Litt tungt for våre i Quebec

Ragne i par med valerie maltais på 1500m (skjermdump fra VGTV + Sport)

Sesongens siste World Cup-stevne gikk i Quebec, CAN, i helgen 2-4. februar. Våre to løpere, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson, hadde ikke den helt store helgen. Beste plassering for Ragne var en 6te plass på fredagens 3000m med 4.04,09, tre sekunder etter vinneren, Irene Schouten, NED. Beste plassering for Allan var en 7-plass på lørdagens 1500m med 1.46,59 - 2,5 sekunder etter vinneren Jordan Stolz, USA.

For Ragne var likevel fredagen en stor dag idet hun ble tildelt trofeet for seieren i World Cup langdistanse (3000 og 5000m) foran Martina Sáblíková, CZE, og Valerie Maltais, CAN. Ragne har altså vært overlegent best over tid.

Lørdag stilte Allan også opp i fellesstart. Dessverre endte det som forrige gang med fall underveis. Igjen er det vanskelig å se hva det var som forårsaket fallet.
Det som bør være oppmuntrende for Allan, var den fine 1500-meteren. En 7de plass er veldig bra selv om det manglet noen gode løpere. Løpet var teknisk godt og veldisponert og peker rett vei for Allan.

Søndag stilte Ragne også opp på 1500m. Det endte med en 10-plass. Tiden 1.58,35 var 2,85 sekunder etter vinneren Joy Beune, NED. Også her var det noen gode løpere som sto over.
Vi var ikke helt fornøyd med Ragnes svingteknikk i helgen. Vi får håpe hun finner tilbake til sitt beste i Calgary om 14 dager!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Alle bilder nedenfor: Skjermdump fra VGTV + Sport)

ASK vant Vikingløpet i år igjen

Løperne våre mottar Vikingløp-trofeet (Foto: Marja Haartsen)

I helgen 27-28. januar ble det tradisjonsrike Vikingløpet organisert i Tønsberg. Aktiv-løpere som deltok, var søstrene Liv, Selja og Helle Boldingh Debernard, Sunniva Johannessen, Emmeline Berentsen, Ulrik Ervik, Axel Haartsen Njøs, Knut Pedersen og Aron Feiring. De gjorde en fenomenal innsats som for andre år på rad resulterte i kåring som beste klubb og fikk dermed vandrepokalen i form av Slottsfjelltårnet. Bjugn/Ørland og Sør-Fron ble henholdsvis to og tre.

I rekruttklassen gjorde Liv Boldingh Debernard fire flotte løp (det gikk rykter om pers). Søster Selja går i 11-årsklassen og fikk en god 3. plass på en av 500 metere og ble nummer 5 sammenlagt (3. beste norske løper) i klassen. I 12-årsklassen for gutter fikk Ulrik Ervik sterk konkurranse av nederlandske Anton Boersma, og etter 3. distanse var det ikke gitt hvem som skulle vinne - men i siste duellen på 1000m gikk Ulrik til en sterk ny pers og tok dermed seieren.

Bursdagsbarnet Sunniva Johannessen fikk god konkurranse fra Latika fra Geithus, som er tilbake i form. Den siste 1000m var avgjørende for sammenlagtresultatet. Sunniva kjempet hard til de siste meterne og vant klassen. Vikingløp-pokalen var beste «bursdagsgave» på 14-årsdagen, sa hun.

Axel Haartsen Njøs og Helle Boldingh Debernard går i harde klasser i henholdsvis G13 og J14 og gjorde en bra innsats. Det samme gjorde Knut Pedersen i G15 som var i nærheten av persene sine på 1000 og 1500m.

Også i den eldste klassen gjorde Aktiv det bra, selv om vi savnet Eirik Andersen. Han kunne ikke delta der han representerte Norge på glimrende vis sist uke i Ungdoms-OL i Korea (bronse og 4. plass). Emmeline Berentsen vant de tre lengste løpene (3000m lørdag og 1000 og 1500m søndag) og stakk av med seieren i 16-årsklassen for jenter. Aron Feiring var uheldig med trekningen, gikk 3 av løpene alene, men han klarte å jobbe seg til en god andre plass i Vikingløpet i G16 og ny pers på 3000m.

Under Vikingløpet er det fra 11-års klasse mulig å kvalifisere seg for Viking Race som organiseres i Heerenveen i mars, og også i år er det mange Aktiv-løpere som får være med. Selja Boldingh Debernard (J11) blir med for første gang, det samme gjør Aron Feiring (G16) som endelig får sjansen. Videre fikk Ulrik Ervik (G12), Sunniva Johannessen (J13), Emmeline Berentsen (J16) invitasjon gjennom sine seire i Vikingløpet. Eirik Andersen får komplementere reisefølget til Nederland fra klubben, Tønsberg Turn tildelte han også plass til Viking Race i G16.

Marja Haartsen

Resultatene (fra 11-årsklasse og oppover) finnes her: Tønsberg turn Speedskatingresults

Nedenfor er stilstudier av noen av våre løpere fotografert av Henrik Solgård (klikk på bildene)

Beste tid - men dessverre disket

Allan i ferd med å runde Kineseren i innspurten (Skjermdump fra VGTV + Sport)

Det kunne blitt alle tiders avslutning på World Cup-helgen i Salt Lake City da Allan Dahl Johansson spurt-slo Kinas Chuanyi Sun i Relay Mixed søndag. Allan, sammen med Martine Ripsrud, Stange, fikk beste tid av 14 lag, men de ble dessverre disket.

Vi kjenner ikke reglene i Relay Mixed, men vi forsto at disken skyldtes at Martine gikk for tidlig ut før en veksling. Kanskje var det ikke så lurt av Allan å legge seg ut for å slippe de andre forbi seg på hans første etappe. Vi forsto at han ville ha drahjelp, men samtidig ga de fra seg den åpenbare fordelen det må være å veksle først og i innerste spor. Nå ble vekslingene litt kaotiske. Kina sto igjen som vinner.

