To uteperser for Emmeline under årets første utendørsstevne

Foruten helgens store skøytebegivenhet på TV, World Cup i Polen, var ASK representert i det tradisjonelle Spinnoløpet på Geithus lørdag. Dette var sesongens første utendørsstevne for løpere i jente- og gutteklassen på Østlandet. En del sykdomsforfall er det rundt om i disse dager, så også her. Emmeline Berentsen forsvarte imidlertid klubbfargene til ASK. Det gjorde hun med å sette to fine utendørsperser under greie forhold på Furumo kunstisbane. På 500 meter ble det 50,30, noen ti-deler bak innepersen. På 1000 meter ble det 1,45.60, noe som holdt til plass rett utenfor pallen for junior C-løperen. 

Tre av ASKs hurtigløpere, Eirik Andersen, Fredrik Colbensen Tvedten og Aron Feiring, gikk dessuten europacup, kortbane, i Bergamo denne helgen. Her ble det observert god innsats under fartsfylte løp. Hjemmesitterne måtte dermed veksle mellom flere forskjellige skjermer for å få med seg all skøyteaktiviteten.

Kommende helg stiller etter planen en større tropp fra Aktiv skøyteklubb til start i Vikingskipet på Hamar når startskuddet går for Odalsskøyta. 

Monika Svendsen Risnes

Resultater

Emmeline Berentsen (til h.) ble eneste ASK-deltaker under Spinno Cupen, da Mads Nordhus (til v.) måtte melde avbud i siste liten. (Foto fra august v/ Amund Sjøbrend))

Litt å bryne seg på i World Cup 1

Sesongens første internasjonale styrkeprøve fant sted i Tomaszów-Mazowiecki (POL) 12. - 14. november. Ingen av de norske løperne var helt på topp. ASK hadde med Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson. De sto også for de beste norske prestasjonene - Ragne med en 4de-plass på 3000 - Allan med en 4de-plass i lagtempo sammen med Peder Kongshaug og Hallgeir Engebråten.

På 3000m fikk Ragne 4.06,74. Åpningen var nok i raskeste laget, og sisterunden ble tung. Der la hun sikkert igjen de to ti-delene hun manglet på pallplass. På 1500m ble farten litt for dårlig hele veien, og det endte med 1.59,32 og 12te-plass. Selv om Ragne har ment at hun ikke følte noe press etter verdensmesterskapet i fjor, kan det hende hun var litt tynget. Jentenes lagtempolag (Ragne Wiklund, Marit Fjellanger Bøhm og Sofie Karoline Haugen) ble nummer 7. Med et litt jevnere tempo kunne de kanskje gått et par sekunder raskere og fått en 4de-plass.

Allan fikk det tungt mot slutten på 1500m. Tiden ble 1.47,66, hårfint bak Peder Kongshaug og Kristian Ulekleiv. Det er ikke mer enn 1,5 sek. bak vinneren Kim fra Korea, men Allan fortalte at han var skikkelig kjørt etter løpet. På lagtempo var det ikke tvil om at de åpnet altfor friskt, og sekundene “rant på” mot slutten. De ledet klart mot Nederland underveis, men havnet hele 4 sekunder bak.

Det virker som de norske var litt for optimistiske i World Cup-starten, så i Stavanger til neste helg gjelder det å disponere fornuftigere.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne foran Marina Zueva på 3000m (foto fra Viasat 4s sending)

Allan var dyktig sliten etter 1500m innrømmer han i interview med Viasat 4 (bilde fra Viasat 4s sending)

Fremragende innsats av våre løpere i NC-2

Norges Cup nr. 2 går i Vikingskipet helgen 30.-31. oktober. Første dag ble meget oppløftende for løperne fra Aktiv SK. Unntaket var Julie Sjøbrend som falt akkurat i inngangen til første sving på 500 m og pådro seg en hjernerystelse. Hun måtte naturligvis trekke seg fra resten av konkurransene og må dessuten ta det med ro en tid. Vi ønsker Julie rask og god bedring!

Gjengangeren hos de andre var at de var meget fornøyde med sine løp. Ragne Wiklund gikk en sterk 1500 m på 1.58,18 som er klar årsbeste. Det triste for norsk skøytesport er at hun var hele 4,5 sekunder foran nr. 2, Sofie Karoline Haugen. Vår andre toppløper, Allan Dahl Johansson, vant også sin 1500 m med årsbeste 1.45,85 - 1 sekund foran Kristian Ulekleiv. Thomas Lande Eriksen har funnet seg selv igjen og presterte meget bra både på 500 m med 38,33 og på 1500 m med 1.51,43, - den siste er sesongbeste og ga 10-plass. Vår eneste deltager i junior, Viktor Smedstad Haukaas, satte likegodt pers på to distanser med 40,78 på 500 m og 2.00,89 på 1500 m. Den siste er en forbedring på bortimot 3 sekunder.

