkelig en stor opplevelse å få snakke med flere av disiplinene som har vært underlagt hovedentreprenøren Håndverkskompaniet. Her er det stålarbeidere, betongarbeidere, snekkere, maskinførere av alle slag, elektro, VVS, telekommunikasjon osv. osv. Alle med et stort engasjement i å levere på høyeste plan i dette teknisk krevende prosjektet.

Prosjektleder Anders Oppen fra Oslo Bygg innledet med å fortelle litt om utfordringene og omfanget, men også om hvor godt man har kommet ut av prosjektet, og at man har klart å holde tidstabellen.

Oppen fremhevet spesielt rivningsarbeidet som ble vesentlig mer krevende enn forutsatt. Her måtte man ta i bruk nye metoder som oppgnavling av betongflaten i stedet for pigging for å ikke skape for mye støy for befolkningen, skolen og barnehagene i nabolaget. At man også hadde både isopor og gammel trykkimpregnert forskaling under betongen, var heller ikke noe man forventet. Noe av isoporen måtte sågar plukkes for hånd.

Oppen kunne gjengi følgende imponerende tall:

  • Bearbeidet område: 35.000 – 37.000 m2. I tillegg til selve banen er det parkanlegg, gangveier, gårdsplass, driftsgarasje samt underliggende eksisterende og nye tekniske rom og kulverter mm.

  • Hele gamle Valle Hovin skøytebane er revet – et stort riveprosjekt.  Ca. 12.000 m2 betongdekke med underliggende faststøpt isopor-isolasjon og trykkimpregnert forskaling er revet, knust og sortert. All gammel betong er «gnaget» og gjenbrukt som bærelag under nytt dekke. Sortert avfall: Jern 1200 tonn, farlig avfall 225 tonn, trykkimpregnert treverk 82 tonn. Sorteringsgrad 98%.

  • Hele skøyteanlegget er fundamentert til fjell vha. 495 peler, til sammen ca. 15.000 lm peler.

  • Meget stor betongjobb - det er utstøpt ca 10.500 m3 betong. Største enkelstøp ca. 800 m3, til sammen 114 betongbiler på én dag.

  • 1260 tonn armering er lagt ned

  • Det er lagt 115 kilometer kjølerør og 23 kilometer rør med undervarme

Arbeidet går mot slutten på Valle Hovin, og nå er det finpuss og justeringer som står for tur. Da vi var på besøk, testet de den nye store resultattavlen - en gedigen storskjerm som også kan benyttes til levende bilder.

Vi i skøytemiljøet er utrolig glade for dette flotte anlegget som byen har bygget, ikke bare for oss som driver organisert idrett, men først og fremst for alle de nærmere 150.000 som bor i gåavstand fra stadion. Stadion vil til vanlig være åpen i mer enn 95% av åpningstiden for alle som ønsker å kose seg med å gå på skøyter. I den flotte parken ved siden av inngangen blir det spennende lekeapparat for både store og små. Det blir også et attraktivt sted for skoler og barnehager på dagtid. Når vi senere får hall over banen, vil det bety enda mer tilgang for publikum over en lengere periode av året. Dette blir med andre ord et gedigent og ettertraktet breddeanlegg til glede for hele byen!

Henning Hagelund

Vi ønsker nytt byråd velkommen

Bilde benyttet etter tillatelse av Anne H. Rygg.
Interesseorganisasjonen på besøk på Høyres Hus. BAK Fra venstre: Henning Hagelund, Snorre Kverndokk, Tor Audun Sørensen, Carl Erik Sando og Børre Rognlien. Foran: Anne H. Rygg og påtroppende ordfører Anne Lindboe

Det nye byrådet er nå klart, og i byrådserklæringen, også kalt Hammersborgerklæringen, sier de følgende under fanen «Idrettsglede for alle»: Gå videre med prosjektet på Valle Hovin med sikte på nytt halloverbygg med energieffektiviserende tiltak

Dette er et viktig skritt mot tak over Valle Hovin, noe vi vil følge tett opp i ukene som kommer.