For øvrig ble det en måtelig helg for våre. Allan falt under fellesstarten på fredag og endte sist. Vi kunne ikke se at noen kom borti ham. Det så ut som han ga etter i venstre ankel slik at skøyta glapp, men det kan foregå mye i et så trangt felt. På 1500m lørdag ble det en 16. plass på 1.44,83. Vinner ble Jordan Stolz på fantastiske 1.40,87. På 1000m klasse B ble det en 24- og en 25-plass på Allan.

Ragne Wiklund har hatt influensa på forhånd, men stilte opp på 3000m fredag, angivelig bare for å fullføre. Hun slo likevel Sáblíková i samløp og gikk inn til 9-plass på 4.02,35, mindre enn 3 sek. fra pallen. Vinner ble Joy Beune på 3.56,86. Flere løp gikk ikke Ragne.

Vi håper på bedre lykke i Quebec og Calgary!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Begeistring over Valle-isen

Foto: Sven-Åge Svensson

Bymiljøetaten ønsket å gi oss muligheten til å prøve isen på nye Valle Hovin denne helgen 27.-28. januar. Et 20-talls løpere var ganske samstemte om at isen var glimrende.

Dessuten var været strålende da porten åpnet seg litt før kl 11. Fortsatt lå mye av banen i skyggen av Valle Hovin videregående skole, men etter hvert ble den badet i sollys før det begynte å skye over.

Det var tydelig glede over å kunne gli rundt på Valle Hovin igjen. Dessverre er våre yngre løpere opptatt med Vikingløpet i Tønsberg denne helgen, så det var mest den eldre garde som fikk glede av å prøve isen. Av de ikke fullt så gamle, var vår tidligere storløper, Petter Andersen, som også måtte hente skøytene for å prøve seg. Petter har langtfra glemt gamle kunster, kunne vi se. “Dette er bare nydelig”. var hans første kommentar. Petter er sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund, og han sier at nye Valle Hovin blir viktig for skøyteaktiviten i Oslo. Og når vi får en hall, vil nok også toppløperne komme tilbake.

Dessverre er dette bare en prøve over to dager, og banen vil ikke være åpen neste uke. I følge driftsansvarlig, Oddbjørn Halvorsen, mangler det fortsatt en del utstyr, og is-tykkelsen må også økes før de kan åpne banen for godt. Noen dato for det, er ikke bestemt. Den offisielle åpningen er imidlertid fastsatt til 10. februar. Da vil Aktiv Skøyteklubb sørge for at det blir aktivitet på Valle Hovin.

Sven-Åge Svensson

Petter Andersen er fornøyd med isen.

Alle fotos: Sven-Åge Svensson

Olympisk bronse på fellesstarten - og sterk 1500 meterdebut for Eirik Andersen!

På den andre siden av kloden, i Sør-Korea, pågår øvelsene i ungdoms-OL. Og dét med to 17-åringer fra Oslo på startstreken.

bilde lånt fra Eiriks instagram-bruker.

Saken er oppdatert 26. januar.

OSLO/GANGWON: Natt til fredag 26. januar var det duket for fellesstart i Ungdoms- OL (YOG.). Spenningen var til å ta å føle på i det norske laget. Ville Oslo-gutta, som kombinerer kortbane og lengdeløp, ha en fordel? Eirik Andersen har sin styrke på de litt lengre distansene, og med mange treningstimer i banken er han en terrier som er vrien å riste av seg. Så også denne natta i Sør-Korea. Etter å ha ligget på lur, gikk han i front da det gjensto et par runder. Helt til bare noen meter til mål ledet han løpet. Men to litt større løpere tok opp kampen - og kastet seg foran. Gullet går til Tyskland, men en flott bronse for vår løper! På seerene ser det ut til at han tok ut alt og litt til!

Sammen med Miika Klevstuen (OSK) forsvarer Eirik nasjonens ære i hurtigløp i YOG - og får samtidig med seg opplevelser de sent vil glemme.

For våre startet konkurransene 22. januar med 500 meter. Tl tross for en strabasiøs flyreise, ble det solide resultater! Miika tok en kruttsterk sølvmedalje på åpningssdistansen - og var bare et feilskjær fra å ta gullet. Eirik noterte 37.9 og fikk en fin 12. plass. ASK-junioren er normalt i sitt ess på 1500 meter - og der leverte han varene dagen etter med en flott 4. plass og en sterk tid!

På veien til Gangwon har de norske skøytegutta vært innom ulike klima- og tidssoner. Hele 17 timers tidsforskjell er det. De som følger dem på sosiale medier, har blant annet fått se to sjeiker i Dubai, i full mundur, bare avslørt av fottøyet. (Av typen Nike. red.anm.) Vi kjenner ikke detaljene, men ser fram til reisebrev!

Vi viser til arrangørens nettsider for mer.

Andreas høstet gull og sølv i Veteran-OL

Vår mann, Andreas Haugerud, har deltatt i Veteran-OL, World Winter Masters Games 2024, der skøyteløpene gikk i Baselga di Piné, ITA. Vi kan gratulere ham med to gull og én sølv i klasse 35-39 år – en flott prestasjon! Til tross for fullt program med konkurranser og premieutdelinger har han funnet tid til å sende oss et reisebrev som vi gjengir nedenfor.  

Hei!

Turen nedover ble mildt sagt brokete grunnet forsinkelse fra Gardermoen, noe som førte til at jeg ikke rakk flyet fra Arlanda og derfor måtte ombookes til nok en mellomlanding i München før Milano. Jeg var veldig nervøs for om skøytene, som lå i innsjekket koffert, hadde blitt med. Tross at de var adressert til Malpensa, og jeg landet på Linate, var kofferten på bagasjebåndet. Lykke! Tok deretter leiebil og satte kursen mot Segonzano, en liten landsby litt nord for Baselga. Endelig framme hadde jeg vært på reisefot i hele 18 timer. Fant senga og sovnet heldigvis fort.

