Årsmøtet i Aktiv Skøyteklubb 2024

vanseklige kjøreforhold slo negativt ut for oppmøtet. (Foto: Snorre kverndokk)

Årsmøtet 2024 ble avholdt på Valle Hovin 4. april. Uheldigvis kom vinteren tilbake den dagen, noe som skapte vanskelige kjøreforhold og preget oppmøtet på årsmøte. Likevel var det 11 personer til stede, alle med stemmerett. Leder Jon Gauslaa åpnet møtet hvor Snorre Kverndokk ble valgt som ordstyrer, Jo Wiklund som referent, og Stein Opdahl og Kurt Larsen ble valgt til å underskrive protokollen.

Årsberetningen ble gjennomgått, og det var enighet om at det hadde vært en god sesong for Aktiv Skøyteklubb på mange måter. Våre løpere, fra yngre aldersklasser til veteraner, har gjort det godt gjennom sesongen. Blant annet har tre av våre yngre løpere satt nye klubbrekorder, det ble sju gull i landsmesterskapet, det har vært deltakelse i ungdoms OL, seire i verdenscupen og i veteran-VM, og Ragne Wiklund fikk både Egebergs Ærespris og prisen for Årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen. I tillegg fikk vi tilbake vår egen bane da nye Valle Hovin åpnet 10. februar, og vi har fått gode signaler på at det vil komme en hall på Valle Hovin.

Det ble en del diskusjon rundt regnskapet og budsjettet. 2023 gikk med et underskudd på kr 75.000, og 2024 er også budsjettert med et underskudd. Flere var bekymret for dette da klubben må påregne en del kostnader framover som følge av satsingen på rekruttering som må starte for fullt i år, samt at det antagelig vil komme en del kostnader når vi skal etablere oss i den framtidige hallen. Styret fikk derfor signaler om at de må tenke kostnadsstyring og se på mulighetene for å øke inntektene framover.

Et forslag fra styret som ble diskutert, var å få en fullmakt til å etablere et aksjeselskap til å drifte Valle Hovin. Oslo kommune ønsker at klubbene selv skal stå for drift av kiosk og annen publikumskontakt på idrettsanleggene. Aktiv SK har ikke stor nok medlemsmasse til at vi kan klare det på dugnad, og da Valle Hovin åpnet, gjorde klubben derfor en avtale med Odd-Arild Ødegård om at hans enkeltpersonforetak utøvde klubbens driftsansvar ut sesongen som var. Årsmøtet ga styret fullmakt til å gå videre med planene om å etablere et aksjeselskap som frigjør klubben for økonomisk risiko, og som kan gjøre fremtidige avtaler om driften av Valle Hovin.

Et nytt styre ble valgt som siste punkt på årsmøtet. Jon Gauslaa ble gjenvalgt som leder, Henning Hagelund ble valgt som nestleder, Monika Risnes ble gjenvalgt som styremedlem, Hege Bratli ble valgt som styremedlem og Karen Boldingh Debernard ble valgt som varamedlem. Arild Nebb Ervik og Pål Gulliksen var ikke på valg.

Snorre Kverndokk

Fra v.: styremedlemmene Arild Nebb Ervik, Berit Sofie Wiklund og formann jo Gauslaa (Foto. Snorre kverndokk)

Rekordinnspurt i Stavanger

Axel Haartsen Njøs (JrC) og neosenior Viktor Smedstad Haukaas pyntet begge på persene i Stavanger 9. og 10. mars.

Pappa Ivar Njøs (Leinstrand IL) så 39-tallet for første gang denne sesongen! men det spørs om ikke sønnen axel (snart 14) har sin styrke på de litt lengre distansene. Viktor smedstad haukaas (th) bryter nok en barriere når han går 3000 meter under fire minutter, og dét med god margin. Foto: MOnika S. Risnes

STAVANGER/OSLO: Samtidig som Ragne og de norske kjempet om pallplasseringer i Inzell, var det duket for norgescupfinale og Rekordløpet 2024 her hjemme, nærmere bestemt i Stavanger og Sørmarka Arena. Arrangementsmessig var det ikke noe småstevne, noe blant andre ASKs Heidi Støen i overdommerapparatet kunne skrive under på.

Osloklubben stilte (i stigende aldersrekkefølge) med; Axel Haartsen Njøs, Viktor Smedstad Haukaas, Sveinung Vea og Sara Hemmer. Vi lar oss imponere over alles innsats og resultater.

Fin 3000 meterdebut

Axel kom helskinnet fra sin 3000-meterdebut, og kunne etter målgang rapportere om krefter igjen! Det virker lovende, all den tid slutttida ble 5.18,27. Han forbedret i tillegg 1000 meterpersen med tre sekunder.

Solid sesong for Viktor

Viktor har hatt en sterk sesong, og når han endelig kan «slippe opp» og hente ut overskudd, gjør han det på skikkelig vis; 3000 meter går unna på på 3.57 - under 4 minutter for første gang. På 5000 meteren søndag forbedrer han seg med sju sekunder(!) til 6,51 og noen små.

Med disse tidene tilhører unge Haukaas nå et eksklusivt knippe norske skøyteløpere.

NC-poengene for 2023/2024 venter på godkjenning, men ASK-løperen er med i tetskiktet også denne sesongen. Helt på tampen av sesongen går turen til Thialf, for avslutning på rask is. Vi ønsker lykke til også der!

Heroisk 5000m av Ragne

skjermdump fra vgtv + spport

Ragne Wiklund satset virkelig friskt på den avsluttende 5000-meteren under siste dag av VM allround i Inzell. Hun gikk allerede i første par og visste ingenting om hva konkurrentene ville prestere. Foruten å klatre oppover sammenlagt, ville hun gjerne vise at “hun kunne gå på skøyter”.

Én etter én kom konkurrentene til kort. Før siste par lå Ragne fortsatt på topp med 6.53,51. Sølvmedaljen var sikret for Ragne - men kunne det bli gull på distansen? Joy Beune tok en klar ledelse på henne, men differansen skrumpet runde for runde. I mål var det bare 0,89 sekunder i Beunes favør. Begge var utkjørt etter løpet, men vi var virkelig imponert over Ragne her.

Joy Beune ble verdensmester. Ragne passerte to konkurrenter på 5000 m og endte på 6-plass i sammendraget. Ragne hadde virkelig alvorlig uflaks i en veksling på 1500 m og tapte fart. Uten det uhellet kunne det blitt kamp om enda et par plasser. Lørdag gikk Ragne inn til en fin 3. plass på 3000m, men 500-meteren satte henne litt ut av medaljekampen.

Under intervjuet sa Ragne at hun satset på å starte neste sesong som hun sluttet av, og så få god progresjon. Vi støtter den innstillingen.