På søndag var Viktor først ut av våre, og han satte igjen ny pers på 500 m med 40,61. Senere på dagen gikk han sin første 10.000 m. Litt forsiktig åpning på de første rundene, men så kom han inn i en fin rytme og kjørte 35-runde etter 35-runde. Tiden ble 14.51,91, og det er tydelig at han trives best på de lange distansene. Allan stilte opp mot Håvard Lorentsen på 1000 m og ble som ventet litt etter i starten. Selv med en sterk avslutning, var det ikke nok til å hente inn Håvard. Det ble andreplass med 1.10.25 mot Håvards 1.09,55. Thomas var bare et par sekunder bak persen på 3000 m. Tiden 3.54,12.er imidlertid klar årsbeste og holdt til andre-plass distansen. Ragne la ut med fart mot 7 blank på 5000 m, men rundetidene gikk oppover og oppover. Sluttiden ble likevel god - 7.07,13 og suveren distanseseier.

Etter stevneresultatene vil NSF foreta uttak til internasjonale konkurranser for både junior, neo-senior og senior.

Det var også mange andre, interessante resultater: lørdag søndag

Stilig Ragne i ensom majestet på 1500 m (Foto: Sven-Åge Svensson)

Taler for seg

Energisk Allan har taket på Kristian Ulekleiv (Foto: Sven-Åge Svensson)

Konsentrert Thomas varmer opp foran 1500 m (Foto: Sven-Åge Svensson)

Viktor tok “sjefsrollen” i sin kvartett på 10.000 m (Skjermdump fra “e-tv”s sending)

«Live» medlemsmøte - med ny leder

Både medlemsmøte og årsmøte har blitt gjennomført digitalt under pandemien, så det var befriende å kunne møtes på normalt vis igjen. Rundt 25 personer hadde satt hverandre stevne i «resepsjonen» på Valle Hovin» i går kveld, 18. oktober.

Klubbens leder, Nils Einar Aas, ønsket velkommen. Deretter kunngjorde han at han måtte trekke seg som leder, fordi ledervervet ikke var forenlig med hans nye stilling som generalsekretær i Norges Idrettsforbund. Han overlot deretter ordet til den nye lederen, Snorre Kverndokk, som «rykker opp» fra vervet som nestleder.  

Snorre informerte om klubbens aktiviteter: skøyteskole for voksne som begynner i månedsskiftet oktober/november, skøyteskole for barn som begynner i januar, ASK-cupen som skal arrangeres 8. januar og Landsmesterskapet som skal arrangeres 11.-13. februar i samarbeid med OSK. Det er nedsatt en arrangementskomite for LM på 4 personer fra ASK (Henning Hagelund, Heidi Støen, Nils Einar Aas og Jo Wiklund), og det vil bli ytterligere 3 fra OSK.

Så ble treningsgruppene og trenerne presentert. Gruppen 10-12 år trenes av Arild Nebb Ervik og Carl Erik Sando. Juniorene trenes av Petter Andersen. Seniorene har i stor grad flyttet til Hamar og Stavanger for å ha tilfredsstillende treningsforhold, og de følges opp av Amund Sjøbrend som er treningskoordinator.

Det knyttet seg naturligvis stor interesse til Henning Hagelunds gjennomgang av status for den nye skøytebanen på Valle Hovin. Han kunne meddele at prosjektet ser ut til å være i rute. Anbudsfristen for anlegget var 4. oktober, og Oslobygg (som kommunens forvaltningsorgan nå heter) er i ferd med å gjennomgå anbudene. Det ligger derfor an til byggestart i januar. Brukerorganisasjonens innspill er stort sett tatt til følge, men om det blir bro eller kulvert til indre bane, er ikke avklart. Etter planen skal banen stå ferdig til bruk i november 2023. Dessverre har det ikke latt seg gjøre å få et nytt klubblokale inn i planene.

Det ble også gjennomgått hvilke typer bekledning som er tilgjengelig, og reglene for tilskudd til dette. Jo Wiklund er materialforvalter og tar imot bestillingene. Han oppfordret alle til å være raske med bestillingene da det er nødvendig å plassere en samlet ordre hos leverandørene.

Medlemsmøtet ebbet ut med det som mangler i et digitalt møte – hyggelig småprat med nye og gamle kolleger om dette og hint.

Sven-Åge Svensson       

(Foto: Sven-Åge Svensson)

Norges Cup-sesongen har startet

NC 1 gikk i Stavanger 16. og 17. oktober. Fra Aktiv SK deltok Ragne Wiklund, Allan Dahl Johansson, Simen Kroken, Thomas Lande Eriksen, Julie Berg Sjøbrend, Viktor Haukaas (jun A) og Linus Risnes (jun B).

Mange spente løpere stilte til start i det første NC'et, etter et år med unntakstilstand og få stevner. Det sies at ingen av våre var superfornøyde, men det var da en del meget pene prestasjoner, og til og med perser. Ragne vant med klar margin de to distansene hun stilte opp i – 1000m og 1500m. Hun må da være «i rute». Allan stilte opp på 500m og 1500m og gikk to gode løp. Etter 1500m kunne en høre Allan rope «dårlig gjort» til Peder Kongshaug som slo ham med en skøytespiss. Men det ser ut som Allan er på sporet - og i humør. Simen gikk en svak 500m og trakk seg fra videre deltagelse - uten at vi kjenner årsaken. Hyggelig å se at Thomas er tilbake i slag. Han gikk sterke løp og fikk fine plasseringer på 500, 1500 og 3000m. Dessuten stilte han sporty opp på fellesstarten og ble nr. 7. Julie gikk begge 500-metrene og 3000m, men hun manglet helt overskudd og sto over 1500m og fellesstart. Viktor gikk fire løp og satte pers på 500m og på 1000m. Han må være ganske fornøyd. Det samme må Linus Risnes som har «vokst» det siste året, og som gikk gode løp og perset både på 1000 og 3000m og var like bak på 500m. Dessuten ble han nr. 2 i fellesstarten for junior. Flott!