Tirsdag 16.1. var det strålende vær og svært gode forhold i Baselga, med 3-4 minusgrader fra morgenen og blå himmel, lite vind. På morgenen var isen nokså sprø da vi gikk 500m - det gjaldt å ha nyslipte skøyter. Jeg var litt skuffet over 500m, men det var vel så godt jeg kunne forvente med kun 2 is-økter denne sesongen, og heller ikke noe skøyterelatert trening det siste året Det har riktignok vært mange triatlonkonkurranser på meg, med nokså gode resultater, samt en del langrenn, slik at «motoren» nok er ganske god. For de lengre distansene var det egentlig ypperlige forhold, og noen av løperne fikk nærmest «oljeis» på 3000m. Jeg gikk en god 3000m på 4.33,14 som altså holdt til seier.

Det var premieseremoni tirsdag kveld på 1st floor ved banen. Norge var på pallen i mange av klassene, både for herrer og kvinner, men ellers var Nederland nokså dominerende. Hyggelig var det at andre land som Tyskland, Japan, Mongolia, Canada og India var representert. Foruten gullet på 3000m, tok jeg en 4.plass på 500m. Etterpå spiste en del av oss pizza i restauranten ved banen, men det ble en tidlig kveld for de fleste.

Onsdag var det hviledag for alle - ingen løp planlagt. Jeg tok en rolig dag på hotellet, kun med en 7km joggetur opp i åssiden av Segonzano ved fjellet Dosso di Segonzano (1547moh). Noen andre av de norske tok en dagstur til Collalbo og den nydelige skøytebanen Arena Ritten. I Baselga var det snø og sludd denne dagen, men i Collalbo var det visstnok oppholdsvær og fine forhold.

Torsdag 18.1. var det mildere, en god del tåke og mye fukt i lufta. Det var klart for 1500m og 5000m. Tydelig bløtere is som raskt ble rimete. Det var utpå dagen litt vekslende delvis skyet, men heldigvis lite vind. Det kan fort blåse opp her i Baselga, og jeg husker godt 5000m fra veteran-VM allround 2018, da en del av beskyttelsesputene fløy over banen i de siste kvartettene på 5000m.

Jeg gikk en litt rotete 1500m på 2.13,76, med grove feilskjær og nesten-fall i de to første svingene. Jeg var ikke fornøyd med løpet selv om tida nok er det beste jeg har gjort utendørs på noen år. Tida holdt til sølvmedalje. Hadde lyst til å revansjere meg på 5000m. I min klasse var det en nokså sterk, opprinnelig indisk løper (Jadeja Vishwaraj), som nå er bosatt i Nederland og går for dem. Så sent som for 3 år siden gikk han verdenscup i fellesstart. Han stod over 1500m for å spare seg til 5000m, men jeg visste jeg hadde en sjanse siden jeg tok ham på 3000m på tirsdag. Jadeja hadde mine tider å gå på da han startet 2 kvartetter etter meg. Jeg hadde bestemt meg for å åpne hurtig på de første 200m og deretter finne en marsjfart på 38-runder der jeg kunne gå teknisk billig. Tanken var å «skru til» på slutten og ha noe å kjøre med de siste 2000m. Jeg fikk en liten psykisk knekk midtveis og var opp i 38,6/38,7-runder, men klarte å snu trenden. De siste 3-4 rundene gikk jeg ned på 37-tallet igjen og fikk en sterk avslutning. Det holdt til seier. Var likevel helt tom og veldig stiv i beina da jeg kom i mål. Høydeeffekten merkes spesielt godt etter 3-4 dager om man ikke har akklimatisert seg først.

Tiden 8.02,69 var et stykke bak «utepersen» fra Valle Hovin i 2017 på 7.44, men jeg er likevel godt fornøyd med løpet og den taktiske gjennomføringen. Jeg har etter hvert skjønt at idrettsprestasjoner er mer enn bare tall og resultater, og jeg verdsetter at jeg fortsatt klarer å ta ut det jeg har av fysisk kapasitet, selv om den er dårligere enn for 10 år siden. Å ha gjort sin beste innsats kan etter min mening stå seg sterkere enn det tallmessige resultatet. Derfor er jeg også veldig imponert over alle de andre som deltar her, og som stadig kjemper mot både sekundene på klokka, men også mot årene i livsalder. Den eldste i stevnet er en mann fra Mongolia og er over 80 år. Han var tydelig emosjonelt berørt og stolt over å komme på pallen på 3000m tirsdag. Det var både vakkert og inspirerende å se.

I morgen, 19.1., går de to siste distansene 1000m og 10.000m. For meg er det dessverre tid for å trekke seg ut av «skøytebobla» for denne gang, da jeg må rekke hjem til 26-timers vakt på Elverum sykehus lørdag morgen. Jeg skulle naturligvis ha ønsket å gå 10.000m. Det får bli neste gang, i 2028!

Jeg kan virkelig anbefale å legge turen til nord-Italia for de som ikke har vært her ennå. Det er flott natur og gjestmildt folk. Både banen i Baselga og i Collalbo har ofte flotte forhold og ligger fint til i høyden. Dersom man ønsker en skikkelig treningsleir, kan jeg anbefale Collalbo i januar. Ta med sykkel og sykle strekningen opp fra Bolzano opp til Collalbo og gå turer i fjellsidene rett ved banen. Det er flott høydetrening og gir ikke minst flotte naturopplevelser man vil huske resten av livet!

Hilsen Andreas

Resultater WWMG -24 hjemmeside

Flott sted - flotte forhold (Foto: Andreas Haugerud)

Ragne kronet med kongepokal - og gode ASK-takter i NM

Kongepokalvinnere 2024, Sander Eitrem og Ragne Wiklund. ( Bo Oscar Lilletvedt NSF/fri bruk.)