Når et nytt bystyre skal starte opp etter valget, er det alltid noen som velger å takke nei til gjenvalg. Derfor har vi i «Interesseorganisasjonen for Valle Hovin» takket av to av våre viktige støttespillere igjennom mange år, Camilla Wilhelmsen i FrP og Anne H. Rygg i H. To hyggelige møter med blomsteroverrekkelse har det blitt. Mye mimring, men også fine diskusjoner om veien videre har dannet rammen for møtene.

I møtet med FrP hilste vi på den nye gruppelederen, Magnus Birkelund. Et interessant møte hvor vi fikk trygghet for at han vil videreføre det arbeidet Camilla har lagt ned for at vi skal få realisert hallen på Valle Hovin.

I møte med Anne H. Rygg ble det mye latter og moro over en del av de kampene vi har ført sammen i det som etter hvert gikk under navnet «Valle Hovin-kameratene». Særlig kampen om å få til kulvert til indre bane huskes med stor glede. Ekstra stas var det å få hilse på Oslos kommende ordfører, Anne Lindboe, eller Anne 2, som hun ble «døpt». Med sin bakgrunn som barneombud er hun svært opptatt av barns oppvekstsvilkår og glad for at vi på Valle Hovin har fokus på at isflaten skal være tilgjengelig store deler av åpningstiden for uorganisert aktivitet hvor barn og voksne kan boltre seg i fri utfoldelse.

Henning Hagelund

Stort engasjement på klubbmøtet

fornøyd forsamling etter medlemsmøtet

Mandag kveld den 23.10. var det utlyst medlemsmøte på Valle Hovin. Leder Jon Gauslaa kunne ønske velkommen til 20 fremmøtte. Som vanlig kunne det gjerne vært noen flere.

Først fikk vi en orientering om status på det nye baneanlegget, ved Henning Hagelund. Det ligger fortsatt an til overlevering til bymiljøetaten medio desember, og forventet åpning 10. januar. Banedekket er nå ferdigstøpt, og det er kommet opp lysmaster, resultattavle og litt av høyttaleranlegget. Henning mente at selv om vi gjerne skulle hatt tak, så får vi i alle fall “verdens fineste” utendørsbane. Banedekket vil også egne seg for rulleskøytetrening om sommeren.

Videre ble det orientert om planene for sesongen. Det vil bli skøyteskoler for 6-9 år og for 10-12. Disse vil starte når Valle Hovin er åpnet. For løpere fra 8 år og opp til junior har vi et treningssamarbeid med OSK. Klubben har også juniorer og seniorer som bor og trener utenbys - med Mjøsteam i Hamar, Team Sørmarka i Stavanger og med landslaget.

Klubben har satt opp en liste over prioriterte løp for sesongen. Se link på forsiden.
I tillegg kommer klubbmesterskapet, kretsmesterskapet og tre gullkaruselløp. Datoer er ikke satt.

Kurt Feiring Larsen vil fungere som oppmann/lagleder for juniorgruppa, og Arild Nebb Ervik for de yngre (8-12 år).

Så langt økonomien tillater, dekker klubben utgifter til deltagelse i løp, innenfor gitte grenser. Dette forutsetter at aktivitetsavgift er betalt. Det er også mulig for enkeltutøvere å søke økonomisk støtte fra Akershus og Oslo skøytekrets. Dessuten yter Ligaen noe økonomisk støtte.

Som de fleste bør vite, runder ASK 100 år den 12. januar 2024. Dette vil i første omgang bli markert under ASK-cupen 13. januar, men det vil bli et større jubileumsarrangement etter sesongslutt.

Det store engasjementet blant møtedeltagerne kom da det ble snakk om rekrutteringstiltak og PR i forbindelse med gjenåpningen av Valle Hovin. Det var mange som hadde ideer, og som Arild Nebb Ervik sa, vil det ikke dreie som ett enkelt, men mange tiltak som kan bidra til å gjøre Valle Hovin og klubben kjent, samt øke rekruttering og aktivitet i det hele tatt. Styret har allerede tenkt seg at gjenåpningen markedsføres bl. a. ved å dele ut informasjon på kjøpesentre og andre steder der folk møtes.