Sven-Åge Svensson

Resultater

trener jonas bekken og ragne etter løpet (skjermdump fra vgtv + sport)

Flotte resultater av våre i Viking Race

Sunniva Haug Johannessen og ULRIK EVENMO ERVIK (Fotos. Arild Nebb Ervik)

Aktiv Skøyteklubb stilte med en fin tropp i årets Viking Race som 8. og 9. mars ble arrangert for 34. gang i Heerenveen. Selja (J11), Ulrik (G12), Sunniva (J13), Emmeline (J16) og Aron (G16) hadde alle, som én av tre norske i hver klasse, kvalifisert seg til å delta i stevnet som også anses som uoffisielt EM i hurtigløp for ungdom. Dette er et stevne med høyt sportslig nivå samtidig som det legges opp til læring og utvikling - blant annet ved at alle løperne bor hos nederlandske vertsfamilier som gjerne har egne barn som konkurrerer på skøyter. 

Tre ganger klubbrekord for Sunniva. 
Sunniva Haug Johannessen satte klubbrekord tre ganger på 500m J13. Fredag ble hun klokket inn til sterke 44,65 - og hun forbedret dermed Ragne Wiklunds klubbrekord på 44,74. Lørdag forbedret Sunniva seg ytterligere og fikk notert tiden 44,26. På 1000m oppnådde Sunniva 1.28,73 som også er klubbrekord med et par hundredeler. Sammenlagt fikk Sunniva en 13 plass.

Solid 7. plass for Ulrik sammenlagt.
Ulrik Evenmo Ervik gikk fire gode løp i G12 - noe som holdt til en fin 7. plass i sammendraget.  Klassen domineres av tre sterke gutter fra Nederland, med en Italiener, en Polakk og en Ukrainer foran vår løper. Ulrik oppnådde 42,89 på sin raskeste 500m, noe som holdt til 5. plass og pers på distansen. Totalt forbedret Ulrik seg med 1,2 sekunder på 500m gjennom helgen. På 1000m gikk han gode 1.26,33 etter en sterk mellomrunde, noe som holdt til 6. plass på distansen - og pers med hele 6(!) sekunder. 

Debut for Selja med pers på 500!
Selja Boldingh Debernard gikk jevnt på sine 500-metere. Best av alle ble den første med ny pers på 51,51. Dette var en forbedring av Hamar-persen med ca. 4 ti-deler! Selja ble nummer 18 sammenlagt, og beste norske jente i klassen!

Emmeline og Aron.
Våre to eldste løpere fikk også med seg noen solide resultater og nye perser hjem.
Emmeline Berentsen fikk serien 46,10 (500m) - 2.24,45 (1500m) - 1.33,43 (1000m) og 5.10,26 (3000m). 500 og 3000 var nye perser av året, og forbedringen på 3000 var på hele 5 sekunder. Emmeline ble nummer 18 i sammendraget.
Aron Feiring tok med seg 4 nye perser som motivasjon mot en ny sesong. Han noterte pene 39,40 på 500m, 4.31,16 på 3000m, 1.18,32 på 1000m og 2.03,20 på den avsluttende 1500 meteren. Aron ble nummer 15 sammenlagt. 

Kortbane next up.
Hurtigløpsesongen går nå mot slutten for de fleste, og vi takker for en strålende sesong!

For mange av våre løpere fortsetter på en måte sesongen likevel - da de aller fleste også trener og konkurrerer kortbane. Første løp der er NM/LM kortbane på Lillehammer 22.-24. mars.

Arild Nebb Ervik

Resultater

Samlebilde av ASKs og OSKs tropp til Viking Race 2024 I Heerenveen.
Fra v.: Ulrik Evenmo Ervik (ASK), Miika Klevstuen (OSK), Emmeline Berentsen og Aron Feiring (ASK), Ella Wotherspoon og Josephine Stenback (OSK), Sunniva Johannessen og Selja Boldingh Debernard (ASK).
(Foto: Arild Nebb Ervik)

ASK-mila for 37de gang!

startsignalet har gått, men ikke alle har det like travelt med å komme i gang (foto: Sven-Åge Svensson)

ASK-mila er blitt en skikkelig klassiker. Den ble arrangert i går kveld, 5. mars, for 37de gang. Det var vel bare under pandemien at vi så oss nødt til å avlyse. Rundt 25 løpere stilte til start på 10.000 m og halvmaraton – langt de fleste på 10.000 m naturligvis.

Forholdene var gode - et par varmegrader og fin is, men med en liten sno fra nord. Selv om det bare gjelder å fullføre, er det litt prestisje i å komme først til mål. Odd-Arild Ødegaard og Anders Høstad hadde en tvekamp om det, der Odd-Arild klarte å komme seg et par ti-deler foran. Det var på 10.000 m. På halvmaraton var det ingen spenning. Clemént Mjelstad (tidl. Chaduc) dreide sine runder i fin stil og god fart til en overlegen «seier».

Speaker Henning Hagelund kommenterte løpene underveis og holdt god orden på hvem som passerte og for hvilken gang.

Mennene var i sterk overvekt blant deltagerne. For den som har drevet Skøyteskolen for voksne gjennom mange år, var det morsomt å dra kjensel på den ene tidligere eleven etter den andre. Bare tre kvinner deltok, hvorav Kim van Oorschot på halvmaraton. Og så var det én gutteløper, Jonas Aasen Fredriksen fra Eidsvold Turn som gikk 10.000 m sammen med sin far.

Stevneleder Heidi Støen sto selv for medaljeutdelingen etter løpet. Det vanker medalje i bronse, sølv eller gull for henholdsvis 1ste, 2de og 3de gangs deltagelse. For gang 4-9 er det sølv med emalje. Så er det plaketter for 10de gang, 20de gang, og eventuelt videre.

Selv er ASK-mila godt på vei til 40de gang!

Sven-Åge Svensson

RESULTATER

Nedenfor en del bilder fra ASK-mila. Alle fotos: Sven-Åge Svensson)

clemént mjelstad (chaduc) i fin fart. jonas aasen fredriksen sammen med sin far.

forfra og bakover: Heidi støen, kjetil bakken, berit sofie wiklund, jo wiklund og sara hemmer i sving under løpet

konsentrasjon i speakerbua. fra v.: stein opdahl og henning hagelund.

heidi støen rekker medaljen til gerrit middelkoop mens lars petter ernø og espen riktor bivåner

slik ser medaljene ut - fra v.: gull - sølv - bronse og sølv med emalje

Gull til Andreas i Veteran-VM

Skjermdump fra privat video

ASKs Andreas Haugerud tok gull i klasse 35-39 år under Veteran-VM allround som gikk i hallen Ijsbaan Twente i Enschede/NED 2de-3de mars. Offisielt navn på mesterskapet er: 32nd Masters International Allround Games 2024.