HAMAR/OSLO: For skøytedronningen vår er målet å bli raskest mulig restituert etter muskelproblemene hun pådro seg i forbindelse med forberedelsene til EM nylig. En liten Hamar-tur ble det likevel: Anledningen var mottagelsen av Hans Majested Kongens Pokal. Vi gratulerer!

Selv om Ragne måtte stå over, var ASK godt skodd under NM 2024, 12.-14. desember. Juniorene Eirik Andersen og Linus August Risnes stilte i sprintklassen, mens Julie Berg Sjøbrend, Viktor Smedstad Haukaas og Allan Dahl Johansson kjempet i allrounddelen av mesterskapet. Amedia-abonnenter kunne følge stevnet live, via Direktesport. Her er det mulighet til å se løpene i etterkant. Ingen sammenlagtmedaljer denne gangen - men topplasseringer, sterke tider og framgang - og vi viser ganske enkelt til resultatlistene.

viktor smedstad haukaas fikk opp dampen og tok parseier på 1500meteren. Personlig rekord ble det dessuten på 5000 meteren med 6.58,27. (Direktesport.no)


ASKs web-side fyller 25 år i dag

eksempel på ASK’s web-Side de første årene. Denne er fra 2002.

Den 14. januar 1999 gikk ASKs web-sider på lufta for første gang. Undertegnede (Sven-Åge Svensson) var redaktør for klubbavisa på den tiden, men i det private jobbet jeg i databransjen. På slutten av 1990-tallet så jeg hvordan firmaer, organisasjoner og foreninger etablerte egne web-sider med informasjon om produkter, aktiviteter, nyheter, organisasjon, kontakter, osv. Jeg så meg da om etter muligheter for å etablere en web-side også for ASK.

Klubben hadde ikke store midler å satse på dette, så det var et poeng å finne en rimelig løsning. Som utviklingsverktøy falt valget på Microsofts FrontPage, fordi dette var gratis. Det var en énbrukerløsning som jeg kjørte på min egen PC. Den aktuelle basen lå hos et såkalt «web-hotell». Nyheter og oppdateringer til web-siden ble produsert «hjemme på kjøkken­benken» så å si, og ble så fil-overført til web-hotellet. Vårt domene den første tiden var askskoyteklubb.no.

Da jeg opprettet klubbens web-side, hadde jeg fire rettesnorer:
-        web-siden skulle være aktuell,
-        den skulle være pen og representativ for klubben (pen design),
-        den skulle ikke være treg å laste ned (linjehastigheten var begrenset den gang)
-        den skulle ha mest mulig korrekt norsk språk (som også er med på å skape et inntrykk av klubben som står bak).

Web-siden fikk god mottagelse av medlemmene, og også av andre. Bl.a. fikk den kvalitetsutmerkelsen «Håndplukket av Spray» fra det svenske nettselskapet Spray.

At det var en én-brukerløsning ble et økende problem. De som ønsket å legge noe ut på vår web-side, var avhengige av å sende det til meg som så måtte jeg gjøre jobben med å redigere og legge det ut. Etter hvert ble det derfor gjort forsøk på å etablere en flerbrukerløsning. Løsningen vi valgte, var basert på verktøyet Drupal. Dette var en interaktiv løsning som tillot flere skribenter å logge seg på og legge ut stoff uavhengig av hverandre. Den nye web-siden debuterte den 8.11.2012.

Vi hadde avtale med en ekstern web-master om å drifte og utvikle siden rent teknisk. Dessverre døde han etter noen får år, og så var det å finne en ny løsning. Det var da med glede vi mottok et tilbud fra Egil Helland i Dynamic om å utvikle nye sider med deres verktøy, og om å drifte sidene for oss. Egil Helland var far til et par av våre yngre løpere på den tiden, og Dynamic Operations, som firmaet heter, leverer IT-løsninger, nettsider og brukerstøtte til småbedrifter.

Verktøyet som benyttes til denne løsningen, heter Squarespace og er også et interaktivt flerbrukersystem. Utviklingen ble gjort ut over høsten 2015, og sidene gikk på lufta i begynnelsen av februar 2016. Vi hadde da fått registrert et nytt domene: aktivsk.no. Squarespace er mer intuitivt og enklere å forholde seg til enn Drupal. Vi er meget fornøyde med løsningen, og det er denne vi fortsatt kjører.

Sven-Åge Svensson

Aktiv SK vant ASK-cupen 2023/2024

Ulrik Evenmo Ervik hever den gjeve ASK-cupen. De andre løperne er fra v.: Liv, Inka, selja og helle boldingh debernard og knut pedersen. emmeline berentsen og sunniva johannesen var ikke til stede
(foto: sven-åge svensson)

Så ble det ASK-cup på Frogner stadion likevel. Klubben hadde sett fram til å arrangere stevnet på et nyåpnet Valle Hovin. Men slik ble det altså ikke. I alle fall var det godt at Frogner ble i orden igjen etter en tids problemer.

54 løpere fra 9 klubber på Østlandet, i klassene fra Rekrutt til Junior B, hadde satt hverandre stevne denne lørdagen, 13. januar. Vi tipper det hadde vært en del flere som hadde ønsket å prøve seg hvis stevnet hadde gått på nye Valle Hovin. Temperaturen lå på 3-4 minusgrader. Været var litt tåkete fra morgenen av, men vi kunne så vidt skimte sola mot slutten av stevnet. Selv om isen var grei nok, var det ikke det vi kan kalle perse-forhold.

Etter hva vi selv kan bedømme, gikk avviklingen uten problemer. Klubben rår da også over et imponerende korps av drevne funksjonærer, fra dommere og startere til tidtakere, speaker og sekretariat.

Aktiv Skøyteklubb fylte altså 100 år dagen i forveien. Den planlagte åpningsfesten på Valle Hovin ble det ikke noe av, men som en liten markering av jubileet spilte en først av Guro Kverndokks fanfare laget for klubben, hvoretter ASKs leder, Jon Gauslaa, tok mikrofonen og sa noen ord forut for premieutdelingen.