For å få dette til, er vi avhengige av at medlemmene stiller opp og hjelper til både med ideer og innsats. Henning Hagelund bemerket at Ligaen har endret sitt formål til i større grad å være støttespiller for styret og supporterklubb for løperne.

Nye Valle Hovin blir et flott anlegg midt i et område med sterk befolkningsvekst, og det gir store muligheter for økt aktivitet i klubben og for skøytesporten i Oslo.

Sven-Åge Svensson

Gode ASK-takter under NC1

Julie Berg Sjøbrend (arkivfoto) overbevste under sesongdebuten i Arena Nordvest.

KRISTIANSUND/OSLO: For andre helg på rad var det klart for skøyteløp i Baillbyen. Og denne gangen var det «alvor», siden dette var sesongens første norgescupstevne. Skøyteinteresserte har kunnet følge med på Direktesports sendinger 14. og 15. oktober. Her gjelder det å abonnere på Amedia-avisen sin.

Mye å glede seg over

Forholdene i hallen var gode: 975 hPa og 3.5 grader står det notert på de offisielle resultatlistene lørdag. Lavtrykk var det iallfall på vestlandet denne helgen.

Resultatene viser at Aktiv skøyteklubbs løpere er i rute. Vi trekker fram noen høydepunkter:

Vant 1000 meteren

Allan Dahl Johansson testet formen på sprintdistansene lørdag og vant 1000 meteren i seniorklassen. Han fulgte opp med en overbevisende 3000 meter søndag - 3.50,18. Seier også her.

3000m pers for Julie

Mange mil på sykkelsetet og treningstimer i forkant av en ny sesong har det også blitt for Julie Berg Sjøbrend. Hun satte personlig rekord i Arena Nordvest med over sekundet søndag, etter et godt disponert trekilometersløp. 4.24,18. Ikke rart at speaker Kjell Rune Kristiansen var fornøyd.

Viktor Smedstad Haukaas, som hadde full løpshelg sist helg, kom godt i gang på sin 500 meter og gjennomførte nok en 5K lørdag. Søndag spurtet han inn til en 3. plass på 3000m! Litt overskudd framover vil gjøre susen.

Ragne - i en klasse for seg

Ragne Wiklund fortsetter med sin huskende svingteknikk - kopiér den de som kan - og rundet av stevnet søndag med å pynte på sin egen banerekord på 3000 meter. Også lørdag ble det banerekord på 1500m.

De aktuelle juniorløperne til ASK har forresten heller ikke ligget på latsiden, men var denne helgen opptatt med NC3 på kortbane i Skien.

Noen tidlige svar - og to nye banerekorder i Kristiansund

Et knippe ASK-løpere tok turen til Kristiansund, og ikke uten grunn.

Viktor med lovende seier på 5000m i Kristiansund, her avbildet i Stavanger forrige sesong. (Arkivfoto)

KRISTIANSUND/ OSLO: Med isforsinkelser i Stavanger, var det kristiansunderne og Arena Nordvest som denne sesongen først fikk gleden av å huse noen av landets mest skarpskodde hurtigløpere. Og etter ei høstferieuke med trening i kaldhallen, var det 7. og 8. oktober klart for testløp.

Dette ble en test før kommende helgs NC1, i samme hall, som igjen er uttaksløp til NM enkeltdistanser i Bjugn. Løperne skulle også få en indikasjon på om treningen lagt inn i vår- og sommerhalvåret «virker». Uten å ha fått andre rapporter enn resultatene, kan det absolutt se ut til å være tilfellet for våre.

Ragne fortsetter der hun slapp i mars. Uten internasjonal konkurranse gjennomførte hun lørdag en 3000 meter i god fart og noterte banerekord med 4.08.55.

Viktor Smedstad Haukaas gikk fryktløst løs på 2023/2024- sesongen med 500m og 5000m lørdag: Seier i seniorklassen, sterke 7.00.40, og solid margin til nummer to.

Eirik Andersen, Junior B, gikk gode løp; 1.17.09 på 1000m lørdag, samt 1.59,03 på 1500m søndag, etter en periode med alternativ trening på grunn av skade.