Vi har fått rapporter fra Andreas underveis i helgen. Han fortalte at etter 500 m så det kanskje litt betenkelig ut der han med 44,45 ble klart slått av indiske (!) Viswara Jadeja som fikk 43,27! Det er litt spesielt med indere som hevder seg i hurtigløp, men Jadeja er altså bosatt i Nederland. Etter en solid 3000 m på 4.34,13 hadde Andreas imidlertid så å si spist opp forspranget.

Søndag morgen våknet han forkjøla; harkete, kald og snørrete, men beina kjentes egentlig ganske gode. Etter en 1500 m på 2.10,56 hadde han skaffet seg en solid ledelse foran 5000 m. I par med Jadeja på 5000 hadde han i alle fall kontroll på konkurrenten som gikk opp i ledelsen midtveis. Andreas prøvde bare å bevare roen og tenke at jevnt løp var bedre enn rykk og napp. Etter det gled han fra fordi han holdt rundetiden, mens konkurrenten spratt oppover. Andreas gikk inn til sin nest beste tid noen gang - 7.49,30 og dermed solid sammenlagtseier.

Andreas forteller at det var grei temp i hallen, men at isen kanskje var litt myk. Det var veldig bra feste, men en måtte jobbe for farta. Andreas hadde følge av sin mor og sin sønn Johannes på 2 ½ år. Det var sto stor stas!

Vi gratulerer Andreas med nok et gull!

Andreas var for øvrig eneste løper fra ASK. Det var mange norske deltagere, men bare én annen mester: Reidar Borgersen fra Geithus i klasse 40-44.

Sven-Åge Svensson

RESULTATER

Innsatsfylt Andreas i svingen (Foto: Harry van ‘t Veld)

Klubbmesterskapet også tilbake på Valle Hovin

Kjetil Narum Bakken starter Liv Boldingh Debernard (ASK) og Atle Solgård (OSK). Foto: Sven-Åge Svensson

Som de siste årene ble det avholdt felles klubbmesterskap for ASK og OSK, men denne gang på Valle Hovin. Uten å ha fintelt, ser det ut for oss som det var i overkant av 30 løpere «i alle aldre», pluss noen fedre og en gjesteløper. Fortsatt savner vi en del av våre gode juniorløpere som har vært ute og reist.

Den løperen som har reist mest, er nok Ragne Wiklund, men hun stilte opp og gikk en 500 m til alles glede. Tiden ble et stykke bak persen, men det er kanskje et lite sjokk å ha gått innendørs hele sesongen, og så komme til «Kalde motvind». Selv om banen er ny og fin, fikk vi merke at den fortsatt lever opp til økenavnet sitt. Vekslingssiden var tung for mange.

Det er hyggelig at det er mange rekrutter - men det er flest hos OSK. Med ny hjemmebane skal nok ASK raskt komme etter igjen. Mange av parene var satt opp etter løpernes styrke, så det ble ung mot «gammel» og jente/kvinne mot gutt/mann i flere par. Dagens raskeste løper var ASKs Viktor Smedstad Haukaas med 39,99 på 500 m og 1.19,46 på 1000 m. Etter det vi forstår, skal det noteres nye banerekorder for den nye banen, så dette er da også banerekorder for menn. Sunniva Johannessen, også ASK, gikk 1000 m på 1.35,54 som likeledes må være banerekord for kvinner. På 500 m tror vi det må være Ragne Wiklund som har rekorden med dagens 42,02.

Vi vedlegger en resultatliste. Den sier ikke klart hvem som ble klubbmestere, så vi venter med å utrope dem til årsavslutningen.

Sven-Åge Svensson

Resultater

Nedenfor viser vi noen bilder fra kvelden, Kvaliteten på løpsbildene er ikke den beste pga. feilinnstilt kamera.

Sunniva (til v.) og VIKtor på vei mot banerekorder på 1000 m (Fotos: Sven-Åge Svensson)

Skøytene må sitte skikkelig. Axel Haartsen Njøs får hjelp av Pappa Ivar (Foto: Sven-Åge Svensson)

rundeanviser Berit sofie Wiklund får representere ASK’s villige Arrangørstab (Foto: Sven-Åge DSvensson)

Helle BOLDINGH debernard og Ulrik evenmo ervik synes de har fortjent litt kake etter innsatsen (Foto: Monika Svendsen Risnes)

"Siste Indre" og KM måtte flyttes til Valle Hovin

Sunniva til v. og Knut til h. Bildene er tatt ved en tidl. anledning (foto: Sven-Åge Svensson)

Det tradisjonsrike "Siste indre" ble avholdt sist lørdag den 24.2. På grunn av isforholdene på Frogner stadion, ble arrangørklubben Oslo Skøiteklubb nødt til å flytte stevnet til Valle Hovin. På Valle er det solid kapasitet på fryseanlegget, og løperne som hadde tatt turen fra hele Østlandet, ble møtt av en innbydende og nærmest perfekt isparkett på Valle Hovin.

Aktiv SK stilte med et ganske redusert antall løpere dette stevnet, da flere avviklet vinterferie eller trengte litt hvile etter et hektisk løpsprogram i januar og februar. Det la imidlertid ikke noen demper på det hele. Ekstra spenning var det knyttet til at startlistene var slått sammen på tvers av klasser, noe som førte til ekstra fine dueller og prestasjoner.

For Aktiv var det Sunniva Johannessen og Knut Pedersen som førte an denne gangen. Sunniva gjennomførte to gode løp på 500 og 1500m, henholdsvis 47,45 og 2.35,75. Spesielt 500 meter ble en spennende duell mellom Sunniva og Ella Wotherspoon som representerer arrangørklubben OSK. Sunniva og Ella er gode treningsvenninner i det daglige, og de fikk nå muligheten til å måle krefter i et offisielt løp. Knut var som vanlig lynkjapp i åpningen, og kom i mål på 48,64 på 500m. På 1500m noterte Knut 2.44,34. 

Sindre Indre var kombinert med Kretsmesterskapet for Akershus og Oslo skøytekrets. Vi fikk dermed 2 kretsmestre: Sunniva Johannessen i klasse J jr.C og Knut Pedersen i klasse G jr.B.

I dag, tirsdag 27de, arrangeres det klubbmesterskap på Valle Hovin klokken 18.00 - sammen med OSK. For alle som vil heie på våre unge og lovende løpere - dere er hjertelig velkomne! Odd-Arild serverer pølser, kaffe og annet snacks i kiosken!

Arild Nebb Ervik

Resultater kl 11år-Jr.B Resultater kl rekrutt-10 år

Vellykket aktivitetsdag på Valle Hovin

Foto: Marja Haartsen

Hva kan passe bedre enn at Aktiv Skøyteklubb arrangerer skøyteaktivitetsdag for barn? Det skjedde på Valle Hovin i dag søndag 25. februar. Marja Haartsen hadde tatt på seg arrangementet etter forespørsel fra klubbens styre, og hun hadde hjelp av et par andre foreldre samt seks av klubbens unge løpere.