Hva kunne da passe bedre ved 100-årsjubileet enn at Aktiv Skøyteklubb selv stakk avgårde med den flotte sammenlagtpokalen? På andreplass kom Oslo Skøiteklub, så det vitner om at det drives godt blant hovedstadens unge skøyteløpere.

Sammenlagtlista ser slik ut:

Aktiv Skøyteklubb           255 poeng
Oslo Skøiteklub               196 poeng
Asker Skøyteklubb          124 poeng
Tønsberg Turn                 118 poeng
Båstad IL                           78 poeng
Geithus IL                         76 poeng
Gjøvik Skøyteklubb          68 poeng
Sandefjord Skøiteklubb   36 poeng
Drammens Skøyteklubb  12 poeng

Jeg tror stevneleder Berit Sofie Wiklund kan se tilbake på et vellykket arrangement. Og så håper vi å kunne ønske velkommen på Valle Hovin til neste år! 

Sven-Åge Svensson

Individuelle resultater

Bildekavalkade - klikk på bildene
(Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

Aktiv Skøyteklubb fyller 100 år i dag, 12. januar 2024!

Klubben så dagens lys i 1924 som Arbeidernes Cykkel og Skøiteklubb. Etter noen få år ble navnet endret til Arbeidernes Skøyteklubb. I 1978 endret klubben navn til Ask Skøyteklubb for å understreke at den er upolitisk. Fra 2001 har navnet vært Aktiv Skøyteklubb. Bortsett fra de aller første årene, har klubben vært kjent som ASK.

ASK har lenge vært én av landets største skøyteklubber og har gjort seg sterkt bemerket i skøyte-Norge. Løpere som Knut "Kupper'n" Johannesen, Per Willy Guttormsen, Ivar Eriksen og Sigrid Sundby skaffet klubben berømmelse. Senere har en rekke toppløpere representert ASK, blant andre Kai Arne Engelstad, Bjørn Nyland, Geir Karlstad og Frode Rønning. På begynnelsen av 2000-tallet var det særlig Petter Andersen som var i verdenseliten, og senere Mari Hemmer i mange år. Klubben har dessuten satt sterkt preg på det internasjonale veteranmiljøet.

Men Aktiv Skøyteklubb er en livskraftig 100-åring med landslagsløpere som Ragne Wiklund, Allan Dahl Johansson og Julie Berg Sjøbrend - deltagere i World Cup og internasjonale mesterskap. Både Ragne og Allan kan vise til verdensmesterskap. Bak disse er en rekke unge løpere i sterk framgang og klare til å ta opp arven.

Valle Hovin kunstisbane har vært klubbens tilholdssted siden 1977. De siste årene har banen vært under ombygging, og klubben har måttet benytte Frogner stadion til trening og konkurranser. Vi i Aktiv Skøyteklubb har gledet oss til gjenåpningen av det nye, flotte Valle Hovin som skulle skje nettopp på klubbens 100-årsdag den 12. januar. Vi hadde planlagt festlig markering samtidig med åpning av banen. Det var derfor stor skuffelse da åpningen ble utsatt pga. problemer med fryseanlegget. Det vil i stedet bli en enkel markering lørdag den 13. januar under ASK Cupen som måtte flyttes til Frogner. En større jubileumsfest er planlagt etter sesongen slutt den 20. april.

Til slutt vil vi ønske Aktiv Skøyteklubb til lykke med 100-årsjubileet – og dessuten mange nye suksessrike år!

Sven-Åge Svensson 

Sterk Aktiv-innsats under Hamarlekene

10 ASK-løpere var i sving på glattisen på Hamar, under de årvisse Hamarlekene.

nok en løper under den magiske 40-grensen: 16-åringen Aron Feiring noterte 39.87 i Vikingskipet under hamarlekene. (foto: Marja haartsen.)

OSLO/HAMAR: Samtidig som EM enkeltdistanser gikk av stabelen i Heerenveen, var det full fart her hjemme, med nasjonalt stevne i Vikingskipet. ASK var godt representert 6. og 7. januar, og vi har bedt Marja Haartsen sende oss en liten rapport:

Til tross for at det ikke har vært mulig å trene lengdeløp i Oslo de siste ukene, og flere har vært syke i det siste, ble det gode prestasjoner på en blid gjeng fra Aktiv skøyteklubb og treningsvennene fra OSK, under Hamarlekene i helgen.

Fam. Boldingh Debernard stilte sterkt med fire løpere, fordelt på Liv og Selja i de yngste klassene og Helle og Inka i de eldre klassene. Liv perset på begge 100-metrene og begge 300-metrene. Selja gjorde det veldig bra med to perser dag 2 på 500m og 1000m og fin sammenlagt seier i 11-årsklassen.

Ulrik Evenmo Ervik gjorde rent bord i G12 og vant klassen med sammenlagt pers i sprint firkamp. Sunniva Haug Johannessen gikk allround i JJC og satte en sterk pers på 1000m (1.29.90). En fin debut også på 3000m og hun tok en 3. plass sammenlagt. Helle Boldingh Debernard tangerte 500-meterpersen sin og satte pers på 3000m, med mer enn 23 sekunder! Axel Haartsen Njøs valgte sprint i GJC og tok en fin 3. plass sammenlagt der.

Inka Boldingh Debernard og Emmeline Berentsen, begge 2. års Jun B, deltok i allround i en samlet klasse A/B. Inka gikk inn til en flott pers på 1000m, og Emmeline gikk sesongbeste på begge distanser på søndag.

Knut Pedersen deltok søndag i sprintklasse gutter jun A/B og tok med seg to gode perser hjem på 500m og 1000m.

I gutteklasse A/B allround var det to deltakere fra Aktiv SK. Erik Andersen deltok på første dag i forberedelse til deltakelse i ungdoms OL. Aaron Feiring gikk for første gang under 40 på 500m og den nye persen lyder 39.87.

