Markering av Knut «Kupper’n» 90 år på Skøytemuseet

Ordfører anne lindboe taler til knut (foto: henning hagelund)

Torsdag 9.11. inviterte Norges Skøyteforbund og Skøytemuseet til markering av Knut Johannesens 90-årsdag. En rekke celebriteter var invitert med Oslos nye ordfører, Anne Lindboe, i spissen. På gjestelisten var også idrettspresident Zaineb Al-Samarai, skøytepresident Mona Adolfsen, ISUs visepresident Tron Espeli samt generalsekretærene i NIF, NSF og OIK.

De godt og vel 40 gjestene ble loset gjennom programmet på en morsom og konsis måte av Laila Andresen som selvoppnevnt arrangementsansvarlig og «overdommer». Talerlisten var lang og organisert i par hvor man måtte holde seg til verdensrekorden på 3.000 m. En strålende opplagt Knut moret seg stort og kom med en rekke kommentarer på sin lune og velkjente måte.

Første taler var Oslos ordfører som selv er svært idrettsinteressert og med barn som spiller hockey. Det var naturlig for henne å nevne Knuts rause gave i form av alle hans premier som hun lovet at kommunen skulle ivareta på en god måte. Hun trakk også frem hva Knut hadde betydd for flere generasjoner av idrettsutøvere.

Tron Espeli kunne overbringe hilsener fra den nye ISU-presidenten fra Sør-Korea, og som han sa, Knuts navn står fremdeles høyt i det internasjonale skøytemiljøet.

De mange talerne hadde to ting felles - en hyllest til Knuts lange engasjement for skøytesporten - og hans tydelige tale om behovet for en skøytehall på Valle Hovin.

Hans to døtre, Trine og Siri, hadde en felles hyllest til sin pappa. «Vi vokste opp i et hjem med stor raushet, et helt vanlig hjem med foreldre som ikke var opptatt av å stikke seg frem eller sole seg i glansen av pappas berømmelse». Trine, eller «Store-gull», som hun alltid har blitt kalt, fortalte om hvordan hun fikk dette kallenavnet. Knut hadde gått et mesterskap hvor det ikke hadde gått så bra, da han be oppringt og fortalt at han hadde blitt far til en datter. Hans kommentar var: «Da ble det jo store-gull da, jo!»

Mellom snitter og kake ble vi underholdt av Sigmund Groven på munnspill, og den skøyteinteresserte verdensstjernen vartet selvfølgelig opp med «Skøyteløpervalsen».

Den kjente fotografen, Morten Krogvold, som har tatt flere flotte portretter av Knut, fortalte om sin fascinasjon for skøyter, og hvordan skøyteløp på radio ble et lyspunkt i tilværelsen da han i tidlig barndom lå tre år sykehus.

Æresrunden og avslutningen på markeringen var en reise gjennom Knuts mange bragder med hans egne kommentarer, krydret med humoristiske utsagn på Knuts lune måte.

Henning Hagelund

Sigmund Groven spiller “Skøyteløpervalsen” (Foto: Henning Hagelund)

Knuts døtre, Trine og Siri; taler til pappa (Foto: Henning Hagelund)