Mange familier med barn hadde funnet veien, og barna fikk prøve å skøyte forlengs og baklengs, under «hekker», rundt kjegler, samt leke «sisten». Til slutt var det en 400 meters runde med et 100-talls deltagere. Premie til alle som deltok. Marja forteller om gledelig respons: «når blir det mer aktivitetsdag eller skøyteskole?» hørte hun fra flere.

Skøyteskole ble det ikke i år. I og med den utsatte åpningen av banen ble det lite tid til å starte noen skøyteskole. Denne aktivitetsdagen skulle være en liten erstatning, Til neste år blir det sikkert skøyteskole igjen - og flere aktivitetsdager.

Som reklame for aktivitetsdagen hadde Marja laget plakater som ble satt opp ute og inne på Valle Hovin. Arrangementet ble annonsert på Valle Hovins Facebook-side og på Aktiv Skøyteklubbs Facebook-side og hjemmeside. Det var tydelig at mange fra nærområdet deltok, og vi har god tro på at et nyåpnet Valle Hovin, og Aktiv Skøyteklubb, vil bidra til en skikkelig oppsving for skøytesporten i denne delen av byen.

Sven-Åge Svensson

Nedenfor noen bilder fra dagen. Fotos: MH=Marja Haartsen. Øvrige bilder: Sven-Åge Svensson.

Sterk innsats både i Skipet og på Gol

Viktor Smedstad Haukaas leverte en særdeles overbevisende 5000 meter utendørs på Glitre stadion. (Foto privat)

OSLO/HAMAR/GOL: Ni løpere fra ASK stilte til start i den 20. utgaven av Sandefjordløpet 17. og 18. februar. Foruten fire ganger Boldingh Debernard (en prestasjon i seg selv!), i ulike jenteklasser, var ASK representert med junior B-løperne Aron Feiring, Knut Pedersen og Emmeline Berentsen, Sunniva Haug Johannessen (junior C) og Ulrik Evenmo Ervik (G12.)

Lillesøster Liv Boldingh Debernard satte standarden med raske 14.12 på 100 meter. Og av resultatlistene kan vi se at det ble flere perser, i et stevne der over 300 deltakerne satte ikke mindre enn 592 personlige rekorder.

Vi kan gratulere Inka i junior A, som gikk under 50 på 500 meter for første gang! Søster Helle noterte en sterk, ny pers på 47 og noen små. Ulrik er stadig i norgestoppen i 12-årsklassen, så også i dette stevnet. Sunniva var ikke helt i form denne helgen, men gikk tre distanser på overbevisende vis. Knut satte pers på søndagens 1500 meter med 2.35,34, mens Aron var revansjelysten etter at vekslingskluss spolerte lørdagens 1500 meter. Revansje ble det, med fin pers på 1000 meter på tampen av sesongen. TIDER  

Samme helg ble det gått norgescup på Gol. Her tok vår neosenior Viktor Smedstad Haukaas seieren sammenlagt under et stevne på gnistrende  vinterforhold utendørs. Finere forhold blir det neppe, enn på Glitre stadion denne helgen: Resultater. 


God 5000m av Ragne i VM enkeltdistanser

Ragne til v. og joy beune til h. (skjermdump fra vgtv +sport)

Ragne Wiklund gikk sin nest beste 5000m på siste dag av VM-enkeltdistanser som har pågått i Calgary 15.-18.2. Tiden ble 6.52,46 som er strålende, særlig tatt i betraktning at hun har vært utsatt for en del helseproblemer i vinter, og nok ikke er fullt restituert.

Tiden hold til en 4de-plass. Vi trodde også det skulle ha endt med medalje, for ved siste passering hadde hun 0,9 sekunder til gode på bronsevinner Sáblíková, og Ragne hadde holdt ganske jevn fart. Ragne gikk imidlertid en del opp på sisterunden, mens Sáblíková gikk ned. Vi hørte etterpå at Ragne hadde hatt et feilskjær i siste ytre. Dette så vi ikke på skjermen, så vi vet ikke hvor alvorlig det var, men det kan ha vært avgjørende.

Ragnes parkamerat var Joy Beune, NED, som litt overraskende tok seieren med 6.47,72 foran landsmanninne Irene Schouten.

På torsdag fikk Ragne en 5te-plass på 3000m, et absolutt hederlig resultat vil vi si. Marijke Groenewoud, NED, snek seg 3 hundredeler foran, ellers hadde det blitt 4de-plass der også. Vinner ble Irene Schouten.

Ragne gikk også en 1500m etter 5000m på søndag. Det endte med en 14de-plass, men likevel på årsbeste - 1.56,16.
Det er en hårreisende beslutning av arrangøren å legge 5000-meteren noen få timer før 1500-meteren. For mennene var det 10.000 før 1500m! Dette virker som rovdrift på utøverne for å «holde på» publikum.  

Klubbens andre deltager, Allan Dahl Johansson, var forfulgt av uflaks i helgen. Han stilte til semifinale i Fellesstart på lørdag. Hovedgruppen slapp tre løpere foran seg, og i spurten kom Allan inn som nummer fem i hovedgruppen. Det skulle gitt en 8de-plass og avansement til finalen. Imidlertid hadde Loubineaud, FRA, 3 poeng fra den første spurten og gikk dermed foran. 8de-plassen gikk til Cepuran, USA, med 3 hundredeler bedre tid enn Allan!

I og med at Hallgeir Engebråten måtte trekke seg fra 1500m, skulle Allan komme inn som reserve. 1500m er Allans beste distanse. Under hva vi oppfatter som prøving av isen tidligere på dagen, falt Allan i en sving, skadet seg og måtte stå over 1500-meteren. Vi vet ennå ikke om det er en alvorlig eller en lett skade, men det ble meldt at han blødde. Vi håper det ikke er alvorlig!

Allan har vært forfulgt av uhell i det siste. Vi håper han holder motet oppe, og nå ønsker vi ham virkelig litt suksess!

Sven-Åge Svensson

RESULTATER FRA VMe

Allan (i rødt) manglet noen centimeter på å gå til finalen i Fellesstart (Skjermdump fra VGTV +SPort)

Gull, sølv og bronse til ASK i Veteranmesterskapet

andreas Haugerud på 5000m (skjermdump fra privat video)

Veteranmesterskapet, dvs. norgesmesterskapet for veteraner, gikk i Vikingskipet helgen 10.-11. februar. Oslo Speedskaters sto for et fint arrangement med bistand fra andre klubber, bl.a. ASK. Menn 30-60 år gikk 500, 3000, 1500 og 5000m. Kvinner samt menn 65-85 gikk 500, 1500, 1000 og 3000m.