Vi har bevisst utelatt å nevne tider, for det kan bli i meste laget av dem. I stedet henviser vi til resultatlistene

Takk til Monika Svendsen Risnes for innspill. Hun var for øvrig funksjonær under stevnet. ASK var også representert med Kjell Rune Kristiansen som speaker.

Sven-Åge Svensson

Bildene er stort sett skjermdump fra Stavanger Sandnes skøyteklubbs sending – derav kvaliteten.

NC1_Ragne.jpg

Ragne i startposisjon (Bildet er skjermdump fra Stavanger Sandes Skøyteklubbs sending)

NC1_Allan.jpg

Allan i teten (Bildet er skjermdump fra Stavanger Sandes Skøyteklubbs sending)

NC1_Linus.jpg

Linus i farta (Bildet er skjermdump fra Stavanger Sandes Skøyteklubbs sending)

NC1_Thomas_2c.jpg

Fra fellesstarten. Vår mann, Thomas, i andre rekke med nr. 31 på hjelmen (Foto: Monika Svendsen Risnes)

Aktiv høstferie for ASK-løpere

Endelig var det duket for skoleferie i Oslo og Viken. Og med den fulgte etterlengtet aktivitet på isflater i inn- og utland. At mye er i ferd med å normalisere seg etter et halvannet år med pandemi og unntakstilstand ble tydelig denne høstferien.

I år som fjor var ASKs hoved-treningssamling lagt til Bjugn og Fosen. Et større knippe løpere og foresatte fra ASK, OSK og skøytegruppa i Båstad inntok samfunnshus og sovesal – på «gamlemåten». Og dét etter en opplevelsesrik tur oppover med minibuss. Tilsendte bilder forteller om lek og moro, trening inne i Fosenhallen og aktiviteter utendørs. Feiring av Emmeline Berentsens 15-årsdag sto også på programmet. Vi tipper at det heller ikke manglet noe på bevertningen på kjøkkenet. Under et avsluttende testløp lørdag ble det også satt flere personlige rekorder.

Øvrige bildeglimt fra uka fra Bjugn (se bilder under) viser: Mental oppvarming med sjakk før testløp, aktivitet i sjåførens pålagte hvilepause og visning av Star Class (kortbaneløp) fra Amsterdam på storskjerm. Aktivs Eirik Andersen og Aron Feiring var nemlig begge kvalifisert i Junior C-klassen. Gutta vartet opp med flott innsats blant europas beste kortbaneløpere og fikk vist at treningen på barmark og i Sonja Henie-hallen på Frogner bærer frukter. 

Fem av Aktiv SKs junior og seniorløpere fikk dessuten testet formen under Stavanger Open denne helgen. Også her ble det notert flere personlige rekorder i sesongens første løp, etter en fjorårssesong med få eller ingen løp for Oslo-løperne. Resultater:

Vi ser fram til en innholdsrik sesong både på kort- og langbane!

Tekst: Monika Risnes

Bilder: Signe Alme og Geir Johannesen

Fredrik Colbensen Tveten i ytre bane

Fredrik Colbensen Tveten i ytre bane

Emmeline berentsen

Emmeline berentsen

Sunniva johannesen

Sunniva johannesen

Bjugn1.JPG
Bjugn2.JPG
Bjugn3.jpg
Bjugn4.JPG
Bjugn5.JPG

Knut fikk St. Hallvard-medaljen

Knut «Kupper’n» Johannesen fikk i dag overrakt St. Hallvard-medaljen under en høytidelighet i Oslo Rådhus.

St. Hallvard-medaljen er hovedstadens spesielle heder til personer som har gjort en verdifull innsats for Oslo kommune eller på annen måte gjort seg fortjent til byens påskjønnelse. Medaljen er Oslo bys høyeste utmerkelse, og navnet er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020 – 1048). Hittil er det 155 personer som har mottatt medaljen siden 1956.

I sin tale til Knut siterte ordfører Marianne Borgen teksten på Knuts diplom: «For hans livslange engasjement for idretten, og for å være en viktig bidragsyter og motivator for å få barn og unge til å delta i idrett.»

Ordføreren tok videre for seg Knuts mange meritter og fortjenester. Disse er gjengitt, og kan leses, i den opprinnelige pressemeldingen. Til slutt i sin tale fremhevet hun Knuts hjerte for barn og unge, og at han hadde bidratt til en varmere, rausere og mer inkluderende by.

Knut sa bl.a. i sin takketale at han syntes at han hadde hatt et utrolig liv, og at livet hadde nådd toppen i dag med utdelingen av St. Halvardsmedaljen. Han var meget stolt over å ha blitt funnet verdig til medaljen. «Det er ikke hvem som helst som får den», sa han. Medaljen skulle få henge over alt han hadde samlet seg av gull og sølv fra olympiske leker og verdensmesterskap.  