RESULTATER:

En del av de yngre løperne (opptil jun C) fra treningsgruppe ASK/OSK, hadde sammen med foreldre en hyggelig sosial kveld på en pizza-restaurant lørdag kveld.

emmeline berentsen i god fart på glatt is. (foto: Marja haartsen.)

Axel haartsen njøs th. kunne klatre opp på pallen denne helgen. (foto: ivar Njøs.)

Bronse også for sunniva, som debuterte på 3000 meter. (foto: Marja haartsen.)

Bronsemedaljer til Ragne og Allan i EM

Allan (TIL HØYRE) på seierspallen etter fellestarten (Skjermdump fra VGTV+ Sport)

EM enkeltdistanser gikk i Heerenveen denne helgen, den 5., 6. og 7. januar. ASK var, som så ofte før, representert med Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson – og begge fikk en tur opp på seierspallen.

Det startet på fredag med Ragnes bronse på 3000 m. Vi skal ikke legge skjul på at håpet var gullmedalje etter Ragnes mange sterke løp på distansen. Kanskje ble hun litt overrumplet av parkamerat Marijke Groenewouds tempo i starten og slet seg litt ut med å bli jagende etter. På sisterunden var det lite krefter igjen. Dermed måtte hun også gi tapt for Irene Schouten som hadde gått i paret foran. Men marginene var ikke så store, og Ragne er stadig med i toppen.

Etter dette var mesterskapet brått slutt for Ragne. Både 1500 m og lagtempo gikk mens Ragne måtte holde seg på hotellrommet med omgangssyke. Vi fikk et glimt av henne under kåringen som «årets kvinnelige utøver».

Allan varmet opp på fredag med en 1000 m som endte med 14. plass på 1.09,84. Farten underveis er på høyde den, det er de første 200 m som er for svake.

Lørdag var hviledag for Allan, men søndag gikk han både 1500 m og fellesstart. 1500-meteren endte med 6-plass på 2.46,01. Det var et brukbart løp og brukbar plassering, men den ble jo overskygget av Peder Kongshaugs flotte gull-løp på distansen.

I fellesstarten lå Allan ganske langt bak i feltet i starten, så litt midt i med mye småknuffing og forstyrrelser. Underveis falt 3 løpere i én klynge, mens Allan akkurat gikk klar. Da sisterunden startet, lå Allan fortsatt litt bak, men vi så at han forsøkte å posisjonere seg og bygge fart. Ut av siste sving og fram mot streken manøvrerte han ypperlig og klarte akkurat å slenge en tå foran italienske Di Stefano og kapre tredjeplassen. Vinner ble Bart Swings.

Det går bedre og bedre med Allan i fellesstart. Vi ser hvor mye taktikken betyr. Allan får mer erfaring for hver gang, og så har han fartsressurser som er verdifulle i sluttspurten.

Sven-Åge Svensson

Ragne gratulerer Marijke Groenewoud med parseieren og gullet (Skjermdump fra VGTV+ Sport)

Ragne ble årets kvinnelige utøver!

Bildene: skjermdump fra NRKs sending

Under Idrettsgallaen i Trondheim lørdag 6.1. ble ASKs Ragne Wiklund utropt til årets kvinnelige utøver. Hele 14 kvinner var nominert til tittelen, men det var altså vår jente som som stakk av med seieren - også her.

Ragne fikk prisen for bl.a. gull på 3000 m og to sølvmedaljer under VM enkeltdistanser sist vinter. Videre sa juryen at Ragne er i ferd med å bli den beste kvinnelige skøyteløperen Norge har hatt.

Ragne kunne dessverre ikke være til stede. Én ting var at hun befant seg i Heerenveen for å delta i EM. Til overmål hadde hun også fått omgangssyke og måtte hilse til Idrettsgallaen i Trondheim fra hotellrommet sitt. Hun presiserte at hun gjerne skulle vært i Trondheim i stedet.

“Jeg setter stor pris på at mine prestasjoner blir lagt merke til i dette selskapet”, sa Ragne. Til slutt rettet hun en takk til laget sitt, til trenerne, til mamma og pappa og naturligvis til juryen.

Vi i klubben er veldig stolte av Ragne og gleder oss over utnevnelsen.

Sven-Åge Svensson

Dagens bursdagsbarn i ASK!

En noe yngre versjon av dagens jubilant, Petter Andersen, med noen av medaljene han sanket i sin aktive karriere. /FOTO: Sven-ÅGE SVENSsoN)

Uten frivilligheten stopper Norge, blir det sagt. Dagens jubilant er riktignok som profesjonell å regne, siden han er ansatt som sportssjef i Skøyteforbundet. Ikke desto mindre har han lagt ned utallige frivillige timer for sporten vår etter at han la opp som aktiv i godt voksen alder.

Vi snakker selvsagt om Petter Andersen. Som utrolig nok fyller 50 år i dag, 2. januar 2024!

Talentet fra Kolbotn vant LM som 11-åring, og det skulle bli mange skøyteskjær etter dét. Bronsemedaljen på 1000-meteren i VM Inzell i 2005 er det beste internasjonale resultatet - på papiret. De personlige rekordene er sterke, og av Wikipedia-omtalen går det fram at han er medaljegrossist i NM-sammenheng.   

Petter er klubbtrener for de eldste i ASK og OSK, tilrettelegger, skøyte- og utstyrsekspert, alt-mulig-mann og lekekamerat. Han deltar også på dugnader på lik linje med alle andre.

I en skøyteversjon av filmklassikeren «Norske byggeklosser» ville Petter fått hovedrollen. Hvem har ikke kommet med et par skøyter det har vært noe «merkelig med buen» på, og fått hjelp av utstyrsspesialisten? Eller syklet fjellheimen rundt med treneren? Samme person.