Andreas Haugerud kunne igjen innkassere gull i klasse 35-39 år etter fire løp med årsbeste eller like i nærheten. Han klatret opp på pallen sammen med sønnen Johannes på 2 1/2 år som solte seg i glansen.

Sølvmedaljer ble det til Sveinung Vea, klasse 50-54 og til Sara Hemmer, klasse 65-69, mens Terje Erfjord tok bronse i klasse 70-74. Altså medalje til samtlige av ASKs deltagere.

Totalt deltok 63 løpere etter det det vi kan se, derav 10 kvinner. Det er ikke til å nekte for at det var litt tynn deltagelse i noen av klassene. Det trengs nok litt rekrutteringsarbeide på veteransiden også. Men det begynner å bli dyrt å arrangere noe i Vikingskipet. I tillegg skal man reise, bo og spise, og veteraner må gjerne betale av egen lomme,

Forholdene var tydeligvis gode, men ikke glimrende. Kanskje litt bløt is første dag. De fleste satte likevel sesongbeste på alle distanser - men det sier kanskje mer om forholdene i tidligere løp denne vinteren.

Sven-Åge Svensson

RESULTATER

7 gull og totalt 18 medaljer til Aktiv SK i Landsmesterskapet!

Fellesbilde: Axel Haartsen Njøs, Ulrik Evenmo Ervik, Helle Boldingh Debernard, Emmeline Berentsen, Inka Boldingh Debernard, Aron Feiring. Sunniva Johannessen var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto Arild Nebb Ervik)

Landsmesterskapet på skøyter ble denne helgen (fredag til søndag) arrangert på Leangen i Trondheim. Klassene J/G12 til og med J/G16 konkurrerte. Våre 7 løpere gjorde sine saker meget bra, med 7 individuelle gullmedaljer og totalt 18 medaljer som ble med i bagasjen til Oslo! I Trondheim var det flott vintervær denne helgen med en svak vind, sol og temperaturer ned mot 10 minusgrader. 

4 gull til Ulrik!
Ulrik Evenmo Ervik i G12, hadde virkelig skarpe skøyter denne helgen. Han tok med seg hele 4 gullmedaljer hjem, i tillegg til en sølvmedalje på 100 meter hvor han oppnådde den gode tiden 11,94. Første gull ble sikret på fellestart over 6 runder fredag, deretter gikk det slag i slag med et superløp på 500m på 45,03 som var ny pers, før han fortsatte helgen med gull på både 1000 og 1500.

6 medaljer til Aron i G16!
Aron Feiring i gutter 16 gjorde sine saker meget sterk med 5 individuelle medaljer, samt medalje på lagtempo for Oslo og Akershus sitt førstelag. Spesielt var det mange som lot seg imponere over innsatsen hans på 1000m, med tiden 1.21,50 som holdt til bronse på distansen.

Gull til både Sunniva og Emmeline.
Våre jenter i henholdsvis klasse J13 og J15 gjorde sine saker meget godt. Sunniva åpnet ballet på fredag med bronse på 100m, før hun tok et overbevisende gull på fellestart. Her var erfaringen hennes fra kortbane helt avgjørende for et knallsterkt gull! Resten av helgen ble preget av litt stang ut for Sunniva som gikk en meget sterk 500 frem til hun falt.  Hun fikk bronse på 1500 og 1000, men måtte trekke seg fra 3000 pga. sykdom.
Emmeline vant både 1500 og 3000, i tillegg til medaljer på 500 og 1000. 

I tillegg må vi trekke frem Helle (J14) som perset på 500 med den solide tiden 48,52! Inka i J16 leverte også solide prestasjoner denne helgen. Ute på Leangen gikk hun helt ned mot tidene sine fra Vikingskipet på flere distanser og fikk sesongbeste på 1500! Dette lover godt for resten av sesongen!

Uheldige Axel
Axel var uheldig på trening i oppkjøringen til mesterskapet og skadet leddbåndet i ankelen. Til tross for det, etter rask restitusjon, så valgte han å stille i den sterke G13-klassen. Axel gjorde sine saker godt etter omstendighetene med tidene 12,30 på 100 og 46,27 på 500m. Begge deler holdt til 9-plasser, ikke så langt bak de beste i klassen! Axel slo dessverre opp skaden på 1500m og valgte derfor å stå over resten av stevnet.

Trondheimsalliansen hadde laget en flott ramme for arrangementet på Leangen, og vi som var til stede, virkelig storkoste oss. Neste år ser vi frem til å kunne reise til Arendal på LM2025.

Arild Nebb Ervik

Resultater

Ulrik på toppen av pallen (Foto: Arild Nebb Ervik)





Endelig er Valle Hovin gjenåpnet

“Åpningsrunden” med byrådsleder lae solberg i teten (rett under fanen). (Foto: Sven-Åge Svensson)

Gjenåpningen ble markert på flere måter. Først var det mottakelse med taler og lett servering i kantinen på Intility Arena. Deretter var det offisiell åpning av selve banen med båndklipping ved byrådsleder Eirik Lae Solberg - og påfølgende “åpningsrunde” med en mengde barn og voksne på slep. Dermed var kommunens program over og Aktiv Skøyteklubb kunne overta med sitt program.

Til stede ved mottakelsen var politikere og andre representanter for kommunen, samt representanter for skøytesporten. Direktør Eli Grimsby fra Oslobygg KF, som er den formelle byggherren, ønsket velkommen. Deretter var det taler av byrådsleder Eirik Lae Solberg, idrettsbyråd Anita North, en representant fra Norsk Tipping som har bevilget penger til anlegget, av skøytepresident Mona Adolfsen og tilslutt av Henning Hagelund på vegne av Aktiv Skøyteklubb og Interesseorganisasjonen for Valle Hovin.

Ute kunne vi etter hvert skimte en blek sol, så været var pent, men med en meget sur sno fra nord. Det lot ikke til å affisere publikum som strømte til banen i store mengder. Henning Hagelund ønsket velkommen over det nye og svært gode høyttaleranlegget, og han kom med litt informasjon om banen og arrangementet. Østensjø Janitsar spilte opp forut for at byrådsleder Eirik Lae Solberg klippet båndet og markerte den endelige åpningen. Etter «åpningsrunden» fikk vi en demonstrasjon av hurtigløp ved at Runar Njåtun Krøyer gikk en 500m med full fart. Vi hadde måttet låne en løper fra Asker Skøyteklubb til dette pga. at våre egne løpere var spredt på mesterskap både i Norge og andre steder i verden.