Vi gratulerer Knut på det hjerteligste!

Ved den samme seremonien mottok Nasreen Begum St. Hallvard-medaljen for sitt initiativ og engasjement for integrering og inkludering av kvinner og barn med minoritetsbakgrunn.

Sven-Åge Svensson

Screenshot fra Oslo kommunes sending

Screenshot fra Oslo kommunes sending

Screenshot fra Oslo kommunes sending

Screenshot fra Oslo kommunes sending

Rune Gerhardsen er død

Den 13. juni hadde vi et innlegg om Rune Gerhardsen i anledning av at han fylte 75 år. I dag fikk vi den triste beskjeden at han har gått bort.

Selv om vi relativt nylig har skrevet om Runes forhold til klubben og skøytesporten, gjentar vi det i denne sammenheng. Rune er æresmedlem i Aktiv skøyteklubb og har vært medlem siden 1960. Han gikk gutteklassene oppover, og over i junior B. I følge ham selv fant han ut at hans fremtid nok ikke lå som aktiv skøyteløper, men interessen for skøyter holdt seg sterk. Desto større innsats har Rune gjort på den administrative siden, i det han har sittet 11 år (fordelt på 3 perioder) som president i Norges skøyteforbund - lengre enn noen annen. Rune har vært en fremtredende lokalpolitiker i Oslo, og har som sådan også vært medspiller i arbeidet for fremtidig skøytehall på Valle Hovin.

I 2019 ble Rune Gerhardsen tildelt Norges skøyteforbunds høyeste utmerkelse, gullmerket - for øvrig sammen med Lajla Andresen, OSK.

Hverken Rune selv, eller familien, har lagt skjul på at han var rammet av Alzheimer, og han bodde den siste tiden på sykehjem i Oslo.

Vi vil uttrykke vår medfølelse med de etterlatte, og vi lyser fred over Runes minne.

Bildet er tatt av norges skøyteforbund

Bildet er tatt av norges skøyteforbund

Heder og bløtkake til Ragne.

Pga. pandemien ble det ikke noen sesongavslutning slik som vi pleier å ha, og klubben inviterte derfor til en forsinket utgave på Valle Hovin i kveld 19.8. Blant de få som fikk gått noen løp sist vinter, var Ragne Wiklund. Som kjent resulterte det i verdensmesterskap på 1500 m. Det var derfor en kjærkommen anledning til å feire dette. Andre, tradisjonelle innslag, som persepriser og ligaens pokaler til beste jente- og gutteløper, var det ikke grunnlag for i år.

Nestleder Snorre Kverndokk ønsket et 40-talls deltagere velkommen og presenterte menyen: pølser og bløtkake. De ble fortært i nevnte rekkefølge. Bløtkaka var spesiell – med stort bilde av Ragne! Det var nesten synd å begynne å skjære i den.

Klubbens leder, Nils Einar Aas, kom fra sitt første møte i Idrettsforbundet hvor han skal tiltre som generalsekretær i begynnelsen av september. Han gratulerte Ragne nok en gang. Han mintes da de i februar holdt en improvisert mottagelse for Ragne «i snøhaugen» utenfor barndomshjemmet på Kringsjå. Det var også et stort øyeblikk. Ragne var klubbens første senior-verdensmester siden Knut Johannesen.

Nils Einar sa også noen ord om fremdriften i bygging av ny bane på Valle Hovin. Den er for så vidt i rute ettersom arbeidet nå er ute på anbud, og han håpet de vedtatte kostnadsrammene ville holde. I sin nye stilling representerer han alle idretter, men han ville nok ha et ekstra øye for at ting gikk «riktig for seg» når det gjelder de planlagte skøyteanleggene.

Snorre introduserte Ragne. Han hadde kjent henne fra hun var to år og gikk i barnehage med hans egen datter. Ragne var allerede den gang «tidlig ute og god i alt». Ragne fortalte selv litt om tiden i Heerenveen med EM, World Cup og VM i rask rekkefølge mens de levde «i en boble» - altså nokså isolert pga. pandemien. Hun mente framgangen i fjor skyldtes mange faktorer, men kanskje særlig at hun ble fulgt tett opp av sin trener, Jonas Bekken. På spørsmål om hun følte press foran neste sesong, var svaret «nei». Sesongen starter med World Cup, og der hadde hun ikke vært bedre enn nummer syv, så hun følte ikke at hun hadde noe å forsvare.

Knut Johannesen var også tilstede og sa noen ord til Ragne. Han hadde merket seg hennes innstilling og hennes fine bevegelser. Han trodde det siste kunne ha noe med orienteringsløpingen å gjøre – han hadde gode erfaringer med løping i Østmarka fra sin egen karriere. Knut hadde ellers mange gullkorn, men hans avsluttende råd var: «hold fram som du stevner».

Underveis fortalte trenerne Petter Andersen og Carl Erik Sando litt om treningen i sine grupper, mens sportslig koordinator Amund Sjøbrend fortalte litt om kommunikasjonen og samarbeidet med klubbens løpere i Hamar og Stavanger, og deres trenere.