Han er raus, tidvis tydelig, og en uerstattelig ressurs som deler skøyte- og treningskunnskap samlet gjennom et halvt liv. Til alt hell har sønnen Eirik, (født i 2006) arvet både skøyteinteresse og talent. For rundt 10 år siden fikk Petter den blandede fornøyelsen av å hente en skokk halvtamme rekrutter ut av snøhaugen på Valle Hovin og over i aktiv trening. Flere av disse utgjør den sterke juniorgruppa til ASK og OSK i dag. Petter, med støttespillere, så tidlig potensialet for å kombinere kortbane og hurtigløp, en kombo vi i dag ser er med på å bringe sporten vår videre, både nasjonalt og internasjonalt.  

Løperne og støtteapparat i Oslo er imponert over aktivitetsnivået og at Petter fortsatt kan «dunke runder» på isen med løperne sine. For et par år siden spratt han opp en fjellside i Oberstdorf og vant bakkeløpet. Uten å gjøre noe nummer av dét.

Vi håper jubilanten blir gjort stor stas på, av kona Kristin, barna Hedda og Eirik – løpere og NSF – uansett hvor han måtte tilbringe dagen.

Gratulerer med dagen, Petter!

Eirik tatt ut til ungdoms-OL

Et av sesongens store mål er nådd for 17-åringen.

ny representasjonsoppgave for Eirik Andersen. (Foto: Douwe Bijlsma.)

OSLO/ GANGWON: Mens klubbkameratene tar juleferie, skal Eirik Andersen bruke fridagene til å pugge koreansk! Det er ikke noe enkelt språk, har vi hørt. Men, når man går så fort på skøyter at man blir tatt ut til ungdoms-OL i Korea, er det sånn det går.

Youth Olympic Games 2024 i Gangwon var et av de store hårete målene for junior B-løperen i forkant av sesongen 2023/2024. Etter en sterk første halvdel av sesongen er han nå med i den norske troppen. Dette er historisk! Eirik får følge av treningskamerat Miika Klevstuen fra OSK.

Dette blir en opplevelse for livet - og vi gratulerer så mye!

"Kupper’n"s premiesamling sikret!

Knut Johannesen og Eirik Lae Solberg i livlig samtale (Foto: Henning Hagelund)

I dag, 21.12, fikk Knut “Kupper’n” Johannesen et lenge etterlengtet besøk av Oslos nye byrådsleder, Eirik Lae Solberg. Knut hadde skrevet et hyggelig brev til Lae Solberg i valgkampen for å informere om at han ønsket å donere sin store og imponerende premiesamling til en hall på Valle Hovin. Samtidig inviterte Knut den kommende byrådslederen hjem til seg for å ta samlingen nærmere i øyesyn.

Over en kopp kaffe med kaker til ble det et svært gemyttlig og varmt møte hvor byrådslederen var lutter øre til Knuts ønsker for premiesamlingen sin. Byrådslederen kunne forsikre Knut om at det vil bli bygget skøytehall på Valle Hovin, og at man med den største respekt for Knuts ønske skal sørge for en verdig presentasjon av premiene. Besøket ble avsluttet med en tur ned i kjellerstuen hvor Knut har samlet mange av minnene fra sin karriere, noe byrådslederen satte stor pris på. Møtet som var berammet til 45 minutter, varte i nærmere det dobbelte - og for å bruke byrådslederens egne ord: dette er så interessant at da får heller de som venter på meg, vente litt ekstra.

 Henning Hagelund

Eirik Andersen vant i ungdomslandskampen!

Bilde fra Eirik Andersens Instagram-konto

Vi har hatt to av våre løpere i Heerenveen uka som gikk. Det er Sunniva Johannesen (jun C) og Eirik Andersen (jun B). Unge løpere fra Norge, Nederland, Tyskland, Finland, Sverige og Ukraina deltok på en slags treningsleir med bl.a. Ireen Wüst som motivator. Uka ble avsluttet med landskamp over 500m og 1500m på lørdag.

Eirik Andersen hadde en suveren opptreden. Ikke bare vant han hele 1500-meteren og satte ny pers med 1.50,44. Han satte også ny klubbrekord i 16-årsklassen! Den gamle var satt av Allan Dahl Johansson. På 500m tok han andreplassen, også det med ny pers på 37,66. Det er sterke tider av en 16-åring (som for øvrig er fylt 17). Han vant da også sammenlagt!

Sunniva gjorde også sine saker bra, selv om hun havnet litt lenger ned på listene. Med 45,26 var hun bare ett hundredel bak persen på 500m. På 1500m ble det ny pers med ca. ett sekund: 2.21,77. Det skal bli spennende å følge Sunniva framover!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Ragne er på seiersbølgen

Skjermdump fra VG+ Sport

Word Cupen fortsatte i Tomazóv Mazowiecki i Polen denne helgen, 8.-10. desember. Våre to “rutinerte”, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson var satt opp på flere distanser. I tillegg var Julie Berg Sjøbrend med som debutant.

Først i gang på fredag var Julie på 3000m gr. B. Hun fikk nok ikke den debuten hun kunne ønsket seg. Vi ser at hun har fine rundetider til halvveis, men der begynner de å gå kraftig opp, og hun var helt oppe i 36,5 på sisterunden. Det ble 12. plass på 4.21,39. Tiden er likevel noe av det bedre Julie har gjort.

Ragne startet naturligvis i gruppe A på 3000 m. I et tidligere par hadde Marijke Groenewoud pint seg foran ledende Irene Schouten, og hun ledet fortsatt da Ragne startet. Ragne gikk et veldig energisk løp med en serie runder på 32-tallet, og ved siste passering lå hun endelig foran. Selv med en sisterunde på 33-tallet økte hun ytterligere og gikk i mål til ledertid med 4.08,59. Det kom flere par etter som ikke hadde sjanse på den tiden. Det sies at det er Ragnes sjette 3000 m-seier på rad! Det er bare fenomenalt!

