Bronsemedaljer til Ragne og Allan i EM

Allan (TIL HØYRE) på seierspallen etter fellestarten (Skjermdump fra VGTV+ Sport)

EM enkeltdistanser gikk i Heerenveen denne helgen, den 5., 6. og 7. januar. ASK var, som så ofte før, representert med Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson – og begge fikk en tur opp på seierspallen.

Det startet på fredag med Ragnes bronse på 3000 m. Vi skal ikke legge skjul på at håpet var gullmedalje etter Ragnes mange sterke løp på distansen. Kanskje ble hun litt overrumplet av parkamerat Marijke Groenewouds tempo i starten og slet seg litt ut med å bli jagende etter. På sisterunden var det lite krefter igjen. Dermed måtte hun også gi tapt for Irene Schouten som hadde gått i paret foran. Men marginene var ikke så store, og Ragne er stadig med i toppen.

Etter dette var mesterskapet brått slutt for Ragne. Både 1500 m og lagtempo gikk mens Ragne måtte holde seg på hotellrommet med omgangssyke. Vi fikk et glimt av henne under kåringen som «årets kvinnelige utøver».

Allan varmet opp på fredag med en 1000 m som endte med 14. plass på 1.09,84. Farten underveis er på høyde den, det er de første 200 m som er for svake.

Lørdag var hviledag for Allan, men søndag gikk han både 1500 m og fellesstart. 1500-meteren endte med 6-plass på 2.46,01. Det var et brukbart løp og brukbar plassering, men den ble jo overskygget av Peder Kongshaugs flotte gull-løp på distansen.

I fellesstarten lå Allan ganske langt bak i feltet i starten, så litt midt i med mye småknuffing og forstyrrelser. Underveis falt 3 løpere i én klynge, mens Allan akkurat gikk klar. Da sisterunden startet, lå Allan fortsatt litt bak, men vi så at han forsøkte å posisjonere seg og bygge fart. Ut av siste sving og fram mot streken manøvrerte han ypperlig og klarte akkurat å slenge en tå foran italienske Di Stefano og kapre tredjeplassen. Vinner ble Bart Swings.

Det går bedre og bedre med Allan i fellesstart. Vi ser hvor mye taktikken betyr. Allan får mer erfaring for hver gang, og så har han fartsressurser som er verdifulle i sluttspurten.

Sven-Åge Svensson

Ragne gratulerer Marijke Groenewoud med parseieren og gullet (Skjermdump fra VGTV+ Sport)