Nils Einar fant også anledning til å hedre Kjell Svean som har rukket å fylle både 80 og 81 år i denne tiden med liten sosial aktivitet. Kjell er kjent som en stor miljøskaper og humørspreder foruten at han har drevet skøyteskole, vært leder for Yngres Avdeling, samt starter og funksjonær ved utallige stevner. Kjell mintes selv starten på det hele som var da hans datter kom hjem med ASK-drakt og fullt skøyteutstyr. Ellers mintes han særlig de mange hyggelige turene i innland og utland. Han fikk overrakt en blomsterbukett.

Sven-Åge Svensson

(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

P1012292.JPG

Sommerløpet 2021

Sommerløpet i Vikingskipet er en flott mønstring av skøyteløpere i alle aldre. Fra Aktiv stilte Aron Feiring GJC, Eirik Andersen GJC, Julie Berg Sjøbrend Kvinner Senior, Tinius RambølAlme GJB, Simen Kroken NSF og Allan Dahl Johansson NSF. Det var et knippe spente løpere som stilte til start etter en sesong med imponerende treningsinnsats, tross krevende treningsforhold. Forventningene om nye bestetider var høye, og det ble et ras av personlige rekorder, så det lover godt for kommende sesong Bildet viser Tinius Rambøl Alme under 500m, i ytre bane.

Resultater sommerløpet ligger her.

Tekst: Signe Marie Rambøl Alme

Tinius Rambøl Alme i ytre bane under sin 500 meter

Tinius Rambøl Alme i ytre bane under sin 500 meter

Åtte LM-medaljer til Mads og Emmeline!

Hele åtte bronsemedaljer til Aktiv skøyteklubb, og flere solide perser, er status etter Landsmesterskapet 2020/2021.

Denne helgen gikk et utsatt LM av stabelen - og det på sommeris på Hamar. Etter en sesong med få eller ingen løp for Oslo-løperne, er nok mange spente på formen. Et noe redusert antall deltakere til tross: oppslutningen var god med nesten 100 aktive på startstreken. Fra Aktiv skøyteklubb stilte Emmeline Berentsen og Mads Nordhus. Begge i 13-årsklassen, og begge med skumle planer om å forsyne seg av premiebordet, skulle det vise seg.


Det ble mange tette dueller, og de som var til stede, rapporterer om et alt i alt godt gjennomført arrangement i regi av Hamar IL skøyter i Vikingskipet.

Løperne kunne velge fire av fem distanser.

Emmeline valgte «sprintrekka» og kunne notere følgende tider: 12,76 - 49,83 - 1.39,45 - 2.35,96. Pers på 1000m og 11 sekunders pers på 1500m til tross - gjevest var det nok å gå under 50 sekunder for første gang på 500m. LM-bronse på alle distanser!

For Mads skulle det også bli fire bronseløp og like mange personlige rekorder. Lørdag avsluttet han med 1500m - pers med intet mindre enn 18 sekunder! På søndagens 3000 meter måtte det bli pers, da han ikke hadde gått distansen før. Her ble han klokket inn under den magiske femminuttersgrensen.

Medaljegrossist ble dermed også Mads i mesterskapet, med rekka 43,65 - 1.27,72 - 2.17,23 og 4.59,94.

Flertallet av osloløperne har imidlertid vært i aksjon under en internasjonal kortbanecamp i Sonja Henie-hallen på Frogner denne uka. Her ble det også konkurrert, med mange fine resultater. Treningen i vår og sommer synes å ha gitt resultater, og vi regner med at dette gir mersmak i forkant av en ny og forhåpentligvis mer normal sesong?

Monika Svendsen Risnes

Resultater

Bildet av Emmeline er tatt av Vegard Berentsen. Øvrige bilder: Amund Sjøbrend.

LM_IMG_8154.jpeg
LM_IMG_8157w.jpg
LM_IMG_8156.jpeg
LM_IMG_8155.jpeg



Årsmøte i "Ligaen".

ASK Liga Team hadde innkalt til årsmøte den 30. juni. Som mye annet det siste året, har det også vært problemer med å avholde Ligaens årsmøte. Lettelsene i restriksjonene kom akkurat i tide til at en kunne beramme årsmøtet før ferien i alle fall.

Av et totalt medlemstall på 60 møtte 16 medlemmer til årsmøtet. De formelle sakene ble raskt behandlet og vedtatt. Stein Opdahl ble valgt til dirigent, Marja Haartsen referent, og Kjetil Narum Bakken og Magnar Lundberg til å undertegne protokollen. Årsmeldingen var kort, i tråd med problemene med å opprettholde normal aktivitet. Morsom var en lengre hyllest på rim til “Ringnesparken” skrevet av Per Huse - med refleksjoner fra treningen i Ekebergåsen som surrogat for en vinter på isen. Kasserer Keith Price presenterte regnskapet som viste et lite overskudd, og at Ligaen har noen midler “på bok”. Medlemskontingenten ble holdt uendret på 250 kr. Det var ingen innkomne forslag.