Så var det tid for 400m-runden som måtte gås i flere puljer. Her ble barn fra 12 år og nedover premiert med refleksarmbånd med LED-lys. Det så ut til å være veldig populært. Vi delte ut 124 armbånd som er lik antall deltagere på 400m-runden. Vi anslår at det kan ha vært rundt 4-5 ganger så mange tilstede. Under toppluene gjenkjente vi f.eks. en rekke av klubbens garde av tidligere løpere, ledere og funksjonærer som ville ta den nye banen i øyesyn.

Anders Oppen fra Oslobygg smilte bredt og var glad for den store tilstrømningen. Han har vært prosjektleder for Nye Valle Hovin hos Oslobygg KF. Oppen syntes det har vært veldig tilfredsstillende å være med å skape noe som skal være til glede for så mange, både gamle og unge. Selve entreprisen har vært utført av Håndverkskompaniet AS.

Vår egen Henning Hagelund var også blid og fornøyd. Han har jobbet for tak over Valle Hovin i årevis. Den nye isflaten er første trinn, og aldri har det vel sett lysere ut for en realisering av trinn to: selve hallen. Byrådsleder Lae Solberg bekreftet i sin tale at forprosjektet er startet.

I mellomtiden skal vi glede oss over å ha fått en tidsmessig, flott skøytebane i Oslo, og at vi – Aktiv Skøyteklubb – er tilbake på vår hjemmebane. Bare dét gir oss så mange nye muligheter.  

Sven-Åge Svensson  

Tilv.: byrådsleder Eirik Lae Solberg taler ved mottakelsen. Tilh.: ASKs Lars Rambøl kåserer avslutningsvis om pølsetradisjon ved skøyteløp (Fotos: Henning Hagelund)

Etter hvert ble det trangt om plassen (Foto: Sven-Åge Svensson)

Østensjø Janitsjar underholder (Foto: Sven-Åge Svensson)

Tilv.: Henning Hagelund som mobil speaker. Tilh.: Berit Sofie Wiklund har funnet fram ASKs fane (Foto: Sven-Åge Svensson)

Byrådsleder Lae Solberg klipper båndet og markerer med det den offisielle åpningen.
(Foto: Sven-Åge Svensson)

Starten for en pulje 400m-løpere. Starter er Lars Rambøl. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Berit Sofie Wiklund og Pål Gulliksen fikk det travelt med å levere ut refleksarmbånd med LED-lys (Foto: Sven-Åge Svensson)

To som gleder seg over åpningen og tilstrømningen. Tilv.: Henning Hagelund, ASK og Interesseorganisasjonen for Valle Hovin. Tilh. Anders Oppen, Oslobyggs prosjektleder for nye Valle Hovin. (Foto: Sven-Åge Svensson)

To av ASKs eldre, trofaste som også ville ta det nye Valle Hovin i øyesyn. Fra v.: Dag Bjørnstad og Kjell Svean (Foto: Henning Hagelund)

Etter nesten fire års pause, var det plutselig full fart igjen hos Odd Arild i kiosken. (Foto: Sven-Åge Svensson)

Litt tungt for våre i Quebec

Ragne i par med valerie maltais på 1500m (skjermdump fra VGTV + Sport)

Sesongens siste World Cup-stevne gikk i Quebec, CAN, i helgen 2-4. februar. Våre to løpere, Ragne Wiklund og Allan Dahl Johansson, hadde ikke den helt store helgen. Beste plassering for Ragne var en 6te plass på fredagens 3000m med 4.04,09, tre sekunder etter vinneren, Irene Schouten, NED. Beste plassering for Allan var en 7-plass på lørdagens 1500m med 1.46,59 - 2,5 sekunder etter vinneren Jordan Stolz, USA.

For Ragne var likevel fredagen en stor dag idet hun ble tildelt trofeet for seieren i World Cup langdistanse (3000 og 5000m) foran Martina Sáblíková, CZE, og Valerie Maltais, CAN. Ragne har altså vært overlegent best over tid.

Lørdag stilte Allan også opp i fellesstart. Dessverre endte det som forrige gang med fall underveis. Igjen er det vanskelig å se hva det var som forårsaket fallet.
Det som bør være oppmuntrende for Allan, var den fine 1500-meteren. En 7de plass er veldig bra selv om det manglet noen gode løpere. Løpet var teknisk godt og veldisponert og peker rett vei for Allan.

Søndag stilte Ragne også opp på 1500m. Det endte med en 10-plass. Tiden 1.58,35 var 2,85 sekunder etter vinneren Joy Beune, NED. Også her var det noen gode løpere som sto over.
Vi var ikke helt fornøyd med Ragnes svingteknikk i helgen. Vi får håpe hun finner tilbake til sitt beste i Calgary om 14 dager!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Alle bilder nedenfor: Skjermdump fra VGTV + Sport)

ASK vant Vikingløpet i år igjen

Løperne våre mottar Vikingløp-trofeet (Foto: Marja Haartsen)

I helgen 27-28. januar ble det tradisjonsrike Vikingløpet organisert i Tønsberg. Aktiv-løpere som deltok, var søstrene Liv, Selja og Helle Boldingh Debernard, Sunniva Johannessen, Emmeline Berentsen, Ulrik Ervik, Axel Haartsen Njøs, Knut Pedersen og Aron Feiring. De gjorde en fenomenal innsats som for andre år på rad resulterte i kåring som beste klubb og fikk dermed vandrepokalen i form av Slottsfjelltårnet. Bjugn/Ørland og Sør-Fron ble henholdsvis to og tre.

I rekruttklassen gjorde Liv Boldingh Debernard fire flotte løp (det gikk rykter om pers). Søster Selja går i 11-årsklassen og fikk en god 3. plass på en av 500 metere og ble nummer 5 sammenlagt (3. beste norske løper) i klassen. I 12-årsklassen for gutter fikk Ulrik Ervik sterk konkurranse av nederlandske Anton Boersma, og etter 3. distanse var det ikke gitt hvem som skulle vinne - men i siste duellen på 1000m gikk Ulrik til en sterk ny pers og tok dermed seieren.

Bursdagsbarnet Sunniva Johannessen fikk god konkurranse fra Latika fra Geithus, som er tilbake i form. Den siste 1000m var avgjørende for sammenlagtresultatet. Sunniva kjempet hard til de siste meterne og vant klassen. Vikingløp-pokalen var beste «bursdagsgave» på 14-årsdagen, sa hun.

Axel Haartsen Njøs og Helle Boldingh Debernard går i harde klasser i henholdsvis G13 og J14 og gjorde en bra innsats. Det samme gjorde Knut Pedersen i G15 som var i nærheten av persene sine på 1000 og 1500m.

Også i den eldste klassen gjorde Aktiv det bra, selv om vi savnet Eirik Andersen. Han kunne ikke delta der han representerte Norge på glimrende vis sist uke i Ungdoms-OL i Korea (bronse og 4. plass). Emmeline Berentsen vant de tre lengste løpene (3000m lørdag og 1000 og 1500m søndag) og stakk av med seieren i 16-årsklassen for jenter. Aron Feiring var uheldig med trekningen, gikk 3 av løpene alene, men han klarte å jobbe seg til en god andre plass i Vikingløpet i G16 og ny pers på 3000m.