Også Julie Berg Sjøbrend viste gode takter i inngangen til en ny sesong: Hun vant 1500m søndag og satte like godt banerekord med 2.06,34.

Vi regner med at Oslo-løperne feiret forsiktig med blandaball etter en positiv helg - og ser fram til en ny og spennende sesong.

Jan Erik Strømberg 90 år

FOTO: SVEN-ÅGE SVENSSON

Én av klubbens seniormedlemmer runder 90 år i dag. I utgangspunktet hadde han ikke noe forhold til skøyteløp, men han var omgangsvenn med Knut Johannesen. Knut var pådriver for å få Jan Eriks sønn, Erik, med i klubben. Så ble det at de meldte seg inn, begge to. Det var i 1967, og Erik var 6 år. Erik ble en god løper, og han var bl.a. en del av klubbens blomstrende sprintmiljø på 80-tallet.

Som mange andre foreldre, ble Jan Erik trukket med i klubbarbeidet, og han var YA-formann noen år i begynnelsen av 80-årene. YA var avdelingen for barne- og ungdomsløpere opp til 17 år. Det ble mange turer rundt på skøytebanene på Østlandet. De lengste gikk til Larvik, Gol og Sør-Fron. Etter skoleferien var det tradisjon med «treningsleir» på Håøya eller Pungen Gård i Enebakk. Stikk-innom-kveldene etter klubbløpet på onsdag var en hyggelig tradisjon. I det hele tatt synes han at han fikk god kontakt med ungene, og at det var en tid som ga ham mye.

Etter det har han vært litt «altmuligmann» - stilt opp der det trengtes ved stevner og andre arrangementer. Jan Erik har alltid vært en jovial og forekommende person. Han er fortsatt medlem, men kontakten med klubben og miljøet har avtatt med årene. I sommer var han imidlertid innom Valle Hovin for å se den nye banen ta form.

Jubileet ble feiret på lørdag med 47 gjester på Østmarkseteren. Vi føyer oss til gratulantene!

Sven-Åge Svensson

Nye Valle Hovin tar mer og mer form

Foto: Sven-Åge Svensson

Vi avla et besøk på byggeplassen til nye Valle Hovin torsdag 14. september. Assisterende prosjektleder hos entreprenøren Håndverkskompaniet, Ole Petter Skarnes, ga oss en liten orientering. Store deler av banedekket er ferdig, og vi begynner å se flere av de forventede fasilitetene. På langsiden mot garderoben har det kommet to små, rødlige hus. Det er tidtagerbodene. Den største av dem vil også huse nedgangen til kulverten som fører til indre bane, og vi kan skjelne det som skal bli oppgangen fra kulverten. Det gjenstår å legge ca. en fjerdedel av banedekket, dvs. nordre sving. I løpebanen skal det legges fryserør, men på «skalken» av indre bane, hvor oppgangen fra kulverten er, skal det legges varmekabler. Denne delen skal nemlig være is- og snøfri og inneholde benker etc. som publikum kan skifte på.

Det er stor aktivitet på området med gravemaskiner, lastebiler, betongbiler og gulkledde menn som bærer materialer, sveiser, skjærer, monterer, mm. Skarnes kan opplyse at det er mellom 50 og 60 mann i arbeid.

I følge Skarnes er arbeidet mer eller mindre i rute, med planlagt overlevering til Bymiljøetaten i desember. Så i januar skal banen åpnes. Det kunne ikke passet bedre med presang til ASKs 100-årsjubileum!

Sven-Åge Svensson

På nærmeste langside ser vi de to tidtagerbodene. Den til høyre blir også nedgang til kulverten. Til høyre for den, på indre bane under den grønne presenningen, kommer oppgangen. Vi ser videre at armeringen er lagt i nordre sving, og at det nærmer seg støping av dekket. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Gulkledde mannskaper i aktivitet over alt. (Foto: Sven-Åge Svensson)

De rosa konstruksjonene i forgrunnen er noen av lekeapparatene som kommer ved siden av banen. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Støpearbeider pågår. Søndre sving i bakgrunnen. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Assisterende prosjektleder, Ole Petter Skarnes. (Foto: Sven-Åge Svensson)