Kasserer og ett styremedlem var ordinært på valg, men i dette tilfelle måtte det også velges leder for ett år, da avtroppende leder bare hadde sagt seg villig til å fortsette ett år. Valgkomiteen hadde på egen hånd satt seg som mål å bidra til en viss foryngelse av styret. De hadde funnet fram til Henning Hagelund som ny leder, Stein Opdahl som ny kasserer, og Odd-Arild Ødegaard som nytt styremedlem. Disse ble valgt ved akklamasjon. Pål Christiansen tok gjenvalg som revisor, og Kai Roger Olsen/Roger Haug/Sven-Åge Svensson tok gjenvalg som valgkomité. Avtroppende kasserer, Keith Price, ble takket for seks år innsats i styret og overrakt blomsterbukett. Avtroppende leder, Asbjørn Hildrum, var forhindret fra å være til stede.

Henning Hagelund takket for tilliten og sa at han så på Ligaen som ASKs sjel. Med det mente han at her sitter mennesker som representerer historie og tradisjoner, noe som er viktig for miljøet i enhver klubb. Henning fortalte litt om sine andre verv og interesser innen skøytesporten. Det var dette som også overbeviste valgkomiteen om at de hadde funnet fram til en initiativrik og handlingskraftig leder med bred kontaktflate.

Marja Haartsen hadde kjøpt inn forskjellig frukt, drikke og smågodt som bidro til hyggelig stemning rundt årsmøtet.

Sven-Åge Svensson

20210630_194833mod.jpg

3/4 av Ligaens nye styre, fra. v.: Henning Hagelund (ny leder), Marja Haartsen (sekretær, ikke på valg), Stein Opdahl (ny kasserer). Odd-Arild Ødegaard (nytt styremedlem) var ikke til stede.
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Petter Andersen blir ny sportssjef i Skøyteforbundet!

 «Petter Andersen tar over stafettpinnen etter Lasse Sætre i NSF etter OL» bekjentgjør NSF i en pressemelding i dag.

 Norges Skøyteforbund har ansatt Petter Andersen som ny sports- og utviklingssjef. Petter begynner i NSF allerede 1. september, men det første halve året i en koordinatorrolle. Fra 1. april tar han over for Lasse Sætre som sports- og utviklingssjef.

 Petter har blant annet to VM-medaljer, seiere i verdenscup og 12 år på landslaget å se tilbake på. Han har også vært en del av støtteapparatet til skøytelandslaget i de tre siste OL. «Jeg har vært involvert i skøyter siden jeg startet som 6-åring. Nå gleder jeg meg til å få jobbe fullt med min store lidenskap», sier Petter.

 I tillegg til å være trener for juniorløpere i Aktiv SK og OSK, jobber han i Polar (særlig kjent for pulsklokker) med B2B-salg, partneroppfølging og produkttesting.

 Generalsekretær i Skøyteforbundet, Håkon Dahl, sier: «Vi er veldig glade for at Petter blir en del av laget fra høsten av. Han er en som kjenner skøytemiljøet godt, og som vet hva som kreves for å hevde seg i toppen. I tillegg er han en som kan være med på å utvikle oss videre på teknologi, forskning og talentutvikling».

 Vi gratulerer – selv om Aktiv SK sannsynligvis må forberede seg på å miste en populær trener!

Sven-Åge Svensson

P1010386_PetterA_2cm.jpg

Bilde av Petter fra 2014 (Foto: Sven-Åge Svensson)

Rune Gerhardsen 75 år!

Rune Gerhardsen, æresmedlem i Aktiv skøyteklubb, fyller 75 år i dag. Rune har vært medlem av ASK siden 1960. Han gikk gutteklassene oppover, og over i junior B. I følge ham selv fant han ut at hans fremtid nok ikke lå som aktiv skøyteløper, men interessen for skøyter holdt seg sterk. Desto større innsats har Rune gjort på den administrative siden, i det han har sittet 11 år (fordelt på 3 perioder) som president i Norges skøyteforbund - lengre enn noen annen. Som lokal politiker har Rune også vært medspiller i arbeidet for fremtidig skøytehall på Valle Hovin.

I 2019 ble Rune Gerhardsen tildelt Norges skøyteforbunds høyeste utmerkelse, gullmerket - for øvrig sammen med Lajla Andresen, OSK.

Hverken Rune selv, eller familien, har lagt skjul på at han er blitt rammet av Alzheimer de senere årene, og han bor i dag på sykehjem i Oslo.

Vi gratulerer med dagen!

Rune_Gerh_w.jpg

Bilde av Rune Gerhardsen i anledning tildeling av NSFs gullmerke (Foto: Norges skøyteforbund)

Nils Einar er Norges idrettsforbunds nye generalsekretær!

Klubbens leder gjennom de siste år - Nils Einar Aas - ble i går presentert som ny generalsekretær i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité. Idrettspresident Berit Kjøll sa bl.a.: «Vi gleder oss til å få Nils Einar Aas om bord i rollen som generalsekretær slik at vi kan styrke og sikre en god utvikling av norsk idrett fremover....og jeg er trygg på at vi har gjort et godt valg».

Vi som har fulgt Nils Einar fra han var en lovende 13-14-åring på skøytebanen, og bl.a. gjennom tiden som generalsekretær i Skøyteforbundet og nå leder for Aktiv Skøyteklubb, føler oss også sikre på at Idrettsforbundet har gjort et godt valg. Nils Einar har dessuten erfaring fra toppstillinger i næringslivet, er styremedlem i Oslo Idrettskrets og har hatt en sentral rolle i arbeidet med å få «tak over Valle».

