Kranselag på Valle Hovin

fotos: henning hagelund

Torsdag 26.10.23 hadde Oslo Bygg invitert til kranselag for arbeidsstokken ved anlegget på Valle Hovin. Vanligvis markerer kranselaget at taket er reist, men her markerte det at alt støpearbeidet/grovarbeidet var ferdig.

Godt over 100 personer var samlet i kantinen til VIF med god mat og flott kake. Det er i slike sammenhenger man skjønner hvor enormt dette prosjektet har vært. Virkelig en stor opplevelse å få snakke med flere av disiplinene som har vært underlagt hovedentreprenøren Håndverkskompaniet. Her er det stålarbeidere, betongarbeidere, snekkere, maskinførere av alle slag, elektro, VVS, telekommunikasjon osv. osv. Alle med et stort engasjement i å levere på høyeste plan i dette teknisk krevende prosjektet.

Prosjektleder Anders Oppen fra Oslo Bygg innledet med å fortelle litt om utfordringene og omfanget, men også om hvor godt man har kommet ut av prosjektet, og at man har klart å holde tidstabellen.

Oppen fremhevet spesielt rivningsarbeidet som ble vesentlig mer krevende enn forutsatt. Her måtte man ta i bruk nye metoder som oppgnavling av betongflaten i stedet for pigging for å ikke skape for mye støy for befolkningen, skolen og barnehagene i nabolaget. At man også hadde både isopor og gammel trykkimpregnert forskaling under betongen, var heller ikke noe man forventet. Noe av isoporen måtte sågar plukkes for hånd.

Oppen kunne gjengi følgende imponerende tall:

  • Bearbeidet område: 35.000 – 37.000 m2. I tillegg til selve banen er det parkanlegg, gangveier, gårdsplass, driftsgarasje samt underliggende eksisterende og nye tekniske rom og kulverter mm.

  • Hele gamle Valle Hovin skøytebane er revet – et stort riveprosjekt.  Ca. 12.000 m2 betongdekke med underliggende faststøpt isopor-isolasjon og trykkimpregnert forskaling er revet, knust og sortert. All gammel betong er «gnaget» og gjenbrukt som bærelag under nytt dekke. Sortert avfall: Jern 1200 tonn, farlig avfall 225 tonn, trykkimpregnert treverk 82 tonn. Sorteringsgrad 98%.

  • Hele skøyteanlegget er fundamentert til fjell vha. 495 peler, til sammen ca. 15.000 lm peler.

  • Meget stor betongjobb - det er utstøpt ca 10.500 m3 betong. Største enkelstøp ca. 800 m3, til sammen 114 betongbiler på én dag.

  • 1260 tonn armering er lagt ned

  • Det er lagt 115 kilometer kjølerør og 23 kilometer rør med undervarme

Arbeidet går mot slutten på Valle Hovin, og nå er det finpuss og justeringer som står for tur. Da vi var på besøk, testet de den nye store resultattavlen - en gedigen storskjerm som også kan benyttes til levende bilder.

Vi i skøytemiljøet er utrolig glade for dette flotte anlegget som byen har bygget, ikke bare for oss som driver organisert idrett, men først og fremst for alle de nærmere 150.000 som bor i gåavstand fra stadion. Stadion vil til vanlig være åpen i mer enn 95% av åpningstiden for alle som ønsker å kose seg med å gå på skøyter. I den flotte parken ved siden av inngangen blir det spennende lekeapparat for både store og små. Det blir også et attraktivt sted for skoler og barnehager på dagtid. Når vi senere får hall over banen, vil det bety enda mer tilgang for publikum over en lengere periode av året. Dette blir med andre ord et gedigent og ettertraktet breddeanlegg til glede for hele byen!

Henning Hagelund