Allan hadde kommet seg opp i gruppe A på fellesstart. Han gikk offensivt til verks, og det ble tydelig at han tok sikte på å vinne første spurten. Han tok opp jakten på utbryter Indra Medard/BEL. Det klarte han og passerte først. Tre poeng til Allan! Om han ikke hadde mer krefter igjen, eller om dette var hele taktikken, vet vi ikke. Resten av løpet var han “borte” og kom i mål nest sist. Med spurtpoengene ble det likevel en 9. plass som beste nordmann, hakket foran Kristian Ulekleiv.

På lørdag gikk Ragne lagtempo i gruppe B sammen med Aurora Løvås og Sofie Karoline Haugen. Den vant de, sekundet foran Italia. Da blir det vel gruppe A neste gang. Ikke lenge etterpå stilte Ragne til start på 1500. Hun gikk i par med Mei Han og hun ble liggende etter. Men etter et par solide runder på slutten var det bare centimetre om å gjøre - dessverre i Mei Hans favør. Ragnes sisterunde på 31,8 var det bare vinneren Miho Takagi som tangerte. Ragne var litt uheldig med marginene. Hadde hun gått én tidel raskere, hadde det blitt 4. plass i stedet for 6. plass. Her spilte kanskje lagtempoen inn?

Allan stilte også til start på 1500 m. Det var det eneste han fikk gjort. Etter to feilstarter var det “ut”. Vi har lenge observert at han har en tendens til å sige forover med overkroppen i “ferdig”-stilling, så det måtte komme en gang. Dessverre må han da starte i gruppe B neste gang.

Og neste gang, det blir i Heerenveen rett over nyttår.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Allan (i rød overdel) har tydeligvis bestemt seg for å kjøre inn utbryter Medard/BEL og vinne den første spurten (Skjermdump fra VG+ Sport)

Topplasseringer og lagseier til ASK under NC 4

Flere ASK-perser og triumf på juniorenes fellestart!

Eirik Andersen (tv) og Tinius Rambøl alme pønsker på noe før juniorenes fellesstart. Foto: privat

OSLO/HAMAR: 9. og 10. desember var det klart for NC 4. Status etter stevnet at det er mye positivt å ta med seg for Oslo-løperne. Ekstra morsomt er det at kortbaneløperne våre kommer «inn fra høyre» og blander seg inn i toppen på flere distanser.

Sterk 500 meter

Løperne kunne velge mellom en rekke distanser under dette stevnet, som også blir uttaksstevne til ungdoms-OL og juniorlandskamp for junior B.

Emmeline Berentsen var eneste juniorkvinne fra ASK. I herreklassen stilte Viktor Smedstad Haukaas (neo), og juniorene Linus August Risnes, Tinius Rambøl Alme, Eirik Andersen og Aron Feiring.

Første distanse i herreklassen viser at det er et høyt nasjonalt nivå nå, med hele 15 løpere under 38 sekunder på 500m! Linus perser med halvsekundet og tar bronse i juniorklassen med tida 37.72. Eirik hakk i hel med 37,75. Tinus noterer sesongbeste med 38,57 og Aron 40,50. Sistnevte har to år igjen i juniorklassen.

Også på 1000 meteren er det mye å glede seg over. Pers både på Linus og Aron. Stevnet ble ikke streamet, så kun de som var til stede fikk med seg detaljer og eventuelle feilskjær. Vi nøyer oss med å vise til RESULTATER:

Taktisk løp

Med timesvis med «lureløp» på kortbane bak seg denne høsten, hadde våre tre deltagere muligens et psykisk overtak på konkurrentene, i tillegg til det taktiske, på juniorenes fellesstart. De kastet ikke bort sjansen: Gull til Tinius og sølv til Eirik!

Søndag var det ny løpsdag og nye muligheter. Vi fremhever 1500 meterløpene til seierherrene fra fellestarten, som har notert sterkere perser på superis i Heerenveen, men var tett på denne helgen. Eirik sjette beste tid av alle startende juniorer og seniorer med 1.54,25. Tinius sekundet bak. Aron er uheldig å falle, men satte pers på 500m med 40,19. Emmeline gikk også sin raskeste 500m søndag på 46.96.

Viktor går igjen habile 3000 og 5000 meterløp. Denne helgen ble tida 7.07,11 på 5K.

Vi unner alle en god juleferie med ro og hvile før siste halvdel av sesongen 2023/2024.

EF sportsfoto var på plass i hallen og har lagt ut bildekarusell av løperne. Oppe fra venstre: Eirik, linus, Emmeline. under: tinius, viktor og Aron.

Fin innsats under Risengaløpet

Stemningsbilde tatt under risengaløpet 2023. (Foto: karen BoldingH Debernard.)

OSLO/ASKER: Skøytestevnene står virkelig i kø om dagen. 2. desember arrangerte Asker det tradisjonsrike Risengaløpet.

ASK stilte med juniorene Inka og Helle Boldingh Debernard, Knut Pedersen, Axel Haartsen Njøs og Sunniva Haug Johannessen. Liv i rekrutt og Selja i 11-årsklassen, begge med Boldingh Debernard til etternavn.

I ettertid har vi fått noen tilsend noen stikkord. Risenga bød på kaldt vintervær, noe løperne merket særlig på 1000m da sola gikk ned. Carl Erik Sando var sekundant for våre på vekslingssiden, mens Marja Haartsen hadde full kontroll på ASK- og OSK-løpere på benken.

Sportslig kan vi nevne at Knut vartet opp med noen skikkelig raske starter, at Axel fikk til en fin 1000m og Helle en god 500m. Av resultatlistene ser vi dessuten at Sunniva vant sin klasse. Gledelig er det ellers så se Inka debutere i sitt første løp denne sesongen. Selja og Liv er i fint driv og syntes det var gøy med utendørsløp. De håper vi forresten det blir flere av, når Valle Hovin gjenåpner på nyåret!