Selv skriver Nils Einar på sin Facebook-side: «....jeg er svært takknemlig for tilliten og utrolig glad for denne muligheten. Den går jeg til både med et enormt engasjement og med stor respekt.»

Vi gleder oss over at én som er “oppvokst” i vår klubb har fått en så sentral posisjon i norsk idrett. Han tiltrer 15. september, og vi ønsker ham all lykke i stillingen.

Sven-Åge Svensson

Les pressemeldingen fra Norges idrettsforbund 

Nils Einar Aas.ved en tidligere anledning (Foto:  Sven-Åge Svensson)

Nils Einar Aas.ved en tidligere anledning (Foto: Sven-Åge Svensson)

Digitalt årsmøte fungerte fint!

ASKs årsmøte ble i går gjennomført hel-digitalt med «Teams». Da klubbens leder, Nils Einar Aas, åpnet møtet, var det 18 deltagere. Antallet steg raskt og endte på 24 i løpet av møtet. Det er faktisk svært nær den normale deltagelsen ved fysisk fremmøte. Etter hva vi kan se, var aldersspennet fra 21 til 78 år. Noen vil sikkert ikke beherske moderne teknologi og være forhindret fra å delta, men det hender jo at folk er forhindret ellers også.

Etter å ha ønsket velkommen, sa Nils Einar noen minneord om æresmedlem og én av klubbens nestorer, Bjørn Jensen, som gikk bort tidligere i vinter. Han ble æret med ett minutts stillhet.

Jo Wiklund ble valgt til ordstyrer, og Hege Eliassen til referent. Stein Opdahl og Bjørn Pettersen ble valgt til å underskrive protokollen.

Det forelå en fyldig årsmelding. Til tross for alle slags Korona-hindringer, har det vært kontinuerlig treningsaktivitet i de yngre gruppene. Våre landslagsløpere, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson, er de som har fått konkurrere mest, og de har samlet både World Cup-plasseringer, Norgesmesterskap og Kongepokaler. Høyest troner naturligvis Ragnes verdensmesterskap på 1500m. Vanskeligst har det vært for gruppen over 20 år som stort sett har vært utestengt fra Frogner stadion og har måttet ta spredte turer til andre baner, gå på islagte vann, eller bare tørrtrene.

Regnskapet viste et bra overskudd med 68.000 kr. Vi har manglet inntekter fra konsertdugnad, stevner, skøyteskoler, etc. Til gjengjeld «sparte» vi mye utgifter til stevnedeltagelser. Klubbens økonomiske situasjon for øvrig er bra, og den gir oss noe å gå på i fremtiden. Budsjettet for neste år er tilpasset en mer normal driftssituasjon, men det presiseres at det er mange usikkerhetsmomenter. Medlemsavgiften holdes uforandret, og aktivitetsavgiften halveres.

Vi går ikke i detalj om alle saker. Noe av det viktigste, er valgene. Nils Einar Aas ble gjenvalgt som leder for to år, det samme med kasserer Pål Gulliksen. Sverre Vangen ønsket å tre ut av styret og ble takket for mange års innsats. Som nytt medlem ble Emilie Sparre Njøs valgt. Hun er ung og fortsatt aktiv løper, og hun kan bli et interessant tilskudd til styret. Henning Hagelund ble gjenvalgt som vararepresentant for ett år. Nestleder Snorre Kverndokk og medlemmene Monika S. Risnes og Berit Sofie Wiklund var ikke på valg.

Henning Hagelund og Carl Erik Sando ble gjenvalgt til Anleggsutvalget. Stein Opdahl, Lillian Dahl Johansson og Jon Gauslaa ble gjenvalgt til Kontrollutvalget, med John Solem som vararepresentant. Valgkomiteen ble bestående av Jo Wiklund (leder), Cathrine Nordhus og Sven-Åge Svensson.

Årsmøtet gikk greit og ble avviklet i løpet av to timer. Digitalt årsmøte kan kanskje være noe også for fremtiden? En sparer f.eks. reise, parkeringsavgift og eventuell lokalleie. Spørsmålet er hvor godt «Teams» fungerer hvis det kommer til alvorlige og omfattende debatter? – Men det kan også føre til at debattene blir mer strukturerte og effektive. Det som «Teams» imidlertid ikke kan erstatte, er kringle, kaffe og en hyggelig prat med klubbkolleger.

 Sven-Åge Svensson

Årsmøtet_fix.jpg

Starten av årsmøtet slik det fortonet seg på “Teams”-skjermen. Nils Einar Aas (i midten øverst) ønsker velkommen.
Et begrenset antall deltagere pluss deg selv vises på skjermen av gangen. Den som snakker, vises alltid.
(Screenshot: Sven-Åge Svensson)

Knut Johannesen tildelt St. Halvardsmedaljen!

I en pressemelding i dag 23.3.21 kunngjør Oslo kommune at St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse, tildeles Nasreen Begum og Knut «Kuppern» Johannesen for deres verdifulle innsats for hovedstaden. Videre heter det: Årets medaljemottakere har begge gjort en spesiell innsats for byens innbyggere. På hver sin måte har de bidratt til frivillighet, inkludering og idrettsglede.