Under Vikingløpet er det fra 11-års klasse mulig å kvalifisere seg for Viking Race som organiseres i Heerenveen i mars, og også i år er det mange Aktiv-løpere som får være med. Selja Boldingh Debernard (J11) blir med for første gang, det samme gjør Aron Feiring (G16) som endelig får sjansen. Videre fikk Ulrik Ervik (G12), Sunniva Johannessen (J13), Emmeline Berentsen (J16) invitasjon gjennom sine seire i Vikingløpet. Eirik Andersen får komplementere reisefølget til Nederland fra klubben, Tønsberg Turn tildelte han også plass til Viking Race i G16.

Marja Haartsen

Resultatene (fra 11-årsklasse og oppover) finnes her: Tønsberg turn Speedskatingresults

Nedenfor er stilstudier av noen av våre løpere fotografert av Henrik Solgård (klikk på bildene)

Beste tid - men dessverre disket

Allan i ferd med å runde Kineseren i innspurten (Skjermdump fra VGTV + Sport)

Det kunne blitt alle tiders avslutning på World Cup-helgen i Salt Lake City da Allan Dahl Johansson spurt-slo Kinas Chuanyi Sun i Relay Mixed søndag. Allan, sammen med Martine Ripsrud, Stange, fikk beste tid av 14 lag, men de ble dessverre disket.

Vi kjenner ikke reglene i Relay Mixed, men vi forsto at disken skyldtes at Martine gikk for tidlig ut før en veksling. Kanskje var det ikke så lurt av Allan å legge seg ut for å slippe de andre forbi seg på hans første etappe. Vi forsto at han ville ha drahjelp, men samtidig ga de fra seg den åpenbare fordelen det må være å veksle først og i innerste spor. Nå ble vekslingene litt kaotiske. Kina sto igjen som vinner.

For øvrig ble det en måtelig helg for våre. Allan falt under fellesstarten på fredag og endte sist. Vi kunne ikke se at noen kom borti ham. Det så ut som han ga etter i venstre ankel slik at skøyta glapp, men det kan foregå mye i et så trangt felt. På 1500m lørdag ble det en 16. plass på 1.44,83. Vinner ble Jordan Stolz på fantastiske 1.40,87. På 1000m klasse B ble det en 24- og en 25-plass på Allan.

Ragne Wiklund har hatt influensa på forhånd, men stilte opp på 3000m fredag, angivelig bare for å fullføre. Hun slo likevel Sáblíková i samløp og gikk inn til 9-plass på 4.02,35, mindre enn 3 sek. fra pallen. Vinner ble Joy Beune på 3.56,86. Flere løp gikk ikke Ragne.

Vi håper på bedre lykke i Quebec og Calgary!

Sven-Åge Svensson

Resultater

Begeistring over Valle-isen

Foto: Sven-Åge Svensson

Bymiljøetaten ønsket å gi oss muligheten til å prøve isen på nye Valle Hovin denne helgen 27.-28. januar. Et 20-talls løpere var ganske samstemte om at isen var glimrende.

Dessuten var været strålende da porten åpnet seg litt før kl 11. Fortsatt lå mye av banen i skyggen av Valle Hovin videregående skole, men etter hvert ble den badet i sollys før det begynte å skye over.

Det var tydelig glede over å kunne gli rundt på Valle Hovin igjen. Dessverre er våre yngre løpere opptatt med Vikingløpet i Tønsberg denne helgen, så det var mest den eldre garde som fikk glede av å prøve isen. Av de ikke fullt så gamle, var vår tidligere storløper, Petter Andersen, som også måtte hente skøytene for å prøve seg. Petter har langtfra glemt gamle kunster, kunne vi se. “Dette er bare nydelig”. var hans første kommentar. Petter er sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund, og han sier at nye Valle Hovin blir viktig for skøyteaktiviten i Oslo. Og når vi får en hall, vil nok også toppløperne komme tilbake.

Dessverre er dette bare en prøve over to dager, og banen vil ikke være åpen neste uke. I følge driftsansvarlig, Oddbjørn Halvorsen, mangler det fortsatt en del utstyr, og is-tykkelsen må også økes før de kan åpne banen for godt. Noen dato for det, er ikke bestemt. Den offisielle åpningen er imidlertid fastsatt til 10. februar. Da vil Aktiv Skøyteklubb sørge for at det blir aktivitet på Valle Hovin.

Sven-Åge Svensson

Petter Andersen er fornøyd med isen.

Alle fotos: Sven-Åge Svensson

Olympisk bronse på fellesstarten - og sterk 1500 meterdebut for Eirik Andersen!

På den andre siden av kloden, i Sør-Korea, pågår øvelsene i ungdoms-OL. Og dét med to 17-åringer fra Oslo på startstreken.

bilde lånt fra Eiriks instagram-bruker.

Saken er oppdatert 26. januar.

OSLO/GANGWON: Natt til fredag 26. januar var det duket for fellesstart i Ungdoms- OL (YOG.). Spenningen var til å ta å føle på i det norske laget. Ville Oslo-gutta, som kombinerer kortbane og lengdeløp, ha en fordel? Eirik Andersen har sin styrke på de litt lengre distansene, og med mange treningstimer i banken er han en terrier som er vrien å riste av seg. Så også denne natta i Sør-Korea. Etter å ha ligget på lur, gikk han i front da det gjensto et par runder. Helt til bare noen meter til mål ledet han løpet. Men to litt større løpere tok opp kampen - og kastet seg foran. Gullet går til Tyskland, men en flott bronse for vår løper! På seerene ser det ut til at han tok ut alt og litt til!

Sammen med Miika Klevstuen (OSK) forsvarer Eirik nasjonens ære i hurtigløp i YOG - og får samtidig med seg opplevelser de sent vil glemme.

For våre startet konkurransene 22. januar med 500 meter. Tl tross for en strabasiøs flyreise, ble det solide resultater! Miika tok en kruttsterk sølvmedalje på åpningssdistansen - og var bare et feilskjær fra å ta gullet. Eirik noterte 37.9 og fikk en fin 12. plass. ASK-junioren er normalt i sitt ess på 1500 meter - og der leverte han varene dagen etter med en flott 4. plass og en sterk tid!

På veien til Gangwon har de norske skøytegutta vært innom ulike klima- og tidssoner. Hele 17 timers tidsforskjell er det. De som følger dem på sosiale medier, har blant annet fått se to sjeiker i Dubai, i full mundur, bare avslørt av fottøyet. (Av typen Nike. red.anm.) Vi kjenner ikke detaljene, men ser fram til reisebrev!