Om tildelingen til Knut Johannesen:

«Knut «Kuppern» Johannesen er Oslo-gutten som ble en del av verdenseliten på skøyter. Navnet hans er synonymt med skøytehistoriens gullalder. Han har gjennom hele livet vært en sterk bidragsyter og motivator til å fremme idrett og idrettsglede blant barn og unge. Denne tildelingen er en annerkjennelse av innsatsen fra byen han er født og oppvokst i,» sier ordfører Marianne Borgen.

"Dette kom som en gledelig overraskelse der ord ble fattige! Jeg er stolt over å være oslogutt.  Jeg er født, døpt, konfirmert og gift på Kampen og var så heldig å ha Jordal idrettsbane i nærheten i min oppvekst. Nå ser jeg frem til at neste generasjon kan få oppleve Valle Hovin innendørsarena på samme måte, og kanskje blir dette en ny giv for skøyteidretten i Oslo," sier Knut Johannesen om tildelingen.

Om tildelingen til Nasreen Begum sies det bl.a. at hun gjennom flere tiår jobbet for integrering og å se ressurser i mangfoldet.

Les hele pressemeldingen

Aktiv Skøyteklubbs leder har på vegne av styret sendt blomster til Knut med følgende hilsen:

Kjære Knut,

De hjerteligste gratulasjoner med Oslos høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen. Sjelden har nok denne prisen hatt en mer verdig mottaker. Vi er også svært takknemlig for at du også denne gangen retter fokuset 
fremover mot et nytt Valle Hovin, og samtidig lar alle forstå hva det kan føre med seg å ha en skøytebane i nærheten av der man vokser opp.
Vi er utrolig stolt av deg i hele A.S.K, ønsker deg alt godt på denne store dagen, og vi håper vi kan sees om ikke lenge.

Med skøytehilsen
For styret i Aktiv Skøyteklubb
Nils Einar Aas

Djevel-lue_P1010603fix.jpg

Knut Johannesen ved avdukingen av hans statue på 80-årsdagen 6. nov. 2013 (Foto: Sven-Åge Svensson)

 

 

 

Suverent norgesmesterskap til Ragne!

Aktiv SKs Ragne Wiklund ble i helgen norgesmester allround i Vikingskipet på Hamar. Hun vant alle fire distansene og fikk til sammen 164,201 poeng. Det var nesten 4 poeng foran nr. 2, Sofie Karoline Haugen fra Sandefjord. Den antatt sterkeste konkurrenten, Ida Njåtun, Asker SK, deltok ikke og har nylig kunngjort at hun legger opp etter en lang karriere.

Ragne fikk følgende serie:
500 m - 40,49
3000 m – 4.07,47
1500 m – 1.58,21
5000 m – 7.10,63
De tre siste tidene pluss sammenlagt poengsum er dessuten norske mesterskapsrekorder med klar margin. I tillegg mottok Ragne kongepokal for sin prestasjon.

Julie Berg Sjøbrend fra Aktiv SK deltok også og fikk serien 43,11 – 4.37,22 – 2.10,48 - 8.05,38 og sammenlagt poengsum 181,344. Det ga en 8.plass i sammendraget. Ikke dårlig av Julie som fortsatt er junior.

På herresiden var det Sverre Lunde Pedersen, Fana IL, som ble norgesmester allround, og som også mottok kongepokal.

Aktiv SKs Allan Dahl Johansson var påmeldt, men stilte dessverre ikke.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne_Sverre NM-21b.jpg

Ragne til høyre og Sverre til venstre, begge med laurbærkrans, gullmedalje og kongepokal - dessverre også med munnbind, men sånn er det blitt! (Foto: Norges Skøyteforbund)



Junior NM i sprint

Den siste helga i februar var det norgesmesterskap i sprint for juniorer på Leangen. Mesterskapet ble arrangert som et elitesevne pga. pandemien, og antall deltakere var derfor noe redusert. Aktiv hadde bare en deltaker med, Julie Berg Sjøbrend. Hun gjorde det til gjengjeld bra og endte opp med en fjerdeplass sammenlagt. For Julie er nok sjansene enda større på lengre løp, og hun gjorde det da også best på 1000 meter med andreplass som beste plassering der.

For resultater se her.

Julie Berg Sjøbrend

Julie Berg Sjøbrend

Ragne på "Lindmo"

Det har vært mye oppmerksomhet rundt Ragne Wiklund etter hennes overraskende og gledelige verdensmesterskap på 1500 meter. Fredag kveld var hun også gjest i Anne Lindmos faste talkshow. Ragne har jo vært å se utallige ganger på TV under løp, men i et program som “LIndmo”, kommer en nærmere på personen og personligheten. Ragne hadde også der en fin opptreden, og gjorde et sympatisk inntrykk. Hun er i det hele tatt en flott ambassadør for skøytesporten. (Synd ikke seerne fikk vite at hun representerer Aktiv Skøyteklubb.)

Sven-Åge Svensson

Ragne_Lindmo_1.jpg

Ragne på “Lindmo”. (Screenshot fra NRK 1)

Ragne_Lindmo_3.jpg

Ragne demonstrerer skøytestilling for Selda Ekiz og Anne Lindmo. (Screenshot fra NRK 1)