Vi viser til arrangørens nettsider for mer.

Andreas høstet gull og sølv i Veteran-OL

Vår mann, Andreas Haugerud, har deltatt i Veteran-OL, World Winter Masters Games 2024, der skøyteløpene gikk i Baselga di Piné, ITA. Vi kan gratulere ham med to gull og én sølv i klasse 35-39 år – en flott prestasjon! Til tross for fullt program med konkurranser og premieutdelinger har han funnet tid til å sende oss et reisebrev som vi gjengir nedenfor.  

Hei!

Turen nedover ble mildt sagt brokete grunnet forsinkelse fra Gardermoen, noe som førte til at jeg ikke rakk flyet fra Arlanda og derfor måtte ombookes til nok en mellomlanding i München før Milano. Jeg var veldig nervøs for om skøytene, som lå i innsjekket koffert, hadde blitt med. Tross at de var adressert til Malpensa, og jeg landet på Linate, var kofferten på bagasjebåndet. Lykke! Tok deretter leiebil og satte kursen mot Segonzano, en liten landsby litt nord for Baselga. Endelig framme hadde jeg vært på reisefot i hele 18 timer. Fant senga og sovnet heldigvis fort.

Tirsdag 16.1. var det strålende vær og svært gode forhold i Baselga, med 3-4 minusgrader fra morgenen og blå himmel, lite vind. På morgenen var isen nokså sprø da vi gikk 500m - det gjaldt å ha nyslipte skøyter. Jeg var litt skuffet over 500m, men det var vel så godt jeg kunne forvente med kun 2 is-økter denne sesongen, og heller ikke noe skøyterelatert trening det siste året Det har riktignok vært mange triatlonkonkurranser på meg, med nokså gode resultater, samt en del langrenn, slik at «motoren» nok er ganske god. For de lengre distansene var det egentlig ypperlige forhold, og noen av løperne fikk nærmest «oljeis» på 3000m. Jeg gikk en god 3000m på 4.33,14 som altså holdt til seier.

Det var premieseremoni tirsdag kveld på 1st floor ved banen. Norge var på pallen i mange av klassene, både for herrer og kvinner, men ellers var Nederland nokså dominerende. Hyggelig var det at andre land som Tyskland, Japan, Mongolia, Canada og India var representert. Foruten gullet på 3000m, tok jeg en 4.plass på 500m. Etterpå spiste en del av oss pizza i restauranten ved banen, men det ble en tidlig kveld for de fleste.

Onsdag var det hviledag for alle - ingen løp planlagt. Jeg tok en rolig dag på hotellet, kun med en 7km joggetur opp i åssiden av Segonzano ved fjellet Dosso di Segonzano (1547moh). Noen andre av de norske tok en dagstur til Collalbo og den nydelige skøytebanen Arena Ritten. I Baselga var det snø og sludd denne dagen, men i Collalbo var det visstnok oppholdsvær og fine forhold.

Torsdag 18.1. var det mildere, en god del tåke og mye fukt i lufta. Det var klart for 1500m og 5000m. Tydelig bløtere is som raskt ble rimete. Det var utpå dagen litt vekslende delvis skyet, men heldigvis lite vind. Det kan fort blåse opp her i Baselga, og jeg husker godt 5000m fra veteran-VM allround 2018, da en del av beskyttelsesputene fløy over banen i de siste kvartettene på 5000m.

Jeg gikk en litt rotete 1500m på 2.13,76, med grove feilskjær og nesten-fall i de to første svingene. Jeg var ikke fornøyd med løpet selv om tida nok er det beste jeg har gjort utendørs på noen år. Tida holdt til sølvmedalje. Hadde lyst til å revansjere meg på 5000m. I min klasse var det en nokså sterk, opprinnelig indisk løper (Jadeja Vishwaraj), som nå er bosatt i Nederland og går for dem. Så sent som for 3 år siden gikk han verdenscup i fellesstart. Han stod over 1500m for å spare seg til 5000m, men jeg visste jeg hadde en sjanse siden jeg tok ham på 3000m på tirsdag. Jadeja hadde mine tider å gå på da han startet 2 kvartetter etter meg. Jeg hadde bestemt meg for å åpne hurtig på de første 200m og deretter finne en marsjfart på 38-runder der jeg kunne gå teknisk billig. Tanken var å «skru til» på slutten og ha noe å kjøre med de siste 2000m. Jeg fikk en liten psykisk knekk midtveis og var opp i 38,6/38,7-runder, men klarte å snu trenden. De siste 3-4 rundene gikk jeg ned på 37-tallet igjen og fikk en sterk avslutning. Det holdt til seier. Var likevel helt tom og veldig stiv i beina da jeg kom i mål. Høydeeffekten merkes spesielt godt etter 3-4 dager om man ikke har akklimatisert seg først.

Tiden 8.02,69 var et stykke bak «utepersen» fra Valle Hovin i 2017 på 7.44, men jeg er likevel godt fornøyd med løpet og den taktiske gjennomføringen. Jeg har etter hvert skjønt at idrettsprestasjoner er mer enn bare tall og resultater, og jeg verdsetter at jeg fortsatt klarer å ta ut det jeg har av fysisk kapasitet, selv om den er dårligere enn for 10 år siden. Å ha gjort sin beste innsats kan etter min mening stå seg sterkere enn det tallmessige resultatet. Derfor er jeg også veldig imponert over alle de andre som deltar her, og som stadig kjemper mot både sekundene på klokka, men også mot årene i livsalder. Den eldste i stevnet er en mann fra Mongolia og er over 80 år. Han var tydelig emosjonelt berørt og stolt over å komme på pallen på 3000m tirsdag. Det var både vakkert og inspirerende å se.

I morgen, 19.1., går de to siste distansene 1000m og 10.000m. For meg er det dessverre tid for å trekke seg ut av «skøytebobla» for denne gang, da jeg må rekke hjem til 26-timers vakt på Elverum sykehus lørdag morgen. Jeg skulle naturligvis ha ønsket å gå 10.000m. Det får bli neste gang, i 2028!

Jeg kan virkelig anbefale å legge turen til nord-Italia for de som ikke har vært her ennå. Det er flott natur og gjestmildt folk. Både banen i Baselga og i Collalbo har ofte flotte forhold og ligger fint til i høyden. Dersom man ønsker en skikkelig treningsleir, kan jeg anbefale Collalbo i januar. Ta med sykkel og sykle strekningen opp fra Bolzano opp til Collalbo og gå turer i fjellsidene rett ved banen. Det er flott høydetrening og gir ikke minst flotte naturopplevelser man vil huske resten av livet!

Hilsen Andreas

Resultater WWMG -24 hjemmeside

Flott sted - flotte forhold (Foto: Andreas Haugerud)